http://novanews.novatv.bg/news/view/2016/04/21/145659/%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE/Хайде честито ни задължително гласуване момичета и Рачо.
Лично аз съм ЗА задължително гласуване, вероятно защото и без да е задължително - гласувам винаги, та и поради тази причина само - тази промяна "не ми дава разлика" в личен план. Сега...има мегдан за принципен спор в посока, че
правото на нещо все пак, е Уеко странно да бъде задължително. Както да кажем правото ни на медицинска помощ - все пак не ни задължава да ползваме такава, ако не щем. Но за друго ми е думата в случая. Измислиха задължително гласуване и съответно - следва някак да се "обезпечи" тази задължителност. След яко бистрене и пенене, какъв да е начина, накрая измъдриха следното:
"Глоби за тези, които не дадат своя вот, няма да има. Техните имена обаче ще бъдат автоматично заличавани от избирателните списъци. Ако желаят да бъдат вписани повторно, те ще трябва да отидат до общинската администрация."Ей тука вече ми бяга всякаква здрава логика, или логика изобщо. С подобна мярка кого ще накажеш всъщност? Тези, които по принцип гласуват и някога, по някаква важна, независеща от тях причина, инцидент да не дава Господ - не успеят да отидат до урната. Обръщам внимание на "автоматично". Няма опция, срок, в който ако все пак не се класираш да гласуваш - да докажеш, че не си успял по "уважителна причина", пред съответната ОИК примерно. Ще дам елементарен пример за такава ситуация. Ако една бременна жена тръгне да ражда баш в изборния ден и естествено няма да иде да гласува предвид случващото се - автоматично я заличават. Като "мерси", че родила нов български гражданин, дето и без това сме кът. Не ми се вижда редно, пък справедливо съвсем. Или битова ситуация - направил си ранна резервация за почивка някъде, дал си парите и това се е случило много време, преди да бъде насрочена дата за някакви избори. Хайде заличен си, щото не щеш пък да изгориш с едни 1000лв. и да си жертваш годишната отпуска. Варианти на ситуацията бол. А българите живеещи в чужбина, които често за да гласуват трябва да минат 500 и нагоре км. (в едната посока) и може да нямат възможност, вкл. финансова пък някой път, точно за някакви избори. И те автоматично под ножа тогава. Представям си пък в чужбина що за чудо и гимнастика е да ходиш нейде, че да те вписват пак в този списък...
От друга страна, огромното множество негласуващи по принцип и редовно български граждани, които именно - следва да накараме да гласуват с тази промяна, какво точно ги брига, че щели да ги заличат от избирателните списъци? Ами те не гласуват и когато фигурират в тях, когато не фигурират - съвсем няма да започнат да гласуват. Хеле, ако за целта пък трябва и да ходят по общински администрации - трошачници на време и нерви за тази чест, която и без друго не желаят. Продължавам да не виждам логиката и това си е. Аз не купувам и не ям вафли например. Ако бъде забранена продажбата на вафли, дори няма да забележа. Ако някой забрани продажбата на вафли, с идеята да ме накаже, че не ги купувам и не ги ям въпросните - как точно ме "наказва" с подобно действие?
Като "тегля чертата" - оказва се, че ще бъдат наказани само по принцип гласуващите граждани, когато някой път, по някаква причина не успеят все пак да пуснат своя вот. Спомням си последните местни избори в Стара Загора, единствените на които не успях да гласувам. Не успях, понеже лекциите ми София стартираха, преди деня на вот-а. Нямаше как да не отида на лекции, ако не отида - няма заверка на семестъра, ако не е заверен - не мога да ходя на изпити. Нито е каприз, нито зависи от мен графика на МУ, нито пък датата на изборите. Рекох си - ми ще вадя удостоверение за гласуване на друго място...Така, ама съм пропуснала (хайде аз съм виновна) друга промяна по въпроса. Преди можеше да се извади такова по всяко време, вкл. в самия ден на вота, а сега има краен срок за целта, май беше 2 седмици преди самия вот, та бях изпуснала вече въпросния. Но и да не бях - то пък местни избори това. Не мога да ида в София и да си избирам кмета на Стара Загора. Мога да ида да избера кмет на софиянци, по коя логика пък да го правя, като не живея там... Както и да е, ама ако сегашните промени бяха в сила тогава - аз щях да съм автоматично заличена от списъците. С което, освен да ме мотивират от "отбора на редовно гласуващите", да се преселя трайно в другия на негласуващите - друго няма да се постигне.
И понеже аз изобщо не съм най-умната...не в държавата, а дори на селУ, а може би и на улицата на която съм в момента ( с 5 обитаеми къщи) - ясно ми е, че написаното нагоре, не ще да е хрумнало само на мен зер. На много умни глави по върховете - не просто е хрумнало, ами им е ясно като бял ден. И го гласуваха това, така, пък уж целта е да засилят масово хората към урните. Въпросът, който ме гложди днес е, какво всъщност целят с тези си действия, понеже е очевидно, че така гласувани промените - няма как да доведат до ефекта, който обявиха, че уж гонели. Даже раУтата с томблоли за джипки и телевизори и н'ам какво още за тези дето гласували, която врътнаха като метод да се прикоткат избиратели - не е гласувана. Тя щяла да се дискутира...Гласувано е само, че който не иде до урната - ще къса нерви в Общината после, ако все пак някога му се доще да иде до тая урна... "Местни нелепици" - епизод пореден...