Благодаря момичета! Аз май най-накрая дойдох малко на себе си. Поне две нощи вече спя на пресекулки, защото преди това бяхме на 3-часови смени денонощно и беше бая изморително.
Grace магнезият действа с натрупване, така че ако искаш ефект - трябва постоянство. Но-шпа няма никакъв проблем да пиеш. Аз докъсно го пих. Спрях го, защото свърши, а в Испания не продават.
Тери движения се следят след 28-ма седмица. Макар че и тогава е трики, защото моите и двете бебета имаха поне по един почивен ден в седмицата. На едната беше неделя, а на другата - петък или събота.
Да разкажа за моето раждане.
Приеха ме в 8:30. В 9 часа вече ми бяха пуснали окситоцина. Започнахме от около 30 мл. на час. Акушерката влизаше през 20 мин да ме пита има ли контракции и ако няма, ми увеличаваше капката. Докторът направи ехограф и се видя, че главата на беба е надолу.
Правих няколко прегледа за разкритие като от първите 6 часа стана ясно, че сме започнали от шийка с дължина 5 см. и на 6-тият час беше стигнала 2 см. Ама тук не говоря за разкритие, а за дължина на шийката. По същото време бях на максимална капка на окситоцина.
Правиха 2 опита да ми спукат водите, но мехура беше много високо и не можеха да го стигнат. Решихме за третият опит да сложим епидурална. До този момент имах съвсем леки менструални болки, нищо че следенето на контракциите скачаше над 100.
Та сложиха епидурална и се появиха да пукат мехур. Оказа се, че епидуралната действа навсякъде, но не и на матката. Изобщо не усещах пъхнатата ръка и инструмента, но досега до матката беше...
Сложиха ми 3 пъти последователно директно сус спринцовка от епидуралната. Накрая успяха да пукнат мехура. И познаха - започнаха истински контракции. Обаче епидуралната не действаше. Решиха след час да опитат да я сложат пак. Този път хвана краката и половината корем.
На 12-тият час докторът дойде и ми каза, че ако до 40 минути не тръгне разкритие - секцио. Аз естествено ревнах. Ама положението беше, че главата на беба беше надолу, но свободна а не ангажирана за раждане. Освен това тялото продължаваше да е напречно. По този начин нямаше какво да избутва главата, така че да притиска шийката, която пък да прави разкритие. Докторът се опита малко да намести тялото - ма то туй Овне...
След 40 минути нямаше никакъв прогрес и в стаята нахълтаха като по команда 100 човека и започнаха подготовка. Набичиха страшна доза епидурална и поне спрях да усещам контракциите.
Помня, че като започнаха да действат усещах болка и последното, което видях е как Миро влиза в залата и сяда до мен. После се събудих. Май ме шиеха. Питах за малечка, казаха че е добре и е с баща си.
После разбрах, че съм си говорила с мъж ми по време на упойката и съм го питала някакви неща на испански, а той ми е отговарял на български. И докато не ми отговори на испански, съм задавала един и същи въпрос
Заключението ми е, че мразя секциото. Явно и тук съм изтеглила късата клечка, защото все още съм зле, а мина седмица. Говорих вече с 100 човека и никой не е бил като мен.
А за упойките според мен не виновен не добър анестезиолог, защото не ми е първа епидурална. А акушерката само повтаряше - за първи път виждам такова нещо.
В трепетно очакване съм да спре да ме боли, да мога да ходя и да легна по гръб, защото си спя седнала. Иначе не става.