Уж вече съм свикнала с тези неща, но явно не съм съвсем... Имам предвид "чудната ни народопсихология" и разбира се поводът този път е случката в Аспарухово.
Непосредствено след бедствието - почувствах се обнадеждена от реакциите на хората и то от цялата страна. Няма да хабя за пореден път своето време и вашите нерви, с риторични чуденки от вида на: Къде е държавата, институциите, армията, тежките машини... Защо вместо доброволците да са "подпомагащи звена" те са гръбнакът на цялото разчистване... Що за абсурд е през 2014 година, един квартал в който са се изсипали хиляди тонове кал и тиня, дълбоки метри да се почиства ГЛАВНО с лопати и кофи, на ръка, от редови граждани в извънработното им време... Просто приемаме, че "то така е у нас и ако не си помогнем сами - няма кой".
Добре, ама (съвсем очаквано) - повечето граждани са пак диванни активисти, а реално ринещите кал и тиня на терен - малцинство. Сефте. В групата направена по случая, все по-често има призиви към жителите на Варна да се включат по-активно в чистенето. Изразих изненадата си, че в този голям град толкова няма доброволци и една девойка какво ми обЕсни:
"Защо се изненадвате? Ето моята причина да не се включа повече. Аз бях там няколко пъти вече и първия ден, в който отидох си тръгнах супер ядосана. Защо ли? Защото видях как аз и другите доброволци цял ден се скъсваме задниците от работа, а повечето от живеещите в кв. Аспарухово (незасегантите) си стоят по къщите и не си мръдват пръста да помогнат. Като се прибрах приятеля ми се опитваше да разбере защо се ядосвам като цялата ни работа е такава, не само тук а в цялата страна. Следващите пъти, които ходих видях същото нещо доброволците дошли да чистят от цялата страна, а аспаруховци си ходят на кафе и плаж. Ето това ме отказа..."
ОК, аз разбирам, че е дразнещо ти да почистваш на някого къщурката, а той в това време да клати баджак на кафе, или на плажа. Но не разбирам, защо вечно "лошият пример" взимаме под внимание, а не се "заразяваме" от добрия?!! Защо това момиче, вместо да продължи да ходи да помага заедно с "доброволците дошли да чистят от цялата страна" (тя го казва и тя ги вижда) - решава повече да не ходи, защото видиш ли ти не всички хора са съвестни, добри, готови да помогнат безвъзмездно.
Защо никой у нас не се "заразява" от съседа изхвърлящ си боклука където трябва, но от съседа който си изсипва пепелника на колата на пътното платно и потегля с мръсна газ - да. Защо не се "заразяваме" от майката в парка, която обяснява на детето си, че не бива да върши нещо, че то е опасно, или лошо, а от другите майки, които безмълвно "решават въпроса" с два звучни шамара... Сигурно, защото второто е по-лесно и не изисква никакво усилие.
Или аз просто не разбирам, защото нещо не съм У ред. Напълно възможно е.