0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Ако решиш да се пренасяш тотално си носи и уредите от там, тук също и хладилниците са по-тесни и различни  :D
ха ха ха, не става тока, иначе отма.  Но сериозно - не мисля, че за такива големи уреди, които позлват не знам колко си вата, има трансформатори, иначе не бих се замислила, ако се пренасям да кача една пералня и сушилня от тук. Трансформаторите обаче обикновено са за уреди с по-малка мощност. Виж в другата посока също съм носила. Още отдавна от България насам си донесох епилатор, че тук пък това няма. Да бе, няма епилатори, всички се бръснат (или ползват депилатоарен крем,). Да се чуди човек как за толкова години не навлезнаха. Веднъж видях един, в един магазин, ама огромен, за антика смятам че трябваше да го продават :-). Та епилатора и без това работи на 12V с трансформатор, независимо какъв ток идва от стената, та си оставих там трансформатора и си взех тук един. 

Жбрул, аз лично определено не мога да си позволя за сушилня да дам толкова пари. Надявам се да има добре работещи, но примерно с по-малко програми, а иначе да си сушат добре.  Аз и без това ползвам една едничка програма и 2-3 пъти съм ползвала една друга. Но по принцип ми направи впечатление, че сушилните са като правило по-скъпи май. При нас е обратното, макар че ако купуваш от онези дето се зареждат отгоре, може и да няма разлика.Тук пералните с предно зараждане са почти новост. Не точно де, защото отдавна ги има, но едно време като дойдох ги нямаше, а сега вече са навсякъде.    То аз не виждам смисъл да простираш, щом имаш сушилня, Аз не съм простирала близо 20 години :-).   Само един път ни спряха газта за 3 дена и тогава простирах дрехите на децата на двора, че и снимка си направих. Тук, ако живееш в апартамент, дори е забранено да простираш.

По принцип обаче много от уредите в България са по-скъпи от тук. Гледах дентални душове, че искам да си взема. Мозъкът не ми побира как може една пръскалка за вода да струва толкова. Някакви от сорта на 150-200лв бяха, а тук  са не повече от $50. И това им е много, защото те нищо не вършат, освен да пръскат вода по-силно или по-слабо.
« Последна редакция: Август 23, 2014, 15:17:19 pm от Bobbie »

*
Боби, права си, че доста уреди в България са несравнимо по-скъпи отколкото не в САЩ само, ами и в други страни в Европа. Моята ел. четка за зъби ми струваше точно 24 паунда, срещу 300лв. тук за точно същата. И за други неща е така. У нас пералните с предно зареждане са масовите, тия с горното - навлязоха от 10-ина години и пак не са масови.

Сушилни има и за много по-малко пари разбира се, а тази марка си е по принцип скъпа. Казвах просто, че като е кондензен тип - това не значи, че не работи добре, сравнено с друг чешит. Ама техника - каквато се случи е там, знаеш. И да, сушилните при нас са винаги по-скъпи. Среден клас сушилня струва колкото висок клас пералня в общия случай. Масовата причина тук да простираш, дори да имаш сушилня Боби е съвсем прозаична. Сушилнята Арчи много ток, той е скъп, сметките ни за ток ни озъбват все тая в кой сезон, та имаме навика да пестим ток от всичко дето може. Все още масово се пуска пералня нощем на по-ниската тарифа, някои готвят и тогава, та и чистят тогава. Знам, че ти звучи смешно и нелепо, но на общия фон доходи - разходи у нас - кой откъде може нещо да поспести - опитва се. Аз лятно време простирах, заради разпространеното у нас схващане, че сушилнята пък захабява материите много бързо. После забелязах, че такова нещо няма, поне при моята. Тя има програми стандартни, но има и датчици за обем/тегло на дрехите и ниво на  влажност. И на няколко пъти за един цикъл - "проверява" нивото на влажност и колко още да суши и ако е ОК - не суши 2 часа, а да кажем 40 мин. при една и съща програма. Зависи колко пране и какво съм сложила, та нищо не ми захабява и затова отсвирих простирането.

С епилаторите ме изненада, признавам си. Аз имам хубав, но не го ползвам, щото имам някакви умрели косми, ей така за фон само - дето да искат все пак махане чат-пат, ама са гърчави и скубна ли ги - после всичките растат подкожно. Толкова са халтави, та не успяват да пробият кожата, смятай. С всички видове кола - същия филм. За фотоепилация не стават също щото са рехави и светли. Та спонсорирам "Жилет" ударно от години  :lol: Предвид, че съм принудена и тия неща да върша в компанията на Дани - за него изводът беше, че ето и тати се бръсне, също като мама, ама той по лицето...разкош ;) Ножчетата апропо - също с поръчка от чужбина м лягат на половината пари дето ми искат тука за тях, а са и с по-добро качество.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Bobbie

• *
  • 5701
Много ми е странно това схващане за сушилните, при положение, че слънцето ти скапва дрехите и УВ лъчите избелват цветовете. До сега не помня да ми се е скапала дреха от сушилня.

Свекърва ми пък смята, че са и по-чисти дрехите като ги сложи на слънце, ама според мен са си достатъчно чисти като си ги изпера с перилния препарата "само" :-).  Дори мъжът ми сега си е купил препарат който пере със студена вода и само така си пере дрехите. Чудя се дали да не мина и аз на него, защото е дори още по-добре за дрехите.
« Последна редакция: Август 23, 2014, 18:00:35 pm от Bobbie »

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
четох наскоро статия от някакви учени в един английски вестник, които твърдяха, че всякакво пране под 60 градуса е мижи да те лажем.

сушенето на слънце навремето се е ползвало като допълнителна стерилизация, тъй като се е перяло на ръка в реката със студена вода. от тогава битува това схващане и аз не мисля, че сушенето на слънце е вредно, освен за лошокачествени текстилни бои.

суша само на простор и отговорно мога да ти заявя, че дрехите на детето ми, които са внимателно подбирани да бъдат качествени, не са се скапали ни най-малко от това. нито са избледнели, нито нещо друго им се е случило.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Случвало ми се е леке, което се вижда на мокра дреха да изчезне при сушене навън, та може и да поизбелва слънцето прането и да е по-чисто.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Мдам, стига съседа да не си включи скарата на терасата :lol:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Bobbie

• *
  • 5701
Слънцето настина убива някои микроби, но за мен въпросът е за какво ми е примерно да си стерилизирам току що изпраното пране?

Jam, няма смисъл от висока температура при положение, че ползваш перилен препарат. Перилният препарат нали е за това, точно както сапуна. Ако тези учени разчитат само на температурата, да така е, поне 60 градуса би следвало, ама не се разчита само на нея. Все едно да кажеш, че ръцете не са ти измити, ако не ги киснеш 15 минути във вода с температура поне 60 градуса.  Интересно ми е, ако се сетиш къде си го чела, да ми кажеш. Искам да видя какви други аргументи имат в полза на високата температура.

Да, може да не са били качествени и устойчиви на УВ цветовете и други да се по-утойчиви, но мисълта ми е, че ако въобще някое е по-вредно за плата ( не казвам задължително че е за всеки плат), то УВто следва да е от колкото сушилнята, защото не разбирам по какъв начин би навредила сушилнята. Не виждам как може да е от високата температура, пък същевременно хората да си перат същите тези дрехи на висока температура.

*
суша всичко в сушилня повече от 5 г., нямам никакви проблеми с дрехите, дори повечето от тях не се налага и да гладя ако ги извадя веднага след като е свършила сушилнята и нагъна още топлички :)
а относно прането на 60 градуса, точно поради причината посочена от джам, пера всички детски дрехи на толкова, не съм имала никакъв проблем. обаче си признавам че ме е леко шубе да пера моите на 60 градуса, защото не са памучни като на децата и може да извадя някоя дреха с размери за тях :lol:
друг е въпроса, че аз не седя в пясъчници, не се пързалям по пързалки на които преди това се е качил някой с обувките и т.н., та моите дрехи макар и на 40 градуса изпрани мисля че е ок :)
*

Bobbie

• *
  • 5701
Стефи и аз така гледам да правя, да ги вадя докато са топли. Аз държа всичко на закачалки, дори фланелките ми са на закчалки и като увиснат се изпъват съвсем.  Сигурна съм, че не са ти останали мръсни дрехите, дори и на пясъчник да си била :-). Тези препарати сега имат един куп ензими,които разграждат всичко,  но който както си се чувства спокоен така да си пере. Моето мнение е, че тези препрати дето са за студено пране, са добра стъпка напред в екологията, понеже спестяват много ток, а перат еднакво.

По повод мърсотията ( малко лирично отклонение :-) )- бактериите са проблем в среда, в която се развиват. Дрехите не са такава среда, тях като ги изпереш и да остане една, тя няма да се удвои.  Така че ако нещо се е закачило по тях, то бива измито при прането и никога не става повече. В България има един парадокс, че хората треперят за неща, които нямат ниакво отношение към здравето, а  не обръщат вниамние на неща,които са наистина важни и опасни. Храната масово се третира по неадекватен (поне според мен) начин, а се вталясваме от неща като например гладене на изпраното бельо.

*

Bobbie

• *
  • 5701
Аз днес взех, че си сложих вече зимните дрехи в куфара и установих, че за децата ми зимните дрехи се изчерпват с по един подарен ни пуловер и по едно яке :-).  Имат блузи с дълъг ръкав, но не са за баш студено време. Дори и да искам не бих могла да им купя пуловери тук, защото няма никъде по никои магазини. Та това ще го оставяме за там, барабар със зимните обувки. От къде предпочитате да купувате дрехи за децата си или поне какви да не купувам?

*

jam

• *
  • 14924
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2448418/Laundry-washed-40c-14-fewer-germs.html

Цитат
Public health expert Dr Lisa Ackerley said: ‘I'm not at all surprised by these results - there have been several studies published in recent years suggesting that modern laundry practices can create an ideal breeding ground for germs.
‘People have this notion that simply putting their dirty clothes into a washing machine will kill all bacteria, but that's simply not the case.
‘Just because it looks and smells clean doesn't mean it's hygienic. Low temperature washing may be good for clothes and the environment but it may not necessarily be good for our health.’

http://www.medicaldaily.com/laundry-bacteria-could-be-your-clean-clothes-ways-reduce-germ-growth-your-wash-253557

Цитат
void the dryer and let your clothes dry in the sun. The sun is considered to be one of the toughest killer of germs. “It's just as effective as bleach," said Philip Tierno, a professor of microbiology and pathology at the New York University School of Medicine.

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2050239/How-washing-machines-familys-health-risk-Low-temperatures-mixed-loads-spreading-dangerous-bugs.html

Цитат
‘The old-fashioned way of washing clothes was to boil them at 100c.’ says John Oxford, professor of virology at St Barts and the London School of Medicine and Dentistry and chair of the Global Hygiene Council.
‘These days, people are lowering temperatures to 40c or even lower. To be sure of getting rid of faecal bugs, you need to get the temperature back up to 60c.’
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Боби, ако децата ти не са зиморничави няма да имаш пробелми с дрешките им, защото с памучна блузка с дълъг ръкав и хубаво зимно яке-грейка ще са екстра зимата :)
Иначе има достатъчно магазини които предлагат добри детски дрехи, аз лично пазарувам от Zara, H&M, както и от скоро има и една турска фирма Waikiki, детското никак не е лошо, а и цените са им добри. Разбира се и он лайн пазара уважаваме :)
ботушки лично аз предпочитам да дам малко повече пари, но да са хубави, да са с гортекс система, защото ходим и на ски, т.е. с едни хубави ботуши да изкарат зимата. Последните години купувам ECCO, иначе съм купувала и Geox, доволна съм и от Swissies. Ще се ориентираш като се разходиш по магазините :)
*
Боби, за детски обувки харесвам Примиджи и Капчица. През септември ще се прибирам и ще купя за зимата, че тук са яко цифромания наистина качествените.

*

Bobbie

• *
  • 5701
Много благодаря за съветите. Ще ги имам предвид. Стефи, не ги знам дали за зиморничави, никога не са били където е зима :-)

Джам,мерси, ще го прочета по-подробно. Знам, че вирусолозите и тези медицинските микробиолози много обичат да очертават разни черни картинки и края на света, а същевременно позлват думички като  linked to, traces of, potential risk of...и цитира изледваняи с недобре скалъпена контролна група. Но, може и да са прави знае ли човек. Може би по-добре човек да си е сигурен. Аз пера с топла вода, но в САЩ пералните нямат градуси, има горещо, топло и судено :-). Топло значи, че смесва то двете кранчета водата :-).  Аз също си почиствам пералнята с белина и я оставям отворена, да не стои влажна.   

*
Боби, за дрехи и обувки, било детски било за нас - в България се предлагат и качествени и на хубави марки, но в общия случай са хем по-скъпи отколкото на други места, хем предлагането е по-ограничено. Бих те посъветвала, докато още си си в САЩ - просто да напазаруваш тези неща по интернет. Било от Амазон, от и-бей, или от там други популярни сайтове при вас. По магазините (реалните) може и да не се предлага нищо зимно, обаче онлайн се предлага, целогодишно ;) Сядаш, избираш, поръчваш, те при вас идват до 24 часа нещата, а аз по обясними причини ги чакам по 2 седмици близо, докато ми дойдат от Англия, Германия, от САЩ по три обикновено.
Точно сега пък - всичко есенно и зимно е и на много добри цени, понеже хем чистят останало от предишни колекции, хем не се пазаруват баш ботуши сега масово. Например, миналият август си купих жестоки боти на Хилфигър за 50 паунда. В началото на септември, точно същите вече масово бяха по 150 паунда, понеже им дойде сезон. Та наистина - разцъкай, разгледай и купувай сега оттам.
Аз вЕрно, че съм антижена що се отнася до ходене по магазини за парцалки, изнервям се жестоко, не просто да не ми е кеф... Но при нивото на онлайн търговията при вас, ако живеех там - считай, че не бих влязла в реален магазин изобщо. Да ти сравня и цени малко. Преди два месеца, за познат поръчах от САЩ слънчеви очила на "Гес". Същите в местна оптика струваха 250лв. От щатския и-бей ги поръчах за 30$, доставката им до Англия беше още 11 $, оттам до България - още 10-ина лв. Та му се вързаха на по-малко от 100лв. въпросните. За мен 150 лв. си е сериозна разлика да ти кажа. А ти дето си там...да дойдеш тука, че да се набутваш - ми би било глупаво, честно. Таблици с размери има вякакви, подробни са, ако дръпнеш една-две - няма как и размер да объркаш.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
За детето пазарувам почти изцяло от чуждестранни сайтове. Качеството е по-добро, цената също. Ако имам колебания за нещо като размер и мога да намеря същия или подобен модел тук, меря и поръчвам директно от външни сайтове. Вече има много удобни начини за доставка (Габко например), които спестяват и съществена част от цената на доставката. Ако нямаш възможност да носиш много багаж, че зимните дрехи са си по-обемни, поръчай си с доставка до Бг.
*

jam

• *
  • 14924
много любопитно... ние пазаруваме онлайн от чужбина, че ни е по-евтино, а блускай си пазарува у нас, идвайки си от чужбина, че й е по-евтино.  :lol:

истината е, че в САЩ е много по-евтино за определени неща и аз бих послушала съвета на JBrul.

*

Bobbie

• *
  • 5701
Ами добре, ще проверя по интернет, не би ми беше минало през ума. Аз по интернет дрехи и особено обувки не купувам никога за себе си, но за децата взех 2 пъти обувки. Първо че е разправия да се връщат, ако нещо не стават, а и аз имам проблем с левият ми крак о т няколко години, като ходя дълго ме заболява петата, идва нещо от свода ми. Та не всяка обувка мога да нося, скоро си взех стелки, които да слагам, че да нося малко повече видове обувки, че иначе все съм с маратонки, но по принцип съм трудна с обувки.  Ще взема да поразгледам и да видя какво има. 

*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
Боби, сушилните в България няма да ти харесат. На принципа на конденза са, ами не ми харесва как работи.  В сравнение със северно американскя стандарт. Много по-бавно суши, Много по-малко дрехи събират и дрехите излизат сдъвкани. Като се върнах тук се родих  - огромен куп дрехи суша за 40 мин, изваждам веднага и почти не гладя
За дрехите - и в Българя се намират дрехи на хубави цени.
Но за децата и теб по-добре си носи дрехи за първо време, че е голямо обикаляне, а ти няма да имаш кола.
Също така ние си донесохме цяло пале карго - тонколони, усилватели, малка прахосмукачка, машина за рязане на месо, разни неща за градината, които се оказаха много полезни. Беше добра идея, че убедих мъжа ми да направим това.

:)
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*
Не съм много съгласна с Ема, и моята сушилня суши за около 40-50 мин., дрехите изобщо не са сдъвкани, напротив, дори не се нуждаят от гладене. Но говоря за самостоятелен уред, не за комбиниран с пералня.