0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
А колко години е срокът на действие на противохепатитните ваксини и конкретно Хаврикс? Като са имунизирани сега децата, това означава ли че завинаги са защитени или ще трябва като възрастни да се ваксинират отново?
Аз още си има антитела ( като бях бременна ги правих), при положение, че съм ваксинирана преди 15 години. 

*
Боби, ти си изследвала специално дали имаш антитела срещу хеп Б ли?

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
Боби, а колко ти беше титъра?
Резултатите на дъщеричката ми /на 3 и половина/ това лято, в две различни лаборатории бяха следните:

в първата - HbsAg - отрицателен, anti-HBs < 10,
във втората
Вирусология
Име на теста Резултат  Единици  Референтна стойност  Метод
anti-HBs              56        mlU/ml        10 - 1000                    ECLIA
HBsAg   (-)negative                                                              ECLIA

На много места казват, че падне ли под 10 anti-HBs, се налага реваксинация.
« Последна редакция: Февруари 15, 2012, 19:26:08 pm от pgzenga »
*

Bobbie

• *
  • 5701
Re: Каква ваксина да избера? Въпроси и отговор
« Отговор #683 -: Февруари 16, 2012, 00:01:13 am »
Samraidi, всъщност може би излъгах без да искам, за което се извинявам - сега проверих, при бременностите са тествали самият антиген,а антителата са били за ХепС, но преди това си спомням, че съм имала тестове и за антитела преди няколко години. Казаха, че вече не ги правят, защото имунизираните хора си ги имат и им дава грешни резултати.

pgzenga  , вие имате два теста. Единият е за антитела ( където пише анти). Не знам защо в едната са отрицателни, а в другата положителни - в първата не пише метода, който са ползвали. Другият е за антиген ( т.е. самият вирус на хепатит Б) - той е отрицателен. Точно това е , което искаш да имаш :-). Каква е тази ECLIA? Да не е ELISA :-) ?  Наистина гледайки референтните стойности, не е много високо. АКо казват за реваксинация, направете я. Аз не мисля, че може да ви навреди, но нека докторът да каже дали има смисъл. Знам само, че след втората доза на ваксината повечето хора имат имунитет, но се дава и трета, за да е по-сигурно. Колко дози дават в България?
« Последна редакция: Февруари 16, 2012, 00:10:19 am от Bobbie »

*
Питам те Боби, защото тук изследват за антиген само. И когато е имунизиран човек срещу хепатит Б това нали не дава положителен тест за антиген?

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
Не дава положителен Австралийски антиген.
Той е положителен, когато си носител на вируса.
Re: Каква ваксина да избера? Въпроси и отговор
« Отговор #686 -: Февруари 16, 2012, 15:00:41 pm »
pgzenga  , вие имате два теста. Единият е за антитела ( където пише анти). Не знам защо в едната са отрицателни, а в другата положителни - в първата не пише метода, който са ползвали. Другият е за антиген ( т.е. самият вирус на хепатит Б) - той е отрицателен. Точно това е , което искаш да имаш :-). Каква е тази ECLIA? Да не е ELISA :-) ?  Наистина гледайки референтните стойности, не е много високо. АКо казват за реваксинация, направете я. Аз не мисля, че може да ви навреди, но нека докторът да каже дали има смисъл. Знам само, че след втората доза на ваксината повечето хора имат имунитет, но се дава и трета, за да е по-сигурно. Колко дози дават в България?
Да, пусках изследвания в две лаборатории. Първо се шашнах, че малката е на 3,5 г. и антителата са толкова паднали. Много се рових и четох по въпроса. Пуснах изследвания и във втора лаборатория, там резултатите бяха малко по-добри.
По принцип, падне ли титъра под 10 се препоръчва поставяне на бустерна доза /от доктори ми е казвано/... Някой казват, че падне ли под 100 /особено за рисковите групи/, може да се сложи още една дозичка от ваксината.
Аз коментирах резултатите и с лекуващия доктор на мъжа ми - доц. Антонов /от МБАЛ "Иван Рилски"/ и той препоръча да изчакаме още 2-3 години, пак да проверим титъра и тогава да обсъдим реваксиниране. Дори и да паднели антителата под 10, се предполага, че има някаква имунна памет и при сблъскване с вируса /пази Боже/, организмът ще отреагира /най-просто обяснено/.
И не трябва така, с лека ръка да се поставят бустерни дози от ваксината... Има и странични ефекти, макар и редки, самите производители не препоръчват тези бустерни дози /нещо такова ми се е запечатало в съзнанието от изчетеното тогава/. И рядко, но има случаи, в които хора не изграждат имунитет след пълен курс на ваксиниране.
Има 2 схеми за ваксинация и в БГ, и навсякъде.
Първата 0, 1, 6 мес. - три приема. След 1991 г. май всички българчета се ваксинират. Втората схема е пак в 3 приема, но поставени в рамките на месец или 3 седмици.
« Последна редакция: Февруари 16, 2012, 15:21:12 pm от pgzenga »
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Хеп.Б ваксината е в три дози със схема 0,1,6. 6 месеца от първата доза, а не от 2-та или третата.
Титър на антитела не се вземат, нито се изследват рутинно.
Титърът на антителата не е повод за реваксинация или бустерни дози, каквито НЕ се правят, освен в много редки и изключителни случаи.
http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/hepb.html

"...Routine booster doses are NOT routinely recommended for any group."

"...Available data show that vaccine-induced antibody levels decline with time. However, immune memory remains intact for more than 20 years following immunization, and both adults and children with declining antibody levels are still protected against significant HBV infection (i.e., clinical disease, HBsAg antigenemia, or significant elevation of liver enzymes). Exposure to HBV results in an anamnestic anti-HBs response that prevents clinically significant HBV infection. Chronic HBV infection has only rarely been documented among vaccine responders."

Цитат
Аз коментирах резултатите и с лекуващия доктор на мъжа ми - доц. Антонов /от МБАЛ "Иван Рилски"/ и той препоръча да изчакаме още 2-3 години, пак да проверим титъра и тогава да обсъдим реваксиниране. Дори и да паднели антителата под 10, се предполага, че има някаква имунна памет и при сблъскване с вируса /пази Боже/, организмът ще отреагира /най-просто обяснено/.
От казаното- първата част противоречи на втората. Втората е вярна, първата-не. Тоест, не се правят реимунизационни дози.
« Последна редакция: Февруари 16, 2012, 16:12:47 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
Благодаря за включването, докторе.
Мъжът ми разбра, че е с хроничен Хепатит Б, когато малката беше на годинка.
Лятото реших да пусна тези изследвания, чаках да стане по-голяма за да и вземат кръв от вената...
Таткото след едногодишно лечение с Пегасис е с резултат /13 мес. след края на лечението/ - "Вирусът не се засича", но при хепатитите няма правила... не се знае колко дълго ще е така. Имаме едно на ум, но се надяваме силно този резултат да се запази. И двете сме ваксинирани.
« Последна редакция: Февруари 16, 2012, 16:27:04 pm от pgzenga »

От казаното- първата част противоречи на втората. Втората е вярна, първата-не. Тоест, не се правят реимунизационни дози.
Гледах да го напиша накратко и може би не обясних както трябва. Д-р Бърди, това първото ми е казвано от джи-пи-та, от доктора-вирусолог, от първата лаборатория, в която пусках изследванията на малката. На такива невероятни неща се наслушах... Хепатологът препоръча да изчакаме и след време да се прецени има ли нужда или не от следваща доза. Всичко това породено от притесненията, че баща и е с хроничен хепатит.   
« Последна редакция: Февруари 16, 2012, 18:12:39 pm от pgzenga »
*

Bobbie

• *
  • 5701
Титър на антитела не се вземат, нито се изследват рутинно.
И аз това се чудих, от какъв зор изследват антитела. Никога не съм чувала за подобно нещо без причина.

*

Birdie

• 11040

Гледах да го напиша накратко и може би не обясних както трябва. Д-р Бърди, това първото ми е казвано от джи-пи-та, от доктора-вирусолог, от първата лаборатория, в която пусках изследванията на малката. На такива невероятни неща се наслушах... Хепатологът препоръча да изчакаме и след време да се прецени има ли нужда или не от следваща доза. Всичко това породено от притесненията, че баща и е с хроничен хепатит.   
1. Детето е с отрицателен Австралийски антиген.
2. Ваксинирано е с три дози, по схема. Правилно.

Не е нужно нещо повече да правите, освен общите мерки за предпазване.
Няма просто какво да се "преценява", защото няма материя за "преценка". И повод за такава.
Sir Alec Guinness
Докторе, разбрах Ви. Благодаря!
« Последна редакция: Февруари 17, 2012, 01:18:03 am от pgzenga »
Здравейте Д-р Бърди,
Преди около месец ми изпратихте информация и схеми за имунизация и ми дадохте ценни насоки  за поставяне на ваксини при закъснели деца. Синът ми е на 1г. и 5 месеца с АД и преди 1 месец сложихме първата ваксина Тетраксим / ДТК и полио/.
На 5-6 ден след поставянето на ваксината обривите АД по бузите се обостриха.
До момента обривите АД ту се появяват, ту изчезват по бузите, а преди 2-3 дни се разпространиха малки червени петънца и по цялата шия и врата, които образуват зачервени петна с различна големина. Кожата на тези места е суха и груба.
Вече е време да поставим и втора доза ДТК и полио (минаха 1 месец и 12 дни от първата доза) и аз се притеснявам, че времето минава, а обривите не само не изчезват, но и тръгват от бузите към шията …
Само държа да спомена, че лятото кожата на детето беше съвсем чиста и нямаше никакъв дерматит. От два-три месеца насам започнаха леки петънца АД по бузките, които се увеличиха доста след поставянето на ваксината преди месец. Много ми се иска да вярвам, че обривите нямат връзка с ваксината. Нови храни не съм давала. Преди два – три  дни само сменихме марката козе сирне, което яде сутрин с попарата. Освен това смених козметиката - мажа го с А-derma exomega, вазелин и крем за дерматити Dexem, с който му мажа брадата, че е зачервена и кожата се лющи.
Та след толкова много объркани обяснения исках да Ви попитам какво да правя и кога да поставим втората доза, че време няма…
Педиатърът иска да го ваксинира веднага, макар и с обриви, с подготовка с Ериус 3-4 дни преди и 3-4 дни след ваксината (без да е виждал обрива).
Водих го на алерголог. Той твърди, че трябва да направим кръвен тест за алергия към яйчен белтък и ако реакцията била много силна, щял да го освободи от ваксини.
Само да си кажа, че много държа да го ваксинирам и не желая да го освобождавам, особено от ДТК и полио.
Моля Ви, дайте съвет, защото съм меко казано силно притеснена, тъй като времето си тече, а детето е в риск без имунизации. 

Дали не бавим втората доза, чакайки да се изчистят обривите?

Предварително Ви благодаря за вниманието. Много ценя Вашето мнение.
*

Birdie

• 11040
Снимки на обривите?
АД не е противопоказание за ваксинации. Така че- може да поставите ваксините.
Да, понякога АД се обостря от ваксинации.
НЕ мажете с вазелин! Само А-Дерма е достатъчна.

Цитат
"...Водих го на алерголог. Той твърди, че трябва да направим кръвен тест за алергия към яйчен белтък и ако реакцията била много силна, щял да го освободи от ваксини. "
Това не отговаря на съвременните схващания по въпросите. Само алергична реакция към конкретната ваксина е противопоказание. Иначе може да тестувате, да. Алергия към яйчен белтък не е противопоказание за болшинството ваксини, защото те не съдържат такъв. За ММР- последните указания са същите, макар че предпочитаме да правим ваксината с известни предпазни мерки. НЕ се дават антихистамини преди ваксинация, нито се правят "подготовки". Тези неща не са актуални днес. Даването на антипиретици преди ваксинация има известни данни че снижава ефективността на ваксинацията.

НЕ давайте продукти от козе мляко и такова като мляко. Причиняват анемии.
АД не е "алергично" заболяване като такова, и даването на Аериус няма никакъв ефект, освен да намалява леко сърбежа в известни случаи. Така че, практиките на Г-н Мустаков на месеци "лечения" със Зиртек/Аериус за АД/Астма са тотално погрешни. И неактуални.
По отношение тестуването- днес се препоръчват и правят като първа стъпка тест с "лепенки".
Кръвните тестове са също добри, но втора стъпка днес.
Има нови указания как да се интерпретират тези тестове при деца, като "ударението" се поставя на клиничната симптоматика, а не на цифрите от теста като такива, и сами за себе си.
« Последна редакция: Февруари 19, 2012, 13:01:32 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Bobbie

• *
  • 5701
Докторе, не е ли само противогрипанта ваксина, която я гледат в яйца?

Здравейте Д-р Бърди,
Благодаря Ви за експресния отговор.
Ще Ви пратя снимки на обрива, но не съм сигурна, че ще се вижда добре, тъй като в момента се усеща  на пипане като по-суха и надигната кожа по бузите, а по врата започна да избледнява червенината. Кожатата на брадичката си остава зачервена и суха, а ако я намажа с А-дерма го щипе и той започва да се чеше и да недоволства. Изобщо зачервените участъци кожа не се влияят добре от А-дерма, което за мен странно.
В BG за съжаление повечето педиатри смятат АД за алергично заболяване и препоръчват диета. Малко ме уплаши  фактът, че козето сирене предизвиква анемии, тъй като синът ми до момента не е консумирал краве мляко и продукти, никога не е пил адаптирано мляко .
 Хемоглобинът на малкия е 116 - струва ми се, че е нисък…Все още го кърмя на поискване по 5-6 пъти в денонощието, като детето е на детска хипоалергенна кухня, т.е храната се приготвя без яйца, риба, краве мляко. И тук възниква въпросът дали той получава достатъчно калций от кърма + козе сирене в попарата?
Иначе като изключим обострения АД след ваксината, мисля че детето се развива нормално – висок е 87см , тежи 13.600 кг. , освен това е много енергичен и палав… 

Чудя се кога да го захраня с адаптирано мляко и трябва ли да е хипоалергенно на първо време – например някаква НА формула? А краве сирене? Май точно сега покрай ваксините не е момента за захранване…Вие какво ще ме посъветвате?

По отношение на кръвните тестовете за алергии – зная, че не са много меродавни на тази възраст …Но ако се налага ще го направим , нямаме избор.
Д-р Мустаков ни предложи и кожен тест, но аз отказах – не е ли опасно но 1г. и 5 месеца да го подлагам  кожен тест? Дали тестът ще покаже нещо изобщо на тази възраст?
 А тест с лепенки, за който споменавате в BG не съм чувала да правят, но ще проуча.
Благодаря Ви за търпението и вниманието.
Моля за извинение за дългия пост.

*
Добра е схемата. Пълна. Те имат добра ваксинационна схема. Няма липси.
Може да поставите ДТаП/ИПВ отделно, Хиб отделно и Пневмококовата отделно.
Добра идея е да не правите комбинирани ваксини а ДТаП/ИПВ ->> 1 ваксина; Хиб-отделно, една ваксина, и Хепа Б->> отделно, 1 ваксина.
Избягвайте да правите Хиб и/или Хеп.Б в комбинирани ваксини, а предпочетете единичните, съответните ваксини.

Не мога да Ви кажа, как бебето ще реагира на БЦЖ. По принцип страничните реакции към тази ваксина в малка възраст не са чести. Обсъдете на място (+) и (-).

Здравейте Др Бърди,

Вчера обсъждахме ваксините с педиатърката, и когато споделих с нея желание да сложим отделно Hib от DTaP/IPV, се оказва че тези три ваксини се предлагат като една комбинирана от здравната каса – няма опция да се бият отделно. Ако настоявам да се бият отделно, според педиатърката нямало гаранция за това какъв ще е произходът им (тоест т.е. поема се риск да не са качествени…)

Тъй като явно не е практика тук горепосочените ваксини да се бият отделно (тройната ваксина е тази която се предлага масово), май ще трябва да сложим комбинирана ваксина (DTaP/IPV/Hib). В такъв случай, за какви странични/нежелани ефекти трябва да внимавам, и какви мерки трябва да предприема, ако най-лошото се случи?

Относно БЦЖ ваксината – казаха че след като детето стане на 6 години може да се тества дали има поносимост към тази ваксина. Затова може би на този етап ще избегнем да й я слагаме. Интересно ми е дали е изобщо задължителна в Европа и Щатите или се слага само ако се посещават страни, които са рискови.

*

Birdie

• 11040
Добра е схемата. Пълна. Те имат добра ваксинационна схема. Няма липси.
Може да поставите ДТаП/ИПВ отделно, Хиб отделно и Пневмококовата отделно.
Добра идея е да не правите комбинирани ваксини а ДТаП/ИПВ ->> 1 ваксина; Хиб-отделно, една ваксина, и Хепа Б->> отделно, 1 ваксина.
Избягвайте да правите Хиб и/или Хеп.Б в комбинирани ваксини, а предпочетете единичните, съответните ваксини.

Не мога да Ви кажа, как бебето ще реагира на БЦЖ. По принцип страничните реакции към тази ваксина в малка възраст не са чести. Обсъдете на място (+) и (-).

Здравейте Др Бърди,

Вчера обсъждахме ваксините с педиатърката, и когато споделих с нея желание да сложим отделно Hib от DTaP/IPV, се оказва че тези три ваксини се предлагат като една комбинирана от здравната каса – няма опция да се бият отделно. Ако настоявам да се бият отделно, според педиатърката нямало гаранция за това какъв ще е произходът им (тоест т.е. поема се риск да не са качествени…)

Тъй като явно не е практика тук горепосочените ваксини да се бият отделно (тройната ваксина е тази която се предлага масово), май ще трябва да сложим комбинирана ваксина (DTaP/IPV/Hib). В такъв случай, за какви странични/нежелани ефекти трябва да внимавам, и какви мерки трябва да предприема, ако най-лошото се случи?

Относно БЦЖ ваксината – казаха че след като детето стане на 6 години може да се тества дали има поносимост към тази ваксина. Затова може би на този етап ще избегнем да й я слагаме. Интересно ми е дали е изобщо задължителна в Европа и Щатите или се слага само ако се посещават страни, които са рискови.

Може да изберете "Тетравак" и "Акт-Хиб" като отделни две ваксини. Ако ги взеете с тези имена , и са от "Санофи"- качествени са. Оригинални.
Всяка страна решава сама дали има нужда от БЦЖ.
Sir Alec Guinness
*
Благодаря Докторе!

Забравих да питам, препоръчвате ли да сложим ХепаБ ваксина, при положение че ни я предлагат?