0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
 В къщата на свеки на Говедарци има печка на дърва, спомените от нея са ми, че посред нощ като изстине и трябва или да ставаш да я палиш, или да изпукаш от студ... в крайна сметка ставаш, щото няма накъде при -10 градуса навън... в 3:00... прекрасна почивка. Като добавим, че по онова време още нямаха работеща тоалетна вътре, а през Януари през нощта в планината, нали се сещаш как се ходи до тоалетната, във външна тоалетна. Обуваш обуквки слагаш яке и тръгваш в пътечката през снега и само се надяваш докато си спял да не е наваляло още сняг, че ти е отишла хубавата пътечка. Да не се впускам в подробности какво ти замръзва като стигнеш вече да свършиш работата :-). И пак си изкарвахме добре де.

*
Припомни ми за едно време в къщата тука.  :D Подобна история беше и до ден днешен не мога да си обясня защо бе джанъм нищо не бяха направили по тези въпроси едно 40-50 години. Хем се идваше всеки уикенд, ако ще да се свършва света. Понякога стояха със седмици баба и дядо (иначе все в града са си живели). Тук е Подбалкана и зимно време си е хем студено, хем пада сериозно сняг. Като бяхме малки с братовчед ми - всеки уикенд взимаха и нас и с печките същата простотия беше. Като ще лягаме - така я набуха баба, че кюнците станат червени, гол да спиш ще ти е горещо. Съответно към 3-4 часа - рязко ти става студено, понеже дървата са изгорели. Баба не спи, тя скача посред нощ блъска и трака, та наново да я пали печката, събужда ни... Да, като бях дете - и на мен не ми е пречело, като ме събуди - за секунди заспивам пак (ама сега не ставааааа  :lol:). Отделно, че цялата тази хамалогия я вършеше някой друг, а сега следва да го правя аз и съм "мерси".
Външна тоалетна има и тук мноУ ясно. Допреди 10-ина години беше само тя. Което за мен пък беше основна причина с години да не идвам тук, ако ще да е топло... Ама то гнус, смрад, паяжини, да не ти разправям. То какво да е? Кирпичена тоалетна, с халтава дървена врата, а под нея - септична яма. Като е топло как вони....мани. Зимата, в коридора между спалните (вече сме били 12-13 годишни) баба слагаше един леген, червен, добре го помня, който да ползваме, ако ни се пишка през нощта. Те с дядо къде са ходили....нямам идея, сигурно навън и те. Винаги е имало и пари и техническа възможност да се направи нормална вътрешна тоалетна, ама не и не. То така било 100 години, прабаба ми как цял живот така живяла, какво съм се лигавела и аз... традицията Бобииии, традицията требе да се пази.  :lol:
Преди три години направих перфектна баня и тоалетна вътре (каквото си имам и в града). От вчера (да се похваля  :lol:), вече има и втора вътрешна тоалетна, нормална, в помещението където е старата баня (с дървения бойлер). Ей така, да е по-удобно като сме на двора, в лятната кухя, да не се качваме до втория етаж в другата. Ами като разход - цената на моноблока, един чувал цимент и 20-ина лева за тръби, утки и такива джаджи излезе. Тук няма канализация естествено, но помещението е точно до главната септична яма - демек просто включваш там още една отходна тръба и това е всичко. Но както казах - дори това не е направено 50 години....щото - не е ясно защо. Поне смислен отговор на въпроса аз не съм чувала.

Въпреки тези подобрения - нищо от романтиката на това да съм си на къщата на село не се е изгубило. Имаш си същите кефове, но си спестяваш някакви неприятни и (на тази възраст вече) изнервящи моменти. За децата е друго. Съвсем друго бих казала. Дани например - винаги напира и настоява да го къпя в старта баня, да го поливам с тасчета и пр. За него това е забавление, нещо, което само тук има. Нормални бани имаме навсякъде другаде и съответно не го вълнуват. Та както смятах, че старта баня ще я извадя тотално от употреба...сега съм й захванала и на нея основен ремонт (упражнения за луди както се казва).   :lol: Имах една чисто нова вана за вграждане, купувана преди години, но не влязла в употреба....занесохме я там, вградихме я. Вчера и тоалетна направихме, сега ще трябва наново замазки и някакви плочки, че да не ти описвам какъв вид има помещението, ама малко по малко и това ще оправя. И когато имам време и желание - паля там бойлера на дърва и дребния звяр се пличка, полива, радва се - кеф тотален. В интерес на истината, зимата и аз предпочитам нея, защото като наблъскаш бойлера здраво и става топло като в сауна. Та си се киснеш, къпеш, та се зачервяваш чак от жегата, а навън - сняг и виелица.  :D Пък горе банята зимно време - трябва да я отоплиш преди да я ползваш и пак не става истински топло, ами колкото да не замръзнеш. Но пък ако я нямам горната - сега, както става - 35 градуса през деня - а си представи да палнеш тоя бойлер, да стане 70 градуса в помещението, че "да си вземеш душ" - ще колабираш от раз. Или пък ти дотрябва топла вода, особено с малко дете като си, което е с памперси - нямаааа, требе бойлер да палиш...Ама ТИ, не да спретнеш баба.  :lol:

Та за мен лично - бива всякакви подобрения, (нормални, не някакви изгъзици), за да са човешки, съвременни условията за обитаване, да ти е удобно - да се правят. Те не пречат на старото да си стои и да се ползва, ако ти е кеф и ти се занимава с това баш сега. Ако не - имаш си алтернатива. Лично аз изключително внимавам, като правя нещо тук - да не променям автентичния вид на къщата, там й е чарът все пак. Да си направя "японска градина", вместо да са набучкани типчните за тук градински цветя и плодни дръвчета - небъдно. Или да взема да замажа с цимент дуварите, които са с основа от редени камъни, а нагоре кирпич с "долапчета" - през ум няма да ми мине. В старата баня - съвсем умишлено не купих един модерен смесител за водата, а  типични, месингови (уж) "селски чешмички" отделни за топла и студена вода (даже по-скъпо ми легна) каквито си е имало от едно време. На вратата сложих едно резе имитиращо ковано желязо, което купих за 13 лв., пък можех да купя нормална брава с ключ за 10, но фасонът ми е по-важен. Старая се всичките "модерни" удобства да са някак "скрити" които е възможно, но държа да ги има. Държа, защото в качеството си на вече възрастен човек с дете на година и нещо - изкарах над 4 месеца без тях тука и честно казано ми идваше да вия. Ни ми беше романтично, ни приятно. Детските ми спомени са едно, прекрасни са наистина и без въпросните удобства, но точно защото са детски и точно защото не аз съм отнасяла гърча от липсата им, а баба ми. Пък за Дани сега - нещата изглеждат както и за мен едно време, това е важното. А аз пък не се гърча излишно. :D

П.П. Като "видна селянка" съм си набучила и 7 корена домати, не че не купувам от магазина пак, ама на седмицата един като узрее да го откъсна...ти да видиш гордоооост. Че и ми се вижда по-вкусен от купените (а той реално не е), ама той "вкусът му" от друго идва ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Свате, идваме ти на гости :lol:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Bobbie

• *
  • 5701
Аз от колко години се опитвам да гледам тук домати и все не ми провървява. Или ми ги ядат катериците ( които тук са милиарди), или умират от жега. А сега имаме 2 кокошки, които хем са домашни любимци, хем дават яйца и си ни стигат за нас. Аз съм ги пуснала да се разхождат навсякъде по тревата , избрали са си да снасят под една барбекю, а децата като се върнат и тичат да видят за яйца и после почват да ги разнясят наляво-надясно. Няма кой знае какви грижи освен да им дадеш да ядат и да им сипеш вода, няма ( почти) мърсотия, понеже са из целия двор по тревата и реално само където спят трябва да се почиства след тях, а където ние ходим не ходят. Не съм вярвала, че са толкова успешни домашни любимци и се оставят децата да ги галят и носят. Само като сложа басеинче и трябва да дебна, понеже Ивана на няколко пъти направи опит да си сложи да се къпят и те, добре че я хванах преди да ги сложи вътре :-)

П.П. Ние с теб май трябва пак да се сприятелим на фейса ( баси драматизаторките сме и двете :-) ) , за да видиш снимките.
« Последна редакция: Август 13, 2014, 17:41:04 pm от Bobbie »

*
Свате, добре сте дошли бе. Знаеш ли как ще уплътня на свата отпуската - има за мазане, гипсокартонче има да се слага... :lol: :lol: :lol: Хем ваканция, хем фитнес, к'во ше му е? Пък ние с тебе ще клатим баджак и ще сме "контрол по качеството" с по Ина ледена бира и мезенца  :D

Боби, там заради климата не ти стават доматите. В България и на терасата да си бучнеш няколко - ще се получи раУтата. Ако мислиш, че до миналата година бях садила домати и имах хабер как... Подариха ми няколко коренчета разсад просто и аз ги засадих баш както на мен ми се стори, че трябва. Изобщо не мислех, че ще оцелеят, да не говорим да вържат, че и да бера. И с краставиците така ми се получиха нещата. Те моите домати дори за тук са засадени обратно на всички правила. В една леха до дувара, пък под асмата се падат, от обяд нататък ги пече слънце... Местните казах, че нЕма начин да стане  :lol: Ама - на, стана. Не благодарение на мен естествено.
Кокошките са много сговорчиви и умни животинки. В България незаслужено им се носи лоша слава на "миризливи и мизерни" животни, само по една причина. Тук, дори по села и дворове - кокошките се гледат в някой кокошкарник 2 на 2 метра, затворени. Еми....много ясно, че така ще ос***т яко, ще смърди, ще са мръсни и реално контакт близък с хората нямат цял живот - хвърлят им за ядене, взимат яйцата и това е.
Съветвам те да си вземеш и две патенца, те идеално ще се пличкат в детския басейн ;)

П.П. Не съм те трила аз от фейса, ако искаш - добави ме пак. не съм особен фен на драми и сапунки така да се каже  :lol:

*

Bobbie

• *
  • 5701
:-) аз съм драматизаторката явно.

Ето какви добри домашни любимци са

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Боби, чуден двор имаш!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Всяка награбила по една кокошка.  :lol:

*
Много са готини и кокошките и децата и дворът  :D В България - можеш да си ги гледаш на терасата, кЪт циганите хахаха Те все пак прасета и коне успяват да инсталират там.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Свате, внимавай какво си пожелаваш, че ще вземем да кацнем :lol: Докога викаш ще пребиваваш там :lol: И без това искам да заведа чавето малко на въздух.

Тя работата стана - елате вие, да не дойдем ние, ахахаххх. Като не дойде на морето да се видим, ся ще посрещаш гости :mrgreen:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*
Свате, ма ти "куче със салам ще плашиш" баш.  :D :D :D  Елате бре, добре сте дошли, много ще се радвам, ако сколасате. Ся, че не е лукс тука - знаеш добре, но има всичко необходимо, да се живее нормално все пак. И ние ще си поркаме на фиралък и чаветата ще си играят на воля , без да ги мислим и пазим, само мерак да имате - тръгвайте. Ние сме тука до края на месеца, ако е ОК времето и септември ще си отвисим сигурно. Звънни по тел. да се разберем.

Боби, сори за спама, не устисках  :oops: Ако кацнеш скоро в България - заповядайте и вие - ще ти осигуря "завръщане в миналото" одма - посещение на дворна тоалетна с яма. Кокошките са от тебе.   :lol: :lol:

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
 :jump12:

Боби, дай да се организираме дружно да й се тръснем :lol: Ако не можеш да осигуриш кокошки, аз ще се погрижа :lol:

Свате, майтапа настрана, едвам ме навиваш, ти казвам, много ми се идва да се видим. Колко му е да разходим новата колица някой уикенд :D Ще говоря със съпружието.

П.С. Извинявам се и аз за спама :oops:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924

Боби, дай да се организираме дружно да й се тръснем :lol: Ако не можеш да осигуриш кокошки, аз ще се погрижа :lol:

ми то като се съберете, колко повече кокошки са ви нужни? :P
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Да мЪ прощаваш, но аз съм гъска  :lol: :lol: :lol: Така рече бабишкела одеве, понеже все съм й била "съскала, като гъска" и затова не ме чувала... Пък тя просто е глуха налЕ. Ако викна, та да ме чуе - обижда се, че "й крещя", то не е за разправяне... Дано скоро я прибере майка ми, че вече съм на ръба да пия "розови хапове".

Пък за кандидат-гостите, съвсем сериозно - който иска да заповяда. Тука сме си с Ампира, у нас гости винаги са добре дошли.  :D

*

Bobbie

• *
  • 5701
Ха ха ха, да права е Джам, много кокошки ще станем :-).
Сикс, няма проблем, ще се тръснем, що да не се тръснем.   Жбрул, няма да идвам скоро,кацам чак на 17ти Септември. За протокола - баш по това минало хич не тъгувам.

*
Сега остана и аз да се самопоканя и съвсем ще окудкудякаме  :lol: :lol: :lol:
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!

Права си, ние си стигаме, не знам как ще си взимаме думата, с тая логорея, дето ни гони. Ще трябва да дойдеш и ти, да подаваш реплики и дуплики :lol: Така де, ред малко да въдвориш, па и Марто малко да позабавлява чавенцата, с възпитателна цел, един вид.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*
Гледай ги ти, къде се уговаряли за гости...

Заради външните тоалетни аз селото го гледам през крив макарон. Не мога бе, страх ме е да не падна в дупката :)
В къщата на баба две бани и две тоалетни има, кабелна, интернет. Обича и тя като мен (или аз като нея) удобствата. Преди 60+ години като се е нанесла в тази къща, ток и течаща вода е нямало...
*

Bobbie

• *
  • 5701
Такаааа, реших аз да направя малко листовки по интернет да видя на какви ниво съм и резултата е, че не смятaм, че съм досттъчно интелигентна да имам книжка в България :-). Нямам никаквъ проблем с въпроси от пътната обстановка ( то и това оставаше да не знам), но има егати простотиите. Таман сбърках отговора на въпроса от какво зависело количеството въглероден двуокис, изпускан от автомобила. Сериозно? Почвам да си мисля, че някой си прави лоша шега с този въпрос:-). Или следният въпрос "Автомобил от категория В, с ремарке с допустима максимална маса над 750 кг, се управлява от водач:" на който отговорът, който избрах, а именно" с правоспособност от категория В", не е верен..щото явно това ремарке го качва в някоя друга категория, знам ли. Те са един куп категории и подкатегории А1, А2, Б, Ч1, Д1, L6e WTF????
Или следният въпрос "Когато, при голям надлъжен наклон, за разминаване на товарен авто­мобил с автобус е необходимо движение назад, то се извършва от: " - какво ме грее мен като взимам книжка за лек автомобил, дали автобуса или товарният автомобил трябвало да дръпнат назад?
Направо не ми се учи. ТО си заслужава всеки 3 месеца да прескачам до границата за печат в паспорта, че съм влезнала и да си карам без да се кося за изпити :-).

*
Ми представи си, че си зад този, който трябва да дава назад и да му осигуриш път един вид  :lol: :lol: :lol: Точно вчера моя мъж ми разправя, за един мангал, че взел книжка в Германия, щото тука били го късали на листовки 3 пъти пък там било по-лесно.