Относно шофьорската книжка:
(2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Чужденци, дългосрочно пребиваващи в
Република България, могат да управляват моторни превозни средства на територията на
страната със свидетелство, което не е издадено от държава - членка на Европейския съюз,
или от друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо
пространство, или от Конфедерация Швейцария до една година от датата на влизането им
в страната.
(3) Изискването по ал. 2 не се отнася за случаите по чл. 161, т. 2. (който гласи: 2. държавата, в която е издадено, е договаряща страна по Споразумението между
страните по Северноатлантическия договор относно статута на техните въоръжени сили при условията на чл. IV, буква "а" от него)
(4) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Чуждестранно национално свидетелство за
управление на моторно превозно средство на български гражданин или чужденец,
издадено от държава, която не е членка на Европейския съюз, или от друга държава -
страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или от
Конфедерация Швейцария се заменя с българско свидетелство за управление
без полагане на изпит, ако държавата, в която е издадено, е договаряща страна по Конвенцията за движението по пътищата и свидетелството отговаря на изискванията на приложение № 6 към конвенцията.
(5) В случаите, когато чуждестранно национално свидетелство не отговаря на
изискванията по ал. 4, българско свидетелство за управление на моторно превозно
средство се издава
след успешно полагане на изпит.Понеже САЩ не е договаряща страна по Конвенцията за движението по пътищата, след като ти се сдобиеш със статут на постоянно пребиваваща в България, можеш да си караш с американската книжка легално до една година, след което следва да я замениш, но не можеш да се възползваш от ал. 4.
Т.е. за теб би се отнасяла ал.5 и ще трябва да полагаш изпит. Работата е там, че у нас този изпит се състои от две части - листовки и кормуване и щом ще го полагаш - трябва да минеш и двете. Просто така е заложено в текстовете, че само листовки, или само кормуване - не могат да ти ги сметнат за взет изпит, трябва и двете части. Да ти кажа честно - не мисля, че ще ти е проблем да минеш кормуването, все пак ти си шофьор толкова години и проблем с карането само по себе си нямаш. По-тегавата част е теорията, доколкото знам - има разлика в някои правила за движение тук и при вас, май най-вече в това кой къде е с предимство. И естествено има куп излишни глупости, които ще трябва да назубриш, ама не мисля, че ще ти е особен дерт това. Просто на самия изпит по кормуване - трябва да внимаваш да караш пунктуално, по всички правила, които си назубрила и да не допускаш изпитващият да те подведе да извършиш нарушение (което той непременно ще се опита). Обикновено ти казва неочаквано: "Я отбий тук" и, ако изпълниш автоматично нареждането - оп, ти що отби на забранено място, ей го знака, хайде скъсана си. Та в такъв случай от теб се очаква правилна реакция, а именно да подминеш и да отговориш, че не можеш да спираш тук, понеже правилника така и знака онака и да отбиеш на първото разрешено за целта място после.
Демек - то не ти е зор да си вземеш листовките и кормуването, ами на самия изпит да си внимателна за капанчетата на изпитващия.
Пък мен, ако питаш - всичко това просто можеш да си го спестиш. Имаш американски паспорт, американска книжка, при проверка показваш тях, пожелават ти приятен ден и няма да чуеш "и к'во праИм ся, к'во праИм?".
Нито ще им хрумне да ти проверяват статута, нито имат чалъм да го направят на пътя - затова не им се занимава с такива като теб и те пускат. Проблем евентуално би възникнал за теб, ако недай Боже участваш в ПТП, окажеш се виновна страна, има пострадали, стигне се до съд и тогава на твоята сметка, освен всичко друго - ще се пише, че всъщност си шофирала без книжка. Понеже не си изкарала българска в срок и американската ти се води невалидна у нас вече, пък българска - нямаш. Което е административно нарушение и по принцип е за глоба само, ако няма и друго. Ама, ако има - е утежняващо вината обстоятелство. Понеже според закона ще се окажеш неправоспособен водач.
Каквото ти пиша по този въпрос го знам от американци точно, които пребиваваха постоянно в България близо три години и естествено скъсаха куп нерви с този казус точно. Та дори им казаха, че не директно на изпити можело да се явят, ами задължително и курсовете преди това трябвало да карат. (пък при тях и езикът беше проблем) Служители на ДАИ - така и не се разбраха по този въпрос и до последно единият твърдеше, че и курс е задължителен, а другият, че може само с изпити... Накрая проблемът им беше решен по български - демек - с купени книжки. Съгласна бях с тях напълно, че тези изисквания са тотален абсурд, понеже 3 месеца, или година се оказва безопасно и законно да си карат с техните книжки, пък след този период - изведнъж вече се явяват неправоспособни водачи, ако нямат български книжки. И бяха прави, че или изобщо не следва да имат право да шофират тук с американските си книжки, дори един час, или ако имат право - не следва по някое време да опират да местната процедура и изпитите. Обаче и към момента - правилата са си такива.
Относно здравното осигуряване:
Съгласно чл. 23 от Закона за чужденците в Република България пребиваването на чужденците в страната е краткосрочно или дългосрочно. Краткосрочното пребиваване е до 90 дни от датата на влизане в страната. Дългосрочното пребиваване е продължително – с разрешен срок до една година, и постоянно – с разрешен неопределен срок.
Съгласно чл. 33, ал. 1, т. 3 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) задължително осигурени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са чуждите граждани или лицата без гражданство, на които е разрешено постоянно пребиваване в Република България, освен ако е предвидено друго в международен договор, по който Република България е страна”. Според чл. 34, ал. 1, т. 2 от ЗЗО задължението за осигуряването на лицата по чл. 33, ал. 1, т. 3 възниква от датата на получаването на разрешение за постоянно пребиваване в Република България.
На това основание, в случай че чуждите граждани упражняват трудова дейност в Република България, за която подлежат на задължително социално осигуряване по чл. 4 от КСО, но нямат статут на постоянно пребиваващи в страната, попадат извън обхвата на ЗЗО и не следва да внасят здравноосигурителни вноски.
Това, касае теб и мъжа ти обаче. Значи като си получите статута на постоянно пребиваващи - започвате да се осигурявате като нас в НЗОК. Но преди този момент - вариантът ти е частен фонд, застрахователна компания, плащане в брой. Това доколкото аз съм запозната с казуса. За децата обаче - нямам представа. Нашите ги осигурява държавата до 18-годишна възраст, но твоите като нямат българско гражданство - няма как да стане. Предполагам, че когато имаш статут на постоянно пребиваващ, можеш ти да ги осигуряваш в НЗОК по някакъв ред, за своя сметка. Но за това съм чувала само бегло, много са ми стари и смътни спомените и не смея да твърдя каквото и д било. Ама все нещо предвидено ще има де. Всичките американци, пребиваващи дълго тук по работа, с децата си - все някак ги осигуряват, едва ли плащат в брой за здравни услуги всеки път.