0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #240 -: Октомври 14, 2015, 12:12:43 pm »
Кати, не, не е. Ето в тази градина е:
http://valshebensviatsofia.com/

Браво на теб, а аз още не съм започнала да я чета  :oops:
*
« Отговор #241 -: Октомври 14, 2015, 12:32:45 pm »

Много ми харесва книгата, така че, когато имаш възможност, започни да я четеш.
*
« Отговор #242 -: Октомври 14, 2015, 12:45:36 pm »
 Аз пък съм била на практика в Център Монтесори и изобщо не съм възхитена от видяното. Да идеите на мадам Монтесори са чидесни, но изобщо не се връзват с нашата образователна система. Следствие на което детето попадайки в "нормално" училище изпада в шок, трудно се адаптира и често бива аутсайдер ( имам наблюдения над няколко деца, които са били в градина на Монтесори). Да не ви говоря, че в бг няма достатъчно подготвени кадри да работят по тази система. По-скоро се практикуват идеите на Русо за свободното възпитание, в което детето се самовъзпитава.

« Последна редакция: Октомври 14, 2015, 12:49:49 pm от Синеочка »

Всеки миг е още един шанс...
*
« Отговор #243 -: Октомври 14, 2015, 13:39:51 pm »
Аз пък съм била на практика в Център Монтесори и изобщо не съм възхитена от видяното. Да идеите на мадам Монтесори са чидесни, но изобщо не се връзват с нашата образователна система. Следствие на което детето попадайки в "нормално" училище изпада в шок, трудно се адаптира и често бива аутсайдер ( имам наблюдения над няколко деца, които са били в градина на Монтесори). Да не ви говоря, че в бг няма достатъчно подготвени кадри да работят по тази система. По-скоро се практикуват идеите на Русо за свободното възпитание, в което детето се самовъзпитава.
Да, има го и този момент, от който се притеснявам. Към детската градина, за която мисля има и начално училище по същия метод, но не съм склонна да оставя детето там, защото после шокът ще е още по-голям. Но ние така или иначе не сме решили още, дали ще запишем детето на такъв тип детска градина, има време да мислим по въпроса.
При всички случаи, самото отиване на училище, след като детето е било на детска градина си е шок. Режимът в държавните детски градини не е същият, какъвто е в училищата.
« Последна редакция: Октомври 14, 2015, 13:46:47 pm от kati_vm »
« Отговор #244 -: Октомври 14, 2015, 13:42:18 pm »
Синеочка, все едно ми говориш на танганайски  :lol: защото още не съм се запознала с метода. Знам, че е много популярен и мислех, че е от помощ за родителите при възпитанието и игрите.
*
« Отговор #245 -: Октомври 14, 2015, 13:44:21 pm »

Смайли, страхотно изглежда градината!
*
« Отговор #246 -: Октомври 14, 2015, 13:53:50 pm »
Така, да оставим детските градини на страна, още ми е рано за тях и да се върна на нашето храненеее. Днес следобед сме на консултация при педиатърката, защото госпожицата пие с голяма мъка въпросния Аптамил. Нещо не й допада и с всеки изминат ден става по-зле.  :( Освен това взе да ака доста по-рядко, отколкото когато бяхме с Хип - веднъж на 4 дни. 
Така че, решихме първо да се консултираме с лекаря на детето и после да купим следващата марка мляко в списъка.
Хубав, слънчев ден на всички!
*
« Отговор #247 -: Октомври 14, 2015, 15:42:23 pm »
Смайли, в общи линии  Монтесори методът цели да развие детската индивидуалност. Вярва се, че всяко дете трябва да бъде оставено да се развива в сферата, която го влече. Вместо да учи няколко неща, в които да се справя на средно ниво( т.е. покрива нормите за възрастта си), да наблегне на едно в което да е най-добро и самото дете само да разбере кое е то. Учителят не е точно учител, той е наставник, т.е. подпомага избора на детето и то, ако то пожелае. Има специално изработени играчки,( наричат се Даровете на Фрьобел), които се използват. Като цяло тези центрове биха били изключително полезни за деца от аутистичния спектър. Хубава идея, обаче трудно приложима и съвместима с нашата образователна система. Отделно и таксите са много високи, а не виждам на какво отгоре. Да даровете на Фрьобел са скъпи играчки и се поръчват от чужбина, но това е еднократно. Освен това, както казах в бг няма достатъчно подготвени кадри по тази методика. Често я бъркат с Русо, който смята че детето трябва да прави квото си знае без някой да му се бърка. Т.е. ако детето ти на 5 г иска да пие алкохол ти трябва да го оставиш да опита, защото то така иска. Или да го оставиш да ходи по па перс, докато то реши, че вече е готово да ходи на гърне и пр. още примери. В общи линии Русо смята, че детето само трябва да се възпита и образова.
« Последна редакция: Октомври 14, 2015, 15:49:08 pm от Синеочка »

*
« Отговор #248 -: Октомври 14, 2015, 21:21:50 pm »
Смайли, браво на детето, ще си свикне, а сополите май за нищо ги нямат.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
« Отговор #249 -: Октомври 14, 2015, 21:25:22 pm »
Ау много красива градина Смайли :)
Скоро не сьм писала тук момичета.Днес чак забелязах че Боги вади зьбче хич не ми идваше на акьла че затова постоянно си лапа рьцете .иначе сме все така зле с килата педиатърът иска да го кьрмя по 2 пьти на ден,но аз все още го кьрмя 3пьти на ден
« Последна редакция: Октомври 14, 2015, 21:30:08 pm от shinzou »

Make an ovulation ticker
Дядо го няма-04.08.2015 г.
*
« Отговор #250 -: Октомври 14, 2015, 21:41:20 pm »
Как 2 или 3 пъти на ден? Аз сега кърмя по 7 пъти на денонощие, като дори не броя нощните похапвания, когато просто се успокоява, за да заспи. То ясно, че моето е прекалено, но 2 пъти ми се струва малко. Нещо друго яде ли детенцето?

La vita è bella
*
« Отговор #251 -: Октомври 14, 2015, 21:46:34 pm »
Как 2 или 3 пъти на ден? Аз сега кърмя по 7 пъти на денонощие, като дори не броя нощните похапвания, когато просто се успокоява, за да заспи. То ясно, че моето е прекалено, но 2 пъти ми се струва малко. Нещо друго яде ли детенцето?
Руми, аз кърмя три пъти, като единият път е плюс половин бурканче пюре и имам едно хранене с АМ. Ние сме на четри хранения от 4  месец.
« Отговор #252 -: Октомври 14, 2015, 21:53:49 pm »
Руми сега яде 3кьрмения и 3АМ но иска да направя 2пьти кьрмене 4АМ

Make an ovulation ticker
Дядо го няма-04.08.2015 г.
*
« Отговор #253 -: Октомври 14, 2015, 22:16:36 pm »
Руми сега яде 3кьрмения и 3АМ но иска да направя 2пьти кьрмене 4АМ

Аз ли нещо не сгрявам, или педиатърът иска да запазите общия брой хранения както са сега, но едното кърмене да бъде заменено с АМ? Това защо? Какъв е проблемът с килата, пропуснала съм явно, извинявам се за което.

Синеочка, аз ще взема да се окажа последовател на Русо, само дето не го знаех до днес  :lol: Не, че и Русо го знам де...чувала съм го като име и нещо свързано с възпитанието на децата, ама не ме вълнува като тематика и на ти ся - неграмотна раУта. Мерси, че пообясни накратко за какво става дума, ей така за обща кОлтура да знам поне. :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #254 -: Октомври 14, 2015, 22:28:24 pm »
shinzou, знаех си, че нещо пропускам :) Сигурно ти е тежко, но АМ не е толкова лошо, колкото звучи. Важното е да си спокойна, че детето расте добре.

kati_vm, добре би било да са по-малко на брой храненията, поне нощните ако можех да махна...

La vita è bella
*
« Отговор #255 -: Октомври 15, 2015, 02:28:01 am »
Жбрул, Русо и аз го харесвам в някои аспекти, ама лошото е, че в други ще се налага намесата на Макаренко. Майтапът настрана, ако някога имаш време и желание ти препоръчвам романа "Емил или за възпитнието" на Жан Жак Русо. Там доста интересно е поднесена концепцията, че естественото състояние на човека му носи истинска свобода, а свободният човек е пълноценен човек.

« Отговор #256 -: Октомври 15, 2015, 09:28:45 am »
shinzou, колко килограма сте? Моят син не качваше нищо, само веднъж през първата година беше качил 1 кг., оттам насетне по 200-400 грама, а имаше месеци, в които и грам не беше качил. До 5 месеца и 20 дни беше изключително и само на кърма, после го захраних. Имахме кърмене през 1-2 часа през цялото денонощие. А като го захраних се виждаше какво яде и въпреки това не качваше нищо. Но пък беше страшно жизнен, не спеше и изразходваше всичко, което изяждаше. Дори на по-късен етап като хапваше вече и детска кухня, педиатърката се учудваше като й казвах какво яде, че ядеше добре тогава и все си бяхме на долна граница, а често и под нея. Започна да наддава като спря да се храни нормално и започна да яде само 4 неща накръст. Странна работа, ама  С цялото това нещо исках да ти кажа, че няма никаква гаранция, че увеличавайки АМ за сметка на кърмата, бебето ще почне да наддава. Аз бих запазила кърменето възможно най-дълго и толкова, колкото бебето иска.
<br />[link=http:
« Отговор #257 -: Октомври 15, 2015, 09:32:26 am »
Shinzou, аз нямам опит с кърменето много,  но една моя приятелка , която роди 1 месец след мен, кърми, но педиатърката й е казала, че явно кърмата не й е хранителна, затова да дава АМ. Тя беше много разстроена, но малката не наддаваше въобще на кг и беше мнооого малка. Затова и тя реши да замени 3 хранения с АМ и другото с кърма. А като я захрани, съвсем дръпна туй дете  :D Ти си прецени по детенце , но слушай е педиатъра.
Офффф, днес на обяд сме на преглед при неврохирурга, много ми е притеснено, дано всичко е ок с главата на малкия... :?
*
« Отговор #258 -: Октомври 15, 2015, 10:12:56 am »
bonbolini, стискам палци за прегледа

La vita è bella
« Отговор #259 -: Октомври 15, 2015, 10:53:00 am »
Bonbolini, стискам палци и аз. Пиши после как е минал прегледа.