Неда, не знам наистина върнаха ли ги зъболекарите в училище, бяха ги махнали по едно време със сигурност де, ама в момента как е - хабер нямам. И без да целя да ти вкарвам излишна паника, само като човек нямащ късмет с генчето за зъби и добил твърде много опит с разрешаването на такива проблеми - не оставяй лечението и на най-дребния кариес на случаен стоматолог, по НЗОК. Проучи кои са топ-стоматолозите за деца, в София си все пак, та не е да няма. Не ви светя на семейните финанси, но не е цифромания оправянето на един кариес и в най-скъпата клиника да е. Пред риска някой нещо да оплеска от небрежност и некадърност за зъби баш, особено пък ако е някой постоянен - няма сума, която да не си заслужава да дадеш, че да се избегне такъв риск.
Едва ли помниш на ДРЗ-Русе като се видяхме, че много внимавах колко си отварям устата и не смеех да ям, заради временни предни коронки на резците. Тия фасадните зъбки, дето са ти най-отпред и ти правят половината "зъбна визия". Заради тия същите 2 зъбчета, близо 7 години съм носила скоби, че да са правички и красиви. От тия античните с небцето, къде ти брекети едно време. Едно кариесче дребно, такова петънце се появи на единия когато бях на 18 - веднага на зъболекар (моя го нямаше в града, та друг), пилна човека с машинката, сложи една фотополимерна пломбичка и....час по-късно щях да припадна от болки. Щото не било просто кариесче, ми пулпитче, при това вече затапено с пломбичка - инфекция на горна челюст, невралгия на лицев нерв, болки нечовешки до степен да пия обезболяващо на база морфин + аналгин от ветеринарната аптека (конския) и все едно аспирин съм пила стана ситуацията. Моят зъболекар си дойде от морето аварийно тогава, щото бях взела-дала, без майтап. Последва месец мъки и лечения, разбира се от зъба ми остана люспа отгоре и пълнежи и бои. Стресът, мъките и болежките - да не ги коментирам. Естествено след 2-3 години този мъртъв фасаден зъб, който реално го и нямаше накъм 90% стана синьо-черен т.е. каквото беше останало от него. Още известно време с бои и пълнежи го крепихме, ама....не става. За да се протезира - трябваше да е коронка и за съседния, иначе не моЙ да стане добре. Съседния здрав и прав, ама - наложи се да го умъртвим и него, да изпилим и него и сега, ако ми падне коронката - гледката си я представяш и сама мисля. Крайната сума дето ми легна "едното кариесче" - не я споменавам, създаденият рефлекс да не се усмихвам "със зъби", който добих - го имам все още, безбройните часове на стола, безбройните игли във венец и небце, които отнесох, пиленето, шепите обезболяващи са другите "екстри". Та да не бях патила - да си притрая, ама и 1% риск да стане нещо такова и с Дани - не поемам аз лично.
Имам един изваден зъб само, от постоянните, заради намесите точно на училищната стоматоложка. Беше вадила нерв уж, ама не го доизвадила, не напълнила каналите както трябва...айде и там поправки, пилене, щифтове, изграждане....ама заминала раУта. На 21 бях, когато нямаше какво вече да се направи за него и му казах "чао". Другият постоянен, който същата дама ми прецака в училище - сходна ситуация, накрая и той остана без нерв. Пак изграждане, щифтове, ремонти. Снощи хапвах пица и половината от него, ама съвсем буквално половината - остана върху отхапаното парче. Там вече и коронка няма да е опция, ами ще се налага имплант. "Приятно и евтино" изживяване - дума да няма.
Гореописаните случки Неда - до една стартираха, като: "А, едно дребно кариесче има тука, да го оправим". За жалост, когато намерих зъболекаря, благодарение на който съм все още с повечето си естествени зъби, всеки с поне по 3 фотополимера, (тука ген наистина, няма спасение) ама мои и живи - го намерих, след непоправими щети нанесени на постоянни и важни за фасадата ми зъби. Та питай и разпитвай наред кой от кого е доволен, защо и пр. точно както си избирала репродуктивен специалист. Дори, защото, ако за себе си сгрешиш в такава ситуация - ще го преживееш, ама ако за детето я объркаш - трудно би си простила.