0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Здравейте, знаете че отдавна ми е мечта да се върна в България и тази година може да направя опит да я реализирам. Ако нещо не излезне, в момента съм в ситуяция, че си търся нова работа, не намирам такава и имам възможност сега да го направя, като напусна сегашната си работа. Смятам да си дойда за 3 месеца с децата и да видя как седят нещата и дали ще успеем да се върнем евентуално. Обаче има доста неща, с които не съм наясно от гледна точка на документи, по-специално за децата, но също и за нас
Двете ми деца са само американски граждани. Умишлено не съм дала зор да ги правя и български граждани, понеже в момента имам право да пътувам с тях сама, но ако са български граждани за всяко пътуване ще имам нужда от документ от мъжа ми.

Въпросите ми са следните:
1. Как те като чужди граждани могат да бъдат здравно осигурени в България?
2. Как могат да бъдат включени в образователната система ( а дори и преди това, за детските градини)?
3. Аз имам шофьорска книжка от 20 години, но никога не съм имала българска. С този документ България ми дава право да шофирам до 3 месеца след влизането в страната т.е. съм ( поне за известно време) правоспособна. Имам ли вариант когато изкарвам българска книжка, да мина изпита за кормуване и листовките, но да не карам курс, на който да ме "учат" как да шофирам. Струва ми се голяма безсмислица да ме учат да карам кола и то при положение, че по нашите закони ми се дава това право и без това, докато имам чуждата книжка. 
4. За да съм здравноосигурена трябва да си платя каквито задължение имам към НАП или да докажа, че понеже съм била постоянно пребиваваща в чужбина, нямам такива. Ако го докажа това, означава ли, че ще съм осигурена от първият месец( след като го докажа) от който започна да плащам?

За сега друго не се сещам, но ако се сещате нещо друго, което  ще ми трябва, моля кажете.

« Последна редакция: Юли 24, 2014, 10:22:50 am от StefiZ »

*
Re: Въпроси за български документи
« Отговор #1 -: Юли 08, 2014, 08:18:18 am »
Bobbie, за да може да са здравно осигорени децата трябва да бъдат български граждани, постоянно пребиваващи чужденци в БГ или бежанци.Останалите като чужденци, дългосрочно пребиваващи и т.н трябва да си направят медицинска застраховка.Обикновено е за 1г., но за жалост покрива основно спешни случаи и често има проблеми с този вид застраховка.Не покрива хронични заболявания, онко заболявания, химио и лъчетерапия и т.н.
На другите ти въпроси нямам отговор.
*
« Отговор #2 -: Юли 08, 2014, 09:21:43 am »
За включване в образователната система-предполагам, че по нормалния начин, ще подадеш молба за ДГ и ако не бъдат приети ще трябва да търсиш вариант.
За шофьорската книжка, мисля, че официално не може да бъде избегнато кормуването. Ще ти обяснят, че идеята не е само да те научат да кормуваш, а да е съобразено с правилата за движение и законите тук. Евентуално можеш да се уговориш с инструктора, но ако има някакви различия това няма да е в твоя полза.
За здравната застраховка, това което Таня пише не е точно така, има полици, при които получаваш много неща, просто стойността им е доста висока.
Как точно стои въпроса с осигуровки за назад не съм сигурна.
*
« Отговор #3 -: Юли 08, 2014, 09:46:44 am »
м-и, тъй като майка ми е чужденец и е онкоболна се сблъсках с цялата система на здравеопазването ни. Докато не оправихме статута й на пребиваване ( а това е изключително трудно) почти нищо не ти се полага от здр каса, a застраховката не покрива.
Да не ти казвам за какви суми става на въпрос по софийските болници.Във ВМА ми поискаха 800 000лв за целия курс на лечение, в онкологията в Дървеница 40 000лв, а в Токуда съм плащала пакети от 2000-3000лв през 20 дни и така  почти 10 месеца.
В случая стойността на мед.застраховка няма значение.
Медицинската  застраховка за чужденци е различно нещо от мед.застраховки за българи.
*
« Отговор #4 -: Юли 08, 2014, 09:53:24 am »
Таня, не споря, просто като ми се наложи ми предложиха доста опции, онко заболяване наистина нямам и може и да не сме обсъждали.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #5 -: Юли 08, 2014, 10:16:48 am »
Боби, аз нямам отговор на твоите въпроси, но си мисля, че в подфорумите за българи в чужбина към bg-mamma със сигурност ще се намери някой, който да има нужната информация. пусни си питането и там.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #6 -: Юли 08, 2014, 10:28:38 am »
Относно шофьорската книжка:

(2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Чужденци, дългосрочно пребиваващи в
Република България, могат да управляват моторни превозни средства на територията на
страната със свидетелство, което не е издадено от държава - членка на Европейския съюз,
или от друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо
пространство, или от Конфедерация Швейцария до една година от датата на влизането им
в страната.

(3) Изискването по ал. 2 не се отнася за случаите по чл. 161, т. 2. (който гласи: 2. държавата, в която е издадено, е договаряща страна по Споразумението между
страните по Северноатлантическия договор относно статута на техните въоръжени сили при условията на чл. IV, буква "а" от него)

(4) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Чуждестранно национално свидетелство за
управление на моторно превозно средство на български гражданин или чужденец,
издадено от държава, която не е членка на Европейския съюз, или от друга държава -
страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или от
Конфедерация Швейцария се заменя с българско свидетелство за управление без полагане на изпит, ако държавата, в която е издадено, е договаряща страна по Конвенцията за движението по пътищата и свидетелството отговаря на изискванията на приложение № 6 към конвенцията.

(5) В случаите, когато чуждестранно национално свидетелство не отговаря на
изискванията по ал. 4, българско свидетелство за управление на моторно превозно
средство се издава след успешно полагане на изпит.

Понеже САЩ не е договаряща страна по  Конвенцията за движението по пътищата, след като ти се сдобиеш със статут на постоянно пребиваваща в България, можеш да си караш с американската книжка легално до една година, след което следва да я замениш, но не можеш да се възползваш от ал. 4.
Т.е. за теб би се отнасяла ал.5 и ще трябва да полагаш изпит. Работата е там, че у нас този изпит се състои от две части - листовки и кормуване и щом ще го полагаш - трябва да минеш и двете. Просто така е заложено в текстовете, че само листовки, или само кормуване - не могат да ти ги сметнат за взет изпит, трябва и двете части. Да ти кажа честно - не мисля, че ще ти е проблем да минеш кормуването, все пак ти си шофьор толкова години и проблем с карането само по себе си нямаш. По-тегавата част е теорията, доколкото знам - има разлика в някои правила за движение тук и при вас, май най-вече в това кой къде е с предимство. И естествено има куп излишни глупости, които ще трябва да назубриш, ама не мисля, че ще ти е особен дерт това. Просто на самия изпит по кормуване - трябва да внимаваш да караш пунктуално, по всички правила, които си назубрила и да не допускаш изпитващият да те подведе да извършиш нарушение (което той непременно ще се опита). Обикновено ти казва неочаквано: "Я отбий тук" и, ако изпълниш автоматично нареждането - оп, ти що отби на забранено място, ей го знака, хайде скъсана си. Та в такъв случай от теб се очаква правилна реакция, а именно да подминеш и да отговориш, че не можеш да спираш тук, понеже правилника така и знака онака и да отбиеш на първото разрешено за целта място после.
Демек - то не ти е зор да си вземеш листовките и кормуването, ами на самия изпит да си внимателна за капанчетата на изпитващия.

Пък мен, ако питаш - всичко това просто можеш да си го спестиш. Имаш американски паспорт, американска книжка, при проверка показваш тях, пожелават ти приятен ден и няма да чуеш "и к'во праИм ся, к'во праИм?". ;) Нито ще им хрумне да ти проверяват статута, нито имат чалъм да го направят на пътя - затова не им се занимава с такива като теб и те пускат. Проблем евентуално би възникнал за теб, ако недай Боже участваш в ПТП, окажеш се виновна страна, има пострадали, стигне се до съд и тогава на твоята сметка, освен всичко друго - ще се пише, че всъщност си шофирала без книжка. Понеже не си изкарала българска в срок и американската ти се води невалидна у нас вече, пък българска - нямаш. Което е административно нарушение и по принцип е за глоба само, ако няма и друго. Ама, ако има - е утежняващо вината обстоятелство. Понеже според закона ще се окажеш неправоспособен водач.

Каквото ти пиша по този въпрос го знам от американци точно, които пребиваваха постоянно в България близо три години и естествено скъсаха куп нерви с този казус точно. Та дори им казаха, че не директно на изпити можело да се явят, ами задължително и курсовете преди това трябвало да карат. (пък при тях и езикът беше проблем) Служители на ДАИ - така и не се разбраха по този въпрос и до последно единият твърдеше, че и курс е задължителен, а другият, че може само с изпити... Накрая проблемът им беше решен по български - демек - с купени книжки. Съгласна бях с тях напълно, че тези изисквания са тотален абсурд, понеже 3 месеца, или година се оказва безопасно и законно да си карат с техните книжки, пък след този период - изведнъж вече се явяват неправоспособни водачи, ако нямат български книжки. И бяха прави, че или изобщо не следва да имат право да шофират тук с американските си книжки, дори един час, или ако имат право - не следва по някое време да опират да местната процедура и изпитите. Обаче и към момента - правилата са си такива.

Относно здравното осигуряване:

Съгласно чл. 23 от Закона за чужденците в Република България пребиваването на чужденците в страната е краткосрочно или дългосрочно. Краткосрочното пребиваване е до 90 дни от датата на влизане в страната. Дългосрочното пребиваване е продължително – с разрешен срок до една година, и постоянно – с разрешен неопределен срок.
Съгласно чл. 33, ал. 1, т. 3 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) задължително осигурени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са чуждите граждани или лицата без гражданство, на които е разрешено постоянно пребиваване в Република България, освен ако е предвидено друго в международен договор, по който Република България е страна”. Според чл. 34, ал. 1, т. 2 от ЗЗО задължението за осигуряването на лицата по чл. 33, ал. 1, т. 3 възниква от датата на получаването на разрешение за постоянно пребиваване в Република България.
На това основание, в случай че чуждите граждани упражняват трудова дейност в Република България, за която подлежат на задължително социално осигуряване по чл. 4 от КСО, но нямат статут на постоянно пребиваващи в страната, попадат извън обхвата на ЗЗО и не следва да внасят здравноосигурителни вноски.

Това, касае теб и мъжа ти обаче. Значи като си получите статута на постоянно пребиваващи - започвате да се осигурявате като нас в НЗОК. Но преди този момент - вариантът ти е частен фонд, застрахователна компания, плащане в брой. Това доколкото аз съм запозната с казуса. За децата обаче - нямам представа. Нашите ги осигурява държавата до 18-годишна възраст, но твоите като нямат българско гражданство - няма как да стане. Предполагам, че когато имаш статут на постоянно пребиваващ, можеш ти да ги осигуряваш в НЗОК по някакъв ред, за своя сметка. Но за това съм чувала само бегло, много са ми стари и смътни спомените и не смея да твърдя каквото и д било. Ама все нещо предвидено ще има де. Всичките американци, пребиваващи дълго тук по работа, с децата си - все някак ги осигуряват, едва ли плащат в брой за здравни услуги всеки път.
« Последна редакция: Юли 08, 2014, 10:46:08 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #7 -: Юли 08, 2014, 16:06:43 pm »
Благодаря много на всички.

За децата както чета явно е доста сложно, ако не са български граждани. Аз при всяко положение рано или късно ще ги направя български граждани, просто заради прословутото пътуване не бързам, Но пък ако е чак такъв проблем, ще го направим и сега, ако е нужно. При всяко положение ще им нося документите с мен ( те само по един документ имат де, акт за раждане) с апостили, та ако има нужда не е проблем.
Не се бях сетила за тези застраховки, хем ги знам понеже застраховка свекърва ми като идваше тук. Вероятно това ще направя, но дали има смисъл. Децата боледуват от разни детски неща и аз мога да ги заведа на частен лекар, при нас близо имам частна болница, за 2те боледувания дето ще ги изкарат ( може и по-малко, че те май преболедуваха всичко преди година и вече не боледуват да чукам на дърво) дали има смисъл от застраховка? Може да си чакат статута и без застраховка, ако не отнема прекалено дълго.  А за сериозни неща, да не се случват, ама понеже пишете чак за онко заболявания и подобни - ако подобно нещо стане, ще се върнем, Хюстън е най-доброто място за това. В САЩ да бях, пак в Хюстън бих отишла, така че тази дилема въобще ме би седяла на дневен ред. Най-после от тази година американците смениха законите си и застраховките в момента в който ги вземеш трябва да покриват всичко, та затова съм по-спокойна и нямам този страх като преди, че като си загубя застраховката трябва да чакам ( както беше до сега) година след като взема нова, за да покрие болест, която си имал преди да се застраховаш.

Обаче  едно не разбрах - къде трябва да отида,за да им уредя статута, било то на пребиваващи чужденци или на български граждани, или на такива в изчакване на български документи? Предполагам, че за да ги запиша за градина е необходимо да имат ЕГНта поне. Къде се прави това? И после - къде се записват за чакане за градина?

Жбрул, мерси за дългият пост. Само искам да уточня, че на нас не ни трябва статут за постоянно пребиваващи, ние сме си българи, нямаме какво да уреждаме. Изтекла ми е личната ката преди 2 години и трябва да си я подновя, от там нататък никакви статути не ми трябват. Дори съм била част от тази система, преди години се върнах в България за 2.5 години ( излезнах последно 2001ва), дори работих 3 месеца като секретарка, бях здравно осигурена.  На сайта на НАП дори ме има, че съм с прекъснати права.  На децата обаче им трябва някакъв статут, защото въпреки че ние двамата сме българи и те автоматично имат право да са такива, докато не се подадат ( или ако не се подадат) документи, те са чужденци, понеже са родени тук.
Аз не виждам проблем, че искат да мина изпит, нито за листовки , нито за кормуване. Нормално е като нямаш книжка от тази страна, да покажеш, че все пак можеш да караш и знаеш правилника. Но не искам да карам курсове, ако не е необходимо, а да се явя направо на изпит, като прескоча нам колко си дена курсове.  Аз до сега също знаех, че е една година ( скоро четох някакви 3 месеца, затова го написах) и си карам с американската книжка ( за всеки случай си вядя международна от тук, за да ми е сигурно - тя важи една година). Дори с нея съм взимала кола под наем, та знам че няма проблем. По-добре е щото няма талон за дупчене, няма разправии. Така че зор да я сменям нямам, но искам да съм осведомена, ако все пак останем по-дълго, както е идеята. Тогава все пак ще трябва да извадя българска книжка.  Освен това, работите, за които се оглеждам, често искат пътуване и валидна книжка и не знам дали ще имат изискване въпросната да е българска, кой ги знае. Пък и ако изкарам книжка, повече с лична карта няма да се разправям, понеже тя я заменя. Също ми е интересно дали не ми трябва българска книжка, за да си застраховам колата. Сега кола нямам, но евентуално, ако останем, смятам да имам.

« Последна редакция: Юли 08, 2014, 16:12:47 pm от Bobbie »

« Отговор #8 -: Юли 08, 2014, 16:13:25 pm »
Боби, за здравното осигуряване: мисля че вашият статут твоят и на мъжа ти не е на чужденци. Вие не сте се оптказали да имате бг гражданство нали? По - вероятно е да сте българи постоянно пребиваващи в чужбина , т.е че ви няма повече от 180 дни. в такъв случай за минал период не дължите само тр да докажете, че не сте били тук и сте се осигурявали в чужбина и трябва да можете да се осигурявате от момента в който решите да живеете тук. За дечицата не съм сигурна, но най- добре да пишеш на мейла на нап твоя конкретен казус. Аз веднъж им писах за нещо мислех, че няма да ми отговорят, но учудващо след две седмици ми отговориха, че и компетентно се оказа. 

След бури - мир и тишина,
След нощ - безбрежна светлина.  

« Отговор #9 -: Юли 08, 2014, 16:18:08 pm »
Аз преди време имах подобен случай но вече не си спомням точно. Тия дни съм малко в движение, и ако през това време не се включи някой по- компетентен ще се заровя след това да си припомня как точно беше.

След бури - мир и тишина,
След нощ - безбрежна светлина.  

*
« Отговор #10 -: Юли 08, 2014, 16:31:31 pm »
Боби, здравните застраховки, които си правите там не важат ли и за навън?
Това, че ако имаш книжка не ти трябва лична карта си е твоя заблуда, въпросът е кой те проверява, на моят мъж и глоба му направиха за това.
*
« Отговор #11 -: Юли 08, 2014, 16:31:48 pm »
Боби, децата, за да имат ЕГН, трябва да имат акт за раждане. Не знам как е в твоя случай, но можеш да опиташ по обичайния ред. Законовият срок е 6 месеца, въпреки че моите след около годинка съм ги регистрирала. Знам, че си от София. Питай в общината по постоянен адрес по л.к. къде точно трябва да отидеш. Аз съм регистрирана в Младост и децата, както и бракът ми са регистрирани в Обреден дом - Мусагеница. Ако смяташ, че мога да ти бъда полезна за нещо, пиши. Моите деца са с двойно гражданство. Доколкото знам, като мине известно време, май трябва по съдебен път да поискаш гражданство за малките. Но първо опитай по стандартния ред. В посолството мисля, че не могат да ги регистрират, а само да издадат пасаван (който не ви трябва), да заверят пълномощно, ако искаш някой друг да го регистрира в БГ (например майка ти, сестра ти, брат ти и т.н.). Дори паспортите се правят в Бг. Немския са ни го правили от посолството, доколкото помня. Ама така, де. Различно е навсякъде.
Доколкото знам, ако са бг граждани децата, имат право на безплатен престой в болница (да не ви се налага). Една моя приятелка, която живее в Белгия, се прибра една година с детето си, наложило се то да бъде хоспитализирано и ако нямаше бг акт за раждане и ЕГН, щеше да трябва да плаща тя. Бяха в Токуда. Всъщност няма значение в кое лечебно заведение.
Лична карта ти трябва при всички положения. Това е валидният документ за самоличност на територията на РБ. Дори и паспортът не я заменя. Той е за навън. Книжката е за каране. Не можеш дори сметка да си откриеш без л.к. За щяло и нещяло ти я искат. Ако искаш и сто долара да обърнеш в лева.
« Последна редакция: Юли 08, 2014, 16:35:05 pm от blue_sky »

*
« Отговор #12 -: Юли 08, 2014, 16:50:39 pm »
Bobbie, трябва да отидеш в миграция на Мария Луиза. http://migration.mvr.bg/contactus.htm
Най-добре направо на прием при директора.По мои спомени приемаше веднъж месечно предпоследния четвъртък от месеца в 11ч.Много разбран човек е.
Долу по гишетата много ще те мотат.Там повечето не знаят за какво са на работа.Всеки си има версия за твоя случай и ще се моташ до безкрай.Може да си с абсолютно изрядни документите и пак да не ти ги приемат.Тук се случва всичко.
Провери как стоят нещата във вашия случай.Питай за възможност за двойно гражданство.Все пак децата са на български граждани и може да има вратички.Също така питай за международните спогодби между САЩ и България.И бих те посъветвала предварително да прочетеш закона за чужденците в БГ.
Иначе за да получиш постоянно пребиваване в БГ не е толкова лесно.Има няколко варианта.Най-използвания е да живееш постоянно в БГ 5г като дългосрочно пребиваващ и всяка година да плащаш по 1000лв такса за лична карта и всяка година да подаваш на ново документите за такава.
А пък мед.застраховка за която писах по долу е задължителна част от документите които подаваш за л.к., без нея не приемат молбата. Когато се издаде такава карта на притежателя и се дава ЛНЧ. ЕГН получаваш ако имаш постоянно или българско гражданство.Имаш право след изтичането на 5г. до подадеш документи за постоянно пребиваване и чак след като го получиш имаш право да подадеш документи за гражданство.За което също се чака около 1г.
Само да уточня, че говоря за чужденци по принцип.За деца на български граждани не съм се интересувала.Ти си провери.
Надявам се да ти е полезна информацията.

« Последна редакция: Юли 08, 2014, 17:09:42 pm от tanj74 »
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #13 -: Юли 08, 2014, 18:35:39 pm »
м-и, спра ли работа, няма да имам здравна застраховка. Да я поддържам би било лудост,защото  ако сама си я плащам, за мен и децата ще е поне към $500-600 на месец. То и сега само за децата плащам по $250/ месец , а тогава  няма как да мога да си я позволя.

tanj74, мерси много, определно ще го имам това превид с директора. надявам се да има някакъв по-лесен наичн за деца на българи. Все пак и двамата родители сме български граждани.

Блу, моите са вече бая минали тази възраст. Андреа ще е на 3, а Ивана е на 4. Ще взема да звънна един телефон да видя, ама на кой да звънна? Какво ще рече по съдебен ред да искам гражданство? Трябва в съд да отида да го направя ли? Тук ако се обадя на посолството са доста услужливи и компетентни, но при положение, че няма да подавам тук, не ми е ясно дали могат да ми помогнат. До посолството иначе въобще не ходя, понеже на на другият край на континента и разходката ще ми излзене много солена. От както смениха начина за подаване, че трябвало лично да се вдигна от Тексас до Вашингтон ( или Чикаго, или Лос Анджелис) да се подпиша пред консула за паспорт,дори български документи не съм позлвала.

По закон, книжката вече заменя личната карта, нямаш нужда и от двете. Ако нямаш книжка, тогава ти трябва лична карта. И тук е така, аз лична карта не съм имала от времето когато стъпих тук и нямах книжка. Мисля, че по цял свят вече е така, не знам.

alexxxa, точно така е, ние сме си българи постоянно пребиваващи в чужбина. За НАП - много добра идея, не се бях сетила д аим пиша. Навремето съм им писала и също като теб съм с добри впечатления. Отговориха ми бързо и компетентно и ми разясниха неща, които аз се рових да търся сума ти време преди това.

*
« Отговор #14 -: Юли 08, 2014, 19:03:49 pm »
По закон, книжката вече заменя личната карта, нямаш нужда и от двете. Ако нямаш книжка, тогава ти трябва лична карта. И тук е така, аз лична карта не съм имала от времето когато стъпих тук и нямах книжка. Мисля, че по цял свят вече е така, не знам.

Дори да е вярно, ако по всички учреждения държат да покажеш лична карта, това помага ли ти?
Ще ти е от полза да приемеш разликите между правилото и практиката. В България държавната администрация не е като американската. Спести си много нерви, извади си една лична карта.
*
« Отговор #15 -: Юли 08, 2014, 19:04:26 pm »
Боби, за личната карта само и аз да потвърдя. Решиш ли да оставате по-дълго тук (не само на гости) - първо лична карта си извади. И не, не ти я заменя шофьорската книжка. Ама буквално за щяло и нещяло ти я искат, навсякъде и не само проверяващи органи. Пресен пример от вчера - купувам подарък за РД, закъснявам за партито, тръгвам да плащам с кредитна карта - искат ми документ за самоличност. Подавам шофьорската книжка, понеже се сещам, че ЛК ми е останала в друга чанта...би трябвало и с нея да стане. Отказаха ми, извиках управителя и той ми се запъна.  Аз знам, че по закон нямат право, ама нямах два часа да се разправяме кой крив, кой прав, та се принудих да тегля пари от кредитната си карта в брой на банкомат (с което се набутвам), да им платя и да тръгвам. Пък ти си представи, ако ти се запъне някой чиновник някъде как трябвало непременно лична карта да е и друго не може.... А тя е и най-лесният за издаване документ от всичко което ще ти трябва. Не е зор.

По повод статута и здравното осигуряване alexxxa ти е обяснила, аз това имах предвид. Че има процедура пак, през която трябва да минете, да заявите, че сега вече ще живеете тук, ще се осигурявате тук и пр. Като ходиш да говориш за вас - ще ти обяснят и за децата как стои въпроса. Според мен поне, ако ще е само за да ги осигуряваш в НЗОК - хич не си струва да ги правиш и български граждани. Защото с пътуването зад граница наистина си е голямо неудобство.  :? Ако нещо ти се раззсополивят - не е луди пари да ги види частен педиатър, нужните лекарства пак ще ги купиш ти, все тая осигурени ли са, или не. Ако е нещо по-сериозно (не рак да пази Господ), ама една пневмония - ще се наложи да си платиш болничния престой кеш обаче. Виж цените, направи си сметка, дали едно, или друго ще ти е зор да го плащаш при нужда, дали не. Виж и сайта на някой частен осигурителен фонд (при нас те са само за допълнително осигуряване), но може пък за чужденци да има опция да си ги осигуряваш в такъв.

Относно шофьорските изпити в твоя случай. В закона ясно си пише, че трябва да положиш изпити, а не преди тях да караш и курс. Но горките американци за които ти разправям се видяха в чудо, защото тези изпити се полагат пред ДАИ и като отиват на изпит - там не ги допускат, не можело с преводач, не можело без документ че са карали курс... Абе, съвсем от етстеството на ситуациите дето си ги пишем в "моториката". Ти поне няма да имаш нужда от преводач и като не могат да ти посочат текст, в който изрично пише, че трябва и нов курс да си карала, за допускане до изпит, че да вземеш нашенска книжка - ще клекнат. То при тях номера е "ако мине" най-често. (Аз поне не намерих текст, в който да пише, че трябва И курс за случаи като твоя)

Питах приятели, занимаващи се с автомобилни застраховки, дали биха застраховали личния ти автомобил докато още си си американската книжка. Цитирам буквално: "Ще застраховаме бе, няма проблем за нас, нали някаква книжка има все пак"  :lol: А и щели да искат да я видят, ако правиш каско, не за "гражданска отговорност". Това е за конкретна компания (голяма), за други  - не знам.
« Последна редакция: Юли 08, 2014, 19:11:16 pm от Jbrul »

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #16 -: Юли 08, 2014, 21:31:36 pm »
Значи проблема с книжката си го решавам така - няма да вадя докато не е зор, а ако стане зор ще се оправя само с изпит. Щом не я искат за застраховка значи и този проблем отпада. Между другото то като казваш „нов курс‟ предполагаш, че съм карала някакъв курс, но аз никога не съм карал подобен.

За здравното за децата - да права си, че не е кой знае какво. И болничният престой не мисля, че е много, особено като се сметне каква разправия е пътуването с тях иначе.

Здравно застраховане на мен обаче си ми трябва, та това ще гледам да уредя по-бързо.

Единствено сега остава как да се запишат за градина,пък ако не стане ще се гледаме у нас къде свеки, къде някоя жена на 4 часа, ще видим.

цигу, аз съм упорито и много спокойно  парче, бих си ходила навсякъде със закона( правила съм го и друг път), от колкото да поощрявам невежото отношение към мен, не ми пречи да чакам :-).  Но няма значение де, понеже аз българска книжка и без това нямам, така че ще си подновявам личната карта със сигурност. Просто го споменах.

П.П.
А за инатите като мен :-) - в закона на личните документи е написано в първа глава, че книжката е документ, който може да се ползва за установяване на самоличността на територията на България.  Аз бих си го разпечатила и носила с мен.. Едно време мъкнех разпечатки на закони и нам какви си конвенции по летищата :-)
« Последна редакция: Юли 08, 2014, 21:48:04 pm от Bobbie »

*
« Отговор #17 -: Юли 08, 2014, 21:49:33 pm »
Както и Жбрул ти е писала лична карта навсякъде ти трябва. В банката никой няма да ти приеме книжка вместо ЛК примерно, дори копие си правят и като си смениш картата( примерно свършил и срока) и ти искат копие на новата да притежават :) Ако ти се наложи да влизаш в съдебна палата на входа проверяват документи( в по-големите де), може да останеш отвън. За регистрация за ЛЛ примерно също. Понякога наистина за съвсем елементарни неща ти изискват, не тежи и не заема място, мисля че струваше 11лв издаването и не ти е проблем да я носиш и притежаваш, то реално ако беше както си мислиш, който имаше книжка нямаше да му преиздават ЛК, а направо щеше да има опция да я замества книжката.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #18 -: Юли 08, 2014, 22:36:17 pm »
, то реално ако беше както си мислиш, който имаше книжка нямаше да му преиздават ЛК, а направо щеше да има опция да я замества книжката.
Ами то има такава опция за тези, които притежават книжки. За другите естествено трбяват лични карти. По закон обаче не е небходимо да имаш и двете,а един документи за самоличност е достатъчен, понеже в книжката има същата информация ( плюс категорията).  Просто имаме разминаване между закони и практика.

Моля ви, нека не я правим тази тема за това, аз ще се оправя с това кой документ да ползвам за личен. Книжка нямам и без това, така че личната карта ще си я подновя още веднага. 

*
« Отговор #19 -: Юли 08, 2014, 23:00:08 pm »
Боби, при нас тая раУта с шофьорския курс не е като при вас (доколкото знам при вас как е де). Тук не може гаджето, или тати с едно удостоверение, че това ще правим да ме учат да кормувам с личния си автомобил, а аз да си седна, да прочета правилника, да го науча, да се явя на теста и като го взема - хайде книжка и пей сърце.
Тук е "голямата веселбЪ" по тая тема. Има много, ама много фирми, които с това се препитават. Някои са доста големи. Всеки искащ да има книжка е длъжен по закон да се обучи в някоя от тях (средно 1000лв. ти струва курса + таксите за всеки изпит). На курса ходиш на теория, около две седмици и кормуването беше някъде 35 часа задължително. Първо трябва да си вземеш листовките, плащаш си такса за изпита, ако те скъсат, чакаш нова дата, пак плащаш такса и така докато ги вземеш. Едва след това се нареждаш да чакаш дата за изпит по кормуване (не може всеки ден). Има си дати и там когато се класираш. Пак плащаш такса, скъсат те, пак такса, пак те късат и така докато вземеш. Имаше "давност" за резултата от взетите листовки обаче (не знам сега дали е така). Взимаш си ги и ако в рамките на година след това не се явиш и на кормуване и не вземеш книжка, хайде пак явяване на листовки. Та много за кратко преди доста години, беше длъжна пак и теорията да караш преди повторен изпит за взети веднъж листовки, заради "изтекла давност"на вече взетия изпит....  8O Аз по тия причини и "особености на местния лов и риболов" съм карал целия проклет курс  (теория и кормуване) два пъти и си го платих два пъти разбира се. Таман с разлика 10-ина години между първия и втория път. ;)
Това у нас е бизнес, голям, сладък и яко корупционен. Затова опреш ли до вадене на БГ-книжка - принтирай закони, адвокат води със себе си ако трябва, иначе имат ли чалъм - ще те шантажират до дупка. Съвсем добронамерен съвет ти давам, ако искаш ме слушай.

А относно ползването на книжка, вместо ЛК у нас е като всичко друго - "царят дава - пъдарят не дава". Отиваш на гишето Х в някое учреждение, нуждаеш се от административна услуга, бързо. Не когато се пенсионираш. Леля ти Минка зад гишето ти иска ЛК, даваш книжката, тя казва, че не може с нея. Ти вадиш закона и почваш да спориш и всъщност си права. Леля ти Минка те слуша невъзмутимо и накрая ти казва, че тя спазва "вътрешния правилник" и в него пише, че трябва лична карта и точка. Ти се обръщаш по темата към шефа на леля Минка. Той любезно ти отговаря да си подадеш жалба по надлежния ред и в рамките на месец ще имаш официален отговор дали си права, или не си. Ма това, че си права и им го сочиш черно на бяло, написано в ЗАКОН - тях никак не ги брига. След месец, може да ти отговорят, че все пак си права и да заповядаш да ти извършат тази услуга с шофьорската книжка. По-често обаче ще ти отговорят, че ПАК не си права. Оттам имаш опция да се обърнеш към съда. Като го направиш, след 4 години ще имаш съдебно решение в твоя полза (щото няма как иначе) и вече с него ще си получиш административната услуга дето си я искала преди близо 5 години. Пък да кажем, ти ще искаш удостоверение за постоянен адрес, че да си запишеш децата на градина. И докато си отстояваш правата по темата - с лична карта, или шофьорска книжка - Ивана ще кандидатства в езиковата ;)
Аз знам, че не ти се вярва, че тая моЕ да бъде, ама моЕ и по-зле от това. Ей така както си права и в правото си. Та, ако ще пооставате тук - вади я пустата ЛК, там поне става бързо и лесно.