0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Неделно училище
« Отговор #80 -: Февруари 28, 2007, 15:39:17 pm »
В Германия почти всички писма завършват със:
"С приятелски поздрав"
« Последна редакция: Февруари 28, 2007, 16:02:39 pm от Osiana »
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
« Отговор #81 -: Февруари 28, 2007, 15:50:44 pm »
а според мен грешката при гЕнеколог идва от генитали.
Поткрепям мненията на Коринка и Викето!
Само дето, Вике, ако пишеш на англичани и им напишеш само една учтива дума, рискуваш да не ти напишат и буквичка повече :)

Диди, ако позволиш Подкрепям вместо Поткрепям
Благодаря!
« Отговор #82 -: Февруари 28, 2007, 15:57:41 pm »
Джам, много сладка тема  :lol: :lol:

И аз да ви кажа споделям мнението, изразено от няколко дами по-нагоре: като видя много неграмотен правопис и изказ, много много не чета - хем се уморявам, хем някак си представям, че дискусията няма да протече добре. Като се замисля, не е може би много правилно, но си е точно така.

Според мен трябва всички да полагаме усилия да сме по-грамотни - как ще научим прекрасните си дечица да пишат правилно иначе?  :D :D

Моля поправяйте ме, ако видите някоя граматическа глупост в постингите ми! Преди време се имах за много грамотна, ама напоследък се улавям, че се чудя как се пишат някои думи??? Това явно е във връзка с това, че все по-малко остава време за художествена литература.

А какво ще кажете за нивото на граматиката и правописа във вестниците? Има даже от любимите ми варианти, като "акциЙ"  :D :D Толкова се дразня, че си казвам, че този вестник няма да го купувам вече и купувам друг - там - същото :(

Имаше тук една дума, дето ми избоде очите - много бъркана, ама не мога да се сетя сега. Ако я намеря - ще я предложа за следващата неделя :lol: :lol:
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #83 -: Февруари 28, 2007, 16:22:51 pm »
Цитат на: Fresh.Breeze link=to.pic=9311.ms.g173517#msg173517 date=1172671061
...ама напоследък се улавям, че се чудя как се пишат някои думи??? Това явно е във връзка с това, че все по-малко остава време за художествена литература.
И на мене ми се случва много често да се замисля върху правописа на иначе елементарни думи  :oops: Мисля, че се дължи точно на ширещата се около нас неграмотност.
Наскоро четох "Дяволът носи прада". Трудно ми е да повярвам, че са пуснали на пазара книга с толкова много правописни грешки  8O
Фреши, и да остане време за книжка, то нямаш никаква гаранция, че там няма да се натъкнеш на купища грешки  :?

lb2f
« Отговор #84 -: Февруари 28, 2007, 16:30:58 pm »
Имаше тук една дума, дето ми избоде очите - много бъркана, ама не мога да се сетя сега. Ако я намеря - ще я предложа за следващата неделя :lol: :lol:

Фреши, да не е фолЕкул?  :D (фоликул - правилно)  :D

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
« Отговор #85 -: Февруари 28, 2007, 16:57:06 pm »
ФолЕкулът си го бива, ама май беше друго  :D

Рали, стига бе, и книга с правописни грешки ?? 8O 8O 8O

Аз като чета гледам да е на английски, уж да поддържам езика, а то какво стана с родния ... :?
Благодаря ти, Бени!

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #86 -: Февруари 28, 2007, 17:00:36 pm »
В тази връзка, като работех все още като технически сътрудник (разбирай машинописка) в една прословута Дирекция "Култура", правехме Летни научни срещи. Нямам думи сред цвета на нацията - разбирай доценти, професори и сие какви бисери може да намери човек. С редакторката сме се хващали за главата за някои неща. И не говоря само за пунктоация... Има изречения, в които главния герой е тотално загубен :lol:
Аз отдавна се тормозя с художествената литература. Имам професионална деформация и винаги хващам първо правописните, стилистичните и пунктоационни грешки и ми се губи тотално красотата на прочетеното :?
Нещо, което ме потресе - лекар, с дългогодишна практика пише в епикризи - тумур Мисля, че коментара е излишен :(

П.С. Фрешо, и не само, и не само...
« Последна редакция: Февруари 28, 2007, 17:04:20 pm от Ganka »
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
« Отговор #87 -: Февруари 28, 2007, 17:20:38 pm »
Нямам думи сред цвета на нацията - разбирай доценти, професори и сие какви бисери може да намери човек.

С това и аз съм се сблъсквала  :? Като студентка за кратко работех в издателство, там се нагледах на бисерите на много от професорите и доцентите  :? Да не говориме, че е честа практика е да се преведе чужда книга и да се присвоят авторските права  :? То бива плагиатство, но чак цяла книга да "откраднеш"  :?

lb2f
« Отговор #88 -: Февруари 28, 2007, 17:30:52 pm »
jazzybaby - говорим (без Е)  :hug2:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
« Отговор #89 -: Февруари 28, 2007, 17:39:56 pm »
jazzybaby - говорим (без Е)  :hug2:
Нали Ви казах, заразно е  :oops:
Рали  :balk_21:

lb2f
« Отговор #90 -: Февруари 28, 2007, 18:30:35 pm »
Виж ти, ще ме е страх да пиша ве4е  :D
Имайте снизхождение към пишещите с кредор-а, със силни емоции (или през сълзи), както и с нямащите много, много време  :D
А ина4е взето впредвид, 4е българския писмен език е сравнително лесен (пише се както се произнася), срамно ще е да не сме взискателни. Във Франция след една година в у4илище, децата не знаят да пишат , това става след 2-3 години (според на4ина на обу4ение). Не защото са дебилни  :D просто щото между звука и буквите няма нищо общо, а и грамати4еските правила не са никак логи4ески. Резултат - вишисти проверяват помеЖду си правописа си.
Нали Рали? :lol:
« Отговор #91 -: Февруари 28, 2007, 18:32:21 pm »
Сещам се за още нещо, което ме дразни на равнище поникване на брадавици в ушите/очите. Ненужното използване на чуждици. Преди години масово се ширеше "считам" вместо "смятам"; днес е много модно да говорим за комуникация и да комуникираме.... защо бе, да му се не види, като българската дума е "общувам"... освен това, ако решим да задълбаем, ще установим, че "общувам" смислово е много по-богата от "комуникирам" и включва пустото комуникиране... а какво да кажем за "харизмата" на някоя публична личност?...
От извесно време започнах да чета тук-там "взи/емам предвид" и се зачудих от къде се е взело. Докато не чух как един политик по тв го употреби 2-3 пъти в едно интервю. Някак пред това "взимам..." прословутото "Впредвид, В предвид" някак бледнее.
По Костово време непрекъснато се чуваше "в тази връзка" и "в този ред на мисли" (не че и аз не ги използвам понякога :)).

Моля за извинение, ако тук има българисти и журналисти, но мисля, че това са специалистите, които могат да повлияят положително върху езика на сънародниците ни, когато вече не са в училище. Сред тези специалисти има и такива, не малко на брой, за които в тих потрес се питаме кой-му-даде-дипломата.
« Последна редакция: Февруари 28, 2007, 18:33:59 pm от korinka »
« Отговор #92 -: Февруари 28, 2007, 18:45:39 pm »
Виж ти, ще ме е страх да пиша ве4е  :D
Имайте снизхождение към пишещите с кредор-а, със силни емоции (или през сълзи), както и с нямащите много, много време  :D
А ина4е взето впредвид, 4е българския писмен език е сравнително лесен (пише се както се произнася), срамно ще е да не сме взискателни. Във Франция след една година в у4илище, децата не знаят да пишат , това става след 2-3 години (според на4ина на обу4ение). Не защото са дебилни  :D просто щото между звука и буквите няма нищо общо, а и грамати4еските правила не са никак логи4ески. Резултат - вишисти проверяват помеЖду си правописа си.
Нали Рали? :lol:

Ще си позволя да вмъкна и аз нещо. Мила, грешките от емоции си личат много добре... ако ме питаш обаче, приличната грамотност трябва да се доближава до рефлекс... не съм българист, но знам, че нашите азбука и правопис са фонетични, макар и не напълно... когато се сравняват два езика е желателно да се отчитат приликите и разликите без да се стига до опростяване... Примерът с ограмотяването на българските и френски деца не е съвсем уместен...
Изобщо не мога да се съглася с мнението ти, че българският е лесен - напротив, мила, като изключим правописа, на равнище морфология и синтаксис е ооо, мама миа... питай някой чужденец, учещ български.
п.п. Естествено, че между звук и буква "няма" да има връзка - звукът е конкретен, буквата/графема е абстракция :), връзка всъщност има, но тя е предварително и условно приета, не е естествена... а в граматическите правила си има логика и още как - стига да има кой да ти я покаже и да имаш желание да я видиш.
« Последна редакция: Февруари 28, 2007, 18:51:29 pm от korinka »
*
« Отговор #93 -: Февруари 28, 2007, 19:02:14 pm »
На няколко пъти срещнах в темата думата пунктоация, с най-добри чувства към написалите я, но всъщност се пише пунктУация. Но да не издребняваме! Гането и du6ka да прощават  :kiss: :bighug:

П.С. А, сега видях, че du6ka го е поправила :wink:
« Последна редакция: Февруари 28, 2007, 19:05:29 pm от bori_st »
*
« Отговор #94 -: Февруари 28, 2007, 22:44:51 pm »
sorry за поста :oops:
« Последна редакция: Май 07, 2007, 13:48:04 pm от pink77 »
« Отговор #95 -: Февруари 28, 2007, 23:32:56 pm »
Да ви кажа честно, правописните грешки  ме дразнят, но не  чак толкова. Случва се на всеки, къде от невнимание, къде от незнание ... преживява се. Понякога се забавлявам на направените неволно грешки, то някяк си си личи. Ако някой прави една и съща грешка многократно и това е очевадно, то все някое от момичетата ще се намеси доброжелателно и ще коригира незнанието.
Иначе доста се дразня на  изказ от рода:
"за какво става на въпрос";
"Имам впредвид" и даже още по-фрапиращото "имам на впредвид";
"напримерно" и "напреди"

« Последна редакция: Февруари 28, 2007, 23:34:50 pm от severina »
« Отговор #96 -: Февруари 28, 2007, 23:36:29 pm »
За правописа има "неделно у-ще". Моля не разводнявайте темата.
8O

lb2f
« Отговор #97 -: Март 01, 2007, 07:12:49 am »
А някой червени точки няма ли да раздава? :D
Темата стана много забавна. Освен за правописа тя допринеся и за доброто настроение.
Благодаря, дами! :flower:
« Отговор #98 -: Март 01, 2007, 09:26:04 am »
Сетих се кое ми беше трън в очите тия дни:

ЗамрЪзени ембриони  :? :? :? :?

Благодаря ти, Бени!

*

piera

• 896
  • Keen on boots
« Отговор #99 -: Март 01, 2007, 11:15:30 am »