Само за протокола, дали Stokke, дали bugboo, дали Мima xari - все една и съща е базовата им цена (без аксесоарите), около 2000лв. и за джунджуриите - още. Предполагам тази имахте предвид нагоре
http://ohoboho.net/mima.html?gclid=CI_NlODwosYCFTLKtAod2uIGTA Смайли, има "кожени" и ръчно рисувани серии на Mima, лимитирани разни издания, там вече отиваме на 3,4,5 000лв.
Боби, реално в САЩ са по-евтини въпросните, защото цената им е в долари, а из Европа е същата, ама в евро, както ти казва и
Блу. Споделям само информативано, да не си Одите "неограмотени" по теС "жизненоважни важни" въпроси.
По същество и по темата, аз също намирам за абсурдно и нелепо, да хукнеш на протест за деЦки с такова возило и бебето ти в него - обзаведено с парцалки и буйки за още 200 кинта. Отказвала съм да ходя на такива протести, не само по тази причина, а главно защото считам, че не се протестира за каквото трябва, ами за глупости. Е, не знам дали ще ви изненадам, но на отказа ми, други майки реагираха с възмущение, че просто не съм била солидарна и "сития на гладния не вярвал". Не знам коя от тях джанъм беше "гладна", понеже аз гладни хора стабилно накичени със златни накити и с ай фон 5-ци (щото тогава просто 6-цата не беше излязла) - не си представям. И количките им като си спомня - еми всичките бяха купувани нови и за под 1000лв. базово - нямаше.
Логиката им да протестират обаче, се основаваше на следното. Че, ако детето на циганката получава тези пари, а нашите деца - не, значи има дискриминация спрямо нашите деца. Ама и те били деца не по-малко от другите все пак, защо въпросните деЦки не ги получаваме всички тогава без оглед на доходите. Това беше едно от исканията де - деЦки за всички, на калпак. Опитвала съм и аз като
Боби да обяснявам, че това реално са социални помощи (и въпреки, че прагът да не ги получаваш тях точно, който е зададен е абсурдно нисък и нямащ връзка с реалността наистина) - все пак го има, защото ТОВА е социална помощ. За бедни! И навсякъде по света - социални помощи се изплащат, или не се изплащат на някого, според разни такива прагове все пак. Та лично аз - не виждам за к'ва дискриминация става дума в този случай точно. Например, еднократната помощ при раждане е замислена като подпомагане за всички сдобили се с дете и там се полага на всички, един вид бонус, а не социална помощ. Не бе, защитавала съм била циганките.
Аз точно?
И тоя мил разговор си го водим с друга майка, докато и двете пушим цигарки, от по 5лв. кутията. Аз по 2 кутии на ден, тя по една. И тя ми смята, че ако взимала тия 35лв. нали - н'ам колко кутии АМ щяла да купи на детето си (2 да кажем), или пакет и половина памперси и "все било файда". Попитах я, ако спре цигарите (поне 150лв. на месец са), какво би могла да купи на детето си за тази сума. Отговаря ми се троснато, що аз не съм спряла цигарите, ами на нея съм казвала... Еми щото душа, не аз пищя за 35лв. деЦки все пак ПУШЕЙКИ цигари за 300 и отгоре лв. на месец. И ако са ми зор не тези 300, ами 30лв. - първо ще спра да пуша, че и ако тогава няма пари за АМ и памперси - ще писна за помощи. Просто така ми се струва логично на мен, ама може и моята логика да е сбъркана, признавам си.
По другия въпрос, който захванахме, а именно българската склонност "голо на голямо" и аз открай време се изумявам от нея и посмъртно не разбирам къде е "логиката". Предполагам всички, или поне аз - обичаме да си купуваме качествени вещи, които обикновено са по-скъпи от китайските боклуци. Обръщам внимание на "качествени" обаче, това че често са и скъпи въпросните на общия фон - е следствието, а не причината. Бившият ми свекър казваше: "Не сме толкова богати, че да си купуваме евтини (некачествени) работи." и по принцип съм съгласна. Личният ми опит сочи, че когато съм "минала тънко" за нещо (извън разпродажби, аутлети, промоции) - все съм се набутала. Не по друга причина, ми нещото се оказва боклук като качество и не мога да го ползвам особено дълго, или не е удобно (ако е обувка да кажем), за техника специално - някои "кучи" марки се оказват пък по-добри от "баш марките"....зависи за какъв артикул говорим винаги.
Обаче това е моята логика за шопинг. Не само един, мнооооого познати имам, които живеят при родителите си все още, хем са семейни, с деца, но през месец теглят потребителски кредити, за да си купуват разни безумно скъпи вещи. От сорта на 50 и кусур инчови телевизори последен модел, смартфони - пак последните и най-скъпи версии, а една зимата направо ме застреля като влезе в "изи кредит" и дръпна бърз заем на стойност 500лв. (при положение, че заплатата й е толкова чисто), за да си купи ботуши за 350, а с останалото да додаяла за сметката за ток този месец, която е повече от 150лв. де. И на този фон вЕрно ли ще си купя такива ботуши?!!! Не мен лично - не би ми минало през ума, ама явно не съм наред аз нещо. Същата и тя усърдно протестира за деЦки, само протест да има за нещо такова и е първа писта. Имаше навремето и скъпа количка за детето си (сега първокласник), с нищо под "Адидас" не съм го виждала обуто от бебе това дете, ама се гръмна да ражда нали в държавното ни АГ и още пуска пяна как не се били отнасяли там с нея като с принцеса и как в стаята й имало настанени циганки, които й миришели. По онова време - тя здравни осигуровки - също не плащаше, щото поработваше като сервитьорка, без трудов договор - та ни данъци, ни осигуровки, ни дяволи, ама раждането е безплатно за всички ни нали. Ако мислите, че някога й е минало през ум, че и тя прави не по-малко "цигански работи" от циганките дето все ги плюе - нееее.
Лично аз в момента ползвам смартфон Самсунг Галакси S2. Ползвам му всичките опции при това, активно и по много - в смисъл, че имам смарт не "за гъзария", ами щото наистина го употребявам по предназначение.Това е доста, доста старичък модел. Имам го над 2 години, в момента едва ли струва и 400лв. такъв, нов. Вече сдава багажеца горкия, а и се оказа проблемен модел откъм издръжливост на батерията, което много ме бърка. Та се оглеждам сега с какъв да го заменя, четох, рових, питах, харесах си...луда пара е обаче, към 1500лв. в момента (S6). Въпреки, че дам ли ги тези пари - ще си ги избия, понеже ползвам телефон докато не се разпадне аз лично (2-3 години поне). Да ви кажа...почесах се по главата, по врата
, помислих си че лятото сега започва, че искам да си заведа детето на почивка, че разни ремонти по къщата на село се налагат и изобщо такава сума сега баш - ми е много по-належаща за харчене по други пера. Купих си за 3 паунда едно зарядно за колата, мушнах си едно нормално зарядно в чантата и засега гърча стария смарт, като го зареждам по няколко пъти на ден където сваря и това е. Не е особено удобно така, ама въпрос на приоритети
Ще изчакам да излезе S7 и тогава ще си купя един S6 на половината на сегашните му пари и ще си свиркам. Ако взимах деЦки - можех да си го купя веднага, на изплащане за 2 години и деЦките да ми покриват почти месечните вноски за него, но уви...като не съм протестирала ся ще чакам за нов смарт.
Откакто се появи на пазара въпросния, малко след великден обаче, вече с него се сдобиха 5-6 мои познати. Не, не са банкови директори. 3 от мацките са продавачки в МОЛ-а, едното момче монтира дограми, другото е барман. Телефоните разбира се, се накупиха с кредити, на разсрочено плащане и то такова оскъпяване имат, че накрая ще им легнат по 2000лв. нейде, когато все пак ги изплатят. Никой от тях не се осигурява на реален доход разбира се, но ако ги чуете как се пенят по темата те какво плащали, кого издържали и пр. - равни нямат ей! Две от мацките имат деца и ми се жалват, че не можели на едно море да си заведат децата, щото "тая скапана държава" нали и тия цени по морето и пр. класики. Не знам, сигурно, ако и те взимаха деЦки - щяха да могат да си заведат децата на море безпроблемно, възможно е. Или ако не изплащаха безумно скъпи джаджи, които не са им нужни - също биха могли. Поне според моята силно сбъркана логика по тези въпроси де.