Аз не искам децата ми да са послушни. Искам да са добри, възпитани, с моята ценностна система и да разсъждават сами. От послушание файда не виждам.
На същото мнение съм, спести ми писането.
По мои наблюдения обаче, в повечето случаи думата "послушание" в БГ се ползва като кратко обобщение на това, което изреждаш, въпреки че е неточно и невярно като понятие. Това за младите хора обаче... По-възрастните си влагат точно буквалистика като кажат "послушен" и досега не спирам да се дразня на такива "пожелания" относно Дани.
Натали, да те утеша Ъгейн.
Това, че Дани има пряк достъп до всякакъв добитък в момента, изобщо не помага да спре да нарича "ко" всички видове животни на общо основание. Определено прави разлика между теле и кокошка, няма как да му изглеждат еднакво, но пак е "ко". Този "проблем" иде от нашата домашна котка, която галено наричам Писко, тя е край Дани откакто се е родил и естествено - беше център на вселената му допреди месеци. Всъщност, точно тя първа беше удостоена с честта да се обърне към нея лично /по име/ и то беше... КО
Чувайки как я наричам, напъна се човека, но стигна само до "ко", сега вече я нарича "ико", или "иско" понякога и то само нея. Другите дворни котки са просто "ко", както и всякакви други животни. Лястовичките - също.
Схваща когато питам за различен вид животно, защото като кажа : "къде са лястовичките?" - отива на мястото където кацат, гледа си нагоре и ако са там ми ги посочва. Въпреки, че сочейки ги ги нарича "ко", знае че не го питам за котката. Просто още е твърде рано, да артикулира дума като "лястовичка"...къде отидох и аз, не би могъл и доста по-лесна дума да каже. Ако питам "къде е Писко" - търси конкретно нашата котка, ако питам "къде са котките?" - ходи да ги издирва по оградата, тези дворните... Споделям ти го подробно, за да видиш, че не е до картинки, книжки, живи животни и родителско старание, а е до ЕГН т.е. всяко нещо с времето си. Ние майките сме "алчни", като видим лееек напредък за нещо и вече ни се щат чудеса от днес за утре и ако не стават - "ама аз съм калпава майка". Няма такива филми!
Относно проговарянето и говоренето като цяло - аз съм цербер по въпроса да не се говори на "бебешки". Кучето е куче, то казва бау-бау, но самото то не е бау-бау и в този ред. На колата й казвам кола, знае какво е кола, отива там и ако му кажеш "бу" започва да се оглежда за к'во го питаш аджеба
Избягвам аз лично, да имитирам неговия "говор" и не разрешавам на хората около мен да го правят, предпочитам постоянно да повтарям правилно думата и той да опитва да я изговори. Е, има и изключения когато ми е забавно, или се глезим... В момента ме кефи как казва "ика" т.е. "иска", понеже все питах: "Данаил иска ли еди какво си?" и оттам той отговаря по този начин - ика. Засега С-то му убягва, иначе Р-то е като при майка му - брутално и уверено, още преди годинката.
Раши, много гнусна случка с майка ти
Дано не се повтаря, вече нямам грам коментар в такива случаи, а то е и безсмислено всъщност...
elle22 И сама си наясно, че когато Тереза ти се тръшне така в САЩ - реакцията на хората край вас е: "еми бебе/дете е". А пък при нас е: "Ауууу невъзпитано, аууу какво е проклето, аууу ма това дете майка няма ли..." и в този дух. Кога с поглед, кога с думи направо ще ти го кажат. Та оттам всички, вкл. и аз се чувстваме мега зле когато нашите се тръшнат така на обществено място, докато в къщи - много бързо и адекватно им реагираме и минава "кризата" за нула време. А малките хитреци бързо сгряват, че ако го правят в парка - следва гуш и утеха и естествено точно там започват да въртят номерцата. Ама мноооого вода има да изтече докато обществото прескочи от идеята за "послушно дете/бебе" до "нормално, здраво дете, което има всякакви фази и настроения".