Хайде да инициираме един референдум по въпроса. Сериозно говоря.
Ми хайде. Да не сме само двете, ще викнем и Златина и ще си регистрираме един инициативен комитет на "Гела, Мара и Камшик Тудора", чиято цел е да промени избирателната система в България. Сигурна съм, че ще постигнем мигновен успех.
Извън шегата Боби, такова начинание, нито може да се стартира, нито да се доведе до успешен завършек с един гол мерак на шепа граждани, за които това не е и основна и единствена задача за даден период, ами се явява "ей така между другото". Минимума и то за старт е - да привлечеш към начинанието поне няколко публични личности, които биха взели идеята присърце и биха я популяризирали под път и над при всяка своя медийна изява. Та да разберат хората, че изобщо такова начинание има, че оттам за да стартираш изобщо подписка за иницииране на референдум, трябва самият инициативен комитет да има 200 000 валидни подписа в подкрепа на идеята си, та тогава чак може да стартира набирането на другите половин милион нужни, че да се внася искане за референдум изобщо. Т.е. не е достатъчно да се регистрира просто инициативен комитет с такава цел и директно да можеш да започнеш събиране на подписи за самото искане за референдум. Нужно е първо да "валидизираш" самия инициативен комитет с 200 000
валидни подписа, което ако трябва да визуализирам като брой хора - е с около 40 000 души повече от цялото население на Стара Загора, която пък е 6-я по големина град в държавата. Не знам за теб, ама аз нямам толкова приятели и познати с избирателни права, които да подкрепят идеята. Не знам дали си представяш колко е и техническата/бюрократичната дейност по въпроса - да събереш тези подписи, на хартия, не електронни, да можеш ти самата да провериш всеки от тях дали отговаря на условията посочени в закона, което значи да можеш да изискаш проверка по въпроса в служба ГРАО... Естествено, в ядрото на такъв инициативен комитет по такъв въпрос - следва да имаш няколко много стабилни в професионален аспект юристи, които разбира се да бачкат безплатно за общата кауза. Нужни са ти и Х броя доброволци, които да са фри по цял ден, за да могат да стоят на разни места с масички и съответни книжа, в които хората да се подписват "в подкрепа на". Чисто техническото и материално осигуряване на такова начинание - също струва пари, които взимаме откъде? Някой т.е. не само един човек, а поне няколко трябва да са постоянно "на линия" за да координират всичко по това мероприятие, каквото и там да изникне и да се наложи. Кои и какви ще са тези хора?
Да речем, че всичко дотук някак се измисли, организира, финансира, стартира се реалното събиране на подписи за внасяне на искането за референдум, междувременно - как и с какво правим разяснителна кампания по темата? Говорим за събиране на половин милион валидни подписа все пак и следва да уведомим някак всички с право на глас в държавата а) че такава подписка е стартирана б) което е по-трудното да ги убедим да я подкрепят. Това може да стане само със сериозно разтръбяване в медиите, ама ще трябва да си го платим въпросното. С какво ще го платим? Слагаш в кюпа и, че партии, икономически силни лица и групи - няма да искат да мине подобна промяна и ще впрегнат доста сили и средства (които те имат) за антикампания по въпроса.
Да кажем, че и тоя трап прескачаме и се насрочва референдум, точно с въпрос, който искаме, не го редактират - следва кампания преди самото гласуване. Всякакви мастити спецове и добре платени ще са от тъмно до тъмно по студията да обясняват на драгите зрители колко лоша идея е това и защо. Ще се извадят сериозни кинти за клипове "против" и ще се въртят до дупка, а ние какво Боби - ще щракаме с пръсти? В един дебат дори - кого изпращаме ние, с достатъчно компетенции да брани нашата теза срещу Михаил Константинов и подобните му например, дето ще бранят обратната? Ако не успеем да убедим изобщо да отидат до урните в деня на избора 700 000- 1 000 000 души (средно толкова са половината гласували на последните (преди референдума) парламентарни избори) - гласуването си е просто невалидно, независимо кой как е гласувал. Ако се е случило пък, предхождащите избори за НС да са с по-височка избирателна активност, както беше например при избирането на царската партия (НДСВ), или при първия мандат на ГЕРБ - съвсем зорно става да покриеш изискването за брой гласували, че да е валиден вота. При това с баш такъв въпрос... Аре да питаме "Искате ли заплати и пенсии да се вдигнат с 1000%?" - високата активност е сигурна.
Но да кажем, че и тук успяваме - като брой гласували - стигат, за да бъде валиден вота. Обаче, за да се промени това дето питаме, при валиден вот - трябва над половината гласували да са отговорили с "Да" на поставения въпрос.
Брой, че всички партии сегашни, които имат някакъв реален електорат, начело с големите - ще си го мобилизират да гласува с "Не" - ясно защо. Ние за обратния отговор - мобилизираме кого и как?
Ще ти дам като пример, че референдумът за втора АЕЦ - беше иницииран реално от БСП. Техните структури, дисциплинирани избиратели, финансов ресурс, беше подготвян бая време, но дори те не успяха да си опазят въпроса така както го искаха, а им го смениха. В добавка - доста хора извън техния си електорат - са ЗА развитието на ядрената енергетика у нас т.е. можеха да разчитат, че ще има интерес и ще имат подкрепа, при това доста широчка, за да получат отговор "Да" и то така категорично, че "по неотменимата така воля на народа" - да се захваща строежа на АЕЦ-Белене. Обаче както знаеш - не им се получи и на тях.
Подробно ти ги коментирам тези неща, не защото типично по български нали, съм на вълната "т'ва не моЕ да стане посмъртно" и в опит да изровя 1000 оправдания нещо да не се свърши, при все, че би могло и то успешно. Просто съм реалист, или така си мисля. Ако имаш отговори ти, поне на някои от въпросите, които поставих нагоре по конкретното изпълнение на такава задача - с интерес ще ги прочета. Аз понеже - нямам. Просто не виждам как, аз ти и още няколко като нас - могат да инициират референдум и пак обръщам внимание - точно пък по ТОЗИ въпрос. Специфичен, абстрактен за повечето ни съграждани, масата от тях уверявам те и го казах и в предишен пост - не виждат ни пряка, ни косвена връзка между вида избирателна система и начина по който живеят и, че отчасти батакът в държавата се дължи и на пропорционалната система за избори. Масовата реакция ще е: "Абе всичката я втасахме, ся ПАК глупости ще ни питат и ще трошат м'найсе милиона за тази цел". Със съжаление го казвам, но съм убедена в това, което казвам. Виж да е референдум за митичните деЦки - вярвам, че моЕ и да се получи наистина
Между другото Боби, конкретно по въпроса дали е ОК 100% мажоритарен вот, критиците на идеята изтъкват главно следния аргумент. Че така много по-лесно ще могат да бъдат купувани депутати, което за държава като нашата, в моментното й състояние си е съвсем реален и сериозен риск - факт. За една мощна финансово фирма Х - не е никакъв проблем да налее кинта за кампанията на 10 конкретни човека, да си ги вкара в НС и те там да "законотворстват" - реално като нейни служители и в полза на техните там икономически интереси в някаква област. И ако мислиш, че няма достатъчно такива финансово мощни фирми и кръгове от фирми, които ще опитат да се възползват - много грешиш. По-скоро ще има недостиг на депутати за шопинг
Само компаниите в сектор енергетика и фарма - бизнесът стигат, че да си напазаруват цялото НС, ако добавиш и банковия сектор - трябва да правим НС с поне още 240 депутата, че да има за всички. Като добавиш и други сектори в икономиката, за да има за всички - ни трябва НС с поне 1000 депутата. Уж на майтап го пиша, ама то нали - "добре, че е майтапа да си го кажем". В една що-годе нормална държава Боби, при все пак относително добре работещи правоохранителни органи, съдебна система - можем да приемем, че те същите - са сериозна бариера и гарант, при един изцяло мажоритарен вот - да не се допуснат подобни злоупотреби, или поне не в огромен мащаб. При нас обаче - това го няма. В този смисъл, хората твърдящи, че 100% мажоритарен вот е огромен риск, заради споменатото по-горе - имат съвсем реални основания да го твърдят и няма начин да убедиш местните избиратели (вкл. мен самата), че "няма проблем, те полиция, прокуратура, данъчни, съд - бдят и са на мястото си и това няма как да го допуснат да се случи". Всички сме наясно, че това са само едни добри пожелания, ама реалната картинка не е такава хич. При реално гласуване на референдум, с въпроса, който коментираме с теб - напълно е възможно мнозинството да заложи на "познатото зло", че другото "не го знаем дали няма да е още по-страшно"... Като нация сме доста инертни, плахи, трудничко ни е да приемаме някакви кардинални промени за каквото и да било и това също трябва да се взима предвид.
Наясно съм, че дотук - просто предполагам за всичко, на база на известните ми факти. Може пък при реално гласуване - да излезе друго и да се реши друго.