Боби - няма спор. Аз поне не споря, понеже няма за какво
Преди да пуснат номер 112, който у нас беше обявен като
единен, а не точно спешен номер - и за неправилно паркиране, и за обир с взлом, и за това, че съседите вдигали шум, и затова, че някой бие жена си...ние звъняхме на номера на полицията. И това е било десетки години, вкл. по времето когато ти си живяла тук.
След като стартира 112 - на населението се обясни, че вече се звъни там за същите неща. Никой не е обявявал кои случаи са спешни и са за там и кои не са, като съответно за не спешните, или такива които не са предмет на дейност на полицията да кажем - къде следва да се обаждаме.
Именно един от организаторите на въпросния проект за 112, обясняваше, че целта е компетентни лица (разбирай операторите), да преценят кой сигнал за къде е. Така не се натоварвали съответните звена със сигнали, които не са за тях първо и второ много по-бързо се помагало на гражданите за конкретния им проблем, защото операторите били наясно към коя служба да насочат въпросния сигнал. Примерът, който човекът даде беше, че често се звъняло на полицията (преди да пуснат 112) с искане за помощ за проблем, който бил в компетенциите на "гражданска защита" примерно. Гражданите не можели и не се очаквало да преценят с абсолютна точност коя служба аджеба им трябвала по даден въпрос и ей на - сега вече със 112 - този проблем отпадал. Друг пример, който даде беше за туристи изпаднали в беда в планината, които преди 112 - пак звъняли на полицията. Сега щели да звънят на 112, а оттам - директно щели да ги свързват с "планинската спасителна служба" в чиито компетенции е да им помогне.
Както виждаш - на населението у нас 112 е системно представян като вид "координационен център", "телефонна централа", "бюро справки" и както там искаш да го наречем от собствените му шефове. Ако те са толкова некомпетентни, че не знаят повереното им за управление звено с какви функции е точно, откъде за Бога аз да знам?!!! Звъняла съм там веднъж, по-миналия януари, заради преобърнал се на пътя турски ТИР и то по време на снежна буря. Т.е. в ситуация на спешност, друг е въпроса, че косата ми се изправи от некомпетентното отношение от другата страна на линията. Както са ме учили на курса в БЧК - доприпках до шофьора на ТИР-а, проверих му състоянието, уверих се, че няма нужда от мед. помощ, че няма други пострадали хора и докладвах всичко това на оператора. Именно за да не се разходва ресурс напразно - бях пределно ясна, че няма нужда от линейка, а от съответната тежка техника, която да премести камиона от пътното платно, защото беше застанал напряко на същото. Влекачът на машината висеше в една канавка, с буквално откъснати предни гуми и нямаше шанс на собствен ход да се премести. Е, по-късно разбрах от познати, които са били на мястото на произшествието след мен, че...имало
линейка, патрулка, пък верижна машина поне 3 часа след подадения от мен сигнал все още не е имало (случката е на 5 км. извън Стара Загора). Също така - не е имало организация на движението, която да насочва автомобилите по обходен маршрут, а множество шофьори са попадали на тази "тапа" и са обръщали колите си, карали са в посока обратна на движението при отворен път и ужасно време, рискът от ПТП си го представи сама.
Та ти хубаво ми говориш за "човека в огледалото", ама аз като ти разправям, че самите институции отговорни за едно и друго се държат неадекватно в множество случаи - не си го измислям, нито да съм го гледала само по телевизията. И тяхната идиотщина - редовно се пришива на задника на редовите граждани, които каквото и да направят - все са в грешка.
Да вземем за пример, ако щеш и случката в Аспарухово. Години наред - незаконно строителство в свлачищна зона + незаконна сеч в същата и накрая какво стана - видяхме всички. Не били виновни за това обаче съответни институции от всякакъв вид и ранг се каза. Били сме виновни всички ние, които сме си затваряли очите за тези безобразия, не сме подавали сигнали, не сме писали жалби по въпроса (което апропо не е и вярно). И понеже ние сме безотговорни граждани-нарушители вкупом, горките институции просто нямало откъде да знаят за проблема и да вземат мерки. По случая с Паоло - пак същата песен се запя, както знаеш. Гражданите подминавали такива неща и затова - ей на, имало прегазено дете.
Мецани, в абсолютно идентична ситуация на нашата тук, свързана с Паоло - съвестно е опитала да подаде сигнал. Пак не става обаче, понеже то не бил съвестно, ами безсъвестно, щото го подала не където трябва и разходвала важен ресурс за спешности, заради не спешни неща. И , ако приемем, че е наистина така - "компетентният оператор", вместо да записва номера на коли - може за 3 сек. да й издиктува телефона, на който следва да се обади в този случай (щом не е за 112). Имат си база данни пред очите, с един клик ще извади нужния номер, тя няма да заема линията, той ще си продължи със спешната работа и така. Ако ще да не е идеалното решение това - поне е по-рационалното в ситуацията.
И с ясното съзнание, че това у вас едва ли реално може да се случи, но да допуснем следната фантастична хипотеза. Ти си с децата в някой градски парк. И пред очите ти разни шофьори - карат из същия този парк, по алеите, сред пешеходци и играещите деца и паркират по ливадите. На кой номер следва да звъннеш в този случай, за да подадеш сигнал (911 отпада, неправомерното движение и паркиране на МПС където е забранено да се движат същите не е спешност както се разбрахме). Та ти знаеш ли кой е "ресорният телефон" за точно такава ситуация у вас? Изобщо не се заяждам, питам съвсем сериозно. Понеже за у нас - лично аз съм объркана кого следва да сезирам. Не било за полицията, от КАТ казват, че и за тях не било, на "паяците" им знам номера, ама те са общинска фирма и само могат да вдигат вече паркирани в нарушение коли - не са полицаи, нямат право да пишат актове, да спират кола движеща се в нарушение на ЗДП, та не ми вършат работа за такива неща.
П.П. Предполагам, че няма да има нужда да сезираш никого, защото щъкащите наоколо полицаи ще са скочили на врата на такива шофьори, преди да си извадила телефона си, но у нас - не е така. Та все пак, интересува ме дали знаеш друг номер, освен 911 на който да подадеш сигнал за нарушение, като описаното?