Припомни ми за едно време в къщата тука.
Подобна история беше и до ден днешен не мога да си обясня защо бе джанъм нищо не бяха направили по тези въпроси едно 40-50 години. Хем се идваше всеки уикенд, ако ще да се свършва света. Понякога стояха със седмици баба и дядо (иначе все в града са си живели). Тук е Подбалкана и зимно време си е хем студено, хем пада сериозно сняг. Като бяхме малки с братовчед ми - всеки уикенд взимаха и нас и с печките същата простотия беше. Като ще лягаме - така я набуха баба, че кюнците станат червени, гол да спиш ще ти е горещо. Съответно към 3-4 часа - рязко ти става студено, понеже дървата са изгорели. Баба не спи, тя скача посред нощ блъска и трака, та наново да я пали печката, събужда ни... Да, като бях дете - и на мен не ми е пречело, като ме събуди - за секунди заспивам пак (ама сега не ставааааа
). Отделно, че цялата тази хамалогия я вършеше някой друг, а сега следва да го правя аз и съм "мерси".
Външна тоалетна има и тук мноУ ясно. Допреди 10-ина години беше само тя. Което за мен пък беше основна причина с години да не идвам тук, ако ще да е топло... Ама то гнус, смрад, паяжини, да не ти разправям. То какво да е? Кирпичена тоалетна, с халтава дървена врата, а под нея - септична яма. Като е топло как вони....мани. Зимата, в коридора между спалните (вече сме били 12-13 годишни) баба слагаше един леген, червен, добре го помня, който да ползваме, ако ни се пишка през нощта. Те с дядо къде са ходили....нямам идея, сигурно навън и те. Винаги е имало и пари и техническа възможност да се направи нормална вътрешна тоалетна, ама не и не. То така било 100 години, прабаба ми как цял живот така живяла, какво съм се лигавела и аз... традицията Бобииии, традицията требе да се пази.
Преди три години направих перфектна баня и тоалетна вътре (каквото си имам и в града). От вчера (да се похваля
), вече има и втора вътрешна тоалетна, нормална, в помещението където е старата баня (с дървения бойлер). Ей така, да е по-удобно като сме на двора, в лятната кухя, да не се качваме до втория етаж в другата. Ами като разход - цената на моноблока, един чувал цимент и 20-ина лева за тръби, утки и такива джаджи излезе. Тук няма канализация естествено, но помещението е точно до главната септична яма - демек просто включваш там още една отходна тръба и това е всичко. Но както казах - дори това не е направено 50 години....щото - не е ясно защо. Поне смислен отговор на въпроса аз не съм чувала.
Въпреки тези подобрения - нищо от романтиката на това да съм си на къщата на село не се е изгубило. Имаш си същите кефове, но си спестяваш някакви неприятни и (на тази възраст вече) изнервящи моменти. За децата е друго. Съвсем друго бих казала. Дани например - винаги напира и настоява да го къпя в старта баня, да го поливам с тасчета и пр. За него това е забавление, нещо, което само тук има. Нормални бани имаме навсякъде другаде и съответно не го вълнуват. Та както смятах, че старта баня ще я извадя тотално от употреба...сега съм й захванала и на нея основен ремонт (упражнения за луди както се казва).
Имах една чисто нова вана за вграждане, купувана преди години, но не влязла в употреба....занесохме я там, вградихме я. Вчера и тоалетна направихме, сега ще трябва наново замазки и някакви плочки, че да не ти описвам какъв вид има помещението, ама малко по малко и това ще оправя. И когато имам време и желание - паля там бойлера на дърва и дребния звяр се пличка, полива, радва се - кеф тотален. В интерес на истината, зимата и аз предпочитам нея, защото като наблъскаш бойлера здраво и става топло като в сауна. Та си се киснеш, къпеш, та се зачервяваш чак от жегата, а навън - сняг и виелица.
Пък горе банята зимно време - трябва да я отоплиш преди да я ползваш и пак не става истински топло, ами колкото да не замръзнеш. Но пък ако я нямам горната - сега, както става - 35 градуса през деня - а си представи да палнеш тоя бойлер, да стане 70 градуса в помещението, че "да си вземеш душ" - ще колабираш от раз. Или пък ти дотрябва топла вода, особено с малко дете като си, което е с памперси - нямаааа, требе бойлер да палиш...Ама ТИ, не да спретнеш баба.
Та за мен лично - бива всякакви подобрения, (нормални, не някакви изгъзици), за да са човешки, съвременни условията за обитаване, да ти е удобно - да се правят. Те не пречат на старото да си стои и да се ползва, ако ти е кеф и ти се занимава с това баш сега. Ако не - имаш си алтернатива. Лично аз изключително внимавам, като правя нещо тук - да не променям автентичния вид на къщата, там й е чарът все пак. Да си направя "японска градина", вместо да са набучкани типчните за тук градински цветя и плодни дръвчета - небъдно. Или да взема да замажа с цимент дуварите, които са с основа от редени камъни, а нагоре кирпич с "долапчета" - през ум няма да ми мине. В старата баня - съвсем умишлено не купих един модерен смесител за водата, а типични, месингови (уж) "селски чешмички" отделни за топла и студена вода (даже по-скъпо ми легна) каквито си е имало от едно време. На вратата сложих едно резе имитиращо ковано желязо, което купих за 13 лв., пък можех да купя нормална брава с ключ за 10, но фасонът ми е по-важен. Старая се всичките "модерни" удобства да са някак "скрити" които е възможно, но държа да ги има. Държа, защото в качеството си на вече възрастен човек с дете на година и нещо - изкарах над 4 месеца без тях тука и честно казано ми идваше да вия. Ни ми беше романтично, ни приятно. Детските ми спомени са едно, прекрасни са наистина и без въпросните удобства, но точно защото са детски и точно защото не аз съм отнасяла гърча от липсата им, а баба ми. Пък за Дани сега - нещата изглеждат както и за мен едно време, това е важното. А аз пък не се гърча излишно.
П.П. Като "видна селянка" съм си набучила и 7 корена домати, не че не купувам от магазина пак, ама на седмицата един като узрее да го откъсна...ти да видиш гордоооост. Че и ми се вижда по-вкусен от купените (а той реално не е), ама той "вкусът му" от друго идва