0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Аз много много не я вярвам тази работ, ама ще видим. В ЕС по принцип прекаляват с регулациите според мен.
Аз в  къщи в София си имам вече една пералня която била  еко и перяла с по-малко вода, не знам какво си. Резултатът е, че свеки има егати системата -долива си сама вода, щото тъпата пералня иначе изпира по 3 фланелки с водата, която пълни. Вода очевидно не се прести, понеже се долива. Същото с еко душовете, които пускат по-малко вода за да се пести. Ми на мен ми трябва определено количество вода да се изкъпя, нямам начин просто да се изкъпя с по-малко. Или ще тече по-дълго или както правят нормалните хора, разглабям и вадя частта, дето забавя струята :-). И въобще аз не смятам, че трябва да пестя вода по принцип, освен ако не живея в пустинята.

*
Боби, аз съм заклет фен на японските коли и то точно на споменатите марки ;) НО, да са произведени за вашия пазар, не за европейския. Точно, защото заради скапаните, безумни и непрестанни регулации на ЕС за какво ли не - един и същи производител прави безумно добри изделия за САЩ и зорлен си ги засира (извинете за израза) , когато са предназначени за продажба в Европа. Затова пак Хонда - о даааа!  :D  Но такава дето е правена за САЩ. Ми безумно ми е на кола от магазина за немалко пари - да й кожирам таблото в тунинг-фирма, в друга да й "оправят" катализатора, щото... Ми щото при вас същата, абсолютно същия модел и всичко - не са длъжни да ти я продават със скапани "еко" пластмаси (то самия израз "еко-пластамаса е безумен де  :lol: ), спъната и одървена отвсякъде, пък при нас - са. И накрая аз получавам по-скапана нова кола от теб и то по-скъпа обикновено. Силно мерси.  За здравината - еднакво здрави са, ама аз плащам и за други неща все пак, не само да е здрава. Тя и Ладата е здрава, ако ще е само това...  :lol: На "Акура" купето има и изключващи цилиндри за градско например, прави се само за САЩ. За Европа не мога и да си го поръчам директно от дилър предстаИ си. Сама трябва да си го купя от САЩ и да си го транспортирам, ако го искам. Аз не съм и никога не съм била фен на немски коли, но ако сравня със стари версии на някои марки, които съм карала и новите им изпълнения...ми новите са баси боклука сравнено с преди. По същия начин е с куп други изделия от всякакъв вид.

Блу, това с прахосмукачката го казвам така - както го казаха по ТВ. Те явно не са го разбрали добре. Макар, че - ако може с по-малко точец по-голяма мощност по принцип и производителят има тази технология - няма да ти чака на кратунковците в ЕС регулациите, че да пусне това на пазара ;) Ще им наложат да правят куци прахосмукачки, на чието описание е обявено, че не са куци, ами баш напротив. Нищо повече. И като няма други на пазара - ще считаме, че е нормално да са калпави всичките и няма да бучим. Или ще стане като сега с другата електродомакинска техника - че хукнахме да си купуваме втори употреби уреди, просто за да са читави, да не са "еко" и да ни вършат работа. Само заради зелената изгъзица, както Донка правилно я охарактеризира като промиване на мозъци (в една друга тема). Пък тя ако не е еколог по душа - не знам кой е ;)
Аз не смятам, че трябва да разхищавам ресурси и не ги разхищавам. Не смятам обаче и, че следва да пестя за сметка на качеството си на живот. И не пестя. Примерно - да си мия тоалетната с чаена чашка вода и да я търкам с четката за кенеф, че казанчето харчело много. Много-малко - харчи, ползвам го и толкова. И да спрем да перем и да спрем да сушим и да спрем да ползваме WC, ама всички да спрем - 2-3 големи предприятия - ще докарат същия обем замърсяване и щети за природата. Направо ми дойде до не знам къде от тия глупости на мен лично. Градът, в който живея е редовно обгазен и дали от ТЕЦ-овете, дали от военния полигон наблизо - даже не ни казват. Ма видиш ли ся е мега важно да имам калпава прахосмукачка, куца кола и да си усложнявам живота по м'найсе начина, че да бъда "зелена". Ми нелепо е. Меко казано.

Боби, за ваксините у нас - не знам защо са тия глупости. За противогрипните говорим, но често ми се оплакват приятелки от подобни случки. Аз не ходя на лекар, че да ми бодне една ваксина, мноУ ясно  :lol: Ама Дани ми се гивези, а е и много силен и да се сложи в кълката въпросната - трябват си двама души, а аз просто се изприщвам при вида на игла и кълка. От едно време ми остана потрес, от пеницилини и пр. Иначе - мога и сама да се боцна навсякъде и друг да бодна - кълка да не е, мен ме заболява при гледката само.  :lol: :lol: :lol: Та го връчвам на майка ми, с една сестра като го натиснат и това е. А той не пищи,ч е го бодеш, а от обида, че ще му се прави нещо, за което не бил съгласен..."принцът на Египет" видиш ли. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
 Като написа това да си наливаш вода в тоалетната с чашката, че се сетих бях гледала една да пести пикаела в кофички и веднъж дневно ли как ги изхвърляла  8O 8O 8O ми то екото почнах като мизерия да го приемам.
*
Свекърът на леля ми хвърляше с чашка вода в тоалетната вместо да пуска казанчето. Да пестял. Ама там случаят беше друг. Човекът беше над 90 г.

*
Като написа това да си наливаш вода в тоалетната с чашката, че се сетих бях гледала една да пести пикаела в кофички и веднъж дневно ли как ги изхвърляла  8O 8O 8O ми то екото почнах като мизерия да го приемам.
Еми то си е това Марго, в конкретния случай. В по-метафоричния на "мизерия" - то почти всичко "еко" си е е такова. Недоопрани дрехи, понапикани памперси, полуопахросмукано... В САЩ не са толкУ еко, ама не виждам откъм техника да страдат. За храните - друга тема, там се оляха с това ГМО. Регулациите сами по себе си - не са нещо вредно и лошо, но с мярка и разум. За регулациите в ЕС конкретно - мярката и разумът отдавна са мираж, а лицемерието е просто неописуемо. Хората им се вързват, жалко, но се вързват.

Блу, при този човек - старческа деменция, едно-друго...има някакви легитимни оправдания. Ами млади, уж с акъла си хора има, дето правят същото щото били "еколози". Ми извинявай, ама... Да измислят и продават системи, в които отработената от перални, съдомиялни, сушилни, мивки и пр. питейна вода - да пълни казанчето на тоалетната - ОК. Ще си я инсталирам и скъпа да е. Това е еко и то наистина. Не чашката минерална вода, която всъщност похабявам също, ако с нея ще си "почиствам" тоалетната. То е като Дани да "вечеря" Макдоналдс, после да му нарежа 2 праскови от тия на свеки и да си кажа: "ех, ми храня го здравословно детето, те прасковите компенсират...". Това, че може и да си повярвам наистина, че е така - изобщо не го прави истина обаче. ;)

*

Bobbie

• *
  • 5701
Ми то и аз съм за запазване на околната среда. Рециклирам си отпадъците примерно, не замърсявам околната среда, но това наистина граничи с безумие, защото регулациите са просто нереални. Едно е да ми намалят количеството вода, понеже харча много друго е да ми го направят такова, че да е невъзможно да свърша определената дейност.  Аз специално не виждам никаква, ама абсолютно никаква причина да се пести вода, освен ако не седнат да ми обяснят, че оная картинка от учебника по биология за кръговрата не водата, всъщност не е вярна.  Сега като харчим по-малко вода, какво става с излишната вода, да не би да ми я пестят за в бъдеще?

Mi the horata ss kazali, 4e ikonomiqta e maika na mizeriqta. :))
*
На мен ми стана интересно за кофичките от кисело мляко, използвани за тоалетни цели, дали са били измити от остатъците от млякото? Щото ако са били измити - къде е икономията, а ако не са били измити - егати гадостта.
Нямам тоалетно казанче. Имам спирателен кран на тръбата към тоалетната чиния, а от крана гъвкава връзка до тоалетната чиния. Пускам колкото трябва вода, без да разхищавам излишно цяло казанче. При родителите ми също е така. Освен това съм си спестила инвестицията за тоалетно казанче.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
rtfrtf, еми то нали се сещаш колко вода отива за да измиеш много добре акото от една многократна пелена с душ-слушалката, после да я переш тази пелена - пак вода, че ток.... Пък не може да не го измиеш добре, понеже няма как да го метнеш в пералнята въпросното да ти напълни барабан и маркучи. Е, какво точно му е еко-то? "Не било врат, ами шия" дето има един лаф.  :lol: Хамалогията отделно. Отделно е и допълнителното пране на дрехи и завивки, понеже въпросните пелени - пропускат много по-често от обикновен памперс и генерираш още и още пране, което иначе би спестила. Казват, че нормалните памперси се разграждали за около 150 години (не знам колко е вряно това, но да кажем, че е). Еми 150 години за един човек, който средно ще живее 70-80 са много време, да. Но погледнато реално - не са 3000 години, или "никога не се разграждат". Има и такива пелени, които са от 50% разградим (бързо материал), а другите 50% да кажем искат 150 години и те са опция.

"Зеленото" е бизнес. Ще дам пример с моето си домакинство. Имам вградена кофа за "смесени битови отпадъци" в един от кухненските шкафове. Реших да събирам разделно хартия, стъкло/метал, пластмаса. За да ми е по-удобно и да не прескачам торбички само - дадох 50 лв. и за кош, с три части, който е за съответните неща. Та и него да прескачам нали, ама...не е голям проблем. Доста време до блока ми - нямаше контейнери за разделно събиране, а само за "смесени битови отпадъци". Най-близките за "разделно събиране" ми бяха на 4 преки от нас. Съответно, като събера - товарех ги в багажника и с колата ходех там да ги изхвърлям. Съответно пък - горя бензинец и замърсявам с колата. Ми ОК, ама на ръка да ги нося - няма как , щото хем обемно, хем тежи. Накрая сложиха и до нас контейнери за разделно, на 10 метра от входа. Викам си "уууу супер, най-после". Тези контейнери - имат определен вид и форма, знаеш и се изсипват в различен вид "боклучарка". Значи някой прави пара от производството на контейнерите, друг от модификация на боклучарката. Една сутрин изпращам малкия на ДГ и докато му чакаме автобуса за градината, идва боклучарката за контейнерите за разделно. И трите вида контейнери - бяха изсипани накуп в боклучарката т.е. - наново ги смесиха, пъ аз нали патката - играя си да ги разделям, че да ги размъквам. Поинтересувах се аз що така...Ма нямало проблем нали, ама те после ръчно се разделяли ПАК в някакво предприятие, пък едни хора взимат заплати за тая раУта, пък после уж ги рециклирали тия неща. Е, ОК, ми що тогава като аз разделям, а те смесват и после пак ги разделят ръчно - имаме три такива контейнера, а не един само за всички тези неща?  8O Колко после въпросните боклуци се рециклират наистина и колко заминават на бунището "за всичко" - не знам наистина. Предвид, че сме в България - вариант две го допускам за напълно възможен.

Около нас има точно 3 кафе-автомата. Два пускат напитките в пластмасови чашки, само единия в картонени. Ми, защо не се забрани производството на пластмасови чашки за еднократна употреба питам аз, като има чудесна алтернатива на същите - картонени чашки. Дори да си свиня и да я хвърлиш картонената в близката градинка - ще я навали един дъжд и ще се разложи. Или да забранят в тия автомати изобщо да се зареждат пластмасови. Картонените не са много по-скъпи, следва да се правят от рециклирани хартиени продукти...еко са отвсякъде. Аз например, имам стек такива чашки точно в шкафа и когато Дани е на ДГ - първото си кафе го пускам в такава и с него слизам да чакаме автобуса. Една такава чашка, с всичкото й миене - ми изкарва за поне 10 кафета. 10 бройки от тях - струват под 2 лв. Бе...."мижи да те лАжем" е тая "екология", дето ни я рекламират под път и над път, ами само човек да се загледа и замисли и хоп - лъсва си.

Та, ако ще е нещо дето да ми осигури допълнително удобство в битов план и в същото време да е "по-екологично" по съвместителство - добре дошло ми е. Ама да ми отваря хамалогия, разходи, да ми сваля качеството на живот и да го правя/да си го купя, щото било по-еко (уж)....да ме хванат  за... :lol: Ей съдомияланата например. Ако е жив изобретателят й - Господ здраве да му дава, ако е покойник - специално място в Рая да има дано!  :D :D :D Съдовете дето ми ги мие перфектно с около 7 литра вода - аз ще ги измия поне с двойно количество вода, че да ги докарам до същия вид. На ръка - губя и време за целта, дето мога да си го прекарам приятно. На ръка - не мога да си пусна 70 градуса вода на ръцете и с ръкавици да съм, пък съдомиялната мие с толкова. Мие и по-добре, щото препаратите са с ензими и изобщо - само предимства. И от време и от сметки за вода ми пести и по-добре от мен мие, ако е и наистина по-еко така - супер! Ама да плацикам аз осрани и опикани пелени в пералнята си всеки ден, че било еко - абсурд! Да ми яде това време, пари, да ми пропускат, да се набутвам с дебелата им цена първоначално...тцъ. Или пералня, дето ще ми пере УЖ с една шепа водица. К'во пере така? Прането си иска доволно вода и доволно обилно плакнене после, за да е прано наистина. Колкото вода и ток - толкова, хич не ми пука.

По едно време гледах автомобилите - хибриди. Тия които са ми по джоба - пак са доста пара, че и грозни до безумие, ама...хем са еко, хем като разходи по експлоатация лягат по-добре. Сегашната ми бензинка си е самолет вЕрно, ама и Арчи яко. "Кеф цена - няма" казват, ама бях решила по едно време да понамаля кефа и да го докарам по-изгодно откъм разходи. Вече и дете имах, викам си...айде ще карам нещо за "по-зрели" хора... Седнах да чета, да си избирам, преглътнах и грозотията и това, че са малки за моя вкус хибридите, които мога да купя (Линкълн не ми е по силите за съжаление, нито Инфинити  :lol:), обаче цената им нови просто не се траеше. Гледам нов хибрид, гледам нова нормална кола дето е 10 пъти повече за моя вкус и като вид и като оборудване и като мощност... Викам си, карай ся, ще си избие парите. Ще избие, ама от 6 до 8 години карат батериите на хибрида и после искат смяна. Т.е. да купиш такъв "на старо" - то са му изядени няколко години на батериите, пак е скъп и докато го ползваш още - бам трябва да си купиш нови батерии. Така, ама може само оригиналните, пък те струват колкото половината кола, като нова. Да си го купя ново, като наближи да се сменят батерии да го продам...ми те другите Ора не са по-прости от мен все пак. И те имат интернет, четат и те знаят за батериите и им е ясно, че да купят от мен такава кола вече ползвана 5-6 години...скоро за тях следва бахти разхода. Т.е. втора ръа - или е непродаваема, или трябва да я дам без пари и пак да се овътря здраво. Та хибридите ги отсвирих. Ако правителства и еко-организации - наистина се грижеха за екологията, а не за това да свличат пари, чрез уж екология - следва цените на хибридите да са привлекателни като начало. На батериите им при подмяна - приемливи поне. Следва еко-организациите да лобират за т.нар. "субсидирани продажби" на въпросните автомобили. Ако струва 40 000лв. един такъв - 10-15 000лв. от цената му да ги плати съответната община, държавата, или да си ги поделят. Бая народ би ги подкарал тогава, вкл. и аз. Обаче - няма такива филми налЕ. Има само: "Светослава, бъди "зелена" и дай едни луди пари за тоя кошник, за да опазиш природата" (и да нагушиш с кинта производителите и дилърите). Мерси, но не!

Разбирам да е като с такситата във Виена. Там общината заплаща доста солидна част (не помня точно колко), ако таксиметрова компания закупи хем нов, хем хибриден автомобил за ползване като такси из града. Отделно, че имат пряко договаряне с "Мерцедес" за производство на баш хибриди, предназначени за таксита на преференциални цени. Затова - из цяла Виена - такситата са новички лимузини "Мерцедес" и са хибриди в огромната си част. Хем имиджа на града се лъсва, защото колите са много лукс и са нови, хем градското замърсяване с газове спада доста, хем собствениците на такива фирми имат силен мотив да купят именно такива коли. Хем им лягат супер като цена, хем от данъци им намаляват като се ползват точно такива. За друг вид - яко ги набутват. Та така - хем екологията - екология, хем алъш-вериша върви, хем клиентите се возят в страхотни коли. Но това е възможно, когато няма корупция и лицемерие. ;)
« Последна редакция: Септември 16, 2014, 16:31:29 pm от Jbrul »

*
Боби,  днес се посмях доволно самичка, понеже тук е дъждовно, имам пране за сушене и се сетих за дъъългото обсъждане за сушилните.  :lol: Представям ти - любимото ми изделие за ползване на село (наред с чушкопека) - сушилка за дрехи, предназначена за монтаж върху кюнец на печка с твърдо гориво. Открих я на някакъв стар кюнец в плевнята, първо се зачудих що тая "закачалка" е монтирана там, после я разбутах и сгрях какво й е предназначението. Клещи - и си я премонтирах на новата печка с дръвца. Не поема голям обем наведнъж - да, но суши с такава скорост, че не можеш да свариш да сгъваш и да закачаш ново пране. Скоростта на сушене - зависи пряко от това колко дърва ще наблъскаш в печката.  :lol: Освен това е изцяло и тотално ЕКО. Нe се шегувам за скоростта на сушене - прането от барабан на пералня за 7 кг. пране си го изсуших за под два часа на тоя уред днес, вкл. и един чаршаф за спалня - сгънат на 4 и опънат върху всичките пръчки.
Мятам снимки, просто за веселбата.  :D

*
Джей, вземи го патентовай това нещо!  :lol:

*
Блу, опасявам се, че вече е патентовано. Нямам идея от кои години е моето, сигурно по соц-а е купувано още. Много хора обаче и в града имат такива печки и съвсем сериозно - супер е за сушене на дрехи, ако така и така имаш подобна печка. Хем бързо суши, хем се разнася аромат на омекотител в стаята, хем овлажнява въздуха. И да, това е наистина "еко - сушилня". Не мисля, че е трудно да се направи, или да се приспособи една метална закачлка от подобен вид за целта.

Ся Боби, ако трябва и печка на дърва да купува.... :lol:

*
Джбрул, впечатлена съм от това достижение на техническата мисъл от времето на дядо ти  :D

Да ви покажа какво приспособление измислихме за нашата печка - сушилка за дрехи върху кюнец, закрепена посредством крепежен елемент за улук и монтирана върху него дълга шпилка с определено Фи (в случая 10мм) :lol: :

*
Марси, не стават ли черни дрехите?

*
Блу, не , когато коминът тегли добре, няма проблем с връщане на дим в стаята.  :)
Освен това ние ползваме само дърва, доколкото знам дими и мирише на пушек, когато се ползват въглища. 

*
Марсиииии, супер е!  :D Ще взема да увелича капацитета на моята "сушилня" с вашия патент. Сложи дървени закачалки бре, ще е направо гъзарско!
Блу и аз си мисля, че само въглища биха отделяли чернилка (сажди), или ако наистина не ти дърпа комина, печката да връща...Иначе, дървата горят чисто, миришат приятно (определени видове дървесина) и дрехите са си чистички и сухички, при това за норматив.

Боби, да ти прекръстим пак темата? Примерно "Спам-темата на Боби по всЕкви въпроси и красти"  :lol: :lol: :lol:

*
Марси, така суша и аз дрехи, но на вентилаторна печка :) И сега детето като тръгна на градина и дрехите вървят с по-бързи темпове, а и се готвим за второ, та сериозно обмислям инвестицията в сушилня.
*
Ние имаме точно такава сушилка като на   Jbrul .Купена преди 4 години за лев или два лева, от един селски магазин. Отопляваме се на дьрва ивьрши перфектна работа.
*
Ние имаме точно такава сушилка като на   Jbrul .Купена преди 4 години за лев или два лева, от един селски магазин. Отопляваме се на дьрва ивьрши перфектна работа.

Казах ти Блу - патентовал я е някой мръсТник вече и ся не мога да забогатея аз. Язък!!!  :lol: Стоека, ще се карам с нашите в селската железария аааа. "От пиле мляко" има там, ама питах за такава сушилка няколко пъти - нямали, не били виждали.... Никакви селяни не става от тях, никаквииии. Уроци ще им преподавам явно.  :lol:

*

Bobbie

• *
  • 5701
Аз продължавам с въпросите :-) . Продават ли се в София памперс гащи на Памперс или Хъгис за през нощта ( понеже те имат и дневни и нощни)? Или пък някакви други, но при това положение ме интересува да чуя от човек, който ги е ползвал, за да знам, че са качествени и не пропускат. Аз търся от няколко дена и не мога да намеря.

П.П. А иначе първи впечатления от както дойдох - документи се вадят много лесно, шофьорите в София карат доста добре и колегиално,  европейските сушилни са невероятно сдухани в сравнение с американските, ( това акъла не ми го побира как е възможно сушилнята ми преди 20 години да е била по-добра от всяка една на пазара в Европа в момента; обяснявам си го с някакви регулации от ЕС, няма друга логика), но въпреки това съм доволна, че все пак сушат. А на мен всичко ми малее - уличките, пералнята, та дори и кошчето за боклук :-).  Храната е страхотна.