0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Неделно училище
« Отговор #220 -: Март 11, 2007, 22:32:37 pm »
Пример:
Стерилитетът е големия проблем на много млади хора.

Големия как се членува? Ситуацията е идентична. А стерилитетът какво е?

прочети примера от предния ми постинг. аналогична ситуация.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #221 -: Март 11, 2007, 22:39:02 pm »
След сегашните форми на глагола "съм" задължително се пише пълен член!!! Пример:"Това е големият въпрос", "Той е първият човек на Луната".
*
« Отговор #222 -: Март 12, 2007, 09:12:44 am »
Има едно изключително просто практическо правило за писането на пълния и краткия член в българския език. Ако можеш думата в изречението да я заместиш с "той", то значи се пише с пълен член. Ако можеш да заместиш думата в изречението с "него; го", то значи се пише с кратък член. Някои примерчета:
"Зачатие е българският портал за..." = Зачатие е той = пълен член на "българският";
"В българския портал за...прочетох, че.." = в него прочетох, че = "българския" е с кратък член. Освен това след предлог винаги се пише кратък член.
" Учителят влезе бързо" = той влезе  = пълен член за "учителя";
"Обичам учителя" = обичам го, него = кратък член за "учителя".
Има и някои изключения (например нарицателните се пишат с кратък член винаги: Апостола), но общо взето правилото е желязно. Важи и за случаи като:
"Магазинът е в отпуск / не работи" = той е в отпуск = пълен член за "магазина".
Такива ми ти работи. Има и много по-сложи синтактични обяснения, но точно защото в училище идеята е да се внуши на децата колко са тъпи, като им обясняват на академичен език всичко, та затова след това се пише толкова неправилно. А правилото, както виждате, е просто.
   :good_post: Браво! :balk_47: :balk_602: Сега се сетих, че и аз някога съм го учила това правило. Наистина е желязно!

« Отговор #223 -: Март 13, 2007, 21:57:10 pm »
И сега за малко успокоение, че ние тук поне явно сме доста над нивото на чиновниците в министерството ...

Чиновници правят 40 грешки в писмо.
Пишат “прецедател”, оплака се Николай Василев
« Отговор #224 -: Март 14, 2007, 07:51:14 am »
Ами, да вземат да  .... :balk_172:
Като ги назначават неграмотни, сега ще си ги обучават  :balk_80:
« Последна редакция: Март 14, 2007, 08:04:38 am от juli4ka »
-Това е невъзможно - казала Причината.
-Това е безразсъдство! - отбелязал Опитът.
-Това е безполезно! - отсякла Гордостта.
-Опитай... - прошепнала Мечтата.
*
« Отговор #225 -: Март 14, 2007, 08:14:17 am »
И сега за малко успокоение, че ние тук поне явно сме доста над нивото на чиновниците в министерството ...

Чиновници правят 40 грешки в писмо.
Пишат “прецедател”, оплака се Николай Василев

и аз го четох това.просто още едно доказателство за некадърието на връзкарчетата.
преди, докато се занимавах с документацията на магазинчето на майка ми, ми беше писнало тъпите 20 годишни пикли, които назначават в НАП, като заради това са махнали от работа жени с 20 годишен опит на тази длъжност, да бъркат при въвеждането на данните и да получаваме писма, че сме подали невярна информация.добре, че пазя всички документи.на шефа им вече му ставаше лошо като ме види и направо започваше да се извинява човека.ами кой некадърник ще въведе един и същи човек с кода за 'самоусигуряващ се' и кода за 'работник'.тъпа работа ви казвам.за това не се учуди на тази статия.
« Отговор #226 -: Март 16, 2007, 20:55:38 pm »
Зачетох се сега в една "Зелена книга" и за пореден път видях ужасната грешка - цифра вместо число. Що така хората не пишат/ казват буква вместо дума, а за цифра и число не могат да схванат разликата...
« Отговор #227 -: Март 16, 2007, 21:45:43 pm »
Срам, не срам и аз за толкоз години не се научих да правя разлика между цифра и число... :?
Ако някой ме просвети.. няма да е зле... знам, че разлика ИМА, ама каква е точно...
« Отговор #228 -: Март 16, 2007, 22:08:58 pm »
0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 - цифри
10,11,12,13,14,...... - числа
Ако не съм сбъркала и аз   :lol:
« Последна редакция: Март 16, 2007, 22:11:58 pm от BLACK_ROSE »
« Отговор #229 -: Март 16, 2007, 22:32:06 pm »
Ако не съм сбъркала и аз   :lol:

Не си  :lol:

lb2f
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #230 -: Март 16, 2007, 23:45:20 pm »
korinka , Розичка е права. За по-лесно пробвай да го запомниш така: цифрите, са буквите на математиката, а числата думите.
« Отговор #231 -: Март 17, 2007, 07:28:13 am »
Ако не съм сбъркала и аз   :lol:

Почти е така ;)
0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и 9 са и цифри, и числа, така, както "и" и "а" са и букви, и думи. Това са цифри, когато съставляват числа, но и едноцифрени числа. От 10 нагоре са само числа, съставени от две или повече цифри.
*
« Отговор #232 -: Март 17, 2007, 20:06:20 pm »
Момичета, има ли някаква смислова разлика между "стъпка" и "крачка"?
« Отговор #233 -: Март 17, 2007, 20:24:50 pm »
Ако изходя от предните постове - стъпката е цифра, а крачката - число  :lol: Смислово са си две ралични думи. Ако правилно съм разбрала какво питаш де :) Ако не, главоболието си казва думата  :lol:
*
« Отговор #234 -: Март 17, 2007, 20:26:04 pm »
Т.е. има разлика - стъпката е крачка с по-малък размер така ли?
« Отговор #235 -: Март 17, 2007, 20:29:08 pm »

За мен лично винаги е имало разлика, но може и да греша.
Аз разсъждавам така в случая:
Стъпка - стъпало, все едно се равнява на едно стъпало на човека.
А крачката, който каквато може да направи :)

В доста страни ръста се измерва в стъпки, така че мисля че логиката ни е правилна :)
« Последна редакция: Март 17, 2007, 20:30:49 pm от BLACK_ROSE »
*
« Отговор #236 -: Март 17, 2007, 20:39:56 pm »
BLACK_ROSE, благодаря! Речникът никога не ми е бил много силна страна, постоянно научавам нещо ново. За мен до сега си бяха съвсем едно и също нещо.   :)
« Отговор #237 -: Март 17, 2007, 20:44:23 pm »
То човек се учи докато е жив.
Ама не бързай да се радваш, че си научила нещо ново,
да не се окаже че пръскам лъжлива информация  :lol:
Да видим другите ученици какво ще кажат за РАЗкрачките :)
НО....за мен са си различни и много рядко взаимозаменяеми,
въпреки това, което открих сега:
(явно са по-близки нещата отколкото съм си мислила ;) )

крачка

стъпка

Онлайн тълковен речник
« Последна редакция: Март 17, 2007, 21:03:27 pm от BLACK_ROSE »
« Отговор #238 -: Март 20, 2007, 15:46:23 pm »
Симпатична тема  :D
Свят шарен, хора всякакви и грамотността им тоже ... Понякога смешно, понякога тъжно, понякога и двете.
Когато неграмотността е професионална и стигаме до некомпетентност, тогава бързо ставам сериозна...
НО, за да не залитам извън темата, може ли един конкретен въпрос?
Как, в крайна сметка, се пише "фоликулометрия" или "Фоликуметрия". Срещам го и по двата начина, но аз лично по логиката да търся корена на думата употребявам първия.

*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #239 -: Март 20, 2007, 21:56:32 pm »
фоликулометрия се пише :D
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!