Синеочка, онзи ден си говорихме точно, защо никое правителство досега, не взе какви да е мерки в посока решаване на "циганския проблем". За който и да било аспект от него. Веднага събеседниците спрегнаха "дежурните причини" - от те са електорат, лесен за шопинг до теория на конспирацията, как едни държави плащат на нашите правителства, с цел в един момент циганите да ни асимилират нас и да се затрием като нация.
Конкретният повод беше статия във връзка с Гърмен, нечии заявени намерения да се бутат незаконни постройки там и съответно пък реакцията на местни цигани, консултирани от адвокати (вероятно на БХК), които щели да ни съдят в Страсбург за тази "наглост"...Класики в жанра с други думи.
Веднъж (не беше скоро, признавам) си направих труда да ровя за данни, каква е всъщност числеността на циганите у нас, колко от тях са на възраст, в която имат право на глас и пр. Според преброяването на населението - общо, всички, се явяваха накъде към 700 000 души. Ако е така, на фона на всички други граждани с право на глас у нас, имащите право на глас сред циганите са пренебрежимо малко на брой, дори до един да бъдат "напазарувани" на избори - пак са малко. Предвид обаче, че при преброяване - всеки има право да се "самоопредели" какъв е като етнос - въпросната бройка не се счита за особено точна, защото доста от циганите се заявяват като българи, или турци. Освен това, преброяане на населението се прави през относително големи периоди, а при тях популацията нараства с бесни темпове, поради високата им раждаемост. Излязоха ми и данни (същите спрягани и от разни хора по телевизиите често) от "независими изследвания", та в зависимост от "независимото изследване" - се говори за численост на тази група от населението от 1млн. души, та 1,5млн. - отиващи към 2млн. (имах ги като отметки линковете, но при смяната на харда на лаптопа всичко ми се затри, че затова сега не мога да ги метна, съжалявам за което). Както и да е, за себе си тогава "осредних" едните и другите данни, с идеята, че истината е нейде към средата на цифрите и да кажем те общо у нас да са около милион души общо от населението. От този милион (да го приемем за реална база) - не всички имат право на глас, а от имащите право на глас - едва ли 100% гласуват, пък било и срещу заплащане.
При това положение - не е ни логично, ни рентабилно държавата да прави такива разходи за отглеждането им в сегашния му вид, само защото видите ли вие, на някакви избори там, можели да си напазаруват голямата част от техните гласове (което пък е допълнителен разход за всяка партийна централа и то немалък). Тук ще вметна, че всички от нас дето са редовно негласуващи "в знак на потрес, протест и пр." - с този си акт точно - придават значение и тежест на циганския вот, независимо колко голям, или малък е той на общия фон. Същата работа като гласовете за ДПС де. Каквото и да си говорим, за момента поне, като етническа група в държавата - българите имаме сериозен числен превес. При едно по-масово гласуване просто - ще се случи тотален игнор на ДПС-гласове и всякакъв напазаруван вот, това е просто аритметика, даже математика не е. Лично аз много "обичам" по тези въпроси точно да ми се запенят приятели и познати, за които знам, че в "тъмната стаичка" в живота си не са стъпвали, понеже явно за разлика от мен - са много по-умни, възвишени и претенциозни на тема "за кого бих си дал гласа".
Ми като не си го давате вие, той Манго ще си даде своя вместо вас и той ще избере кой да ви дои пак и така. Но сега друга ми е темата...
Обикновено, за даден въпрос - първият и най-"елементарен" отговор, който ни хрумва се оказва верният отговор. Когато дори ние тук захванем някой аспект на "циганския проблем", или същия "като цяло" - обърнете внимание какво пишем най-често за него. Това, онова, трето, пето, да се направи, ама е ТРУДНО. По скромното ми мнение, куп правителства досега - не правят нищо съществено за решаването на този проблем, точно защото е трудно, ама много трудно да се направи каквото и да било в тази посока. И ужасно главоболно разбира се за който е на власт. За капак - дори и нещо да направиш читаво - резултатите от него няма да се видят в мандата ти и да ти спечелят гласове за следващите избори, ами ако такива има - ще се видят след 30 години да кажем. За родните политици (държавник е друго), да захващат сериозно нещо за разрешаване проблемите на циганите и проблемите с тях - е просто нерентабилно, от гледна точка извличане на политически дивиденти. А тях това ги вълнува само и мисленето им е ограничено максимум в рамките на един 4-годишен мандат и какво, как и откъде моАт да чопнат през него. Поради което си мисля аз, всяко дошло на власт правителство - просто гледа да смита, замазва, да не допусне "яко да прекипи" този проблем по време на неговия мандат и да си го изтика докрай, пък после да завещае бомбата на следващото и толкова. И така си я предават тази щафета 25 години, според мен - нямат никакво намерение да правят друго и в бъдеще. Същото правят естествено с пенсионна, здравна, образователна, съдебна и пр. "реформи" де.
Мисля с
Боби преди време бяхме обсъждали проблемът с гетата, незаконното строителство в тях и какви са потенциалните решения на същия. Какво мислят/казват масово хората около мен и вас по темата? Има си закони, нека се приложат, нали важат за всички ни - като е незаконно - срутваме им го и да се оправят както намерят за добре. За нас - защо не може да строим където каквото ни щукне, да не плащаме сметки, данъци, здравни осигуровки, та и помощи да взимаме?! Каквото за нас - нека да е и за тях и точка. От гледна точка на морала, като философска категория - ние сме прави, да. Обаче философията като дисциплина - има чисто теоритично направление, има и приложно, като второто - работи с границите на възможното и здравия разум все пак. Или иначе казано - взема предвид едно определено действие - какви последствия носи след себе си.
Фактите. Взимаме "на прицел" едно голямо градско гето, например "Факултета" в София и решаваме просто да приложим законите. Влизат съответните институции там, свършват си работата по длъжностна характеристика, издават предписания за събаряне на всяка незаконна постройка, било жилищна сграда, било търговски обект, било и един навес, изчакваме срока за "доброволно премахване" на незаконните постройки и после пращаме фадромите и багерите "да довършат". ОК, така сме приложили просто закона, който следва да важи за всички български граждани все пак. Като резултат от това прилагане - бихме се обзавели с една мини хуманитарна криза (или не толкова мини), понеже изведнъж в София се оказваме с едни десетки хиляди хора, между които много бебета и малки деца, възрастни и болни също така, младите и правите между тях пък масово безработни и масово неграмотни - всички те нямат покрив над главата си вече. Оказват се просто на улицата, с личните си вещи, аналогично на бежанците, които се спасяват от зона на военен конфликт. Повечето от тези хора - няма да имат къде да отидат/да се подслонят, защото нямат алтернативен имот, не могат и масово да се натъпчат "при роднини", не могат да излязат "на свободен наем", понеже няма как да го плащат, да не споменавам пък колко от нас ще си дадат имота под наем на цигани точно, дори срещу тлъсто заплащане
Да ги настаним в общински жилища толкова народ - също небъдно, просто нямаме толкова. Отделно, че българите чакащи за общинско жилище - пак ще са възмутени, че циганите "са им взели ред" и пр. И при това положение и аз да съм начело на правителството и искрено да искам и да опитвам да разреша този батак и да имам правото просто да приложа няколко закона и да им срутя постройките наред - еми да ви кажа честно - няма да го направя. Няма, поради последствията, които би имало това и никаквата възможност и идея как да се справя с тях. Това би означавало - да изтласкам по улиците на столицата си хиляди бездомни, разгневени и безпомощни да се оправят сами хора, барабар с децата, конете и каруците им и битовата престъпност да скочи с 10 000% за норматив като начало. Да се чудя как да опазя другите граждани от нападения, с цел грабеж, щото тия бездомните били гладни, освен, че са и бездомни. Да се чудя също така к'во да правя като заразпъват катуна с импровизирани шатри и палатки по де що има паркове и градинки, частни парцели, изоставени сгради, или "дето им Фане око". Такова действие е равнозначно на това, да разбуташ кошер с оси, като преди да го направиш се полееш с мед от глава до пети. Каквото и да си говорим момичета - тази мярка с разрушаването на гетата им не вече, ами мнооого отдавна е реално неприложима в практиката. Дори за един град, да не говорим за територията на цялата страна, щото тогава вече ще е не хуманитарна катастрофа, ами чиста гражданска война.
Това и подобните му - всяко пребивавало на власт наше правителство го знае. Да го разреши като проблем е от "много трудно" до "чисто невъзможно" и затова не се и захващат, не е щото тези са им електорат. Това да си ги напазаруват по избори е просто "бонус" за тях от проблема, дето така и така го има. Той става все по-голям, все по-трудно решим и съответно - все повече на никой не му се захваща дори малко от малко да опитва да го решава. Смитат там под килима - ден да мине - друг да дойде, да избутаме мандата и т'ва е.
Някакво възможно решение на това с гетата, да не кажа единствено е - узаконяване на постройките им намиращи се върху общински/държавни парцели, благоустрояване на тези квартали (гета), съответно включване вече легално към ел. и ВиК мрежата, от което следват дължими сметки за консумираните блага. Срутване - на сгради намиращи се върху частни парцели, или строени на опасни (забранени) за строеж места - това е макса за срутване на нещо, а и за повечето обитатели на такива постройки - ще трябва предварително да се предвиди къде ще ги настаняваме пък тогава. И ако все пак някога се отпочне провеждане на такава политика - вече наистина стриктен контрол в тези райони, за опити нови и нови пришълци да се намъкват там и да струпват незаконни коптори и после да сме в поза "партер" к'во да ги праИм. Докато се появи такъв и сложи две тухли - бутане и да ходи отдето е дошъл, или ако може да строи законно - да строи. За своя сметка. Не да се довлече отнейде Хасан У Факултета, да си вдигне една кАщурка незаконна където му харесало на него, да си прибере в нея Айше, 5-6 години да й прави деца, че тогава чак някой да се сети, че му била незаконна къщата.
Незаконна, ама вече пълна и то с деца. И вместо да имаме проблем с един здрав, прав, пълнолетен гражданин - вече имаме проблем с една фамилия от 7-8 души, повечето от тях деца. В случай първи - има оправяне. Обаче във втория вече - няма, по обясними причини. Ни моЕ ги оставиш на пътя, ни да ги настаниш някъде, особено като не са 1-2 семейства такива, ами са няколко хиляди.
Убедена съм, че вземе ли се решение, да им се узаконяват и благоустрояват гетата обаче, ако и да е това единственото вече възможно и разумно решение на казуса - почти няма да има българин, който да не писне до Бога, защо за тях така, а за нас - не може. Тогава вече моЕ и революция да вдигнем де, въпреки, че не го правим за нищо друго, с което редовно ни ши*ат през панталоните... то не, че аз намирам за много справедливо подобно решение разбира се, но просто си давам сметка, че друго не може да има. Дебело подчертавам все пак, че лично аз бих подкрепила подобни мерки и дори тихо да ме е яд - не бих протестирала срещу тях, САМО ако са обмислени и прилагани в "цялостния им вид", който маркирах, а не само в частта "дайте да им узаконим", пък после да ги оставим както до сега да строят незаконно и да се множат бясно в тия незаконни постройки. Не би имало смисъл да се прави разбира се, ако пак ще се прави 5 за 4 като всичко подобно до момента.
Естествено - следва и другите раУти по въпроса, дето ги коментирахме нагоре - да вземат да се случват ефективно. Реални мерки, които наистина да ги образоват, а не просто "да ходят до училище и обратно". Мерки за скланяне към отговорно родителство, самоограничаване на раждаемостта, особено пък на деца от деца, мерки да отпадне масово "професията - просто раждам деца". Подходящи за тяхното сегашно положение курсове за квалификация, без право на отказ от такъв, особено пък за трайно безработните. Нищо от споменатото не е невъзможно за случване и ако се прави наистина и "в комплект" - ще видим резултатите много по-скоро от следващия век де. Наистина го мисля.