Боби бре, като начало - не можем да "пишем искания" до точка 2316.
Можем да внесем искане за провеждане на референдум по въпрос Х и то не по всеки дето ни щукнал, в закона са посочени изключенията. Т.е. теми по които гражданите не могат да инициират референдум, при никакви условия. Следва също така питането да е такова и да може да се формулира така, че въпросът да е кратък, точен ясен и на него да може да се отговори с "да", или "не".
Например:
"Искате ли избирателната система в България да бъде 100% мажоритарна?" Не можеш да "разшириш" въпроса с:
" избираемост на всеки депутат от локацията в която се е кандидатирал, за да има реална отговорност пред хората от собствения си избирателен район". Ако ще задаваш и него - това трябва да е
отделен въпрос, пак формулиран по ясен, недвусмислен начин, като не следва в самия въпрос да се съдържа
уточняваща част с каква цел се предлага промяната, а именно:
"за да има реална отговорност пред хората от собствения си избирателен район ". Това последното и всичко около него - следва да го разясниш на избирателите в кампанията преди вота. Демек - предлагаш еди каква си промяна на нещо, с еди какви си аргументи, обясняваш, че очакваш ако това се направи еди какви си позитивни последствия от това. Ще трябва разбира се да посочиш на какво основание очакваш тези позитивни последствия, какви ще са точно те, по какъв механизъм ще се реализират и пр. Естествено по време на тази кампания - всеки, който не поддържа идеята за подобна промяна пък - има право да представи на избирателите своите аргументи "против", да ги убеждава, че ако се приеме подобна промяна - ще настъпят еди какви си негативни последици. Самият въпрос може да бъде обаче нещо от вида на:
"Подкрепяте ли депутатите в НС, да могат да бъдат избирани само в района, в който са се кандидатирали?". И веднага ти казвам, че би било прецаквация да поставим такъв въпрос точно, в този му вид, ако липвса предварително условието, да можеш да се кандидатираш само в ЕДИН район
Щото, ако можеш по закон да се кандидатираш в 5, или колкото си решиш - все в някой ще те изберат и си влизаш оттам дето си се кандидатирал и всичко си е законно и толкова. Та по-смислено би било, въпросът да е нещо като:
"Подкрепяте ли кандидатите за народни представители да имат право да се кандидатират само в един избирателен район?".Само от написаното дотук - не ти ли светва крушката, че подобна задача - все пак не е за "лаици - ентусиасти" по тези въпроси като мен и теб да кажем? Това е специфична материя, юридическа и касае конкретен дял на правото, в който не всеки юрист е специалист също така... Аре, ние хубаво - ще си свалим на едно файлче Закона за референдумите (имам го и свален де) и ще го четем 2 месеца да кажем по точки и запетаи, за да сме сигурни, че всичко в него ни е ясно и сме схванали кое, как и от кое какво произтича и нищо чудно, след тоС усърден труд - пак да пропуснем разни важни детайли, които един юрист би забелязал, или просто ги знае. То и ние нали, гледайки малки и често боледуващи деца - в общия случай и без да ги водим на лекар - се научаваме при еди какви си симптоми какво им има, какви илачи да дадем, ама ако не е нещо сериозно все пак. Ако е - знае педиатърът, понякога и той не знае и следват специалистите по това и онова. В тази материя - не стоят по-различно нещата Боби. Просто ти трябват юристи и то сериозни юристи, ако ще тръгваш да инициираш референдум, с питане по
такъв вид въпрос.
Ако да кажем въпросът е от друг вид/сфера и е допустимо да бъде зададен на референдум при това, например:
"Подкрепяте ли създаването на зоополиция в България?", вече мога да се съглася, че аз, ти, Златина и всичките ни приятели и познати обичащи животните - моЕ си регнем инциативен комитет (след като първо проучим как точно става де
) и да опитаме да инициираме референдум по този въпрос. Добавяш в пейзажа и всички НПО, които се вълнуват от темата и предполагаемо биха ни подкрепили и оказали всякакъв вид съдействие, биха ни консултирали по конкретни въпроси... Като започне кампания преди вота - следва все пак да обясним на избирателите, как си представяме в практиката да действа тази зоополиця, за да убедим хората да ни подкрепят. Какви хора ще могат да стават зоополицаи, как ще е структурирано такова звено, на чие подчинение ще бъде, какви правомощия ще имат служителите му, как ще бъде финансирано и пр. Ще трЕбе и да обясниш на голяма част от драгото население, защо трябва и е важно да има такова звено, щото то пък щИ реагира на идеята в голямата си част с: "Хората няма к'во да ядат, тия ся за кучетата се загрижили и пак да трошат държавна пара..." Но, ако им се разясни, че подобно звено силно би спомогнало да се разреши най-после проблема с бездомните кучета например - може пък и да се навият. Та въпреки, че дори с такова питане - си има подводните камъни, рисковете, техническите трудности и пр. - да, струва ми се все пак възможно такова (и от подобен вид) да бъдат инициирани от "какви да е граждани" - визирам като ценз. Все пак това е въпрос от по-обща компетентност така да го наречем.
Това, което си говорим за 100% мажоритарен вот - просто не е. Лично аз - никак не се чувствам особено наясно в тази област, хеле пък в детайли да ти кажа. То всъщност детайлите даже не ги и знам, камо ли да са ми ясни пък... И на теб не са и на Златина не са. На населението като цяло пък Боби - напраУ му е "тъмна Индия"
Повечето хора знаят, или поне са чували думичката "мажоритарен", още повече от тях обаче и със свои думи не биха могли да ти обЕснят какво означава тя. Ще ти кажат, че: "бе нещо там с изборите свързано...", ама какво точно, как и защо - нямат хабер. Ако попиташ какво представлява пропорционалната избирателна система (щото аз съм питала), в общия случай се чува: "бе нещо там преразпределят едни мандати, ама не знам как точно", или ако си попаднала на някой с националистически уклони следва: "Ми то заради тая система ДПС-то все влиза и то с толкова депутати..." (което в полза на истината, все пак показа някакво прилично разбиране, к'во е аджеба тая пропорционална система като механизъм и ефекти). Та при този пейзаж, да се хванем ние тука няколко човека да инициираме референдум по ТОЗИ въпрос точно - би се получило нещо, като "еднооките водят слепите".
Така мисля наистина, обясних и защо така мисля.
По повод предишния ти пост с точките... Явно Хамериканските власти - считат средностатистическия гражданин на САЩ за достатъчно нетъп, за да му поставят не едни редовни избори за нещо и още 10-ина "референдумни въпроса" на които да отговори (поне ти това си разказвала). Не считат, че хората са толкУ малоумни, че да се обърквали и да не разбирали какво ги питат, пък то толкова различни питания накуп, ама не можело да им се разясни предварително и подробно за всяко от тях що ги питали и пр. Питат си ги, хората отговарят, взетото така решение се изпълнява и точка.
Нашите тука другари обаче, точно в ТОЗИ момент - имат люта препирня на тема, дали изобщо било възможно и разумно, наесен да правим т.нар избори "2 в 1". Т.е. избори за местна власт, пък в бюлетината да има и ЕДИН въпрос за референдум (за задължителното гласуване). Ма сакън, ама хората щели да се объркат
, пък нямало да стигне времето и нямало да може хем да се проведе предизборна агитацийка за самите местни избори, хем пък в същото време и за въпроса за референдума... Все пак гледаш новини чат-пат предполагам?. Та у нас засега Боби, първо изобщо да се прави за каквото и да било референдум, от политиците, се разглежда така, все едно поне на Марс ще трябва да се каца и то цялото население да трябва да превозят дотам.
МноУ сложно, мноУ страшно...бе една "върла екзотика". Като се навият пък все пак за референдум за нещо - виждаш. Аааа трябвало да е отделен вот, ама само един въпрос, че те малоумните граждани нали - иначе посмъртно не биха разбрали какво ги питат, ще се объркат, апокалипсис ще настане направо... Ти одма наплющя няколко засукани точки обаче, за въпроси за референдум.
Ако може ей така накуп да попитаме за всичко. Не, че аз съм против, ама това пък изобщо не може да стане, хеле по сегашния закон и да е инициирано от гражданите точно. На теория - можем да инициираме, ама май само по един въпрос. Виж обаче - не съм 100% убедена в последното, точно защото не съм специалист в тази област. Поне като чета в закона, как и по какъв ред се създава инициативен комитет - оставам с впечатление, че може да е само по един въпрос, а не по няколко.