rtfrtf, еми то нали се сещаш колко вода отива за да измиеш много добре акото от една многократна пелена с душ-слушалката, после да я переш тази пелена - пак вода, че ток.... Пък не може да не го измиеш добре, понеже няма как да го метнеш в пералнята въпросното да ти напълни барабан и маркучи. Е, какво точно му е еко-то? "Не било врат, ами шия" дето има един лаф.
Хамалогията отделно. Отделно е и допълнителното пране на дрехи и завивки, понеже въпросните пелени - пропускат много по-често от обикновен памперс и генерираш още и още пране, което иначе би спестила. Казват, че нормалните памперси се разграждали за около 150 години (не знам колко е вряно това, но да кажем, че е). Еми 150 години за един човек, който средно ще живее 70-80 са много време, да. Но погледнато реално - не са 3000 години, или "никога не се разграждат". Има и такива пелени, които са от 50% разградим (бързо материал), а другите 50% да кажем искат 150 години и те са опция.
"Зеленото" е бизнес. Ще дам пример с моето си домакинство. Имам вградена кофа за "смесени битови отпадъци" в един от кухненските шкафове. Реших да събирам разделно хартия, стъкло/метал, пластмаса. За да ми е по-удобно и да не прескачам торбички само - дадох 50 лв. и за кош, с три части, който е за съответните неща. Та и него да прескачам нали, ама...не е голям проблем. Доста време до блока ми - нямаше контейнери за разделно събиране, а само за "смесени битови отпадъци". Най-близките за "разделно събиране" ми бяха на 4 преки от нас. Съответно, като събера - товарех ги в багажника и с колата ходех там да ги изхвърлям. Съответно пък - горя бензинец и замърсявам с колата. Ми ОК, ама на ръка да ги нося - няма как , щото хем обемно, хем тежи. Накрая сложиха и до нас контейнери за разделно, на 10 метра от входа. Викам си "уууу супер, най-после". Тези контейнери - имат определен вид и форма, знаеш и се изсипват в различен вид "боклучарка". Значи някой прави пара от производството на контейнерите, друг от модификация на боклучарката. Една сутрин изпращам малкия на ДГ и докато му чакаме автобуса за градината, идва боклучарката за контейнерите за разделно. И трите вида контейнери - бяха изсипани накуп в боклучарката т.е. - наново ги смесиха, пъ аз нали патката - играя си да ги разделям, че да ги размъквам. Поинтересувах се аз що така...Ма нямало проблем нали, ама те после ръчно се разделяли ПАК в някакво предприятие, пък едни хора взимат заплати за тая раУта, пък после уж ги рециклирали тия неща. Е, ОК, ми що тогава като аз разделям, а те смесват и после пак ги разделят ръчно - имаме три такива контейнера, а не един само за всички тези неща?
Колко после въпросните боклуци се рециклират наистина и колко заминават на бунището "за всичко" - не знам наистина. Предвид, че сме в България - вариант две го допускам за напълно възможен.
Около нас има точно 3 кафе-автомата. Два пускат напитките в пластмасови чашки, само единия в картонени. Ми, защо не се забрани производството на пластмасови чашки за еднократна употреба питам аз, като има чудесна алтернатива на същите - картонени чашки. Дори да си свиня и да я хвърлиш картонената в близката градинка - ще я навали един дъжд и ще се разложи. Или да забранят в тия автомати изобщо да се зареждат пластмасови. Картонените не са много по-скъпи, следва да се правят от рециклирани хартиени продукти...еко са отвсякъде. Аз например, имам стек такива чашки точно в шкафа и когато Дани е на ДГ - първото си кафе го пускам в такава и с него слизам да чакаме автобуса. Една такава чашка, с всичкото й миене - ми изкарва за поне 10 кафета. 10 бройки от тях - струват под 2 лв. Бе...."мижи да те лАжем" е тая "екология", дето ни я рекламират под път и над път, ами само човек да се загледа и замисли и хоп - лъсва си.
Та, ако ще е нещо дето да ми осигури допълнително удобство в битов план и в същото време да е "по-екологично" по съвместителство - добре дошло ми е. Ама да ми отваря хамалогия, разходи, да ми сваля качеството на живот и да го правя/да си го купя, щото било по-еко (уж)....да ме хванат за...
Ей съдомияланата например. Ако е жив изобретателят й - Господ здраве да му дава, ако е покойник - специално място в Рая да има дано!
Съдовете дето ми ги мие перфектно с около 7 литра вода - аз ще ги измия поне с двойно количество вода, че да ги докарам до същия вид. На ръка - губя и време за целта, дето мога да си го прекарам приятно. На ръка - не мога да си пусна 70 градуса вода на ръцете и с ръкавици да съм, пък съдомиялната мие с толкова. Мие и по-добре, щото препаратите са с ензими и изобщо - само предимства. И от време и от сметки за вода ми пести и по-добре от мен мие, ако е и наистина по-еко така - супер! Ама да плацикам аз осрани и опикани пелени в пералнята си всеки ден, че било еко - абсурд! Да ми яде това време, пари, да ми пропускат, да се набутвам с дебелата им цена първоначално...тцъ. Или пералня, дето ще ми пере УЖ с една шепа водица. К'во пере така? Прането си иска доволно вода и доволно обилно плакнене после, за да е прано наистина. Колкото вода и ток - толкова, хич не ми пука.
По едно време гледах автомобилите - хибриди. Тия които са ми по джоба - пак са доста пара, че и грозни до безумие, ама...хем са еко, хем като разходи по експлоатация лягат по-добре. Сегашната ми бензинка си е самолет вЕрно, ама и Арчи яко. "Кеф цена - няма" казват, ама бях решила по едно време да понамаля кефа и да го докарам по-изгодно откъм разходи. Вече и дете имах, викам си...айде ще карам нещо за "по-зрели" хора... Седнах да чета, да си избирам, преглътнах и грозотията и това, че са малки за моя вкус хибридите, които мога да купя (Линкълн не ми е по силите за съжаление, нито Инфинити
), обаче цената им нови просто не се траеше. Гледам нов хибрид, гледам нова нормална кола дето е 10 пъти повече за моя вкус и като вид и като оборудване и като мощност... Викам си, карай ся, ще си избие парите. Ще избие, ама от 6 до 8 години карат батериите на хибрида и после искат смяна. Т.е. да купиш такъв "на старо" - то са му изядени няколко години на батериите, пак е скъп и докато го ползваш още - бам трябва да си купиш нови батерии. Така, ама може само оригиналните, пък те струват колкото половината кола, като нова. Да си го купя ново, като наближи да се сменят батерии да го продам...ми те другите Ора не са по-прости от мен все пак. И те имат интернет, четат и те знаят за батериите и им е ясно, че да купят от мен такава кола вече ползвана 5-6 години...скоро за тях следва бахти разхода. Т.е. втора ръа - или е непродаваема, или трябва да я дам без пари и пак да се овътря здраво. Та хибридите ги отсвирих. Ако правителства и еко-организации - наистина се грижеха за екологията, а не за това да свличат пари, чрез уж екология - следва цените на хибридите да са привлекателни като начало. На батериите им при подмяна - приемливи поне. Следва еко-организациите да лобират за т.нар. "субсидирани продажби" на въпросните автомобили. Ако струва 40 000лв. един такъв - 10-15 000лв. от цената му да ги плати съответната община, държавата, или да си ги поделят. Бая народ би ги подкарал тогава, вкл. и аз. Обаче - няма такива филми налЕ. Има само: "Светослава, бъди "зелена" и дай едни луди пари за тоя кошник, за да опазиш природата" (и да нагушиш с кинта производителите и дилърите). Мерси, но не!
Разбирам да е като с такситата във Виена. Там общината заплаща доста солидна част (не помня точно колко), ако таксиметрова компания закупи хем нов, хем хибриден автомобил за ползване като такси из града. Отделно, че имат пряко договаряне с "Мерцедес" за производство на баш хибриди, предназначени за таксита на преференциални цени. Затова - из цяла Виена - такситата са новички лимузини "Мерцедес" и са хибриди в огромната си част. Хем имиджа на града се лъсва, защото колите са много лукс и са нови, хем градското замърсяване с газове спада доста, хем собствениците на такива фирми имат силен мотив да купят именно такива коли. Хем им лягат супер като цена, хем от данъци им намаляват като се ползват точно такива. За друг вид - яко ги набутват. Та така - хем екологията - екология, хем алъш-вериша върви, хем клиентите се возят в страхотни коли. Но това е възможно, когато няма корупция и лицемерие.