http://www.novini.bg/news/208825-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B5-%D1%88%D0%BE%D1%84%D1%8C%D0%BE%D1%80-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%BE%D0%BB%D0%BE-(%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B0).html?utm_source=flip.bg
Та в тази връзка колкото и закони да се пренапишат, заграждения да се сложат и каквото си щете още, докато хората не си променят самосъзнанието не станем едно по-цивилизовано общество, в което да не се подминават лошото възпитание, грубото поведение и прочие, за жалост ни е спукана работата! Просто никакви мерки няма да спрат такива инциденти.....
... че вече по-скоро възпитаните, цивилизовани и етични хора са изключение!
Не съм съгласна и ти казвам защо. В общество, в което очевидно "възпитаните, цивилизовани и етични хора са изключение" - няма никакво разумно, или фантастично основание, ако щеш - да очакваш мнозинството идиоти сами и доброволно да бъдат да спрат такива. То, ако им "идвало отвътре", имаха склонност поне да разсъждават, да се замислят дадено поведение до какви следствия води - да я няма тази тема и многото други от подобен вид.
Когато някой се държи идиотски и гази всякакви правила ( и хора) - единственият начин да спре да го прави е
принудата. Не само у нас, не само в нашето историческо време. Винаги е било така и е така и сега. Та в този смисъл - да, само промяна на закони, предвиждане на драконовски мерки, ама и измисляне на такъв механизъм за неизбежно налагане на същите, че да не може така масово "органите" да си затварят очите за едно друго. Мен ако питаш - това последното е най-важно за постигане. Иначе каквито и "пркрасности" да си напишем, че и да се гласуват - все тая, ако си останат "само на книга". А в момента си е баш така, дори където текстовете са ОК.
Има ли яки санкции, прилагат ли се - нЕма нужда някой да се самоосъзнава. Той просто почва да си прави бакалската сметка, че му е по-изгодно да живее по правилата, ако ще да го затрудняват в нещо, отколкото да наруши някое от тях.
Прост пример давам. Ако на пешеходната където блъснаха Паоло, аз сега мога да реша, че ми е по-удобничко да врътна там обратен, вместо да направя 5 маневри на позволеното за целта място - ами...нищо не следва за мен, като санкция обикновено. Няма камера, няма полицай на място да ме глоби, ако гражданин подаде сигнал - докато дойде някой с право да ме санкционира - аз ще съм тръгнала отдавна. Да ме снима с телефона си - то па не било доказателство това пред институциите. Ако гражданите ми препречат пътя и ме ошамарят - самоупрвство, те са по-виновни от мен...
Ако все пак в момента на нарушението ме хване полицай - може да ми наложи глоба. Тя е
60лв. Хич, ама хич не ме събаря въпросната сума, нито ме кара да размисля, нито ме спира утре да направя пак същото. Що за "санкция" е това бе?!!!!
Я за същото глобата да е 600лв. например + отнемане на книжката за 3 месеца + обществено полезен труд. Само мен и още двама-трима да спипат - стига. Ще се разчуе мнооого бързо това, бъди сигурна. И точка по темата - аз не мисля, че ще има ентусиасти да си играят "руска рулетка" дали ще ги хванат, или няма, предвид какво рискуват.
И един пример от вчера, при разговор на маса. Позната разправя как, за да не върти излишно в 5 еднопосочни преки в центъра, докато правеха ремонт на "Гурко" се промушила с колата покрай поставения забранителен знак и тамааан да завие където й било целта - хоп полицай. Спира я и я пита: "Госпожо, вие знака не го ли видяхте?". Отговорът й 1:1 е следния: "Абе аз знака го видях господин полицай, ами вас не видях, вааас". Реакцията на компанията е бурен, одобрителен смях относно "остроумният отговор" на въпросната дама. Та к'во викаш? Самоосъзнаване?
Няма такива филми - само "бой, стригане" и...аре "музиката" да е по избор.