Джам, грешно зададох въпроса си. По-скоро дали трябва в здравната каса нещо да се декларира, а не в НАП. Аз знам,че държавата ги осигурява от финансова гледна точка, ама не искат ли пак избор на личен лекар/педиатър и тем подобни ? Мисълта ми е не трябва ли пак някаква документация да да се урежда, за да могат де-факто да бъдат осигурени?
м-и, законът е ясен - децата автоматично са бълgарски граждани по произход. Това е един от 3те начина според нашия закон - по рождение, по произход и чрез натурализация. Това че аз съм безотговорна майка и не съм им издала ЕГНта ( за което вероятно има някаква глоба, защото пише в срок от 6 месеца от раждането им трябвало да уведомя посолството) само ги лишава от права. Но като тръгна да излизам, държавата ги третира като български граждани, даже има цяло разяснение на философията, че гражданството следва децата и родителското гражданство автоматично „пада‟ върху децата. Ако бях чужденка може и да не разберат, че съм и български гражданин, но при положение че съм българка, на тях веднага им я ясно на летището че съм И български гражданин, независимо с какви документи излизам. Дори и някой да ме пусне, то би било по-скоро от немърливост. Аз вече уредих с вуйна ми да ми даде готови текстове на пълномощните, които ми трябват за излизане, за подаване на документи и тем подобни. Тя е нотариус и е запозната какви точно документи са необходими от мъжа ми, та за това не се притеснявам чак толкова. Аз бях въобще забравила за нея и вчера се сетих и и писах, та поне това да не го мисля.