джам, можеш например да вземеш книжка на какъвто език си искаш ( виж по-долу съм писала), много документи има на езици, които са често срещани включително и за гласуване. държавата разпространява въпросника за преброяване на 6 езика. По време на президентската кампания на Хилари Клинтън и зададоха въпрос дали би подкрепила англиският да стнае официален език и тя категорично отрече и каза, че никога не би го подкрепила. Ако стане, това би отворило вратата на точно такива неща- да не се дават държавни пари за нищо на друг език и само би отделило тези хора, не би ги приобщило.
Боби, какъв е "нашият" начин за претопяване и какъв е американският, та техният е правилен, а нашият - не?
начинът е един и същи навсякъде. има такова нещо като официален език, заложен най-често на ниво Конституция. на него се комуникира в държавата, на него се преподава в държавните училища. така е и в САЩ, така е и в България. аз лично не виждам никаква разлика в начините.
Много е различен европейският от американският начин и както виждаме в последните години Европа има доста проблеми с имигрантски общности, защото хем ги приема( физически), хем не ги иска много много. В Европа ги подпомагат финансово, но не правят нищо да ги приобщят. В САЩ е точно обратното - финансово подпомагане почти няма, но пък живота улеснява до накъде приобщаването. Европейците направиха голямата глупостда създата всичките тези неприобщени общности , защото им трбяваше прираст дa си поддържат социалнит е системи. Това е плиткоумно мислене на политици мислещи само до следващите избори. Е да, ама сега вече второто поколение няма къде да ходи, защото са си родени в тези държави и са си техни гражданипо рождение, ама понеже се индентифицират с каквито там са родителите и започваме да виждаме проблемите на този вид общество. Не може ти да напускаш един куп народ и да очакваш, че ти с нищо няма да се съобразиш, понеже си си „в къщи“. Не се съобразвяш s първото поколение но втoрото и то си е „в къщи“. Няма как да стане просто, не и в 21ви век. Ако не са искали промени, да не са позволявали такова преселение накуп. По този повод да вметна, че и българите трябва да разберат, че турците са си в тяхната си родина тук и не може ние да се опитваме да ги командваме и да смятаме, че те нямат право да имат глас за каквото и да е. Тук имаше мнения по въпроса кой на кого се бил качил на главата. С какво му се бил качил на главата - ми говорел си на майчиния език. Това е собственическо мислене, но реалността е, че България не е направена само то Българи и че тези другите, от които е направена, също са си в родината, колкото и на някои хора да не им се иска.
В САЩ им дават свобода за всичко - да ходят на училище като нинджи, ако искат( визирам хижаба на мюсюлманите),на никой не му пука. Има например закони задъжаващи болниците да намерят преводач на езика, който говориш, независимо какъв е. Печатат книжката за шофьорските курсове на английски, испански и където има големи други общности на техните езици. Например, оказа се че тук имало много виетнамци, та я печатат и на виетнамски. Никой не се е оплакал от това, че се дават пари от държавата. Може и с преводач да вземеш книжка, аз съм ходила да превеждам.
Начинът по който ги приобщават е много умен. Първо – не слагат някакви измилен забрани на първото поколение имигранти и второ „промиват“ мозъците на всички деца с американски наицонализъм, което аз мисля, че е много умно, че го правят така. Всяка сутрин в училище преди да започнат часовете в училище с ръка на сърцето се рецитира клетвата в знамето и републиката.
Естествено пак има проблеми. Ето бомбите в Бостън бяха сложени от имигранти, но малкият е кажи-речи израстнал тук. Но религията е опасно нещо. Аз в нея виждам много повече проблем от това кой как се казвал. И Барак Обама има хем кенийско име, хем е черен, пък това не му попречи да стане президент на най-влиятелната държава в момента . Съвсем други са важните неща вече.