Здравейте Д-р Бърди,
Преди около месец ми изпратихте информация и схеми за имунизация и ми дадохте ценни насоки за поставяне на ваксини при закъснели деца. Синът ми е на 1г. и 5 месеца с АД и преди 1 месец сложихме първата ваксина Тетраксим / ДТК и полио/.
На 5-6 ден след поставянето на ваксината обривите АД по бузите се обостриха.
До момента обривите АД ту се появяват, ту изчезват по бузите, а преди 2-3 дни се разпространиха малки червени петънца и по цялата шия и врата, които образуват зачервени петна с различна големина. Кожата на тези места е суха и груба.
Вече е време да поставим и втора доза ДТК и полио (минаха 1 месец и 12 дни от първата доза) и аз се притеснявам, че времето минава, а обривите не само не изчезват, но и тръгват от бузите към шията …
Само държа да спомена, че лятото кожата на детето беше съвсем чиста и нямаше никакъв дерматит. От два-три месеца насам започнаха леки петънца АД по бузките, които се увеличиха доста след поставянето на ваксината преди месец. Много ми се иска да вярвам, че обривите нямат връзка с ваксината. Нови храни не съм давала. Преди два – три дни само сменихме марката козе сирне, което яде сутрин с попарата. Освен това смених козметиката - мажа го с А-derma exomega, вазелин и крем за дерматити Dexem, с който му мажа брадата, че е зачервена и кожата се лющи.
Та след толкова много объркани обяснения исках да Ви попитам какво да правя и кога да поставим втората доза, че време няма…
Педиатърът иска да го ваксинира веднага, макар и с обриви, с подготовка с Ериус 3-4 дни преди и 3-4 дни след ваксината (без да е виждал обрива).
Водих го на алерголог. Той твърди, че трябва да направим кръвен тест за алергия към яйчен белтък и ако реакцията била много силна, щял да го освободи от ваксини.
Само да си кажа, че много държа да го ваксинирам и не желая да го освобождавам, особено от ДТК и полио.
Моля Ви, дайте съвет, защото съм меко казано силно притеснена, тъй като времето си тече, а детето е в риск без имунизации.
Дали не бавим втората доза, чакайки да се изчистят обривите?
Предварително Ви благодаря за вниманието. Много ценя Вашето мнение.