Бора, Мари, така ми стана мъчно , като ви чета
И аз съм от тези, отгледани и израстнали с любимата, най-добра баба. В една голяма къща с много стаи, някои от тях заключени, а аз взимах ключа и се промъквах и се рових в куп интересни ракли гардероби и сандъци. С още по-голям, огромен двор, винаги толкова красив и подреден, колко зелено и хубаво беше всичко. И една баба дето беше накрак от сутрин до мрак, толкова жива, енергична, любяща.
И ето, че животът ме изпрати на км далеч, все по-рядко ходя. И когато за последно отидохме специално да заведем Симона и влязох в двора, и видях как всичко е от една страна точно същото, както в спомените ми, но от друга страна променено и друго, и видях баба как идва да ни посрещне, толкова смалила се и остаряла и плаках толкова, толкова много за това, че скоро баба вече няма да я има, а с нея ще си отиде и огромния зелен двор и голямата интерсна къща, ще си отиде най-хубавата част от детството ми, както й целия живот на баба ми, прекаран в тази къща - най-хубавите й години, децата и внуците, които е изгледала...всичко ще си отиде, заедно с нея. И знам, че това е животът и е неиззбежно, обаче сърцето ми не го приема.