0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси за български документи
« Отговор #60 -: Юли 10, 2014, 21:17:11 pm »
Колко големи са били твоите?

Освен пък аз да им говоря в къщи на английски. Както сега им говоря само на български и те реално само от нас го учат ( от скоро въведох и детски филмчета на български) вероятно мога същото да правя на английски. Cartoon network не е ли на английски или Nationаl Geographic? Мисля, че има телевизионни програми на английски. Ще трябва да направя нещо, дето се вика дори и да не останем, поне 3 месеца ще сме там, не мога да ги оставя да забравят.

*
« Отговор #61 -: Юли 10, 2014, 22:43:57 pm »
Има в София ДГ, в която се говори само на немски, в това съм сигурна. Мои познати имаха (все още имат предполагам) такава. Частна разбира се. Деца на дипломати, служители по посолства, деца на служители на чужди фирми, които са временно в България - такъв беше контингента. Таксата - доста солена, в евро. От тях съм чувала, че такава ДГ има и с английски... Та, че вариант имаш - имаш на теория, ама колко ще можеш да си го позволиш - не знам. Не са за БГ-заплати тези такси техните, поне от моя гледна точка.
Може би на първо време - в къщи ако им говорите само на английски ще е ОК. Канали всякакви има на англ., вкл. детски. Избираш си някой по-разширен пакет на съответен оператор и това е. Когато се установите тук, ще се огледаш и за някакъв допълнителен вариант, който не е точно ДГ. Почасови занимания някакви. Все нещо ще има.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #62 -: Юли 10, 2014, 22:53:19 pm »
Дааам, намерих една, 400 евро и е таксата :-). За 2 деца значи 800. Ще пропуснем :-).
« Последна редакция: Юли 10, 2014, 22:59:15 pm от Bobbie »

*
« Отговор #63 -: Юли 10, 2014, 23:53:37 pm »
Оооо, ама ти си намерила направо на далавера бе. Не се бъзикам. Само ти трябва заплата подходяща за таксите и купувай самолетните билети  :lol:
Ти всъщност огледа ли се при вас за оферта на някоя компания (не непременно щатска), която да търси човек за някоя позиция, ама да й трябва този човек не в САЩ, ами тук. Рядко излизат такива оферти, но излизат, та мятай по едно око. Ако заплатата ти я плаща  чуждестранна компания, американска, английска, немска и пр. по стандарта приет в тези държави, а живееш тук - става съвсем друга бира. ;) Но нямам идея в твоята област какви са възможностите по въпроса.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #64 -: Юли 10, 2014, 23:57:36 pm »
Не е скъпо. Те обикновените частни градини в Сф са по 500-600 лв.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #65 -: Юли 11, 2014, 00:16:33 am »
На мен обаче друго ми мина през ума. Дали пък има някъде детска градина на английски.

има. ето тази:
http://www.montessori-bulgaria.com/lang-bg.html

доста е скъпа. около 800 лв на месец минимум, без транспорт.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #66 -: Юли 11, 2014, 00:51:16 am »
Оооо, ама ти си намерила направо на далавера бе. Не се бъзикам. Само ти трябва заплата подходяща за таксите и купувай самолетните билети  :lol:
Ти всъщност огледа ли се при вас за оферта на някоя компания (не непременно щатска), която да търси човек за някоя позиция, ама да й трябва този човек не в САЩ, ами тук. Рядко излизат такива оферти, но излизат, та мятай по едно око. Ако заплатата ти я плаща  чуждестранна компания, американска, английска, немска и пр. по стандарта приет в тези държави, а живееш тук - става съвсем друга бира. ;) Но нямам идея в твоята област какви са възможностите по въпроса.
Ами не съм на далавера с 2 деца, понеже става 1600лв на месец. Не мисля, че си струва, за толкова ще им взема гледачка.

Да оглеждам се, дори подадох за една компания, която е тук, има клонове в Европа и дори за момента има отворени позиции ( 4 на брой) за Бъглария. Заплатите са  добри . Обаче писах на един, който работи в нея, за да искам съвет и видях, че ми е погледнал профила в ЛинкедИн, но ме е игнорирал и не ми отговори. Една друга жена ми отговори, но пък не работи там.
Търся в момента в областта на клиничните изследвания или търговски преставители на специзирано оборудване , да видим. Първото особено много ми допада. Ако чуеш нещо свиркай

Джам,мерси.  Много ми е скъпа наистина. Аз вероятно и наем ще трябва да плащам, ако се върна, понеже няма веднага да купуваме жилище, та бая неща ми се събират.
« Последна редакция: Юли 11, 2014, 00:56:30 am от Bobbie »

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #67 -: Юли 16, 2014, 21:53:49 pm »
Ако някой го интересува, открих какво става с напускането на децата ми от България. Ми общо не е голям проблем ако ги направя граждани, за излизането от България. Ето какво намерих на сайта на посолтвото ни в Лондон ( браво за информацията)
"Предвид цитираните по-горе разпоредби на граничните пунктове се изпълнява следното:

2.1 Когато при напускане на Република България детето притежава и представи на граничните полицаи валиден български паспорт или лична карта И валиден паспорт или лична карта на съответната друга държава, чиито гражданин е, декларация за съгласие от отсъстващия родител/родители няма да бъде изисквана."

Ако обаче станат български граждани, но имат само чужд валиден паспорт, тогава ще им иизскват декларация за съгласие. Също така, ако децата за български граждани, но живеят за постоянно в чужбина и това е отразено в паспорта им, тогава пак не се иска декларация.

Освен това, май за закона няма значени дали ще и правя или не граждани, защото пише следното: „Според българското законодателство,  български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин, съгласно чл. 8 от Закона за българското гражданство (ЗБГ). ‟

Сега, някой знае ли за колко време важи българските детски паспорт?

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #68 -: Юли 16, 2014, 23:58:27 pm »

5 години.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #69 -: Юли 17, 2014, 03:15:52 am »

5 години.
Прекрасно, мерси Джам.  Значи е колкото на възрастните. Тук е 2 пъти по-малко ( 5г за деца, 10г за възрастни).

Друг въпрос - като и без това ще им изкарвам ЕГН, ще взема да ги осигуря. След като са деца, трябва ли изрично да ходя в НАП да ги осигурявам или автоматично са си част от системата?

*
« Отговор #70 -: Юли 17, 2014, 19:53:53 pm »
Боби, мисля, че автоматично като получат гражданство и системата ще ги поеме, но ако не е минал тестовия период така да се каже, аз не бих бързала да ги правя граждани или примерно както ги вкарваш с щатските паспорти, така и да ги изкараш с тях, български ако ти поискат. Знам ли кво могат да измислят нашите хора :)
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #71 -: Юли 17, 2014, 23:25:13 pm »
Друг въпрос - като и без това ще им изкарвам ЕГН, ще взема да ги осигуря. След като са деца, трябва ли изрично да ходя в НАП да ги осигурявам или автоматично са си част от системата?

децата до 18 години се осигуряват от държавата. ако са български граждани, де...

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #72 -: Юли 17, 2014, 23:58:00 pm »
Джам, грешно зададох въпроса си. По-скоро дали трябва в здравната каса нещо да се декларира, а не в НАП. Аз знам,че държавата ги осигурява от финансова гледна точка, ама не искат ли пак избор на личен лекар/педиатър и тем подобни ? Мисълта ми е не трябва ли пак някаква документация да да се урежда, за да могат де-факто да бъдат осигурени?

м-и, законът е ясен - децата автоматично са бълgарски граждани по произход. Това е един от 3те начина според нашия закон - по рождение, по произход и чрез натурализация. Това че аз съм безотговорна майка и не съм им издала ЕГНта ( за което вероятно има някаква глоба, защото пише в срок от 6 месеца от раждането им трябвало да уведомя посолството) само ги лишава от права. Но като тръгна да излизам, държавата  ги третира като български граждани, даже има цяло разяснение на философията, че гражданството следва децата и родителското гражданство автоматично „пада‟ върху децата. Ако бях чужденка може и да не разберат, че съм и български гражданин, но при положение че съм българка, на тях веднага им я ясно на летището че съм И български гражданин, независимо с какви документи излизам. Дори и някой да ме пусне, то би било по-скоро от немърливост.  Аз вече уредих с вуйна ми да ми даде готови текстове на пълномощните, които ми трябват за излизане, за подаване на документи и тем подобни. Тя е нотариус и е запозната какви точно документи са необходими от мъжа ми, та за това не се притеснявам чак толкова. Аз бях въобще забравила за нея и вчера се сетих и и писах, та поне това да не го мисля.
« Последна редакция: Юли 18, 2014, 00:08:49 am от Bobbie »

*
« Отговор #73 -: Юли 18, 2014, 09:52:47 am »
Мисля, че няма някаква процедура по вписване на децата в НАП, НОИ или където и да е. Като си получат ЕГН-тата всичко ще е ок.
Щом ще се справиш с пълномощните ок  :)
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #74 -: Юли 18, 2014, 10:31:52 am »
Джам, грешно зададох въпроса си. По-скоро дали трябва в здравната каса нещо да се декларира, а не в НАП. Аз знам,че държавата ги осигурява от финансова гледна точка, ама не искат ли пак избор на личен лекар/педиатър и тем подобни ?

като вземат ЕГН, трябва да им избереш личен лекар. намираш такъв, той трябва да е съгласен да ги вземе. ако е съгласен - той попълва съответните документи и ги изпраща в НЗОК, ти не се занимаваш. 2 пъти годишно можеш да го сменяш. добре е да ти издаде и здравноосигурителна книжка, с която можеш да ползваш безплатно минимален пакет дентални услуги за децата - мисля, че 4 прегледа и 2 пломби годишно, но все пак е нещо. личен зъболекар не се избира, при всеки, който работи с касата можеш да отидеш, стига да имаш тази здравноосигурителна книжка.

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #75 -: Юли 18, 2014, 15:42:11 pm »
Е това е супер, че не се занимавам. Значи просто ще ми отнеме няколко седмици за ЕГНто и децата ще са вече осигурени. Това е добре.  Здравната каса плаща ли някаква минимална поне част, ако искам да ги заведа на друг лекар?

Как си търсите педиатър - питате кварталните майки ли?

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #76 -: Юли 18, 2014, 15:55:25 pm »
Здравната каса плаща ли някаква минимална поне част, ако искам да ги заведа на друг лекар?

как работи системата? отиваш при личния лекар, той е гара разпределителна. имаш оплаквания, примерно, за невролог, той ти дава (или не ти дава) направление за невролог. с това направление отиваш при невролога и плащаш само потребителска такса в размер на 1% от МРЗ (децата не плащат такава такса). неврологът на свой ред може да прецени да те прати на друг специалист или да ти назначи изследвания и ще ти издаде други направления.
ако са дашни, а за деца уж няма лимити за направления, с едно първоначално направление от джипито можеш да обиколиш няколко лекаря и да направиш доста изследвания. при възрастните е по-сложно, защото направленията са малко и свършват бързо за месеца.

на сайта на НЗОК има доста информация за пациентите, разгледай го.

ако отиваш по своя инициатива на лекар и нямаш направление или лекарят не работи със НЗОк - плащаш си всичко. освен ако не си направиш допълнителна здравна осигуровка в частен здравно-осигурителен фонд.

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #77 -: Юли 18, 2014, 18:25:39 pm »
Аз имах предвид, ако искам да отида на друг общ лекар, а не на специалист.

Какво е МРЗ?

Ще ходя да почета и също да видя какви са тези частни осогурителни фондове, мерси.

*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #78 -: Юли 18, 2014, 18:34:12 pm »
http://www.euroins-zo.bg/products.php
Боби, аз ползвам този. Така де, на мъжа ми от фирмата са му направили служебно там и са му дали възможност да застрахова и член(ове) на семейството. Като естествено за тях си плаща вноските той.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #79 -: Юли 18, 2014, 19:06:18 pm »
Мерси Пешек, ще ги погледна. Само дето никъде не виждам където до сега гледах, като покриват някаква услуга, това означава, че 100% я покриват ли? Примерно прегледа целяит ли го заплащат? И колко струва  обикновено еидн такъв преглед ( към 20лв палщах преид за децата, сега не знам), че да разбера лимита за какво би ми стигнал?

Аз съм в шах! Определено смятам, че не съм достатъчно интелигентна да се справя с тази ... хмм... „карта?‟, която НЗОК за направили предполагам за улеснение :-).

« Последна редакция: Юли 18, 2014, 19:11:08 pm от Bobbie »