Кати, в нашата градина е така, че си чакам детето на спирката до нас в 17:25 ч. ЧАК тогава, защото ползвам транспорт на градината, автобусът обикаля целия град, спира, тръгва, това е час-пик и тук, задръстено е... По случайност - живеем в противоположният край на града, от мястото на което е градината, тя даже мааалко извънградска се явява. В софийски еквивалент да кажем - все едно градината да е в Люлин, а ние да сме в "Младост" (някоя си) и да трябва да се мине баш през центъра, от едното място за другото. По това време. Там в този часови диапазон - брой ги към 2 часа преход с всичкото спиране и трафик. При нас е към 40 мин., при лошо време и до час транспортирането. Когато по някакъв повод съм ходила да го взимам аз от градина - 16:10 най-късно ми се казва, че после ги товарят по автобусите. До 17ч., следва да си вземеш детето, ако не ползва техния транспорт. Точка по въпроса. Т.е. частната градина даже по-рано и от държавните иска да си ги прибираме децата.
Не съм пробвала в интерес на истината какво би станало, ако не се прибира с автобуса и не го взема до 17ч., но предполагам в тази ситуация - ще го намеря сам с някоя учителка останала по принуда и ще ми се обясни, че не бива това да се повтаря, защото им е такова на тях работното време. Като не ми харесва - никой не ме кара насила, да си намеря по-добро. Тук уж до 18:30ч. е работното време на въпросните заведения, дето не са частни, но по неизвестна за мен причина - всички бързат до 17:30 макс да си приберат децата. Повечето успяват някак. Неуспелите - разревани деца останали последни и сами и намусени госпожи.
При нас поне, ДГ за която се лази най-много - връзки, подкупи, фалшиви диагнози, "всичко коз" е една, която има "група с преспиване". Не, че има и едно дете спящо в градината наистина. Просто там няма проблем, че си на работа и до 20ч. и до 21ч....когато идеш - все може да си вземеш детето без да ти се мусят. И който успее да се класира там е рахат по темата. Не виждам нищо сложно и в другите градини, на ротационен принцип да има дежурен учител, който остава до по-късно с децата на родители, които няма как просто да си ги взимат около 17ч. Не да виси цяла нощ, или до 12 ч. разбира се де, но да кажем един дежурен да има със сборна група до 20ч. К'во ще се изкривят ли? И за това допълнително време - се иска от този учител просто да ги надзирава тези деца, не нещо да обучава, да се напъва и пр.