0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Родена съм в Бургас, живея в Пловдив, демек няма пряк контакт със малък град или село, но не оставам като кон с капаци и да гледам само мойто си и поне се опитвам реално да  възприемам и оценям действителноста.

Не разбрах някой навит да живее в Павликени примерно? Но без условия ако това, ако онова. ... едва ли ще има мераклии. А защо ли?
Аз съм родена в София и живея в София, засега  :wink: Преди да забременея пътувах сутрин по час и половина за работа и вечер също толкова. Не мисля, че като не ми харесва, нямам право да го кажа на глас. Вярвай ми, добре оценявам реалността около мен... И не, не се оплаквам, а споделям, че ако имам възможност бих отгледала детето си до към 7-ми клас в малко градче.  Даже снощи казах на мъжа ми - До 7-ми клас в Банско, а след това в Езиковата гимназия в Кюстендил :lol:

В Павликени не знам, не познавам никой там и ще ми е трудно. Ама да ти споделя за един не чак толкова голям и "богат" град, а и именно Кюстендил. Много неща ме свързват с него. Историите са две.
История № 1: Мой първи братовчед, живя 10 години в Италия, там се роди детето му. Върнаха се, детето учи в Кюстендил, съпругата му работи в Общинска полиция за около 400 лева и той като преводач в една италианска фирма в Кюстендил за около 500 лева. Мнението и на двамата е, че са в пъти по-щастливи с тези доходи.

История № 2: Племенница на мъжа ми, на 11 години. Е, такова активно дете не съм виждала. В Кюстендил явно не е като да няма извънкласни дейности. Тя пее народни песни, танцува народни танци, тренира таекуондо, рисува, а лятото плува... За да отиде някъде не е необходимо някой да я води, предимството на по-малкия град.

*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
Авалон, тук не става въпрос просто да избереш град от картата на България и да отидеш да живееш там. А при условие, че имаш някаква база и близки в по-малък град, да избереш да отидеш там, а не в София или подобен голям град.

Ники, за вас това ми се вижда страхотен план :)
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*
Авалон, тук не става въпрос просто да избереш град от картата на България и да отидеш да живееш там. А при условие, че имаш някаква база и близки в по-малък град, да избереш да отидеш там, а не в София или подобен голям град.
Благодаря, Ема, не можах да го формулирам по-добре  :D

Ники, за вас това ми се вижда страхотен план :)
Надявам се и аз, че е страхотен план  :D

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Авалон, тук не става въпрос просто да избереш град от картата на България и да отидеш да живееш там. А при условие, че имаш някаква база и близки в по-малък град, да избереш да отидеш там, а не в София или подобен голям град

Ема, точна, както винаги. :)

аз съм родена и израсла в София - тук са ми жилището, приятелите и роднините, за които имам да се грижа. защо да ходя аз в Павликени?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Според мен не е баш така това с базата. Мисля, че идеята на Авалон е, че е че много хора избират да се местят към София, без да имат подобна база и близки, а не избират да се местят в малък град, без да имат същото. Значи към София поток без подобни условия има постоянен.

П.П. Същото е и за емиграцията. Много хора емигрират на места,където са съвсем сами,но много рядко някой се връща в България, ако няма никой.

*

ema2

• 888
Всъшност, като се замисля, Павликени може би не е чак толкова лоша идея.
Да речем, някакво предизвикателство ще се окаже.
 :lol:
Fly on proud bird
You're free at last
*
Всъшност, като се замисля, Павликени може би не е чак толкова лоша идея.
Да речем, някакво предизвикателство ще се окаже.
 :lol:
Ако отидеш в Павликени много бързо ще ти стане ясно колко много грешиш.
Вие уважаеми дами явно си нямате предатава какво е положението с намирането на работа в подобни градове..... или е спор заради "спорта".
Как ще определите тези хора, които зарязват "база" и близки за да търсят препитание в големия град. Колко ще са хората които ще си зарежат дом , приличен начин на живот, близки и приятели за да хукне някъде ей така за предизвикателството,  може,  но няма да е така масово, каквото го виждаме. Не си давате реално сметка, че става въпрос за физическо оцеляване в повечето от случаите. За това става въпрос. Не за колко часа и дали ще се пътува ( и това е личен избор) дълго до работното място, защото го има. Не за извънкласните форми, защото има средства за да се осигурят такива. Не и за това че най близкото прилично здравно заведение е на 30-40 км и често се разчита на градски транспорт (пак по финансови причини)..... Ей за такива едни "подробности".  Малко са хората,  които ще направят подобни жертви като теб Ники.  И едно е да го мислиш, говориш, друго да го направиш.  А ако се решиш, първо ще си осигуриш препитанието, нали, няма да отидеш и тогава да видиш дали и какви са възможностите, и няма смисъл да коментираме,  че ако не намерите там с мъжа ти работа,  мигом ще забравиш за мераците си. Там,  за тези хора това е даденост, безработицата е в пъти по висока, което обуславя и ниските доходищ.  Без да давам примери аз също познавам някакви хора (колеги от университетите), които са си устроили добре живота на подобни места, но това е по скоро изключение,  а не правило. Много са.  Ще се повторя и потретя, ако бяха толкова розови нещата в малките населени места, както се опитвате да ме убедите, хората нямаше да бягат в големите или другото масово явление да ходят на гурбет за поняколко месеца в чужбина, а това пък ако е живот ..... И ако ще си говорим с поговорки пчелата от меда не бяга.... последното май изчерпва темата.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
И да допълня, не ставаше въпрос за това кой къде да ходи да живее, при какви обстоятелства и защо. Ставаше дума за това КЪДЕ по лесно се живее.   
*

ema2

• 888
А, Авалон, това "по-лесно", малко ме обърква.

Какво значи по-лесно? Аз по-лесен живот за никого не съм видяла.

Лично за себе си, ако пред мен стоеше изборът Петрич - София, при еднаква материална база, щях да избера Петрич.
Това е само условно, защото не оставаме в България.
:)

Fly on proud bird
You're free at last
*
Авалон, няма човек в тази тема, който да не знае причината за обезлюдяването на малките населени места и пренаселването на София. Ти вече две страници се опитваш да ни убедиш, че падаме от Марс. Пазара на труда и в София не е прекрасен, защото имам доста приятели, които работят здраво и не взимат четирицифрени заплати. Не взимат високи заплати, защото шефовете им се изтерикатиха, че тази за заплата лицето Х от град У, ще работи и ще пее. Не обвинявам хората от малките населени места, че са в София, но да ти кажа, че монетата има и две страни. Преди няколко поста споменах, че в предната ми работа хората на една позиция в цяла България взимат една заплата. Кажи ми как се живее с 500 лева в София и с 500 лева в Силистра?
Не мисля, че правя жертва, като искам да се преместя в по-малък град. И не само го мисля, ще го направя, въпрос на месец-два е, да си организирам нещата.
И споделянето на това какви усилия се полагат, за да се организира ежедневието на едно семейство в София ти нарече оплакване. И понеже положението в страната ни е повеме от гадно, аз трябва да съм супер щастлива, че излизам в 7:30 за работа и се прибирам в 19:30. Ми не, не ме кефи.
Лесно няма, няма и да има...

*

jam

• *
  • 14924
ако въпросът е

КЪДЕ по лесно се живее.

тогава отговорът се крие тук:

Кажи ми как се живее с 500 лева в София и с 500 лева в Силистра?

точно това бистрихме досега. и затова давахме примери за ежедневието в големия и в малкия град.
не бистрим къде можеш да вземеш по-голяма заплата. а къде живееш по-качествено за едни и същи пари като сума. поне аз през цялото време за това говоря, а и не само аз, като гледам.

досега всички примери говорят в полза на по-малкото населено място. и навсякъде по света е така. четох наскоро, че за парите, с които в центъра на Лондон можеш да наемеш 20 квадратни метра жилищна площ, можеш да си купиш цяло запуснато село в Испания - барабар със земята и къщите.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Аз живея в неголям град /Пазарджик/ и съм доволна от спокойствието и възможността за организиране на свободното време. Подчертавам обаче, че отдавна със съпруга ми имаме работа с доста добри за българските стандарти доходи и удовлетворяваща ни като съдържание по принцип /е, при мене е с малко резерви, ама няма да се оплаквам :)/. Така че никога не сме били изправени пред необходимостта да се местим в по-голям град в България или в чужбина заради професионалната реализация и доходите. Така че сме о. к. Единственото, което ми липсва от София, където съм учила, са контактите с приятелите ми от студентските години, които до един, ама до един останаха в София - няма ни в провинцията, ни емигранти, от по-близките ми хора. Всичко живо стана или остана столичанин! Докато нямах дете по често отскачах до София за срещи с тях - купони, концерти, ама това време отдавна мина. Но какво да се прави - "пълно щастие" няма.
Авалон, извине ме, но не разбирам сърдития ти тон и нападките ти към съфорумките, които живеят в София. Нали идеята беше да споделим предимствата и недостатъците на живота на едно или друго място? Или аз нещо не съм разбрала?
*

Bobbie

• *
  • 5701
Това е егати безсмисленият спор, Май спорите с Авалон ей така за спора. Не е нещо ново за никого, че никой роден в София не бяга да живее в малък град , а много хора идват в София.  Темата не беше дали с еднакви пари се живее по-лесно, нито ако имаш познати и база, темата беше при сегашните условия къде се живее по-добре. В София се живее по-добре, това са фактите. Разбира се, че има различни обстоятелства и за различни хора това би било различно ( порди което не всички са там :-) ) но, ние говорим в общият случай. Защо София се удвои по брой на жители в последните 20 години? Щото е по-кофти там ли? В София има повече работа, повече възможности за реализация, повече от всичко...

*

jam

• *
  • 14924
Боби, ти си човек на науката.

дефинирай "при сегашните условия". дефинирай "по-добре".

и не, не спорим с авалон (и не само с нея) заради спора. и темата изобщо не е защо хората бегат у софия и ми паркират пред блока.

темата е дали 500 лева в софия не ти дават всъщност доста по-малко от 500 лева в павликени.

и моето мнение е, че ти дават по-малко. както и на теб 1000 долара в София ще ти дадат повече, отколкото 1000 долара в Хюстън. ти защо искаш да бегаш от Америка обратно към долното ниво? нали за същото, което и аз пиша.... парите не са абсолютен измерител, все пак. иначе, няма какво да говорим. ясно е, че ако нямаш хляб, отиваш и се гърчиш там, където има.
« Последна редакция: Март 14, 2014, 16:03:26 pm от jam »

*

ema2

• 888
Боби, ти ела и поживей в София известно време.
И пак ще пишем тук.
Аз съм родена и израсла в София... ами не е вече моят град това.

Fly on proud bird
You're free at last
*

Bobbie

• *
  • 5701
Джам,дефиницията на „по-добре‟ е лична за всеки и аз не мога да я дефинирам.  Факторите са много и с различна тежест за различните хора. Затова абстрахирайки се от отвлечени понятия, които са различни за всеки, аз правя друга проста сметка. Според мен личните дефиниции на повече хора са, че в София на тях конкретно ще им е по-добре ( независимо какви критерии и приоритети имат) иначе движението на хора щеше да е в обратната посока.Та това имама предвид под по-добре- като събереш плюсовете и минусите, кое надделява. Идеално положение няма, всяко място си има плюсове и минуси.

Ема2, София винаги ще е моят град, аз  обичам обичам лудницата, обичам всичко в София, с изключение на трафика. Не мога да си преставя да живея дълго време в малък град. Изкарвам по месец - два и започва да ми доскучава.  Спокойствието на малките градове не е за мен.

*
Цитат
темата е дали 500 лева в софия не ти дават всъщност доста по-малко от 500 лева в павликени.
Джам за мен темата не беше тази,  не за едни и същи пари (което си подчертала).  Явно до тук сме  говорили на различни езици. И няма смисъл да продължаваме (аз поне), най-малкото не става дума само да се остойности живота в малкоя град, ще се повтарям и потретвам като за здравните заведения например там и т.н.  Просто лицето Х няма да взима заплатат У еднаква и в София и в малкия град за една и съща дъужност за да живее и да пее.
Хоуп, не знам къде намери и прочете сърдит тон, а да не говорим за "нападки" от моя страна към съфорумки. Ако е така персонално бих се извинила на всяка една. Ако човек трябва да се извинява за мислите си .. написах какво мисля и толкова. 
И да, наистина спора се превърна в такъв - спор за спорта. Когато се спори само по определен аспект от цялостен проблем или случай работата става като "аз ли грешни се изразих или ти ли грешно ме разбра". Всички ми разяснявате колко трудно се живее в големия,  град сякаш аз съм паднала от Марс, а  в крайна сметка никой не можа да ми разясни  ЗАЩО е толкова масово явлението миграция към по-големия  град. От какво в същност бягат хората. Като е толкова добре в малкия град за какво зарязват дома,  роднини и приятели..... мне, не е само заради предизвикателството само или щото скучно в малкия град.. Този път като въпрос ще го напиша - пчелата от меда бяга ли?
Живея в Пловдив (както казах), не ми е лесно, както на повечето нормални ,  не се оплаквам, нито пък бленувам за спокойния живот в малкото градче, защото привидно само е такъвгрижите там са за други неща, по различни от тези в големия,  но в никакъв случай не са по-незначителни, напротив. Тук ще използвам алегорията на  Джам -  чуждатата кокошка хич не ми изглежда по-патка.
И ако някой реши да се почувства засегнат от тези ми  думи, моля да ме извини.
Авалон, по-скоро аз се извинявам на теб. Не трябваше да давам такива квалификации, не знам какво ме прихвана.Съжалявам!
*

jam

• *
  • 14924
между другото, четох наскоро, че най-доволни от града си били именно жителите на Пловдив. у тях имало най-малка склонност да го напускат.

и като си мисля, Пловдив е ситуиран идеално, особено сега. е, малко жега повечко е лятото, ама не много. столицата на 1 час и 30 минути, морето на 2 часа, Гърция на 2 часа, ски пистите на 2 часа, минералната вода на час и половина, плодородно, има си абсолютно всичко необходимо.

честно казано, аз мислех, че avallon живее в някой град от размера на Симитли ;)

*
Пловдив е град доста по-стар от София и не попада в категорията малък град, по-скоро равнозначен на София. София има огромен проблем с автомобилния трафик и с бездомните  кучета. Това пък с кучетата е просто най-големия провал и на управници и на организации (да ме прощават приятелите, които обичат кучета), но не е нормално в цивилизован град да живееш като в дивата природа сред глутници. Ако ги няма тези проблеми не виждам много причини. Автомобилния трафик също може да реши с определена инфраструктурна и данъчна политика. В малките градове е по-лесно да се изброи кое е наред, а не кое не е наред. Имам предвид ситуацията тук, а не по света.
« Последна редакция: Март 15, 2014, 05:51:35 am от cygnus »