0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #280 -: Октомври 20, 2011, 18:48:01 pm »
Aз от 7 месец започнах да пазарувам и да ви кажа освен че е неповторимо удоволствие, беше едно от малкото неща които успяваха да ме разсеят от мисли за проблеми, контракции, шийки и прочие. А и аз съм си със мнение по всички въпроси, всичко се обмисля по два и три пъти, е не мога да си представя как ще оставя някой да пазарува вместо мен шишета, биберони, стерилизатор...за бебшките дрешки да не говорим. Единствено от списъците пропуснах помпа за кърма, но съм си избрала ако ми потрябва. :D Нещо противоречиви мнения чувам, един ползвал, друг не...
Ето два списъка, които имам запаметени в компютъра:
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=613
http://moebebe.com/?id=4
а за близнаци, една дискусия на мами минали по този път:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=31649.msg539941#msg539941

*
« Отговор #281 -: Октомври 20, 2011, 20:01:43 pm »
А защо чакате да купите количка след раждането? Това е една от по-големите покупки и изисква доста разкарване и преценяне преди самата покупка.

Като четох съвети за покупки на неща за бебето, препоръчват да се започне с по-големите/обемни покупки, като количка, креватче, преносимо легло, ваничка и повивалник. Другите са дребни нещица и могат да се подберат и купят на всяко едно излизане преди самото раждане (а и е голямо удоволствие).

Аз също полека-лека започнах да събирам неща - ние сме сами в Лондон, и разчитаме на себе си общо взето за покупките, така че по-ранното планиране се надявам да ни спести стрес по-късно, макар съм сигурна че нещо ще забравя или просто ще ми хрумне че ми трябва :)

При мен се получава малко странно с пазаруването - по-голяма хамалогия ми изглежда от нормалното - винаги като гледам детски дрешки се чудя, пресмятам месеци, сезони, направо ме заболява главата :) Предполагам с времето ще се поотпусна, но засега гледам да се придържам към основните неща за бебето - от всичко по малко като за начало, пък времето ще покаже. Например не мисля да вземам козметика освен някакъв безобиден шампоан или сапун - целия маркетинг около лосиони, олио, пудри, и тн е прекален... Също и аксесоарите за храна - както silvia29 спомена - сокоизстисквачка  8O
« Последна редакция: Октомври 20, 2011, 21:12:50 pm от vaci »

*
« Отговор #282 -: Октомври 20, 2011, 20:35:03 pm »
Аз започнах с покупките някъде от 4 мес., но по малко - всеки път след преглед като видехме малкия минавах през магазина и си купувах по нещо дребничко. Наистина според мен в 8 - 9 мес. е малко неудобно за ходене по магазините, защото бързо се уморявам, въпреки че не съм с голям корем. Тази седмица купихме зимното якенце-ескимостче и спално чувалче. Остават ми шишетата и бибероните. Повечето от големите мебели получихме като подарък и остава само да ги монтираме. И аз като vaci не мисля да купувам бебешка козметика освен шампоанче. Тук в Австрия и без това не се препоръчва бебетата да се къпят с шампоани и да се използват кремове и пудри, освен ако няма проблем. В България има специални препарати запране на бебешки дрехи, а тук и такива няма.

*
« Отговор #283 -: Октомври 20, 2011, 21:08:03 pm »
ra4ko75 , от Австрия съм си взимала за бебето прах за пране - "ОМО", мисля че от "Мюлер" беше. Жената ми предложи и още няколко варианта, но бяха гелове - не прах, а след чететно по въпроса кое е за предпочитане при новородено исках да е прах за пране. Сега пера с един розово-бананов на цвят "Ариел", води се сензитив. Не е имало проблеми с никой от перилните препарати. Не съм гладила никога нищо на бебето - всичко в сушилнята и после на него. :D

Момичета, не се подлъгвайте, че "дреболиите се купуват по-бързо и лесно", това че ги имате на списък - не прави пазаруването им по-експедитивно. Особено като е първо дете/деца и след толкова чакане...започва едно избиране и за най-дребната вещ, а т.нар. дреболии са 100 чешита и ставаааа. :lol: Примерно - в списъка ви пише "бодита - х броя", ама в магазина има 20, 30, 50 вида кое от кое по-хубави, а вие ще купувате само 2,4,6... И без да се усетите - заминал ви е един час само за избор на тях, а ако сте в напреднала бременност - коремът натежава, гърбът боли, списъкът ви сякаш си седи без нищо отментнато и вместо да ви е кеф - ви хваща нервата накрая.

Аз лично започнах да пазарувам от 4-я месец, но "кампанийно", на някоко стабилни шопинг-тура и преди да вляза в 8-я, оставаше само леглото и количката да заръчам, но те вече бяха избрани. Та не ви съветвам да оставяте почти целия бебе-шопинг за последния момент. Да се купува малко по малко, но редовно през цялата бременност - също е разумен вариант. Но всичко за бебето да се набавя едва ли не на път за болницата, или след раждането - за мен е самоубийство за нервите на майката.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

« Отговор #284 -: Октомври 20, 2011, 21:53:22 pm »
Аз сега влязох в 4-тия, но още ми се струва рано да купувам, а пък не искам и за последния момент да оставям всичко. Може би от другия месец ще започнем обиколките по детски магазини, а там непременно ще си харесам нещо ;)

Смятам по-скъпите покупки - количка, кошари и матрачета да са първите неща, ако не броим смяната на дограмата другата седмица  :lol:
« Отговор #285 -: Октомври 20, 2011, 22:22:04 pm »
да споделя и аз относно пазаруването  :wink:

почнах да пазаря дрешките около 7 месец, но пак количката я купих още от 5 месец  :lol:, вярвах, че всичко ще бъде наред и гледах да не ми минават никакви лоши мисли,леглата ги оставих за след раждането, отначало бяха в една преносима кошара заедно, хем са мънички и са заедно, хем я сложих точно до леглото и ми бяха на ръка разстояние, та чак след като навършиха 2 месеца купих легла, имах време да си ги избера и да реша какво и що искам.
има неща които никога не съм ползвала, например термометър за водата....изобщо нямах време да играя и да меря с него, най лесно се мери с лакътя.......щом не пари или студено, значе е ок  :wink:
относно помпата.....мисля, че това едно от най-нужните неща.първите дни  гърдите ви стават като камъни...бебето още няма сили да засуче хубаво, а и колко му трябва тогава,та с помпата веднага се регулират нещата.аз хем с малки гърди, а и нямах и кой знае каква кърма.......но без помпа първите дни просто щях да гръмна.
и не купувайте много дрехи......всичко супер бързо омалява, гледайте да е само най-необходимото да взимате, колко и да са ви сладки нещата, после ще ви е гадно като не смогнете всичко да износите  :D
лека бременност на всички  :wink:
« Последна редакция: Октомври 20, 2011, 22:24:12 pm от marigri »
*
« Отговор #286 -: Октомври 20, 2011, 22:35:07 pm »
ra4ko75 , от Австрия съм си взимала за бебето прах за пране - "ОМО", мисля че от "Мюлер" беше. Жената ми предложи и още няколко варианта, но бяха гелове - не прах, а след чететно по въпроса кое е за предпочитане при новородено исках да е прах за пране. Сега пера с един розово-бананов на цвят "Ариел", води се сензитив. Не е имало проблеми с никой от перилните препарати. Не съм гладила никога нищо на бебето - всичко в сушилнята и после на него. :D

Jbrul, много ти благодаря за информацията. Още утре ще попитам в Мюлер за такъв прах, явно аз не съм гледала добре.

*
« Отговор #287 -: Октомври 20, 2011, 23:08:54 pm »
Аз пък бях обиколила с таткото магазините за по-едрите неща и където харесах нещо го записвахме какво, къде и като родих на следващия ден той отиде и накупи всичко наведнъж - кошници, количка, първо преносимо легло, поръча матраците за люлките, ваничка, стойка, повивалник... Дори комплектите за изписване той ги купи, изпраха и изгладиха с бабите.
Аз от 6тия купувах единствено дрешки и по-дребни пособия - шишета, стерилизатор и т.н.
Голяма параноя ме гонеше... Много се притеснявах колко броя ще си приберем от родилното...
*
« Отговор #288 -: Октомври 20, 2011, 23:20:55 pm »
Мими и мен ме гони същата параноя и затова за сега съм на същия принцип като теб - набелязвам какво ми харесва и толкова. А и сега съм на постелен режим, така че не мога и да искам да обикалям. Като мина 28 седмица вероятно ще започна да си набавям някой неща. А и двете ми приятелки родиха тази година и доста неща ще взема на заем от тях. Специално дрешки и двете имат много, които дори не са обличани, така че ще са ми от помощ.

« Отговор #289 -: Октомври 20, 2011, 23:30:36 pm »
Относно количката и това кога да я купим, аз де водя от това, че гаранцията на всяка количка започва да тече от датата на закупуването й, какъв смисъла да я купя три или пет месеца по-рано?!
*
« Отговор #290 -: Октомври 20, 2011, 23:38:11 pm »
Аз започнах да пазарувам през осмия месец. Не ми тежеше, макар и да беше зима. Няма по-голямо удоволствие от това да сбъдваш мечтата си. :)
В началото на деветия бях купила и изпрала вече дрешките; леглото беше у дома, макар и несглобено; бях взела стерилизатор, едно-две шишета, принадлежности за баня; както и всички необходими неща за мен и бебето за болницата.
За след раждането останаха корито, повивалник, леген.
И помпата за кърма я взех след раждането - мъжът ми я купи и ми я донесе в болницата. Това отчитам като грешка, понеже без помпа е немислимо - тя хем спомага за слизането на кърмата, хем след това облекчава гърдите след потичането й. Но понеже имах няколко случая около себе си на жени, на които не им е тръгнала въобще кърмата, не ми се щеше да рискувам и да правя инвестиция в нещо, което не се знае дали ще ползвам.
Количката я купихме месец след раждането - по-рано просто нямахме нужда от нея, понеже Виктор се роди в най-големия студ. :) Бях си я набелязала от нета и веднага като се затопли отидохме да я видим на живо и да си я купим. :)

Та, като изключим леглото, по-скъпите и големи покупки оставихме за след раждането. Другите дребни неща избирах и купих сама. :)

Доставете си това удоволствие, момичета, не се лишавайте от него!
Леки оставащи дни и безпроблемно раждане на всички желая.  yahoo_17

*
« Отговор #291 -: Октомври 21, 2011, 00:01:09 am »
Относно количката и това кога да я купим, аз де водя от това, че гаранцията на всяка количка започва да тече от датата на закупуването й, какъв смисъла да я купя три или пет месеца по-рано?!

Съгласна съм с логиката ти, Къди, не бях погледнала нещата по този начин. Щом доставката и наличността не са проблем - тук отнема време да се достави, а и не винаги набелязаният модел ще е в наличност, и намаленията играят голяма роля :) Пропуснах да кажа че последното е важен стимул в моите покупки :)

*
« Отговор #292 -: Октомври 21, 2011, 07:58:27 am »
Да не остана по назад и аз да си кажа :D
Започнах да пазарувам от 6-ти месец. До тогава ходех на работа и нямах никакво време.
В началото на шести месец излязох в отпуска, след това болничен и се започна. Обикалях много по магазините. Времето беше много хубаво.
И всеки ден се прибирах с нещо за беба. Водех се по списък от магазин и нищо излишно не бях взела.
Количката знаех коя ще е още като видях положителния тест. Взех я в 8-ми месец, тогава ми я докараха от Варна :D
8 години бях чакала този момент и въобще нямах намерение да оставя това удоволствие на никой. Мъжа ми в началото го гонеше суеверие и все повтаряше - "Като родиш ще купя всичко". Но с мен на глава не се излизаше.
Исках като вляза в девети месец всичко да е готово. Креватчето сглобихме в средата на осми месец и беше пълно с бебешките неща.
Когато влязох в девети месец изпрах и изгладих дрешките и ги подредих :D
И когато се прибрахме със София в къщи имах всичко, до най-малката подробност.
Майка ми беше изпаднала в едно странно състояние на духа след раждането. Не знаеше къде се намира и все повтаряше - "Благодаря, че не остави аз да се оправям с тези неща. Като гледам за какви неща си се сетила да купиш, ако трябваше аз да го правя щях да оплескам нещата"
Използвах прах Сано Максима.
Подготвих торбите за болницата в седмицата на раждането(родих в петък планирано) и само трябваше да ми ги донесат.

Наслаждавайте се на бременностите си и мислете положително!

А ние със София ви изпращаме цялата си положителна енергия :D

« Отговор #293 -: Октомври 21, 2011, 11:00:06 am »
Аз започнах с покупките веднага след първата фетална морфология- купих чорапки, шапка и лигавник. От тогава до сега все намирам повод да мина през някой бебешки магазин да и да купя по нещо. За сега имам доста от нужните дрешки, стерилизатор, преносима кошара, залъгалки. Предстои ми тези дни да купя пелени, чаршафчета и шишета, както и тоалета за изписването. По принцип не съм суеверна, но сме харесали креватче, което не смея да купя и да донеса вкъщи, вижда ми се някак страшно да ми стои празно креватче вкъщи, но следващия месец вече ще трябва да го вземем. Относно количката подкрепям Къди, няма смисъл да ти стои като паметник, а пък да й тече гаранцията. Аз съм харесала 1-2 модела, а и една приятелка ми е обещала да ми даде почти нова комбинирана количка, ще я видя и ако е ок ще си спестя тази покупка, ако не ще я вземем малко преди раждането или дори след него.
« Отговор #294 -: Октомври 21, 2011, 11:11:12 am »
Аз мисля да започна с пазаруването към 7-8 месец, раничко ми се вижда от сега  :)

А сега моля ви някой бързо да ме успокои , че няма страшно, че аз съм с AB-, а половинаката с 0+ кръвна група. Четох , четох из нет-а ама разбрах само че се правят излседвания за антитела 5, 7, 9 месец, но не ми стана ясно ако ги има тези антитела какво се прави...  osi_1 osi_1 osi_1
« Последна редакция: Октомври 21, 2011, 11:37:14 am от brainbug »

*
« Отговор #295 -: Октомври 21, 2011, 11:26:09 am »
brainbug споко, ако бебето е с положителен резус фактор се поставят някакви инжекции - не си спомням как се казваха. Снаха ми беше така, спомням си, че бяха и дали някаква инжекция, която трябваше да се постави след раждането и всичко е ок :D

*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
« Отговор #296 -: Октомври 21, 2011, 11:26:27 am »
Тук има 1 подробна статия по въпроса:
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=622
Тази инжекция се поставя за да няма проблем със следваща бременност с бебе, което е с + резус фактор.
« Последна редакция: Октомври 21, 2011, 11:28:39 am от gergana :-) »
« Отговор #297 -: Октомври 21, 2011, 11:36:45 am »
Благодаря ви момичета!!!  :bighug:

« Отговор #298 -: Октомври 21, 2011, 11:37:31 am »
Аз мисля да започна с пазаруването към 7-8 месеца, раничко ми се вижда от сега  :)

А сега моля ви някой бързо да ме успокои , че няма страшно, че аз съм с AB-, а половинаката с 0+ кръвна група. Четох , четох из нет-а ама разбрах само че се правят излседвания за антитела 5, 7, 9 месец, но не ми стана ясно ако ги има тези антитела какво се прави...  osi_1 osi_1 osi_1
Моите родители са точно със същите кръвни групи.Но на времето практиката е била друга-и на мен и на брат ми,ни е сменена кръвта веднага след раждането ни.Сега медицината е по-напреднала.Не се притеснявай,при първа бременност няма проблеми(стига преди това по някакъв повод не си "губила" кръв-операция,кръводарение или нещо от сорта).Както ти е писала и bebs_y,след раждането ще ти бият една инжекция,за да няма проблеми при следваща бременност.Но ти задължително кажи на гинеколога си,ако вече не си го направила.
Сега се успокой и се наслаждавай на бременността си :)
[/url]
« Отговор #299 -: Октомври 21, 2011, 12:06:23 pm »
Аз мисля да започна с пазаруването към 7-8 месец, раничко ми се вижда от сега  :)

Спокойно, това не е толкова рядко срещано, аз също съм родена от майка AB- и баща А+,аз съм + резус фактор, не ми е сменяна кръвта. Инжекцията, която се поставя е Анти Д гамаглобулин, в последните години при периодичното изследване в хода на бременноста ако се окаже положителна пробата за антитела се поставя същата инжекция и преди раждането в 2 приема, на братовчедка ми така и я поставиха и всичко е наред.