0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпрос за калолечението
« Отговор #180 -: Декември 25, 2008, 19:45:17 pm »
Здравейте,
Май месец тази година и ние със съпруга ми бяхме в СБР-Поморие.Изкарах 12 процедури(вагинален тампон, кална кушетка и радар), нямаше дълготраен ефект при МЦ, но ми помогна за бялото течение! Не сме оставали в санаториума, наехме си квартира и посещавахме процедурите частно т.е. отделно си плащахме всяка процедура ако искаш наведнъж или всеки ден, както решиш?
За един човек:
квартира - 8 лева
процедури - около 13 лева
храната, вече според джоба и предпочитанията! Отбелязях това, защото наистина тези, които оставаха в санаториума постоянно споделяха, че условията не са кой знае какво? Сигурно по НОИ е много по евтино, но поради работата на съпруга ми нямахме възможност да спазим срока и затова не се заехме с него!

« Отговор #181 -: Март 02, 2009, 00:06:15 am »
здравейте, момичета!
виждам, че много от вас са се възползвали от процедурите в поморие или кюстендил.
въпросите са ми:
1.резервации за колко време напред се правят. например, сега дали ще мога да си направя резервация за април или не?
2. това медицинско направление бл.МЗ №119'а, може ли да се издаде НЕ от личен лекар, а от лекуващ лекар. а ако лекуващия лекар не работи със НЗОК, ще стане ли през нея? Щото в наредбата пише само за лекуващ лекар, а не е уточнено дали той трябва да има дог. със НЗОК.
« Отговор #182 -: Март 02, 2009, 09:33:57 am »
hazelnut за НЗОК не зная какъв е реда,но мога да ти кажа без Здравната каса .
Ние се обадихме на д-р Продормов и му казахме,че ще си плащаме.Той ни каза,че струва около 13 лева на ден в санаториума,като отделно си имахме къде да спим.
Със Здравната Каса съм чувала ,че се подават сега докумените ,за да те одобрят за август,септември,но не знам повече.
П.П Не зная какъв ви е проблема ,но не разчитай много на калните бани.Също ако имаш имунологичен проблем не ти ги препоръчвам.Аз нямам антитела извън норма ,но забелязах че при изследване  след калните бани антителата се покачват .След няколко месеца си бяха пак на минимума.Изглежда калните бани активират имунната система
Успех
« Отговор #183 -: Март 02, 2009, 11:14:05 am »
malinka, благодаря ти за отговора. ама тези антитела как се изследват? нищо незнам за тях. :oops:ако можеш да ми кажещ някакви подробности ще съм ти мн благодарна. :)
« Отговор #184 -: Март 02, 2009, 14:51:40 pm »
hazelnut изследвай си щитовидната жлеза ТАТ,МАТ (това са антителата) както и НК клетките.
И в двата случая ако са високи има проблеми при забременяването.При мен са ок ,но си мисля че никъде не прочетох преди да отида какво би станало ако имах проблем със щитовидната и това калолечение.Една моя позната забеляза подобна ситуация след иглотерапия.Изглежда тези процедури не са за абсолютно за всички случаи,но никой не ти го казва предварително.Само се носят невероятни слухове как който отиде там забременява.д-р Продромов открива на много жени проблеми с пролактина въпреки,че след направени изследвания се доказва обратното  :D.
Извода е отидете там ,изкарай си едно хубаво моренце ,но калолечението не е панацея.
Успехи!
« Отговор #185 -: Март 02, 2009, 15:16:06 pm »
е и ако и това не е късмет :D
миналата седмица ходих, по моя преценка, на ендокринолог. мацката беще много готина и разбра каква ми е идеята. естествено ми предписа изследвания на хормоните на щитовидната жлеза :D та тази седмица ще ги изследвам. разбрах, че няма значение на кой ден от цикъла, щото са за щитовидната,  а не са репродуктивните...а какво е "НК клетки"??? osi_10
« Отговор #186 -: Март 02, 2009, 16:04:37 pm »
Извинявавам се за спама (не мога да открия къде се изпраща на лични):
НК клетките са клетките убийци ,които са част от имунната система и се борят с тумори,вируси и т.н. Проблемът е,че ако са много активни  убиват ембриона.Моите си ги изследвах в Плевен,но имало лаборатории и в София.Има много информация за тези НК клетки
« Отговор #187 -: Март 02, 2009, 16:21:57 pm »
малинка, благодаря отново за всички пояснения:D
и ще помоля и др момичета да се включат и ако може някой да ми даде повече инфо на първия ми въпрос.... :oops:

« Отговор #188 -: Март 06, 2009, 17:11:18 pm »
Здравейте, чудех се някой дали може да ми помогне. Искам да отида на калолечение в Поморие през НОИ. Само че не съм сигурна дали ще ме удобрят. При мен ситуацията е следната : през 2006 година претърпях извънматочна бременност в следствие на която ми махнаха лявата тръба. През 2008 година ми направиха лапароскопия, защото другата тръба беше обхватата от много сраствания и имах киста на яйчника, която махнаха. След лапарото доктора ми каза че е изчистил срастванията и тръбата е проходима/видно след цветна снимка/ От доста време може би 5-6 години се опитваме да забременея но уви неуспешно. Та се чудих дали при моя случай няма да ме отрежат от нои, защото сега би трябвало всичко да е наред. И задължително ли траябва да имам и препоръка от лекуващия лекар, имам две епикризи и протокол от последната операцията или може само с направление от личния лекар. И още нещо ако искаш да отидеш примерно само за профилактика каква диагноза е желателно да ти  напише лекаря за да минеш през нои. Защото нали знаете че личните лекари обикновенно нищо не знаят.Ще съм благодарна на всякако инфо.
« Отговор #189 -: Март 07, 2009, 16:54:25 pm »

Здравей, renis5rova! Аз съм ходила 3 пъти досега на калолечение по НОИ, но все в Кюстендил. Чувала съм много хубави неща за Поморие, но не съм успявала да направя резервация / през лятото /, въпреки многократните си опити.
   За да почиваш по НОИ, ти трябва документ от личния лекар и от местоработата. Отиди в НОИ, там ще ти кажат точно какво да подготвиш. Диагнозата, с която ще кандидатстваш е важна и  трябва да я определи джипито ти. Въз основа на нея ще ти назначат процедури в съответния санаториум. Личните лекари са наясно къде какво се лекува.
« Отговор #190 -: Март 07, 2009, 20:13:40 pm »
здравей, shokolad_7 :D
за кюстендил същите документи ли ти искат? и как е там? ако можеш малко повече инфо да дадеш..... :D а и имат ли ефект при теб тези процедури???  :D
*
« Отговор #191 -: Март 07, 2009, 23:50:20 pm »
Да, документите са същите.
Ние също бяхме в Кюстендил миналото лято. Повечко информация на предишната страница :wink:
Ако имаш въпроси, питай  :P
« Отговор #192 -: Март 08, 2009, 15:36:41 pm »
ели, благодаря ти. сега прочетох отново предишната страница :oops:, че май я бях позабравила :oops:
и имам въпрос. трябва ли да имам разписана отпуска от работата или ще ми издадат болничен лист от санаториума??? тъй като резервацията ми е за април, та се чудя???
а и предпочитам да не се разбира много-много в работата ми... :wink:къде ще ходя...
« Отговор #193 -: Март 08, 2009, 18:29:43 pm »

hazelnut, зависи какво имаш предвид под ефект. Детенце все още си нямаме, но калните бани ми помогнаха много. Преди доста често страдах от възпаление на яйчниците. На мен лично много ми харесва в Кюстендил. Градчето е хубаво, чисто и спокойно, има къде да се ходи. Ако обичаш природата - на около 2 км е хълмът Хисарлъка, а наблизо е местността Трите Буки. И двете места са с чудна природа.
   За самия санаториум - на всеки етаж има по 3 стаи, категория лукс. Ако си в тях, е добре. Иначе помещенията, където са ваните и калта, са мизерни, но се свиква. Процедурите са много хубави и си струва.
   Доколкото зная, не можеш да почиваш по НОИ и да си в болнични. Трябва да си вземеш отпуска, не е задължително от местоработата ти да знаят къде ще ходиш.  :)

« Отговор #194 -: Март 09, 2009, 09:39:42 am »
Цитат
Доколкото зная, не можеш да почиваш по НОИ и да си в болнични.

Преди можеше да ползваш болничен, но е възможно и да има промяна. Трябва да се пита в НОИ или личния лекар.
« Отговор #195 -: Март 09, 2009, 14:16:40 pm »
Благодаря Ви на всички за изчерпателните отговори. И един последен въпрос знае ли някой в кой кабинет се ходи в нои за подаване на документи и за въпроси съответно,и  работното време. Че се опитвам по телефона да се свържа, но нещо не става. Благодаря ви момичета и дано всички да постигнем най-желания резултат :)))
*
« Отговор #196 -: Март 10, 2009, 20:27:14 pm »
ели, благодаря ти. сега прочетох отново предишната страница :oops:, че май я бях позабравила :oops:
и имам въпрос. трябва ли да имам разписана отпуска от работата или ще ми издадат болничен лист от санаториума??? тъй като резервацията ми е за април, та се чудя???
а и предпочитам да не се разбира много-много в работата ми... :wink:къде ще ходя...

За нищо  :P
Аз лично си взех отпуска за престоя в Кюстендил. Болничен оттам НЕ издават.

знае ли някой в кой кабинет се ходи в нои за подаване на документи и за въпроси съответно,и  работното време. Че се опитвам по телефона да се свържа, но нещо не става.

Казвам за Варна, но предполагам в другите поделения на НОИ е така :wink:
Отидохме в НОИ с всички документи и направленията. Попитахме някаква служителка, която беше в коридора и тя ни упъти към кабинета на докторите. Първо влязах само аз, но поискаха да влезе и съпруга ми. Разгледа набързо документите и се разписа на някаква бележка. След това ни изпрати в стаята срещу неговата. Там служителка ни изготви удостоверението, което трябваше да носим в НОИ.
Друго, много важно е да имате документ от местоработата, за социалните осигуровки. Не здравни, а социални. С изходящ номер, подпис и печат. Ние 2 пъти ходихме до НОИ, защото не знаехме това. Че после ходихме до местоработите си за да ни ги попълват.

При нас ефект няма, но определено се чувствах по-добре след процедурите.

Успех на всички :D

« Последна редакция: Март 10, 2009, 20:34:20 pm от Eли :) »
« Отговор #197 -: Март 23, 2009, 18:20:28 pm »
момичета благодаря ви за изчерпателните отговори :D
аз днес успях да си подам документите за април и сега идвам да разкажа в момента точно какви документи изискват, за да се мине през НОИ т.е. за да ви издане НОИ удостоверение и да поеме част от разходите:
1. Всички мед документи събрани досега - ехографски снимки, изследвания на хормони, епикризи, резултати от всякакви изследвания и манипулации, свързани със въпросния проблем.
2. Медицинско направление бл.119а'98 - 2 брояиздава се от лекуващия лекар или от личния лекар, като задължителни реквизити по него са: печат с името на лекаря, изх.№, диагноза, адресирано до съответното здравно заведение, месторабота, опис на мед документация.
3. Служебна бележка за платени осигуровки (общо заболяване и майчинство) 6 мес назад, издадена от работодателя.
4. Резервацията за лечебното заведение.
5. Лична карта.
Това е всичко като документи. Служебната бележка от работодателя, трябва да е издадена не по-рано от 1 месец, преди постъпването в санаториума. А удостоверението НОИ го издава до 10 работни дни преди датата на постъпване. Т.е. гореописаните документи ги подавате в НОИ най-рано 10 работни дни преди постъпване в санаториума, за да ви издадат удостоверение.
друго в момента не се сещам, но ако някой го интересува да пита :D :D :D
« Отговор #198 -: Март 24, 2009, 12:38:18 pm »
Цитат
Аз лично си взех отпуска за престоя в Кюстендил. Болничен оттам НЕ издават.

За престоя в санаториум болничен може да ти издаде личния лекар
« Отговор #199 -: Март 24, 2009, 21:43:41 pm »
теди, разпитах подробно и то точно в НОИ. за съжаление с болничен не става. трябва да си вземеш отпуска. поне на мен това ми отговориха.