Боби...ами например, когато ми правиха нотариалния акт за апартамента - същият се пише в три еднакви екземпляра, единият остава за мен, другите два отиват по съответните ведомства, но трите първоначално писани акта се водят оригинали. Всеки един от тях.
Ако за някаква административна услуга у нас е нужно да представя нотариален акт и същият да бъде задържан в някакво ведомство за някакво време - няма как и кой, да ми напише 4-ти да кажем оригинален (като първите три) нотариален акт. Примерно ВиК. Искат оригинал, ама нямат правомощия да ми принтнат един такъв още за своите си нужди. Тогава обичайно - аз си нося моя оригинал, ТЕ го оглеждат, ТЕ го принтират и на копието пишат "вярно с оригинала", подпис, печат и при тях остава то. Не моят единствен истински документ за собственост. Аз си го прибирам и повече не се разправям с тях. Проблем - не виждам, защото оригиналният документ им е бил предоставен, видян, пипнат, проверен всячески, те си го снимат и пишат на копието, че е копие на нещо, което реално са видели все пак. Не е като да им нося нещо принтнато, без база за сравнение все пак. Ама на моного места са...не та не!
Като тия социалните. На Дани актът за раждане е един. В един екземпляр ми е издаден, пък за какво ли не могат да ми го искат баш него, оригинала и да ми го държат с месеци съвсем законно. И не искат фотокопие, не можело. И к'во праИм така? За да отида в Пловдив и да искам да ми пишат нов акт за раждане на малкия - следва да декларирам, че предишният е затрит някак си, може и глоба да платя, не знам. Предишният се анулира, пише се нов и пр. Не ми вадят 2-3 нови копия 'да си имам".
За тия неща го има принтера, печатите и длъжностните лица все пак. Отивам на няк'во гише, показвам си оригинала (който толкУ искат) - виждат го, оглеждат го, дали аз съм го снимала предварително въпросния, дали те на своята копирна машина ще го преснемат - все едно е. Но го виждат оригинала, уверяват се, че е такъв, имам го... Е за чии чеп той да седи при тях 2 месеца, вместо да си го фотокопират същия, да ми го върнат, да напишат на фотокопието, че е на истински документ, който са видели и пипнали и да се приключи с тая тъпня?!!! Няма брате! Първо ме принуждават да им оставя единствен документ, в единствен екземпляр, после не можели да го намерят и ми вдигат рамене и не им дреме... Ако просто го бяха снимали тогава, както аз настоявах - нямаше ДОРИ да ми се наложи да ходя повторно там, а сега ще ходя поне 5 пъти като гледам и ще вдигаме нерви. Защо това?! Щото да си взема все пак въшливата еднократна помощ при раждане, да не иде и тя курбан за циганите... Отивам на 13.02., настояват да им оставя оригинала иначе нямало да ми бъдат преведени тези пари и точка. И ми се казва тогава, че едва след 10.04. можело да отида да си прибирам акта за раждане НЕ преди това. Т.е. тия каиши ДВА месеца ми държат единствен документ при тях защото? Защото....ако не съм съгласна - съм "минус тия 250лв." и толкова. Ако искам.
Да, ама по същия начин е и по всякакви други държавни ведомства. Ако в същият онзи момент исках да вадя и международен паспорт на Дани - к'во праИм?. Социалните искат оригинал на акт за раждане (1 брой имам) и ще ми го държат ПОНЕ два месеца (неясно защо), ама и полицията иска оригинал и не им дреме грам, че социалните го взели и не ми го дават "предсрочно". Ако не дам оригинал - отказват ми услугата и точка. Няма паспорт.
Друг пример се сещам. Аз кандидатствах и ме приеха в държавно ВУЗ, в което изкарах един семестър и после реших да местя в частно ВУЗ. ОК, ама при постъпване в държавното - взеха ми ОРИГИНАЛНАТА диплома за средното и тя стои при тях. Докато съм им студентка - там. Откъде накъде бе?! Имах колежка, която пък стенография учила в средното си образование, студентка, кандидатства за работа, баш заради стенографията я наемат, ама искат й дипломата при подписване на договора - от университета не й я даваха, живо чудо беше ти казвам. Накрая с кафета, уискита и бонбони - една леля от канцеларията й я даде за ден да я покаже на шефа си и аре пак при тях. Да отлежава. Все едно лихва трупат тия дипломи да му се незнае. Тръгвам да се местя аз - малиииии. То докато академичната справка си получа - обриви имах вече, ама взех я де (пак с подкупи), взимам дипломата за средното (отписвам се оттам реално - дадоха я). Нося я в новото даскало с всички други документи и...о чудо! Жената в канцеларията ми каза, че ще задържи оригинала за 24 часа "за справка" (проверка в МОН и пр.) и после мога да дойда да си я взема. Аз...
Отидох ден по-късно, снима я жената (вече проверена, че е истинска), написа на фотокопието, че е "вярно с оригинала", подпис, печат, сложи я в досието ми и това беше. Това през далечната 2000-а година. Сега такава "справка" - отнема сигурно 10 мин., не 24 часа.
Та тия простотии - не са въпрос на необходимост, няма разумна причина да се случват, няма нищо... Мърлявщина, глупост, чиновнически произвол и толкова. Само, че аз като редова гражданка съм тотално безсилна пред "лелката зад гишето" в такива ситуации. Аз защо неведнъж казах, че опре ли до "администрация" - челни стойки правя, само да не опирам до комуникация с тях.