0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #600 -: Януари 28, 2012, 21:03:47 pm »
И това:

Калцият и здравите бебета вървят ръка за ръка !

“Изпий си млякото” е едно то онези неща, които бременните жените чуват поколения наред от своите майки, лекари и приятели. Зад този съвет се крие много важна информация, тъй като млякото е чудесен източник на калций, минерал който познаваме, като крайно необходим за костите и зъбите.

Ако Вие сте бременна или планирате бременност, вероятно ще искате да дадете на Вашето бебе най-доброто и най-здравословното начало на което сте способна. За да направите това, трябва да положите специални грижи за Вас и Вашата диета, дори преди да забременеете.

90% от американките не приемат препоръчителното дневно количество калций. Де факто повечето от тях приемат по-малко от половината. Изненадана ли сте? Може би загрижеността ни за калориите ни кара да изключим от менюто си млечните продукти. Каквато и да е причината мнозинството от жените не приемат достатъчно калций за своите кости, да не говорим за развиващите се кости на бебето. Така повечето жени имат недостиг на калций, когато зачеват.

Дневното пренатално (предшестващо раждането) количество от витамини/минерали може би не Ви дава достатъчно калций. Повечето от пренатаналните препарати съдържат от 200 до 300 mg. калций – около 1000 mg. по-малко от ежедневното количество необходимо за Вас и Вашето бебе. Така че проверете етикета на Вашия препарат и говорете с Вашия лекар. Трябва да сте сигурна, че поемате достатъчно калций всеки ден чрез естествени храни и източници.

Кърменето изисква допълнително количество калций. Кърмещите майки продължават да се нуждаят от 1200 mg. калций дневно след раждане на бебето. По време на бременността тялото на майката се опитва да “складира” необходим за образуване на кърмата калций. Когато бебето суче, в организма се засилва необходимостта от калций, за да може да се осигури повече кърма. Вие ще се нуждаете от силно питателна диета. Научете се, кои хранителни продукти могат да Ви доставят необходимия калций по времето на бременността и кърменето. Млякото е един от най-добрите източници на калций. Една чаша мляко Ви осигурява около 300 mg. калций. Други подходящи източници са: киселото мляко, сиренето, къдравото зеле, ряпата, а също така сьомгата и сардините.

След раждане на бебето, приемайте калций за себе си. Не губете Вашия “навик” за дневното количество калций, само защото вече сте родила или сте спряла да кърмите. Помнете, че необходимото Ви нормално дневно количество калций е 1000 mg. До преминаване на 27 – 29 годишна възраст, Вашето тяло продължава да “строи” нови кости. На тази възраст и особено след това Вие се нуждаете от калций за поддръжка на здравината на тези кости, както и за предотвратяване на остеопороза – заболяване изтъняващо костите наблюдавано при по-възрастни жени. Да не говорим за необходимостта от калций за всички жизнени процеси, играещи роля за поддържане на добро здраве.

Вашето още неродено дете ще изтегля необходимият му калций от Вашето тяло. Природата се грижи за развитието на новото бебе, като му осигурява калций от тялото на майката, дори пряко от косите и, ако е необходимо. Вие можете да подсигурите необходимото количество калций, като увеличите поеманото количество. Американския Национален Здравен Институт препоръчва за една не-бременна жена дневно количество калций от 1000 mg. (90% от жените не поемат това количество!). По време на бременността количеството калций, от което се нуждаете, ще нарасне до 1200 mg. дневно.

Последните проучвания показват, че повишаване на поеманото количество калций по време на бременността помага за предотвратяването на сериозни усложнения. Анализ на 14 научни студии, публикувани в журнала на Американската Медицинска Асоциация, показва, че при жени, които приемат 1500 – 2000 mg. калций всеки ден по време на бременността е налице понижен риск от preeclampsia – основната причина за преждевременно раждане. Калция спомага за поддържане на нормално кръвно налягане по време на бременността.

Ако сте бременна или планирате бременност Вие трябва да обмислите много неща. Трябва да сте сигурна, че сте осигурили всичко необходимо за едно здраво бебе, но запомнете, че калция е едно от най-важните доказвани някога от медицинската наука неща за това.


По материали на National Center on Birth Defects and Developmental Disabilities


Но и предозирането е вредно: Ако мислиш да вземаш калций под формата на таблетки задължително след консултация с АГ,защото знам че не ги препоръчват много да не се предозира четох някъде че можело да доведе до вкостяване на черепа на бебето и от там проблеми при раждането.Аз ти препоръчвам кисело мляко верея калций ,сиренце и кашкавал.До този момент не съм имала проблеми със зъбите даже кърмих доскоро.
« Последна редакция: Януари 28, 2012, 22:30:14 pm от rosefromstars »
Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #601 -: Януари 28, 2012, 21:14:11 pm »
МАГНЕЗИЙ И КАЛЦИЙ***
МИНЕРАЛИ ПО МЯРКАТА НА МОДЕРНИЯ ЧОВЕК
КАЛЦИЯТ – МИНЕРАЛ ЗА ЗДРАВИ ЗЪБИ И КОСТИ
Калцият е есенциален минерал и необходим регулатор на физиологичните функции на клетките и организма. По застъпеност сред минералите той е на първо място. Тялото на възрастен човек съдържа 1,5-2% калции, 99 % от който се съдържат в костите, а 1 % - в извънклетъчните пространства и меките тъкани. Метаболизмът на калция става под строгия контрол на витамин D и хормоните.
Тъй като организмът не е в състояние да произвежда минерали какъвто е калцият, необходимо е той да бъде осигурен чрез храната или добавки към нея. Препоръчителната дневна доза калций е 800 мг. Когато съдържанието на калций в организма е по-малко от ежедневните нужди, то трябва да се компенсира в телесните течности от неговия резервоар – костите. Затова е особено важно в течение на живота да се постигне възможно по-голяма костна маса. Костното вещество се натрупва в периода на детството, а между 20-та и 30-та година от живота се постига така наречената максимална маса. Така че още от най-ранна младост трябва да се ядат богати на калций храни, да се практикуват физически занимания, допринасящи за създаването на костна маса, да се стимулира метаболизмът на костите като се поддържа равновесие между разграждането и създаването на костна маса.
 
Защо е важен калцият?  
Калцият участва в много жизнено важни процеси в човешкия организъм. Освен че е необходим за строежа на костите и зъбите, за делението и растежа на клетките, той е важен и в процесите на контракция на мускулите. Калцият участва в регулирането на пропускливостта на клетъчната мембрана, отделянето на някои хормона (инсулин) и е важен за правилната сърдечна дейност. Той е особено необходим за съсирването на кръвта и пренасянето на нервните импулси. Известно е, че калцият е полезен и при различни алергични състояния. Организмът трябва да си набавя калций през целия живот.
Дневните нужди от калций зависят от възрастта на човека:
- деца 800 мг
- младежи 1200 мг
- жени в репродуктивна възраст 800 мг
- бременни и кърмачки 1200 мг - жени в постменопауза 1500 мг
- мъже 1000 мг
 
Чрез правилното хранене внасяме в организма около 800 мг калций на ден. Йоните на калция се абсорбират в тънкото черво, а за по-доброто им абсорбиране допринася витамин D. Равновесието на калция в организмъ се поддържа чрез абсорбция, както и чрез отделяне с урината и изпражненията. Нуждите от калций се увеличават по време на бременност и кърмене, при остеопороза и зарастване на кости, във фази на растеж и развитие, при засилена физическа дейност, в периода на старост.
Кога липсва достатъчно калций?
Причините за липсата на калций са недостатъчното му внасяне заедно с храната или пък засилените нужди, особено по време на бременност и кърмене.
При липса на калций в организма се явяват:
- остеопороза
- свръхчувствителност на нервната система (раздразнителност, изнервеност…)
- мускулни спазми
- нарушения в работата на сърцето (сърцебиене)

Колкото и да се стремим да си осигурим с правилно хранене достатъчни количества калций за всички процеси в организма, понякога това е невъзможно. Всъщност дори някои нормални съставки на храната пречат за абсорбирането на калция, докато пък други увеличават неговото отделяне, така че дневните нужди от калций не могат да се задоволят чрез храната. Допълнителното приемане на калций е много полезно, особено в случаите когато организмът не може да си го набави изцяло от храната (обеднено хранене, непоносимост към мляко и млечни продукти, висок холестерол или затлъстяване), или пък когато нуждите са завишени. Доказано е, че компенсирането на калция намалява губенето на костна маса и честите счупвания на костите при хората в напреднала възраст. Най-новите изследвания показват, че засиленият прием на калций има защитно действие за костите. Калцият също така има неоценимо значение при терапията на напреднала остеопороза.
 
МАГНЕЗИЯТ – МИНЕРАЛЪТ С МНОГО И ВАЖНИ ЗАДАЧИ
Магнезият е минерал, който в природата се намира най-често под формата на различни химични съединения с калция. Има го в морската вода, минералните извори, в зеления пигмент на растенията. Общоизвестно е, че магнезият е есенциална съставка в човешкия и животинския организъм, както и че е необходим за дейността на около 300 различни ензими. В човешкия организъм се съдържат средно между 24-30 грама магнезий. Около 60 % от общото съдържание на магнезий се намират в костите, 35 % в скелетната и сърдечната мускулатура, а останалата част – в черния дроб, бъбреците и мозъка, както и в еритроцитите. Равновесието на магнезия в тялото се регулира от червата и бъбреците. Благодарение на резервите в костите и на регулаторния механизъм в бъбреците, тялото може да компенсира недостатъчното внасяне на магнезий и за по-дълъг период от време.
Преди петдесетина години за магнезия са били известни следните три факта:
- че е необходим за растежа
- че е важен активатор на много ензими, участващи в метаболизма
- че се прилага в лечението при прекомерно отделяне на жлъчна киселина и обстипация.
Много симптоми, с които е съпроводена липсата на магнезий биват открити едва в по-ново време. Известно е, че при липса на магнезий се появяват отпадналост, мускулни спазми, нарушения в сърдечната дейност, раздразнителност и главоболие. Липсата на магнезий може да доведе до засилено съсирване на кръвта, особено при вече увредени кръвоносни съдове.
По-новите изследвания показват, че не бива да се пренебрегва връзката между липсата на магнезий и появата на:
- ангина пекторис и остър инфаркт на миокарда
- увреждания и отклонения в работата на сърцето
- увреждания на вътрешните стени на кръвоносните съдове
- нарушен метаболизъм на гликозата
- увеличен оксидационен стрес

Нуждите от магнезий зависят от редица фактори, като например: здравословно състояние на човека, възраст, хранене, консумация на алкохол, стрес, бременност и кърмене, така че дневните количества възлизат на:
- деца 170 мг
- младежи 350 мг
- жени 280 мг
- бременни и кърмачки 350 мг
- мъже 350 мг
 
Кога има увеличени нужди от приемане на магнезий?
Причините за липсата на магнезий са много и различни: възможно е тя да се дължи на увеличените нужди (във фазата на растеж и развитие, при бременност и стрес), на увеличени загуби (силно повръщане, стомашно разстройство, хронични бъбречни заболявания), недостатъчен прием (гладуване, хранене почти изцяло с млечни продукти или с малки количества белтъчини, мазна храна, “мека” вода), нарушения в храносмилателната система (заболявания на храносмилателната система, хирургическо отстраняване на голяма част от тънкото черво), приемане на определени лекарства (диуретици, сърдечни глюкозиди, прочистващи средства), прекомерно потене, консумация на алкохол.
При нормално хранене дневно се внасят между 180-300 мг магнезий. При това трябва да се има предвид факта, че само около 1/3 от магнезия, внесен с храната, може да се резорбира в тялото. Изкуственото наторяване води до обедняване на почвата откъм магнезий, а също така и на растенията, а по тази причина и ние внасяме в организма си прекалено малки количества от този минерал. Допълнителното обогатяване на храната с магнезий се препоръчва също така при превенцията на сърдечни заболявания и атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет, нервно напрежение, раздразнителност и безпокойство, нарушения в съня, бременност и кърмене, както и за превенция на мигрената.
Предозирането на магнезия не е причина за безпокойство при здрави хора с нормални бъбречни функции, тъй като той постепенно се резорбира, а излишъкът се отделя равномерно с урината и изпражненията.
http://www.rsi-bg.com/16215.aspx
« Последна редакция: Януари 28, 2012, 22:26:09 pm от rosefromstars »
Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #602 -: Януари 28, 2012, 21:51:22 pm »
Витамин D - видове
Витамин D е познат още като "мастно-разтворим фактор D". Той е също известен и като калциферол, тъй като е установено, че насърчава отлаганията на калций в костите и е важен за растежа на скелета и за здравината на костите.

Съществуват два основни вида витамин D. Ергостеролът е основния градивен елемент на витамин D в растенията, холестеролът е основния градивен елемент на витамин D при хората. При попадане на ултравиолетова светлина, идваща от слънцето, върху листата на растенията, ергостеролът се превръща в ергокалциферол или витамин D2. По същия начин, ултравиолетовата светлина влияе и върху кожните клетките, като една форма на холестерол в тях, наречена 7-дехидрохолестерол, се превръща в холекалциферол - форма на витамин D3.

 Основните функции на витамин D са свързани с:

- Поддържане на подходящо ниво на калций в кръвта. Макар че обикновено се категоризира като мастно-разтворим витамин, витамин D действително функционира и като хормон. Калцитриолът, най-метаболитно активната форма на витамин D, работи заедно с паратиреоидния хормон (PTH), за да поддържа доброто ниво на калций в кръвта.

- Поддържане на подходящо ниво на фосфор в кръвта. Когато нивата на витамин D остават несигурно ниски, паращитовидните жлези стават престараващи - състояние, известно като хиперпаратироидизъм. При това състояние нивата на паратиреоидния хормон се повишават, а на фосфора спадат. Без адекватно количество фосфор, костите не могат да бъдат правилно минерализирани, което допринася за дефекти както при остеомалация. В допълнение, новите костни клетки, определящи се от остеобластите (клетките, които създават нова кост) абсорбират повече вода и се подуват, причинявайки болки в костите, свързани с остеомалация.

- Поддържане на нормален клетъчен растеж и функциониране. Организма конвертира витамин D3 в калцитриол не само в бъбреците, но и в други тъкани, като лимфните жлези и кожата. Поради факта, че калцитриолът е изключително тясно свързан с клетъчната функция и растеж, следва, че витамин D може да бъде от голямо значение в превенцията и лечението на някои тумори.

Витамин D може също да играе роля за регулиране растежа и клетъчната функция при мозъчните клетки. Той също е свързан с поддържането на здрава имунна функция и предотвратяване на прекомерното възпаление.

Дефицитът на витамин D води до намалена абсорбция на калций и фосфор. В резултат от това, продължителният дефицит на витамин D има отрицателен ефект върху костната минерализация. При бебета и деца, такъв дефицит се проявява като рахит - състояние, характеризиращо се с костни деформации и забавяне на растежа. Възрастните хора с дефицит на витамин D могат да изпитват болка в костите и остеомалация (меки кости).

Периодонталното заболяване, хронично възпалително заболяване на венците често при хора над 50 години, е друг пример за липса на витамин D. Витамин D и неговите противовъзпалителни ефекти се наблюдават при широк спектър от заболявания, включително хипертония, захарен диабет тип 1 и псориазис.

От особено важно значение за хора с ограничено излагане на слънце е да включат добри източници на витамин D в техните диети.

Прекомерният прием с храната на витамин D може да бъде токсичен. Симптомите на токсичност включват загуба на апетит, гадене, повръщане, високо кръвно налягане, бъбречна неизправност. Поради тази причина, Националната академия на науките на САЩ е определила допистима горна граница за прием на витамин D, както следва: бебета, 0-12 месеца, 25 микрограма на ден; деца и възрастни, 50 микрограма на ден ; бременни и кърмещи жени, 50 микрограма на ден.

Витамин D е стабилно съединение. Нито готвене, нито дългосрочно съхранение могат значително да намалят нивата на витамин D в храната. Следните лекарства въздействат на абсорбцията, оползотворяването и / или активирането на витамин D: антиконвулсантни лекарства, лекарства, изолиращи жлъчната киселина, лекарства, използвани за понижаване нивата на холестерола, Циметидин, хормонална заместителна терапия, кортикостероиди, Хепарин и др.

 Витамин D може да играе роля при предотвратяването и / или лечението на следните заболявания: атеросклероза, рак на гърдата, рак на дебелото черво, овариален карцином, депресия, епилепсия, хипертония, възпалително заболяване на червата, бъбречно заболяване, чернодробно заболяване, множествена склероза, остеопороза, периодонтална болест, псориазис, шум в ушите и др.

Двете форми на витамин D, използвани в хранителните добавки са ергокалциферол (витамин D2) и холекалциферол (витамин D3).

Отличен хранителен източник на витамин D е сьомгата, докато много добри източници са скаридите и млякото, подсилено с витамин D. Добри хранителни източници на витамин D са треската и яйцата.

« Последна редакция: Януари 28, 2012, 22:23:30 pm от rosefromstars »
Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #603 -: Януари 28, 2012, 22:01:13 pm »
Витамин Д капки на Jamieson

Витамин Д капки на Jamieson са подходящи за цялото семейство и представляват чудесна алтернатива на таблетите за дъвчене или пиене. Витамин Д капки на Jamieson не съдържат сол, захар, глутен или лактоза. Също така, в продукта няма добавени оцветители, овкусители и консерванти.

Само най-чистият витамин Д обещава добро здраве. Поради това, висококачествените хранителни добавки на Jamieson използват само Quali-D.  Quali-D е най-чистият витамин Д3 в света и неговото качество може да бъде проследено от първата до последната стъпка в производствения процес. Quali-D се добива от изключително чист ланолин  - богат, изобилен и възобновим източник на витамин Д. Ланолинът, от своя страна, се извлича от напоена със слънце вълна на овце , живеещи във високите части на Австралия и Нова Зеландия. В последствие, той преминава през модерен и високотехнологичен процес на обработка във Франция, при който се получава изключително чист и с фармацевтично качество витамин Д3 - същата форма ан витамин Д, която се синтезира в човешкото тяло по естествен път при излагане на кожата на слънчева светлина.


Състав и предписания за употреба:

Витамин Д капки на Jamieson са лесни за употреба. Капнете директно върху езика или добавете към храна или вода. Обърнете бутилката надолу. Не тръскайте и не почуквайте бутилката, тъй като капката ще капне сама. При бебета, капнете капка върху пръста си и обтрийте вътрешната част на бузката.
За бебета, деца и възрастни - 1 капка дневно.
Всяка капка съдържа: Витамин Д3 - 10 мкг/4000 IU
Съдържа царевично олио.
Без изкуствени оцветители, овкусители и консерванти.

Мултивитамини Vita-Vim за жени

Формула, създадена според най-новите научни доказателства за действието на различни хранителни вещества и тяхното значение за здравето на жените. Прецизно създадената комбинация от 20 витамини, минерали и други хранителни вещества осигурява на жените най-важните съставки, които може да липсват от хранителния им режим. Също така Vita-vim за жени стимулира имунната система и поддържа здравето на гърдите, костите и отделителната система.

Съдържание:

Витамини:
Витамин A 300 mcg RAE/1 000 IU; Бета каротен 900 mcg/450 mcg RAE; Тиамин 1 mg; Рибофлавин 1.5 mg; Витамин B6 1.5 mg; Витамин В12 5 mcg; Витамин С 30 mg; Витамин D3 5 mcg ; Витамин Е 6.7 mg AT ; Витамин К1 40 mcg; Биотин 20 mcg; Фолиева киселина 200 mcg


Минерали:
Калций 165 mg; Магнезий 62.5 mg ; Желязо 2 mg ; Фосфор 125 mg

Съдържа още:
Екстракт от броколи 50 mg, Боровинка 5 mg, Калциев D-глюкарат 5 mg, D-маноза 5 mg, Целулоза, растителен магнезиев стеарат, силиций, калциев силикат, титаниев диоксид, кармин.


Имате ли някаква информация за тези витамини? Някоя от вас ползвала ли ги е? Какво мислите за тях?  :ask:
« Последна редакция: Януари 28, 2012, 22:04:02 pm от rosefromstars »
*
Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #604 -: Януари 30, 2012, 00:18:39 am »
Розичка честито мила , нямаш си и на идея как ме зарадва като видях че чудото те е споходило , не бях влизала доста време и при такива хубави новини човек някак си му идва надеждицата.Леко бременеене мила и едно здраво бебче.
Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #605 -: Януари 30, 2012, 08:37:16 am »
Благодаря ти, Пламъче!
Аз си продължавам с витамините...

Витамин В комплекс

Органичната същност на всички видове витамини ги прави незаменима съставка за пълноценен живот на човек. Витамините не се произвеждат и синтезират в човешкия организъм, което е от огромно значение и трябва да насочи вниманието към тяхното набавяне. Витамин B-комплекс съдържа всички важни витамини от тази група в оптимално количествено съотношение. Днес на пазара се предлагат доста продукти, които осигуряват освобождаване на съставките с продължителна абсорбция , което е много важно при водноразтворимите витамини. По този начин те не напускат толкова бързо организма и са постоянно достъпни, когато е необходимо.

 Витамин B-комплекс е от изключителна важност за хората, които страдат от косопад, пърхут, рядка коса, суха, лющеща се кожа, чупливи нокти без гланц. Поемането на Витамин B-комплекс е решението на тези проблеми, като нито един козметичен продукт – шампоан, балсам, маска и т.н. не може да го замени. Съставът на витамините B-комплекс се базира на най-модерни изследвания. Витамин B-комплекс оказва противостресов ефект и се препоръчва на всички хора, като е особено важен за активните спортисти. Той е добро допълнително средство при алергични, нервни и психични заболявания.

Във витамините B-комплекс влизат:

Витамин B1 (Тиамин) - има важна роля в метаболизма на въглехидратите и е необходим за функционирането на мускулната и нервната система. Естествени източници са житните семена и дрождите. Недостигът на този витамин предизвиква болестта бери-бери. Смята се за „интелектуален” витамин, защото има положително действие върху централната нервна система и подобрява умствената работоспособност. Витамин B1 има известен диуретичен ефект. Необходимостта от този витамин е повишена при хората, които приемат много захари, при физически натоварвания и при стрес. Той осигурява поддържането на нормален тонус на гладката мускулатура.

Витамин B2 (Рибофлавин) - играе важна роля в асимилацията на желязото (синтеза на хемоглобина), белтъците, в метаболизма на въглехидрати и мазнини. Подобрява зрението (чрез увеличаване чувствителността на ретината) и подпомага растежа. Недостигът на този витамин предизвиква забавяне на растежа и дерматологични заболявания. Метаболизмът на белтъците се затруднява, ако в организма няма достатъчни количества витамин B2. За спортистите е много важно да приемат достатъчни количества витамин B2. Той е необходим при тренировки и стресови ситуации. В храната се среща заедно с витамин B1.

Витамин B3 (Ниацианамид, амид на никотиновата киселина, PP-фактор) – има важна роля в биологичното окисление, производството на енергия, както и в метаболизма и синтеза на мазнини и въглехидрати. Витамин B3 е необходим за нормалното функциониране на храносмилателните органи, нервната система, кожата, както и за синтеза на някои хормони (като тестостерон, естроген и инсулин). Помага за предотвратяване и намаляване на мигренозните пристъпи. Подобрява кръвната циркулация и намалява повишеното кръвно налягане и нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта. Помага за облекчаване на болки при стомашни язви и отстраняване на неприятния дъх в устата.

Витамин B4 (Холин) – синтезира се в организма, но в недостатъчно количество. Заедно с инозитола (и двата са компоненти на лецитина) улеснява метаболизма на мастните киселини, предпазва черния дроб от мастна дегенерация, пречи на отлагането на холестерол по стените на артериите. Подпомага процесите на детоксикация на организма и прави възможно извличането на вредните субстанции, натрупващи се в организма при лекарствена употреба. Мозъчните функции и паметта отслабват, ако няма достатъчни количества от този витамин.

Витамин B5 (Пантонтенова киселина, калциев пантотенат) – важен е за метаболизма и трансформацията на въглехидратите и мазнините. Основен елемент е в много ензимни реакции, спомага изграждането на епитела и влияе на растежа на косата и нейния цвят. Особено е важен за нормалното функциониране на надбъбречните жлези.

Витамин B6 (Пиридоксин) – широкоспектърен за организма. Той е важна съставка на много ензими, като участва в метаболизма на аминокиселините, есенциалните мастни киселини и желязото. Съдържа се в дрожди, месо и дробчета. Нобходим е за изграждането на червените кръвни телца и антитела. Неговата главна задача е трансформацията на аминокиселините. При приемането на по-големи количества белтъчини и при физически натоварвания потребността от този витамин нараства. Затова на спортистите са необходими по-големи количества витамин B6. Недостигът на този витамин забавя обновяването на мускулните влакна. Според изследванията внасянето на по-големи количества витамин B6 в организма преди менструация значително облекчава предменструалния синдром и болките. Той е много важен за изграждането на витамин B12, витамин B6 е природно диуретично средство.

Витамин В7 (още Витамин Н) (Биотин) – влиза в състава на много ензими, които участват в метаболизма на белтъчини, въглехидрати и мазнини. Поддържа кожата здрава и облекчава мускулните болки. Предпазва косата от побеляване и има положителни ефекти при лечението на косопад. Необходимостта от този витамин е особено изразена при спортистите. Субстанцията авидин, която се намира в суровите яйца, пречи на неговата абсорбция в червата.

Витамин B8 (Инозитол) - много важен за растежа на косата, както и за предотвратяване развитието на атеросклерозата. Заедно с холина участва в метаболизма на мазнините, като улеснява изгарянето им и затова се нарича липотропна субстанция. Има важна роля в пренасянето на нервно-мускулните импулси. Подобно на холина, играе важна роля в изхранването на мозъчните клетки и има седативно действие.

Витамин В9 - Фолиева киселина – тя заедно с другите витамини взема участие в изграждането на червените кръвни телца и подобрява абсорбцията на желязото. Подобрява метаболизма на някои аминокиселини, както и синтеза на нуклеиновите киселини. Използва се при лечение на анемии. Според изследванията неговият недостиг в ранните периоди на бременността може да доведе до вродени малформации (например, отворения гръбначно-мозъчен канал - spina bifida). Лекари от Алабама неотдавна са открили, че фолиевата киселина има важна роля в профилактиката на рака на матката.

Витамин В10 (още Витамин Н1) (Парааминобензоена киселина) - влиза в метаболизма на желязото и формирането на еритроцитите. Подобрява синтеза на фолиевата киселина и абсорбцията на пантотеиновата киселина. При недостиг на този витамин косата преждевременно посивява и се появяват кожни екземи.

Витамин В11 (Витамин Bt, L-карнитин) - L-carnitine е класифициран като витаминоподобно вещество – вит.Вt и се намира във всички тъкани, като най-високите му концентрации са в скелетната мускулатура и миокарда. Те са и най-силно зависими от него. Като естествена съставка на клетките той играе основна роля в производството и транспорта на енергия. И докато скелетните мускули предпочитат да използват разнообразни енергетични източници, то миокарда получава около 2/3 от енергията си чрез окислението на мастните киселини. L-carnitine е единствения фактор, действащ самостоятелно за проникването на дълговерижните (с повече от 12 въглеродни атома ) мастни киселини през вътрешната митихондриална мембрана, чрез т.нар. “карнитинова совалка”, и насочването им към бета-окислението. От друга страна скелетната мускулатура и миокарда използват незначително мастните киселини със средна верига (10-12 въглеродни атома), което прави L-carnitine още по-необходим в организма. Затова той е намерил широко приложение в профилактиката на сърдечно-съдови заболявания, като исхемична кардиопатия - при ангина пекторис и миокарден инфаркт, както и при хора на хемодиализа. В спорта се използва като хранителна добавка - за повишаване метаболизма на мастните киселини при тренировки с аеробна насоченост и като кардиопротектор. С тази цел се предписва и на хора с наднормено тегло. Дневната доза на L-carnitine по RDA не е определена, но прием от 1 гр. дневно е напълно безвредна. Видимо ефектът на препарата се изразява чрез повишаване на потенето. Хора, целящи да отслабнат, могат да се консултират с лекар и да приемат и по-високи дози. В някои случаи дневната доза може да бъде увеличена на 2-4 гр. При спортисти се смята, че тя не трябва да надхвърля 7-8 гр./ден. Те трябва да имат предвид, че L-carnitineправи и слабо изразен депо ефект и при прием над един месец дозите могат да се намалят или да се направи пауза.

Витамин B12 (Цианкобаламин, оксикобаламин, дезоксиаденозилкобаламин) –играе важна роля в процеса на синтеза на белтъци, в метаболизма на въглехидрати и мастни киселини, както и при изграждането на еритроцитите. Подпомага растежа, подобрява апетита, увеличава телесното тегло и се използва при лечението на анемиите. Съдържа се в черния дроб и в екстракти от него. Витамиин B12 укрепва нервната система, балансира психическата възбудимост, подобрява концентрацията, паметта и поддържа баланса на нервната система. Той може оптимално да упражни своето действие само в присъствието на витамин B6.

Витамин В13 (оротова киселина) - участва в синтезата на белтъците, стимулира съзряването на неутрофилите, еритроцитите и тромбоцитите, има антиатеросклеротично действие. Освен това, спомага за по-добрата усвояемост и функциониране на Фолиевата киселина; установена е връзка и между В13 и В5, В12, поради което се прилага при лечение на различни анемии и радиоактивно облъчване. "Вообще витамин В13 берет более чем активное участие во многих ферментативных реакциях. Замечено, что оротовая кислота влияет на обмен галактозы, особенно у женщин в период кормления грудью. Новые данные из области изучения витаминов говорят о благотворном влиянии витамина В13 на процесс вынашивания плода, ускорении и улучшении развития будущего ребенка. Но, самой весомой функцией витамина В13, является его анаболическое действие. Поскольку оротовая кислота, необходима для синтеза составляющих структурных элементов ДНК и РНК, то при ее участии создаются все предпосылки для нормального деления и роста клеток и организма в целом. Учитывая этот факт, оротовая кислота в виде калиевой или магниевой соли оротовой кислоты широко применяют при нарушениях развития организма, особенно новорожденного недоношенного, при снижениях массы тела с целью ее увеличения, после долгих изнуряющих голодовок, при анорексии. Кроме того, в медицинской практике широко применяют магниевую соль оротовой кислоты. В сочетании с магнием этот витамин нашел свое незаменимое место при лечении многих заболеваний сердца и сосудов (ишемическая болезнь сердца, аритмии, гипертоническая болезнь)."  хиповитаминоза - не е описана, основни източници - черен дроб, мляко и млечни продукти, дневни нужди - 0,5-1,5 mg

Витамин В14 (Пирроло-хинолин хинон, коферментPQQ, метоксантин) - един от витамините открити и признати най-скоро във времето, в процес на изучаване, мощен антиоксидант, подобен на винамин С. Спомага за очистителните процеси на черния дроб и го защитава от токсини. "Если вернуться к этим самым японским ученым, которые, кстати, обнародовали данные своих исследований на страницах известных мировых научных журналов в 2003 году, то интересно было бы знать о судьбе их подопытных мышек. Группа животных, которые в достаточном количестве получали в рационе витамин В14, значительно реже более, в сравнении с контрольной группой, лучше размножались. У них также шерсть была мягче и блестяще. Ведь, даже то немногое, что мы о нем знаем, открывает перед витамином В14 возможность применения при различных болезнях. Принимая участие в окислительно-восстановительных реакциях и процессах свободнорадикального окисления, витамин В14 защищает ДНК, РНК, стенки клеток и стенки митохондрий («электростанций клеток») од деструкции и гибели. Таким образом, витамин В14 проявляет свойства замедления старения организма, защищает нервные, сердечные и клеткипечени, стимулирует рост и развитие организма (путем стимуляции фактора роста). Ими могут быть нейродегенеративные заболевания – болезнь Альцгеймера, Паркинсона, заболевания кожи и волос, атеросклероз, катаракта, алкогольное поражение печени, нарушения питания и роста детей. Конечно этот витамин не так широко известен как скажем витамин В5, или инозитол, но для нашего организма важны все витамины, ведь недостаток какого-то из них может приводить к нарушениям в слаженной работе организма."

Интересни сайтове: http://www.specializingfoods.com/guppy460/mobile/articles.php?lng=bg&pg=138
http://pro-vitamini.ru/category/orotovaya-kislota-vitamin-b13/
« Последна редакция: Януари 30, 2012, 10:37:52 am от rosefromstars »
Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #606 -: Януари 30, 2012, 09:02:34 am »
Витамин В15 (пангамова киселина) - има изразени липотропни свойства, участва в синтезата на нуклеиновите киселини, фосфолипидите, креатина и други съставки, подобрява тъканното дишане, намалява токсичните явления при алкохолна интоксикация, основни източници - обвивка на ориз, бирена мая, черен дроб, семена на растения, тиквени семки; дневни нужди - около 2 mg. "Химическая молекула пангамовой кислоты содержит две метильные группы. Они и определяют основные свойства этого витамина. Во многих биохимических реакциях витамин В15 является донатором этих метильных групп, то есть отдает их. По этому ему свойственно липотропное действие. Другими словами витамин В15 защищает печень от ее жирового перерождения. Липотропное действие пангамовой кислоты в некоторой степени причастно и к регуляции уровня холестерина. Как известно холестерин и липопротеиды, по-простому говоря, могут быть и «хорошими» и «плохими». Плохие засоряют стенки крупных сосудов и сосудов сердца, что приводит к атеросклерозу, ишемической болезни сердца, к стенокардии и инфаркту как формам ИБС. Применяя с лечебной целью, используют дозы пантотената кальция до 50-100 мг в сутки. Такая большая доза совсем не является токсической. Необходимое количество пангамовой кислоты используется организмом, а что не нужно – выводится с потом, мочой, калом."


С витамин В6 трябва да се внимава!
Витамин В6 е известен още и като Пиридоксин.
Той е част от В-комплексът и е водноразтворим витамин. Първоначално е бил известен като Aдермин и е бил приложен за излекуване на дерматит при млади плъхове. Пиридоксинът е изолиран през 1938 година от дрожди и черен дроб и още същата година е синтезиран. Всъщност става въпрос не за един витамин, а за група витамини — Пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин, които взаимно се превръщат един в друг. Те са родствени съединения, притежаващи сходна биологична активност.

 Витамин В6 се отделя в рамките на 8 часа след поемане и подобно на останалите В-витамини изисква набавяне чрез пълноценни храни или добавки. Витамин В6 стимулира правилната асимилация на мазнини и белтъчини и допринася за трансформирацията на триптофана (основна аминокиселина) в ниацин. Витамин В6е необходим за образуване на антитела и червени кръвни клетки. Алкохолът, кофеинът, противозачатъчните хапчета, консервирането и термичната обработка на храните, радиацията и естрогенът могат да причинят разрушването на Пиридоксина или да попречат усвояемостта му.

Дневен прием

Препоръчителна дневна доза: 2 мг
 Безопасна горна граница: 100 мг

 
Най-добри хранителни източници на Витамин В6 са банани, говеждо месо, бирена мая, кафяв ориз, пиле, яйца, овесени ядки, фъстъци, соеви ядки, орехи, пълнозърнеста пшеница, черния дроб, авокадото. Тези храни не винаги осигуряват нужното количество Витамин В6. В повечето случаи от храната може да се набави около 1 мг. Допълнителният прием на В6 дава видим резултат след около 6 седмици. Той действа оптимално в комбинация с В1, В2, В5, Витамин С и магнезий.

Полезни свойства

Сред полезните свойства на Витамин В6 са облекчаването на гаденето и редуцирането на проблеми, свързани със сухотата на устата и уринирането. В женския организъм той играе важна роля в поддържането на баланса на половите хормони, предотвратява онкопатологията. Заедно с фолиевата киселина Витамин В6 има хипохолестеричен ефект, предотвратява развитието на атеросклероза. Витамин В6 може да намали необходимостта от инсулин при диабетици, но ако дозата не се съобрази би могло да се получи ниска кръвна захар като реакция. Хората, които страдат от артрит трябва да също трябва да вземат В6.

Витамин В6 се прлага при токсикоза на бременни, в предменструален синдром, различни видове Паркинсон, хорея, заболявания на периферната нервна система (радикулит, неврит), пелагра, хронични и остри гастрити (нормализира киселинн ообразуващата функция на стомаха), язва на стомаха и дванадесетопръстника, хроничен холецистит (участва в процесите на отделяне на жлъчка), анемии, лъчева болест, дерматити, лишеи, невродермити, псориазис, ексседативна диатеза, за предотвратяване или намаляване на токсичните явления при прием на някои лекарствени препарати. Американски учени са доказали, че редовният прием на витамин В и високите му нива в кръвта предпазва от развитие на белодробен рак.

Изследвания сочат, че високите нива на витамин B6 и аминокиселината метионин намаляват риска от онкологично заболяване на белия дроб с повече от 50%. Помага при лечение на синдрома на карпалния тунел и загубата на памет. Витамин В6 също така е важен помощник при създаването на невротрансмитерите – химикалите, които позволяват на мозъчните клетки да комуникират една с друга. В резултат, недостигът на В6 може да увреди паметта.

 Витамин В6 изпълнява важната роля да подсигури биологичните процеси, включително метаболизма на мазнините и протеините, да протичат както трябва. В отсъствието на Витамин В6 метаболизмът действително се променя. Учените и до този момент продължават да работят над разкриването на полезните свойства на Витамин В6. Той може да е добър помощник при прекратяване на астматичните пристъпи чрез намаляване на нивата на хистамин в тялото, например, и защита срещу атеросклероза чрез намаляване на количеството в тялото на химикал, разрушаващ артериалните стени.

От всички в групата В комплекс Витамин В6 е най-важният за бодибилдинга заради ролята му в процеса на обмяна на веществата и асимилацията на аминокиселините. Той е естествен диуретик и се използва за изчистване на излишната вода от организма преди състезания без никакви вредни странични ефекти (други диуретици, които могат да причинят дисбаланс в системите на организма). Активно спортуващите хора, които приемат по-големи количества протеини имат завишени нужди от Пиридоксин. 100 г дневен прием на белтъчини предполага приемът и на 250 мг Витамин В6.

Недостиг

Недостигът на В6 витамини може да предизвика ред нездравословни състояния, като и доста болести предполагат недостиг на Пиридоксин. Липсата на В6 може да доведе до увреждания на нервите на ръцете и краката. Според някои проучвания, хора с диабет страдат по-рядко от вдървяване и изтръпване, свързани с нервни увреждания, ако приемат допълнителни количества В витамини, като В6 и В12. Дефицитът на Витамин В6 предизвиква още подуването и нееластичността на обвивката на нерв в китката, или синдрома на карпалния тунел. Според някои проучвания В6 може да възпрепятства способността на възпален нерв да изпрати сигнал за болка.

Острият дефицит на Витамин В6 се наблюдава при алкохолизъм, което засилва алкохолната психоза. Дефицитът на Витамин В6 може да възникне на фона на прием на противотуберколозни препарати, перорални контрацептиви. При дефицит на Витамин В6 се наблюдават депресии, психози, повишена раздразнителност, периферни неврити, изразен предменструален синдром, възможно е развитие на анемии при пълно осигуряване на организма с желязо (хипохромна анемия), появяват се дерматити и може да се възпали устната кухина и езика.

 Предозиране

Хипервитаминозата на Витамин В6 се свързва със сериозни нервни заболявания, както и със свръхчувствителност към слънчевата светлина. Това може да доведе до кожни обриви и вдървяване. Според специалисти е препоръчително да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете прием на повече от 100 мг В6 дневно. Също така се препоръчва този витамин да се получава като част от таблетки В-комплекс, които доставят препоръчаната дневна доза от всички В витамини.

Хора на терапия за Болестта на Паркинсон трябва напълно да избягват В6 добавки, защото този витамин може да намали ефективността на лекарството. Хора, приемащи лекарства за туберкулоза или пеницилин за Болестта на Уилсън, имат отравяне с олово, камъни в бъбреците или артрит, също трябва да се консултират с лекар преди да вземат допълнително Витамин В6.
« Последна редакция: Януари 30, 2012, 10:48:58 am от rosefromstars »
*
Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #607 -: Януари 30, 2012, 10:50:17 am »
Роуз,защо paste-ваш тези статии?  8)


Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #608 -: Януари 30, 2012, 11:21:12 am »
Витамин Р (Рутин) - Витамин Р е сборно понятие за много вещества, наречени флавоноиди. Основно съединение е рутина. Съдържа се в зеленчуците, плодовете на ягодоплодните и цитрусовите, в чая и много други растения. Количествената нужда не е уточнена.
Този витамин намалява проницаемостта на стените на кръвоносните съдове. Предписва се при хеморагични диатези, ревматизъм, хипертония, язва на стомаха и дванадесетопръстника, някои болести на черния дроб и жлъчния мехур, очите, кожата, при отравяне и други. Най-често витамин Р се използва в комплекс с витамин С; влиза в групата на водоразтворимите витамини и е част от т.нар С-комплекс поради свойството му да повишава усвояването на витамин С като не допуска окисляването и разрушаването му. Физиологичната функция на витамин Р се изразява в укрепването на капилярните стени и регулиране на пропускливостта им. Стимулира образуването на стволовите еритроцити и усилва тъканното дишане. Недостигът на витамин Р се изразява в обща слабост на организма, болки в краката и в ръцете, чупливост на капилярите и произтичащите от това точковидни кръвоизливи и синини по кожата. Честото кървене на венците при миене на зъбите също може да бъде причинено от дефицит на витамин Р. Тъй като има уникалното свойство да модифицира отговора на организма срещу различните видове възпаления, вируси, алергени и канцерогени, в профилактичната практика витамин Р се предписва при хеморагични диатези, ревматизъм, хипертония, язва на стомаха и дванадесетопръстника, заболявания на черния дроб и жлъчката, очите, кожата, при отравяне и др. Доказано е благоприятното му действие при изгаряне и лъчева болест. Изследвания показват, че 100-150 мг витамин Р дневно могат да намалят вътреочното налягане с до 15%. Също така се използва за ускоряване лечението на едемата и виенето на свят, дължащи се на смущения във вътрешното ухо. Жените в критична възраст, страдащи от горещи вълни, чувстват реално облекчение при увеличен прием на витамин Р в комбинация с витамин D. Най-добрият източник на витамин Р са плодовете и зеленчуците в жълто, оранжево и червено: манго, кайсии, лимони, портокали, грейпфрути и други цитрусови плодове, шипки, череши, касис, сини сливи, грозде. Зеленият чай, червеното вино и тъмният шоколад (с над 70% какаово съдържание) също са добри източници на витамин Р поради общата му принадлежност към групата на биофлавоноидите.

Витамин N6 (липоева киселина) - участва в процесите на биологично окисление, в регулирането на липидната и въглехидратната обмяна, снижава нивото на холестерола в кръвта, има липотропно действие (предпазва черния дроб от мастна инфилтрация), свързва тежките метали и пестицидни остатъци във водноразтворими комплекси, които лесно се извеждат от организма, основни източници - говеждо месо, мляко, малко в зеленчуците, дневни нужди - 0,5 mg; Алфа липоева киселина спомага за усвояването и рециклирането на другите антиоксиданти като витамин С, витамин Е, бета каротин, коензим Q10. Тя предпазва клетъчната мембрана от вредното въздействие на свободните радикали. Подпомага превръщането на въглехидратите в енергия, като първо захарите се превръщат в пируват, първата стъпка в превръщането на глюкозата в енергия. Изследванията показват, че изгарянето на глюкозата е една от индикациите за използване на алфа липоева киселина при диабет тип 2 и неговите усложнения (катаракта, ретинопатия, кардиомиопатия, невропатия). Човешкото тяло може да я  произвежда, но в незначителни количества. Тя може да бъде добавяна и от храната (картофи, мая, черен дроб, червено месо) или като хранителна добавка. Алфа липоевата киселина е най-мощният клетъчен регенератор, енергизиращ човешкия организъм като цяло. Тази своя функция изпълнява само при оптимални концентрации. При по-ниски такива се включва само в процесите на горене и освобождаване на енергия. Участва в метаболните процеси на протеини, аминокиселини, въглехидрати и мазнини, изпълнявайки ролята на коензим на метаболитните ензими. Така тя стимулира процесите на горене на ниво митохондрия на клетката и повишава нивото на освободената енергия в организма, под формата на АТР (аденозин трифосфат). Като антиоксидант неутрализира свободните радикали, както в клетката, така и извън нея, поради двойната си  разтворимост. Свойствата й са толкова силни, че много хора я наричат "универсалния антиоксидант". Повишава нивото на дипептида Глутатион, съществено значим фактор за гликолизата на въглехидратите. Алфа липоевата киселина притежава свойствата и функциите на В-комплекс витамините, без да бъде причислявана към тях. Участва в процесите на превръщане на глюкозата в гликоген, потенцирайки едновременно неговата резорбция и тази на креатина в мускулните клетки. По този начин мускулите работят на максимален режим. Има благоприятен ефект при стареене, сърдечно-съдови заболявания, рак, чернодробни, намира приложение при Паркинсоновата болест и Алцхаймер. Алфа липоевата киселина може да бъде причислена към групата на едни от най-мощните детоксиканти, поради това, че е сяросъдържащо съединение и се свързва с желязото, живака, кадмий и други тежки метали, в следствие уникалната си структура. Всички тези функции обуславят поддържане на оптимални концентрации на Алфа липоева киселина, тъй като с нарастване на възрастта те значимо намаляват в организма, а набавянето й с храната е недостатъчно. Дозиране на Алфа липоевата киселина: До 300мг/ ден , когато няма наличие на диабет, до 600мг/ ден при диебет тип 2 (добавка към диабетна полиневрапатия (диабет тип 2 )). Да се избягва приема на алкохол с Алфа липоева киселина. В случаи на предозиране могат да се появят гадене, повръщане и главоболие.

Витамин U (S-метилметионин) - има изразени липотропни свойстваи и антиязвено действие, стимулира оздравяването на лигавицата на стомашно-чревния тракт, основни източници - зелев сок, зеле, домати, цвекло, зелени пиперки, дневни нужди - не са установени; Този витамин се открива в пресните сокове на някои зеленчуци, в това число и на зелето, притежават свойството да забавят развитието на стомашни язви. Противоязвеното действие на зелевия сок е обусловено от наличието на значителни количества метилметионин в зелето, открит също и в много други зеленчуци, плодове, житни растения, в прясното мляко, някои растителни мазнини.Изолираното от сока на зелето вещество е наречено витамин У, заради лечебния ефект при язвена болест /улкус/.
Витамин У представлява активиран метионин. Той проявява изразени антихистаминни и антиалергични свойства. Използването на този витамин или сока на зелето и други зеленчуци показва голяма ефективност при лечението на стомашната язва, язвената болест на дванадесетопръстника, хроничен гастрит при нормална и нарушена секреторна функция.

Витамин F - представлява ненаситени мастни киселини - линолова, линоленова и арахидонова, които се съдържат в растителните масла /маслиново, ленено, слънчогледово, царевично, орехово, соево/. Дневната доза за възрастен човек е около 1 - 2 г. Обикновено се препоръчва консумирането ежедневно на 20 - 30 мл растително масло, което съдържа този витамин. Ненаситените мастни киселини, подпомагат усвояването на мазнините, участват в мастната обмяна на кожата, влияят на лактационния и размножителен процес. Витамин F превръща холестерола в разтворими съединения и с това облекчава изхвърлянето му от организма. Благодарение на това ненаситените мастни киселини се използуват за профилактика и лекуване на атеросклерозата. Прилагат се при лечение на някои кожни болести /екземи, язвени поражения и др./.

Витамин К - известни са няколко вещества, означавани като витамин К. Едно от тях /витамин К1/ се образува в зелените части на растенията и по-точно в хлоропластите под действието на слънчевите лъчи. Другото /витамин К2/ се образува от бактериите, населяващи дебелото черво на човека. През 1942 год. Учените синтезират веществото викасол, което надминава по биологична активност 2-3 пъти витамините К1 и К2. Богати на витамин К са спанакът, доматите, зеленият грах, морковите, магданозът, а също така бобовите, житните и плодовете на ягодоплодните растения. Необходим е за нормалното съсирване на кръвта. Недостигът на този витамин може да доведе до множество малки подкожни и вътрешно мускулни кръвоизлив. Като лечебно средство витамин К успешно се прилага при белодробни и стомашно-чревни кръвотечения, в хирургичната и стоматологичната практика. Витамин К профилактично и терапевтично се прилага след лекуване с антибиотици, сулфонамиди, салицилати, при дълготрайни запушвания на жлъчните пътища, в началния стадий на чернодробна цироза.





« Последна редакция: Януари 30, 2012, 12:16:59 pm от rosefromstars »
Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #609 -: Януари 30, 2012, 11:26:57 am »
Роуз,защо paste-ваш тези статии?  8)


Ами, Жули, за повече информация относно витамините! Все пак, те са особено важни и е хубаво човек да е запознат, поне бегло-за обща култура, с тях.  8)
тиквени семки и тъмен шоколад (70%) - как много ги обичам.... А, ето защо тиквените семки били полезни - имало витамин В15 в тях, а в тъмния шоколад - витамин Р...
« Последна редакция: Януари 30, 2012, 11:32:33 am от rosefromstars »
Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #610 -: Януари 30, 2012, 11:50:05 am »
А, ето защо, някои добавки са особенно вредни...

Кой не е чувал за изомерната форма на Л-аспарaгин? В момента е хит на спортния пазар на добавки. Тя има специфичен метаболизъм, свързан с група рецептори в предния дял на мозъка, като се превръща в N-Метил-D-Аспартат или NADA. И всичките тези сложни имена, само за да кажем, че качва лутенизиращия хормон, гонадотропина и фоликулостимулиращия хормон. По-просто? Качва тестостерона, а мускулите и силата растат. Само дето това може да ви струва мозъчни клетки.

"Повече тестостерон! Е, защо не започна с това?"
Ами, за да разберете, че е сложно и че винаги нещо може да се обърка. Какво ли? NADA рецепторите в мозъка отговарят за една деликатна дейност в човешкото поведение - оперантното кондициониране. Това е процес, който позволява на нас, хората, да се адаптираме спонтанно към промените в средата.
Въпросните рецептори ни възнаграждават с чувство за успех, на интерес, когато свършим нещо като хората. Какво става, ако спрат да работят? Започва Алцхаймер или друго заболяване на централната нервна система.
Учудва ли ви? За D-аспарaгиновата киселина се знае от поне петдесет години, както и за склонността й да убива NADA рецептори чрез превъзбуждане.
Нима отношението на полза-риск днес е по-голямо, отколкото преди половин век? Прочетете всичко и решете сами.

Какво е D-аспарaгинова киселина?
D-аспарагинът, изписван понякога и като D-аспаргин/D-аспартат е аминокиселина, пространствен изомер на L-аспарагина. Аспартат наричат карбоксилираните йони, соли или естери на киселината.
Лявата форма на аминокиселината е една от двадесетте протеинформиращи аминокиселини и се съдържа почти във всички белтъци, включително в човешкото тяло.

Какво трябва да знаете за D-аспартата?
Дясната или "D" формата се метаболизира основно в N-Метил-D-аспартат - вещество, което стимулира NADA рецепторите в мозъка, подобно на ефекта на глутамата (мононатриев глутамат), но в по-слаба степен.
Уникалното на въпросните NADA рецептори е, че са свързани с пластичността на мозъчните синапси и паметовите възможности на мозъка, като имат връзка с ученето и извличането на "емоционална обратна връзка" при позитивен резултат, т.е. от качествена адаптация.
Лошото на въпросните рецептори е, че при превъзбуждане се разрушават, а D-аспартатът подобно на глутамата води до такава екситотоксичност.
За какво се използва и какви здравословни ползи носи?
D-аспартатът и неговите аналози D-натриев аспартат и N-Метил-D-аспартат изпълняват задачи на невротрансмитери и невромодулатори. Също стимулират производството на сигнални и ензимни протеини в нервните клетки.
В ендокринната система D-аспартата е свързан с хормонална регулация. Увеличава нивата на лутенизиращия хормон, гонадотропина и фоликулостимулиращия хормон. Също стимулатор за производството на ензими, на свой ред стимулиращи прираст в производството на собствен тестостерон.

Как работи D-аспартатът?
Знае се, че D-натриевият аспартат повишава нивата на два вторични сигнални протеина: cAMP и cGMP.
cAMP се секретира в тестисите, в лайдинговите клетки и стимулира производството на собствен тестостерон с до 30% ръст, както и на прогестерон;
cGMP се секретира в клетките на хипофизата и води до увеличаване производството на лутенизиращ хормон, пролактин и растежния хормон.
в хипоталамуса D-аспартатът подобрява освобождаването на гонадотропин-освобождаващия хормон (GnRH), предизвиква освобождаване на окситоцин и вазопресин синтеза на матрична РНК.
Начинът, по който D-аспартатът работи в различните клетки, в които попада е, като води до синтез/активиране на критични протеини, изпълняващи сигнални и ензимни функции. Такива са белтъците: StAR, cAMP, cGMP.
Проблем с увеличения тестостерон е ензимът ароматаза. Той бързо превръща излишния тестостерон в естроген. Това означава, че самостоятелният прием на D-аспартат в отсъствие на блокери на ароматазата би бил лишен от смисъл.
Изглежда самото приемане на аминокиселината води до ръст в производството на ароматаза.

Доказани ползи при хора:
Увеличава производството на тестостерон и лутенизиращ хормон.(2)
Води до ръст в синтеза на ароматаза вследствие на увеличения тестостерон, но се предполага и пряко стимулиране чрез D-аспартата в отделни in vitro изследвания. (2)
Доказани ползи при лабораторни животни и клетъчни култури:
Увеличава производството на пролактин - изследванията при хора са в начален етап, но се очаква сходно/еднакво действие с това при плъхове.(1)
Увеличава производството на растежен хормон и гонадотропин-освобождаващи хормон - нужни са изследвания при хора, потвърдено е при гризачи.(1)
Увеличава производството на прогестерон.(1)
Стимулира освобождаване на GABA, потиска допаминовото освобождаване, увеличава лутенизращ хормон-освобождаващ хормон и алфа-меланоцит-стимулиращ хормон.(4)
Недоказани твърдения:
Трайно увеличаване нивата на тестостерона - наблюдава се спад на в проби 3 дни след преустановяване на приема, т.е. ароматазата си е свършила работата.(1)
Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на D-аспартат?
D-аспартатът и неговите химични аналози са екситотоксини, подобно на мононатриевия глутамат (MSG) и аспартама (E951), понеже използват общ механизъм на въздействие - свръхстимулиране на NMDA рецепторите. След достигане на въпросното свръхстимулиране се наблюдава клетъчна смърт на засегнатите нервни клетки.(3)
Хора с фамилни предразположености към нервно-дегенеративни заболявания следва да избягват приема на екситотоксини.
Кой и в комбинация с какво не бива да приема D-аспаргинова киселина?
D-аспаргиновата киселина не бива да се приема от бременни, кърмачета и кърмещи жени, деца, подрастващи.
Рискът от проява на екситотоксичност нараства пропорционално на количествата от приемането на токсичния агент, както и пропорционално на възрастта на приемащите ги хора.
Не бива да се приемат от хора с нервно-дегенеративни заболявания и предразположености.
Какви дози са препоръчителни и как се приема?
Единствената научно потвърдена доза при хора е от 10 мл от 2.0 M sodium D-aspartate (3.12 гр/10 мл), приеман с витамините: B6, B12 и фолиева киселина за период от 12 дни.
В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?
D-аспаргиновата киселина е хит сред хормоналните стимулатори, стимулаторите на либидото и фертилността. Обикновено е в комбинация с ароматазни инхибитори, B-витамини и други тестостерон-стимулиращи агенти.
На пазара вече се срещат и комбинирани продукти: хормонални стимулатори в комбинация с прекурсори на азотен оксид и енергетици (креатин).
Уви, на никой от тях не са написали опасните екситотоксични странични ефекти. Вие обаче, вече сте наясно."

http://www.bb-team.org/articles/4226_d-asparginova-kiselina-d-aspartic-acid-daa - доста интересни статии

Извод от статията: да се избягват храните със съдържание на мононатриевия глутамат (MSG) и аспартам (E951)!
« Последна редакция: Януари 30, 2012, 11:59:22 am от rosefromstars »
Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #611 -: Януари 31, 2012, 08:15:45 am »
Калцият има много главни роли

Без калций костната система на човека ще е крехка и чуплива. Недостатъчното му количество в кръвта води до много проблеми със здравето: чупливост и изтъняване на ноктите и косата, увеличаване на риска от развитие на остеопороза, по-голяма заплаха за рак на дебелото черво...

Функции
Калцият помага срещу упоритото безсъние, участва в обмяната на желязото – враг е на желязодефицитните анемии, улеснява навременното и ефективно предаване на нервните импулси, укрепва имунната система. Честите нощни “опъвания” в ходилото или прасците е знак, че тялото неистово се нуждае от него и от магнезий. Намаленото количество на калций в организма води до кръвоизливи, защото се нарушава процесът на съсирване. Този минерал предотвратява или облекчава слънчевите изгаряния, бори се с алергичните реакции, има роля при изграждането на костната тъкан и активно участва в обмяната на водата, мазнините и белтъците. В тялото на човека има около 1.5 кг калций. 98% от него са в костите под формата на калциев фосфат и калциев карбонат, а останалите 2% – на калциеви йони. Калцият се нарича полифункционален микроелемент.

Как да се набавя
Дневно ви е нужен 1 грам от този минерал. Резорбцията му (всмукването) става в червата, а изхвърлянето му – с  изпражненията и урината. Най-добри източници на калций са водата и хранителните продукти, сред които първенци са млякото и млечните продукти, зелените зеленчуци (бяло зеле, броколи, салати, различни видове лук, целина, боб), ореховите и бадемовите ядки, сусамът, пълнозърнестите храни, морските риби, портокалите, мандарините... Минералната вода, плодовите и зеленчуковите сокове също доставят калций. При варенето на зеленчуците минералът преминава в бульона, затова не го изхвърляйте, а го пийте или използвайте за приготвянето на друго ястие. Богати на калций са и спанакът, лападът и копривата, но те съдържат оксалова киселина, която затруднява усвояването му. Ако след като се сготвят, те се комбинират с кисело мляко, минералът по-лесно ще се усвои от организма, а и ястието ще е по-вкусно и полезно.
Нетлъстото месо също е източник на калций, но неговото усвояване е по-трудно, отколкото от мазните риби. Обяснението е просто – за да се всмуче бързо в тънките черва, калцият се нуждае от витамин D, а в нетлъстото месо този витамин липсва.
Особено богата на калций е черупката на яйцето. Сварена или печена, добре смляна и приета с мед, тя е отличен доставчик на минерала.

Асистентите му
За да поддържа нужното си ниво в кръвта и в костите, калцият се нуждае от съюзници. Той просто не може без някои от тях. На първо място е фосфорът. Съотношението калций:фосфор винаги трябва да е 2:1. Ако фосфорът намалее, и калцият намалява. Затова включвайте в менюто си и храни, богати на фосфор: риба, пилешко и нетлъсто месо, яйца, ядки (без фъстъци!), пълнозърнести храни. Те ще ви осигуряват и нужното количество калций. Фосфорът прави сърдечната дейност ритмична, тонизира работата на бъбреците, подпомага растежа и качествената обмяна на мазнините, храни мозъка. Фосфорът пък е зависим от витамин D. Триото –  витамин С, калций, витамин D, е много важно за организма. Калцият вика на помощ витамин D, той пък вика на помощ витамин С и когато са в съюз, действат ефективно.
Половите хормони стимулират всмукването на калция. Киселините, особено оцетната и лимонената, са му добри асистенти. Те му помагат да се задържи в кръвта. Подправянето на салатите, супите, сосовете... с лимон и по-малко и рядко – с оцет, е изключително полезно. Движението и слънчевите лъчи са мощен фактор за усвояването на калция.

Кои са враговетеТози минерал обаче има и врагове, и то не един. Абсорбцията му е намалена при пушачите. Пристрастената към цигарите жена е два пъти по-често застрашена от счупвания от остеопороза в сравнение с непушачката. Алкохолът, особено концентрираният, приеман системно и в по-голямо количество, ускорява загубата на калций в кръвта и той бързо се изхвърля с урината. Кафето също е сред враговете. С всяка изпита чашка се губят между 4 и 6 мг калций. През бременността и кърменето намалете кафето до две чашки на ден и задължително го разреждайте с прясно мляко. През 9-те месеца ограничете консумацията на спанак, лапад, цвекло заради оксаловата киселина, която образува с калция неразтворими калциеви оксалати. Ако ядете в голямо количество целулозни храни, фибрите им са антиоксиданти, действат слабително и са щит срещу рака на дебелото черво, но затрудняват усвояването на калция. Те блокират достъпа му до стените на червата, откъдето той трябва да премине в кръвта. Излишъкът от сол – над 6 г дневно, също пречи  на усвояването на калция и той се изхвърля с урината. Прекаляването с умствена и с физическа работа, т.е. умората, особено при бременните и родилките, също ускорява загубата на елемента и намалява усвояването му. Дългото болнично лечение и възстановяването след това или прекарването на много часове в леглото намаляват нивото на калция в организма. Причината за това са липсата на физическа активност и на контакт със слънчевите лъчи.
От значение за калция е и наследственото обременяване. В рисковата група са семейства, в които има хора с много нисък ръст и с изкривени кости. Заплаха има и при жените, предразположени към менструални смущения. Интересно и любопитно е, че 70% от всички, които гладуват (в ранна възраст от бедност или мания са отслабване, прилагайки всевъзможни диети), се лишават от възможността да имат здрави кости, зъби, коси и нокти. Те стават нервни, агресивни, имат проблеми с имунната система... Това са последици от факта, че приемът на калций с храната системно е бил нарушаван и неконтролируем. Поддържането на добър приток на този минерал, необходим за безбройните му функции в организма, е много важно за здравето. Това изискване може да се сравни с една сграда. Ако материалът, от който е направена, е висококачествен, тя трудно ще се руши. Най-важният градивен материал на нашата “строителна площадка” – скелетът, е калцият. Ако той е в нужното количество, “ремонтните работи” ще са редки и дребни.
Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #612 -: Януари 31, 2012, 18:21:56 pm »
 Рози ,май наистина ще позная ,че сте станеш професор с толкова четене :balk_71: . Как си миличка? Кога смяташ да посетиш доки? Много те гушкам сладка и се пази :balk_21: :balk_21: :balk_21: :bighug: :goodluck:.
Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #613 -: Януари 31, 2012, 20:35:25 pm »
Здрасти, Марги! В четвъртък съм при доки! Запълвам времето до тогава! Сутринта ще ми излезе токсоплазмозата и после съм при доки! Ох, температурата взе да пада и започвам да се притеснявам! Дано утре пак се покачи! 
Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #614 -: Януари 31, 2012, 20:41:08 pm »
 Айде сега,че ще те пляскам много :balk_77:.  Горе главата . Всичко ще е както трябва и няма да имаш никакви проблеми. Успокой се че ще навредиш на бебчо. Гушкам те :balk_104:
Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #615 -: Февруари 01, 2012, 14:21:04 pm »
Роузи, мила, ( чак ми е неудобно  :D) не съм влизала отдавна и виждам, че си имаш положително тестче! Честито мила! Много се радвам за теб! Желая ти леки 9 месеца, желая ти да ти минат леко и да им се насладиш.
Как се чувстваш!
Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #616 -: Февруари 01, 2012, 18:41:04 pm »
 Рози  :bighug: :bighug: :bighug: :balk_21: :balk_21: :balk_21:
*
Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #617 -: Февруари 02, 2012, 00:49:13 am »
Роуз успех утре :) чакам да се похвалиш как е минал лекаря :)  стискам палци


*
Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #618 -: Февруари 02, 2012, 12:40:54 pm »
4AKAMETE  S  NOVINI OT  DOKI :bighug: :goodluck:
<br /><br /><br /><br /><br /><br />  в о4акване на  третото  мишле!!!<br /><br
Re: Графиката на rosefromstars
« Отговор #619 -: Февруари 02, 2012, 16:42:01 pm »
Тук съм вече! Всичко изглежда наред, видяхме вътрематочна бременност и плодно сакче с диаметър 15 мм. Много сняг наваля и не мога да отида да взема изследването за токсоплазмоза. Ще отида утре. Това е. Дано всичко бъде наред...

П.П. Плодното сакче отговаря на края на 5та, началото на 6та седмица. Размерите на плодното сакче през 6тата седмица: Sac size = 14 to 25mm .
http://www.baby2see.com/development/ultrasound_sonogram/first_trimester_scans.html#week4
http://www.ladypill.com/calendar.php
« Последна редакция: Февруари 02, 2012, 17:22:07 pm от rosefromstars »