Всъщност, за да изчерпя относително темата "гледане на малки деца"... ВИНАГИ откакто свят светува - някой просто
трябва да ги гледа тези деца, знаете. Не се самоотглеждат, няма и да започнат.
Има няколко варианта в общи линии, които се прилагат по света по въпроса.
Първият е това, което беше у нас при соца-а. Сериозна и общо достъпна мрежа от "детски заведения", вкл. имаше седмични ДГ. Разбира се буквално безплатен достъп до същата. Имаме приятелско семейство, с трима синове около моята възраст, родителите не бяха от Стара Загора (няма баби под ръка), а те работеха на 3 смени в ТЕЦ-овете хората. И децата им израснаха в седмичната градина. Не, не е добра опция за самите деца в много отношения, но все пак е някаква. Нормалните ясли, ДГ, летни лагери, кръжоци и пр. - знаете. Пак буквално безплатни бяха. По соц-а също така - разходите на домакинствата бяха съотносими с приходите на същите. Проблемът беше, че просто няма какво да си купиш в магазина, а не че нямаш с какво да си го купиш
Сметки, храна, дрехи, морета, зимни почивки, КНИГИ...за кого е било проблем да си ги позволи?! Отделно, че всеки родител беше тотално защитен на работа от уволнение, защото взел отпуска, или болничен, за да гледа болно дете. НикъФ проблем - колкото се налага - толкова, не си рискуваш работното място и заплатата. Ниска пенсионна възраст, пенсионираните - можеха да живеят нормално само с пенсията си, а не както сега да се НАЛАГА да работят докато още са на крака, че иначе...ми глад и толкова. Та можеше и масово да се разчита на бабите, че ще се грижат за децата физически, а мама и тати да си учат, работят, каквото... Затова и нашите родители - смееха да раждат около 20-те. Защото - реално за тях не е било никакъв проблем как ще оцеляват, че и ние покрай тях - варианти имаше бол. Да си разведен - беше стигма тогава, да. Но дори и да посмееш - съдът присъжда адекватна на разходите издръжка. И няма как в соц-държавата да не си я плащаш и да укриваш доходи и да се направиш на голЕм тарикат
Как да стане а? Държавно е всичко, бачкаш в държавното предприятие, направо ти отчисляват издръжката от заплатата и толкова. Безработни - не се допускаше да има. Ако се инвалидизира, или спомине родител - държавата поема неговите задължения. Безплатно здравеопазване също така и пр. Това вече е минало, няма да се върне и да, имаше си соите негативи за много неща този строй, но не и баш за тези, които обсъждаме. Затова тогава - имаше висока раждаемост. Просто е. Щото беше измислено как хората да живеят що годе нормално и да могат наред с това да раждат и отглеждат деца.
Другият вариант е наличен в държави с развита икономика и адекватен пазар на труда. Там, ако си учил, напънал се и не те мързи - имаш деца, да не можеш да ги гледаш ти лично, но пък работиш за такива пари, че да можеш да плащаш на някой друг да ги гледа + да плащаш и всички други разходи с това което изкарваш трудейки се. У нас - такова нещо, в общия случай е просто невъзможно както знаете.
Друг вариант, апропо типичен за средната класа в Западна Европа е - единият родител остава у дома с децата с години, а другият работи и издържа всички тях с това, което изкарва. Възможно е, защото трудът на работещия първо е адекватно заплатен. Второ - държавната политика е такава, че има данъчни облекчения и куп поощрения за семействата да изберат точно този вариант. Хем не са на социални помощи (да висят на държавния бюджет), хем все пак децата се отглеждат в семейна среда и 100% от единия си родител поне, което не е никак малко. В социален аспект, във връзка с доброто психо-емоционално развитие на тези деца и пр. - това е инвестиция на самата държава в бъдещото й работещо население
Ако и двамата родители решат да работят и да ползват детегледачки, детски заведения и пр. за да им отглеждат децата - оп - данъците им стават съвсееем други. Примерно в Германия, нека
Блу да каже подробно за там. Но и това да решата двама родители - ПАК не е проблем да се живее нормално. И те и децата им.
Естествено и у нас и навсякъде по света - има и ще има винаги % хора, които "задника си не могат сами да избършат" дето има един лаф, ама пък имат право да правят и раждат деца. За тях - държавата е насреща, когато е нормална и богата държава обаче и им осигурява всичко нужно с ЦЕЛ да си гледат децата нормално. Ама следи стриктно дали това правят с отпуснатите им пари и ако правят друго...охххх майкоУУУУ. Отнети деца, та и затвор и пр. Не си поплюват хич. Има адекватни политики и за родители НЕтътртеи, които са останали реално сами с грижата за децата си (независимо от причината) и просто в даден период - не могат хем да работят, хем да гледат сами деца читаво. За тях , или се осигуряа помощ за гледане на детето, ако ще работят, или нормални пари за живот, ако няма да работят, а ще си го гледат лично. (яно извън САЩ де, ама аз за ЕС говоря, щото нали ние сме част от ЕС уж).
К'во е положението у нас - всички знаете. "Всеки да се спасява както може". Адекватни на вложения труд и усилия пари - няма за почти никого. Помощ от баби и пр. - също вече няма в общия случай, защото те нямат адекватни пенсии пък и нямат избор, ако още са на крака изобщо - да бачкат ли, внуци ли да гледат. Системата за "обществени грижи" за деца - също я няма никаква почти, хеле безплатно пък. Платената - е по силите на смешен процент родители. Разходите за
нормален живот в битов план - са масово нерелевантни на приходите на почти всички работещи хора. Отсъствия от работа, щото детето било болно - се наказват с бързо уволнение, а най-често се наказват и предварително с:"няма да ви наемем с това малко дете/деца". Учил, неучил, можещ, неможещ...все тая се оказва в една подобна ситуация. Щото и да те наемат, като много можещ и знаещ - ще ти плащат не като за такъв (такъв ни е "стандартът" в държавата). Пък ти с това, дето ще ти го плащат - няма как да платиш на някой друг да ти гледа детето докато Одиш на работа и те така. Как тогава да има прилична раждаемост у нас поне м? Ми то не е въпрос на искане все пак, ами на можене...
Аз съм на 35 вече, "прозорецът ми" за тия неща се затваря всеки ден. Въпреки, че уж нямам репродуктивен проблем, ако съм се сдобила и с такъв последните 4 години - значи е вече не затворен, ами напраУ закован. Искам още 2 деца да имам. Ми искам, ама няма как да си го позволя просто, ако не ме удари мълния и не реша, че да ги гледам така както циганките "гледат" своите си е напълно ОК. Не, не е. И на челна стойка да застана към момента - мога да се грижа
добре само за Дани и то с помощта на баща му разбира се. Сама...бих го гледала прилично, ама не и добре. И като ми се опъне някой Б** Х** дето деца е виждал на снимка само, да ми обЕсни, как аз от мързел и егоизъм просто си седя с едно и ми се ще да имам РПГ, а не АК47
Щото с първото просто ще го изпаря, вместо да се хабя и да го копам някъде после, ако го застрелям...