Въобще не се притеснявай, нали знаеш всичко, което правим, за това го пишем и тук, ако на нас не ни помогне, то се надяваме да помогне на останалите , които имат подобен проблем. За съжаление тая тема в България е точно в "зоната на здрача". Понеже не съм много добре с английския, помолих моята сестра да превежда от чужди сайтове. Тя ме пита - Защо никой не ти е казал за ЛАД? Докторката е категорична, че именно ЛАД е индикация за АИ, изследването се измерва с проценти, тоест ако антителата са под 50 % се прави АИ. Даже говорих с нея и за HLA типизирането, по-точно я попитах ако ЛАД е над 50 % ,че не е необходимо да се прави HLA.
Как я открих - след като разбрах какво означава ЛАД, се обадих в нашето ВМИ. От там ми казаха, че не правят такова изследване и ме насочиха към Института по хематология в София. Обадих се в института, от там обясняват, че вече не правят и те ЛАД и ми дадоха телефона на професор Мартинова и така се свързах с нея.
За Плевен не знам дали правят ЛАД. Да има коментар на Конова и тя също е на мнение, че понижените антилевкоцитни тела са индикация за АИ.
За това дали в България се прави АИ, не съм питала, защото аз съм по склонна за Германия, естествено ако има показания за това. А иначе в България доколкото знам АИ правят в клиниката на братя Тодорови. Не съм питала нищо конкретно за там. Разказа ми, че преди години с друга докторка правили експеримент с присаждане на кожа и тогава от 32 присаждания има 32 бебета. Но преди това са правили ЛАД и HLA типизиране.