странно как във време когато има значими събития в държавата ние тук в темата си мълчим. сигурно това значи, че сме заети с "реалните" неща, вместо само да си говорим за тях?
Не, не значи това. За съжаление.
Значи само това, че за пореден /не знам кой вече път/ - клекнахме и се разделихеме. Кое от двете настъпи първо ми е трудно да определя, само констатирам каквото виждам.
Хората с пари и власт - вкараха набързо "в правия път" медиите и те от своя страна - взеха да въртят "редовна програма", студиа с "правилните хора" и "правилните изказвания"... В новинарските емисии изрично се обявява вече, че сега ще си починем от протести и ще гледаме кой взел "Оскар" и къде колко дъжд валяло. Ако ще се отразява нещо за "протестиращи хора" - то са двама пияни, ама мнооого пияни пред президентството, като единият бива зрелищно задържан от "органите" понеже носел газов пистолет и нож и казал, че ще трепе г-н Президента... Други кадри от блокада на "Орлов мост", в които протестиращи чупят кола на гражданин, който се опитва да мине през тях...т.е. сещайте се сами, че на нормалните хора им писна от тези "глупави протести на една шепа глупаци". Кадри на пияна тийн компания, която вандалства из София и е причислена към протестиращите. Междувременно - всички си платихме двойните и тройни сметки за ток разбира се.
По всички предавания, се изказват едни лица, които аз помня от своята най-ранна младост. Те основно обясняват как това дето се искало сега от "малоумните граждани" е: 1.невъзможно, 2.ненужно, 3.тъпо, 4.вредно за държавата и тях самите, 5.опасно и заплаха за националната сигурност...6,7,8...123 - все в този ред. Надменно, назидателно, тонът е добре подбран.
Понеже колкото и всички да сме бесни от ситуацията - няма как да се протестира съвсем неорганизирано, та все пак основните деятели в някои ФБ-групи се оказаха говорители на всички нас. И тези момчета - от студио на студио, от площад на площад...изпаднаха в амок. Ако изобщо ги дават някъде последните 2-3 дни, то е за да се "насладим" как родните журналисти и репортери ги въртят на шиш с разни "изключително важни въпроси", като: Вие г-н Х, след като сте на еди каква си работна позиция и явно имате високи доходи и можете да си плащате сметките, вие защо сега така м? Г-н Х започва да се обяснява съответно как той е еколог, как преди 2 години, случайно решил, па протестирал за нещо чисто екологично, но после като станало така и ... Аха...значи г-н Х изобщо всъщност няма проблем със сметката за ток, той даже не се вълнува от темите на протестите, а той може би е подставено лице, или просто някакъв жаден за слава тип там, пък ако може и до политическа кариера да добута. Това се внушава на драгия зрител, читател, слушател. Офанзивата е по всички средства за информация все пак.
Драмата става сАвсем сапунена, след като два дни водеща новина е как г-н Бойко Борисов бил с хипертонична криза в болница "Лозенец". Баси и трагедията това!!! Докъде докарахме добрият г-н Премиер /в оставка/ с тази наша черна неблагодарност. Изобщо не ми се коментира що за "трагедия" може да е един човек с хипертонична криза в държавата на хипертониците, според н'ам колко европейски статистики. Все едно до сърдечна трансплантация беше опрял поне, то такова отразяване и истерия по въпроса. Ми ще пие хапове, ще балансира менюто, ще намали пурите и чалготеките и ще се пооправи. Поне за добри лекари, добър живот и добри медикаменти - пари има. Не е като раковоболната майка на 3-месечно бебе, за която всички плащачи на нереални двойни сметки в тази държава, все пак успяхме да съберем 150 000 евро... Щото сме кофти хора нали. Не като добрия г-н ББ. Гротеската беше , че двете новини се излъчваха в една и съща емисия апропо, ама тая за "разбитото сърце" на ББ беше водещата.
Народецът във ФБ конкретно - е зает да се занимава с това, кой е по-тъп от другия, кой колко нелепи искания има точно, защо ги има, защо не са други тези искания, защо "лидерите на протестите" са еди кои си и какви си, а не едни живи божества разбиращи от всичко...
Та това е Елена положението. Заели сме се пак с "реалните" неща, ама не с тези които ти си мислиш и аз се надявах /поне малко/. Никой не пише тук според мен, защото едните се чувстваме глупаво, че се надявахме за пореден път, а другите дето са го гледали този филм повече пъти - се въздържат да ни кажат "аз нали ти казаааах?". Защото вероятно помнят колко са мразели да чуват същото от други по-препатили от тях навремето. Та си мълчим май, че да не се караме за поредния несъстоял се етап на "българския преход". Сетих се тези дни за една песничка от 90-те, в която се пееше : "все сме във криза и всичко е следствие" и ми е тъжно актуална и днес.
Не знам другите защо не пишат, аз поне досега не писах, защото ми е много неприятно да си призная, че въпреки себе си си позволих оптимизъм и накрая пак стана каквото очаквах. И не, не се чувствам лично и персонално отговорна за неслучването. Не и този път.