Откровено казано, "не мога да взема решение" за подобни ситуации, кое е по-добре и "редно и нормално". По отношение на съда конкретно. Наистина - следва съдът да е оптимално безпристрастен, да гледа само фактите, а не да се съобразява с обществено мнение и настроения. Разбира се, че като има убито бебе - обществото ще е настръхнало и ако има чалъм - би линчувало въпросния полицай без съд и присъда. Точно пък в този момент. Вкл. и като "изкупителна жертва" за всичките му "колеги по действия и последствия" през последните години. Но какъв е замисълът на съдебната система, която следва да е безпристрастна и да взима предвид само факти, а не емоции, ако и съдиите вземат да отсъждат така, както разстроените граждани?
Да допуснем за момент, че този човек, наистина не е близвал грам алкохол, бил е изтощен след смяна, не е преценил, че има шанс да заспи на волана и това е единствена причина за тази трагедия. Не прави трагедията по-малка, особено за родителите. Обаче пък - следва ли (ако беше така в конкретния случай) - някой да бъде задържан под стража до самия старт на процеса и осъден да лежи ефективно за убийство, което е било наистина нещастен случай и плод на надценяване на собствената физика. Не нещо друго. Само хипотетично си го мисля (аз съм убедена, че е бил солидно наквасен), но да видим и другия вариант. В другия вариант - не можем да говорим за самонадеяност (в коментирания по-напред смисъл), за системно поведение извън правила и закони. Тогава би било просто една човешка грешка, с фатални и тежки последствия - да, но е по-различно от "качил се и карал яко пиян".
Аз, когато Дани беше съвсем малък - реално съм шофирала година-две - редовно преуморена, не в перфектна кондиция, 100% са ми били и по-забавени реакциите тогава, защото бях гроги, вечно недоспала и пр. Обаче нямаше как да не шофирам и да искам. Ако аз бях заспала на волана тогава и да причиня такова произшествие, или да го причиня поради забавена и неадекватна реакция от преумора (и без да съм заспала)...дали обществената реакция би била същата както в случая тук?
Може и да греша, но все си мисля, че нямаше да е такава, честно. Всички щяха да съчувстват на пострадалото семейство, разбира се. Но щяха да съчувстват и на мен и да цъкат с език и да се казва: "Уххх горката жена, ей карала си е трезва, бавничко, ама с това малко дете - уморена е била и то затова така е станало, да не е искала, то и за нея е тежко, майка е, как ще живее оттук насетне с мисълта, че е убила нечие дете...". Нито хората биха мислили, че трябва да ме затворят в кауша до делото, нито че трябва Дани да седи без майка, а аз в Сливенския няколко години ефективно, понеже е било злополука. Така си мисля аз, пу-пу - дано никога не разбирам реално дали правилно си мисля.
Съдът обаче - следва и в двете описани ситуации - да отсъди еднакво относно мярката, а после и присъдата да е сходна. Следва, ако работи "по устав" де. Поне, това което в момента се водят "факти по случая" и които съдът взима предвид - са в посока, че това убийство е чиста проба нещастен случай. За превишена скорост (ако е била такава) - не съм чела. Алкохол, много над разрешеното - също няма. Все пак при позволено 0,5, уж доказаното 0,63 на този водач в напитки се изразява в : една бира + още 5 глътки. Не мисля, че толкова дават такаааава разлика в реакциите тези 5 глътки. И така погледнато - то съдията няма основание да третира въпросния като Бен Ладен, освен као не реши да угоди на обществените настроения по случая. Може и да реши да им угоди, може да намери и съвсем легитимен (на книга) мотив да угоди, но тогава пък - не се ли губи безпристрастността и идеята, че "пред закона всички следва да са равни".?
Разсъждавам си писмено просто в момента по тези въпроси. Нищо не твърдя, аз и за себе си нямам отговори. Не и категорични. От една страна - може да ми се случи същото, което този направи и без да съм пила и без да се чувствам недосегаема, просто може да ме споходи върховен малшанс и мен. Че и вас. И, ако ме споходи - ще ми се да вярвам, че съдът ще вземе под внимание обективните факти тогава, а не това, че съм убила все пак нечие бебе и понеже съм го убила все пак, макар и без умисъл - да ме "разчекнат". Ей така за назидание. От друга страна пък, мисля си, че няколко човека, ако отнесат брутални присъди при ей такива ситуации - много безотговорни шофьори, каращи в града с 200, каращи пияни - ще се сепнат, ще ги дострашее като знаят какво ги чака, при издънка и ще се спрат. Ама не съм сигурна, че това е възможно като механизъм за случване. Нито мога с чиста съвест да кажа: "Бе заслужава си и няколко не съвсем виновни да търкат затворнически нарове 10 години, че да се демонстрира на всички, че прошка - няма и няма да има". Понеже не съм фен на лафа, че "на чужд гръб и 100 тояги са малко". Нито имам "застраховка съдба", че няма тези 100 тояги да се стоварят на моя гръб...
Мисля си обаче, че решението на голяма част от този вид проблеми, инциденти и нещастия на пътя - не е в ръцете на съда, а в "системата" преди да се стигне до съд. Т.е. драконовските санкции да са повсеместни, неизбежни, преди случването на някой такъв непоправим сакатлък, като този. Като онзи с Паоло и с още сумати дечица и възрастни. Някои биха го нарекли "наказания многократно надвишаващи тежестта на провинението само по себе си" и реално ще е така. НО. Сега за някакво пътно провинение се взима предвид какви и дали изобщо от същото са настъпили тежки последствия за някого. Като не са - минаваш с мършава глоба, или няколко пъти с по-дебела глоба, пък отнемането на книжка е....трябва "да си натворил чудеса", че тогава и то е за относително малко време. Предвид ситуацията по родните пътища - струва ми се, че поне за някакъв период от време, докато трайно не се промени поведението и съзнанието на повечето водачи на МПС - трябва да НИ "дерат" жестоко и за някакви наглед дребни провинения, при които няма никакви пострадали. Изхождайки от идеята, че и 1 на милион да се реализират последствията от точно това нарушение - е твърде голям риск. Например, като тоя дето прегази Паоло. Не е особен дерт да влезеш с кола в пешеходна зона и да не блъснеш никого. Обикновено - наистина не блъскаш никого. И понеже не блъскаш никого - я те глобят някакви дребни, я не и...това е всичко. Обаче, ако за ей такова нарушенийце - ако отнасяш 1000лв. и година без книжка...ми хайде на бас, че почти никой не би посмял повече да прави такова нарушение. От което рискът да прегазиш човек - просто пада рязко по чисто механичен начин. Същото и за каране пиян, без книжка, с превишена скорост... И разбира се - тези мерки да се прилагат масово и безкомпромисно към всеки хванат в издънка (което май е най-непосилното у нас де). Ами убедена съм аз, че тогава доста шофьори ще спрат да безобразничат по пътищата и зорлен да предизвикват трагедии.