Pav-la плаща се всичко, АКО се стигне до експлантация обаче. Ако по някаква причина не се, а такива има вероятни много, не само да се запънат роднините - направените все пак разходи си остават за болничния бюджет. Поискания на място подпис, неофициално разбира се ми беше обяснено, че се иска, с цел да се предотвратят злоупотреби и източване на средства по това направление, или правене на реален, но излишен разход. Е, под такова изявление никой няма да си сложи името и подписа много ясно, ама "на четири очи" - това е.
И пак опираме и до прилагането на законите и до последващият контрол обаче, който ни е още по-слабо звено, да не кажа, че хич го няма. На първо четене звучи абсурдно хипотеза, че из страната разни болници, биха отчитали уж направен разход по подготовка на органите на потенциален донор (без реално да я извършват) и преди да се опре до експлантация да казват, че: органите просто са сдали багажа, въпреки положените усилия, появили се роднини и има възражение и пр. и да получат така пари за...ми за нищо всъщност. Изглежда невъзможно уж, то са големи екипи, има документация, има болнични аптеки от които се изписват съответни медикаменти и работата изглежда "бетон" и, че такова нещо просто няма как да стане.
Обаче у нас съм се убедила, че всичко има как да стане уви. Последното потвърждение, е публичната информация от тези дни, кои клиники в страната колко средства от ЦФАР са усвоили за 2016-а година. И гледам аз, че между тях се мъдри и нашата частна болница "Тракия". Хубава болница, препълнени са отделенията, които функционират реално. При откриването й още бяха замислили да правят и ин витро център, даже по табелите е изписано, че имат такъв. Реално и към този момент обаче - ин витро център в тази болница няма! Втора година не могат да намерят ембриолог, до Турция са ходили шефовете да правят опити да уговорят такъв да работи при тях и засега - не и не. Та си имат в момента едно нормално АГ-отделение, в което никой не се занимава с репродуктивни проблеми, камо ли да прави ин витро. И въпреки това има усвоени за 2016-а, близо половин милион лева от бюджета на ЦФАР за осъществени там процедури.
Същият интересен филм е и с един лекар в града, който се помещава в едно сутеренче с 3 стаички - и той се пръснал да прави ин витро човека миналата година. И толкова процедури е направил САМ и са му заплатени, че като брой - не са по силите на екип лекари, които това правят 24/7. И това го казвам само за Стара Загора, че за тук знам. По другите градове - и там няма да е много по-различна картинката.
Точат се, да не ползвам думата "крадат" пари в това пусто задрвеопазване наше, ама като Ниагарския водпад тече.
На все чиновниците, дето трябва да контролират, та и на няколко нива контролират и какво точно контролират при споделеното по-горе - представи си сама. В края на ноември полежах и аз седмица в болница "Тракия" - баш случих медицинския одит. Разнасят се едни купища бумаги по цял ден и това е. Крачето им не стъпи в някое отделение на проверяващите. Таман си заминат те - дойдат онези от НЗОК и те така проверяват хората де, на хартия дали всичко е изрядно. Ами изрядно е на хартия да, цял отдел взима немалки заплати, че бумагите да са "всичко шест". За донорство си говорим и пряко прилагане на закона... То хубава идея, ама и чудесен източник на още доход без разход - веднага ще му хванат цаката и там. На хартия ще надминем и Испания по донори за няколко месеца, само да е гарантирано плащането "по извършени мероприятия за подготовка на органите", пък кой как ще следи, дали реално се прави такова нещо някъде, или не се...всъщност не е и въпрос.
Извинявам се на всички за черногледството, но батакът е наистина огромен и повсеместен.