0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпрос за калолечението в Поморие
« Отговор #120 -: Април 21, 2008, 15:24:55 pm »
Аз след кални бани и то не в Поморие, а на плажа във Варна забременях на 2-рия месец след процедурите.
Имах проблем с възпалени яйчници и тръби.
Незнам дали чудото се случи заради калните бани, но нищо не вреди да се пробва.
« Отговор #121 -: Април 22, 2008, 14:58:37 pm »
Аз ходих в Кюстендил в началото на август тази година. Като генерални впечатления: чудесна комбинация от лечебна вода и кал, от материалната база има какво да се желае, но ако отиде човек с подходящата нагласа, може да остане много доволен.

За битовите условия че има голямо значение дали ще си по НОИ или на свободен платен прием. Ако си по НОИ те настаняват в хубава стая (аз имах късмета да съм дори в луксозна с телевизор, хладилник и дори сейф), но ако си плащаш сам стаите са стари и неремонтирани. Август напливът беше толкова огромен, че дори и част от хората по НОИ ги настаняваха в гадни стаи. Предполагам, че октомври напливът е значително по-малък и ако си по НОИ ще си със сигурност в хубава стая.

Що се отнася до обслужване, няма разлика в отношението на доктори, сестри и санитарки. Всички са сравнително дружелюбни и мили, но първият ден е невероятен хаос докато те настанят, минеш прегледи, определят график за процедури и ти направят първите процедури.

Оборудването обаче откъм вани, басейни и помещения за процедури е много старо, и доста корозирало заради химичния състав на минералната вода. На мен лично това не ми беше проблем, защото просто съм такъв човек, че не се впечатлявам от подобни неща. Някои обаче се оплакваха.

При мен ефектът от процедурите първоначално беше, че ме заболяха всичките костици и стави по тялото ;) Докторите ми обясниха, че това е напълно нормално и е един вид лечебна реакция на организма. 1-2 седмици след края на процедурите всичко ми мина и усещах целия си организъм наистина в чудесна кондиция. Д-р Гребенарова, гинеколожката на санаториума, ми каза, че принципно сраствания и запушвания на тръбите може да се лекуват при тях, но може да отнеме 2 или 3 ходения и да не стане от първия път. Тъй като моят проблем е този, основно за това съм я разпитвала.

Сънлайт, ако имаш и други въпроси за Кюстендил, ще се радвам да ти отговоря :) Иначе, ти пожелавам успешен и приятен престой там! 8)
здравейт,.Прочетох вашето писмо и искам да ви попитам за процедурите в кюстенддил , тъй кати аз миналата година ходих в поморие  а искам да разбера каква е разликата в процедурите.освен кал какво друго прилагат при сраствания и ззапушвания тъй като и аз имам този проблем благодаря предварително за информацията :P :bori_003:
« Отговор #122 -: Май 17, 2008, 12:47:20 pm »
Здравейте момичета,

Не съм предприемала калолечение, но както писах в друга тема от минералните басейни в Огняново всеки път си се прибирах със стафилококова инфекция и само искам да ви предупредя, че всякакъв вид такива процедури могат да ни докарат гъби и други инфекции, защото не мисля, че калта в Поморие или където и да било другаде я изследват преди всяка процедура за наличие на болестотворни бактерии. Като чета и в подфорумите, посветени на гъбички момичетата не смеят да вземат вана дори и в собствената си къща, какво остава за обществени санаториуми... Просто бъдете внимателни!
*
« Отговор #123 -: Май 17, 2008, 13:01:06 pm »
Като чета и в подфорумите, посветени на гъбички момичетата не смеят да вземат вана дори и в собствената си къща, какво остава за обществени санаториуми...

Чак пък в собствената си къща 8O Някой ако не си мие ваната и на гостите си предлага вана без да сменя водата след това .... може и да не смее  :wink:
« Отговор #124 -: Май 18, 2008, 00:03:57 am »
Като чета и в подфорумите, посветени на гъбички момичетата не смеят да вземат вана дори и в собствената си къща, какво остава за обществени санаториуми...

Чак пък в собствената си къща 8O Някой ако не си мие ваната и на гостите си предлага вана без да сменя водата след това .... може и да не смее  :wink:

Скъпа st, водата, която тече във водопровода съвсем не е стерилна. Когато взимаш душ, нанасяш интимен гел и измиваш след това външно. Когато взимаш вана позволяваш на водата да проникне в теб. Дори и да си миеш ваната по 16 пъти на ден, препаратът с който миеш избива до крак всички познати бактерии само по телевизията. Да не говорим, че и самите препарати могат да причинят раздразнения. Неслучайно за вагинални инфекции се прави антибиограма, която показва какъв антибиотик въздейства върху дадената инфекция, а не ни се препоръчва да се мием с хлор, който се съдържа във всички по-силни препарати за санитария. Аз си мия ваната всеки ден, не си пускам гостите дори да припарят до нея, защото за тях има отделна баня, но това съвсем не означава, че ще я пъля скоро, защото отдавна е доказано научно, че киснене във вана не е фигиенично и ако си обзавеждах къщата в настоящия момент, а не преди години вобще нямаше да я сложа.
*
« Отговор #125 -: Май 28, 2008, 20:16:59 pm »
Здравейте!
Бихте ли ми казали какво е работното време на санаториума в Поморие и дали събота и неделя се правят процедури?Благодаря ви предваително!
« Отговор #126 -: Май 28, 2008, 20:23:07 pm »
работно време точно не мога да кажа, но през целия ден има някой на рецепцията. Процедурите се правят от понеделник до събота вкл. В неделя се почива.
*
« Отговор #127 -: Май 28, 2008, 20:33:03 pm »
Теди!
Благодаря за бързия отговор.Проблема е,че съм на работа и едва ли ще мога да правя процедури през седмицата.Най-добре да звънна по телефона и да попитам до колко часа работят.А евентуално знаеш ли дали д-р Продромов има частен кабинет и ако да , къде се намира?
« Отговор #128 -: Май 28, 2008, 20:40:18 pm »
процедурите са до обяд. Назначават ти поне 4 такива и едва ли ще можеш да идеш на работа до обед. Да д-р Продромов има частен кабинет, минавала съм по тази улица, но сега не помня адреса. Имам телефона му 0889631517 дано е валиден. Даде ми го миналата година април.
*
« Отговор #129 -: Май 28, 2008, 20:52:11 pm »
Ще ходя всяка събота,ако може.Някъде четох че е хубаво да се правят всеки ден, без прекъсване но за съжаление на този етап ми е невъзможно.Дано д-р Продромов преглежда и в събота защото все пак ще трябва да ми назначи процедурите.
Моята лекарка ми препоръча да направя поне 15 процедури,заради проблем с тръбите но ще видим той какво ще каже.Надявам се че е добър.
Благодаря ти още веднъж :D
« Отговор #130 -: Май 28, 2008, 20:57:52 pm »
процедурите се правят всеки ден и трябва минимум 10. Дори и да го намериш в частния кабинет и да ти назначи процедурите трябва да отидеш и в санаториума защото там във всеки кабинет ще ти оределят часовете за процедури.
« Отговор #131 -: Юни 02, 2008, 17:54:13 pm »
.Дано д-р Продромов преглежда и в събота защото Моята лекарка ми препоръча да направя поне 15 процедури,заради проблем с тръбите но ще видим той какво ще каже.Надявам се че е добър.
Благодаря ти още веднъж :D

Този Д-р Продромов май говори наизуст. На всички едно и също казва. Не говоря за процедурите, то е ясно че те са едни и същи. Говори едно и също за състоянието на различните пациенти.
Поне на мен така ми се струва.
« Отговор #132 -: Юни 02, 2008, 20:33:45 pm »
Може и така да е, но аз когато отидох на калолечението в Поморие миналата година тъкмо се бях върнала от София след прегледи в клиника по стерилитет и престой в клиниката по ендокринология и каквото там ми казаха съвпадаше с това, което и той ми каза. Добре се повлиях от лечението там - най-малкото цикълът ми вече не беше болезнен.
Въпрос на лично мнение
*

silvanchence

• 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
« Отговор #133 -: Юни 05, 2008, 10:17:30 am »
А да ви питам, как се действа, ако си от малък град, от Петрич, първо се обаждаш да резервираш ли, от къде се взема карта за резервация, как се действа всъщност.
[/url[url=http://bg-mamma.com]

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
« Отговор #134 -: Юни 05, 2008, 16:58:53 pm »
При всички случаи се започва с резервация в санаториума, в който искаш да отидеш. Може по телефона, може да се отиде на място, при всички случай това е и най-сложно за осъществяване, ако човек няма познат в санаториума. По телефон, ако изобщо се свърже човек обикновенно чува отговор "няма места". Но ако е по-упорит - се получава.

Вариантите са два: на частно, като се заплащат всички разходи - в момента е около 40 лева за нощувка в стая с две легла, не е ясно кой ще настанят при теб, защото легловата база се уплътнява максимално, 4 процедури и 3 хранения дневно.
Има вариант да се наеме квартира в съответния град и да се плащат поотделно процедурите, но за цени не се ангажирам да споменавам.

Вторият вариант е НОИ да поеме голяма част от разхода - доплаща се сума от около 10-15 лева на ден, в различните санаториуми са различни тези суми. Това е валидно само за тези които са осигурявани от работодателите си без прекъсване през последните 6 месеца. НОИ поема нощувка 5 процедури и 3 хранения дневно. 
Редът е следния: резервация в санаториума, направление от GP / бланка 119 е тази, която се иска от лекаря /, документ от работодателя за платени осигуровки - с тези документи се отива в НОИ, където се издава удостоверение. Резервацията - можеш да помолиш ако си отдалеч да я пратят по факса. С Удостоверението от НОИ и направлението вече се отива в съответния санаториум.
За направлението от GP е достатъчно да е изписана диагноза първичен или вторичен стерилитет. В този случай няма нужда от други медицински документи, диагнози или експертизи, които да се представят пред НОИ. Няма нужда такова направление да се иска от лекар-специалист. от GP е достатъчно.

В сайта на НОИ, раздел профилактика и рехабилитация има пълен списък на санаториумите, с координати за контакт - телефони, факсове и т.н. Пак там е публикувана и наредбата, в която достатъчно подробно са разяснени изискванията, сроковете, документите.
Сайта на НОИ е www.noi.bg и в интерес на истината доста добре е систематизирана информацията по този въпрос.
« Отговор #135 -: Юни 05, 2008, 17:52:00 pm »
Специално за Поморие аз бях там началото на май месец. Тогава резервираха за трите летни месеци/юни, юли, август/ заедно. Тоест чак и за август месец. Тъй че надали ще има места.Пък може и да има аз само казвам какво съм видяла.

Ако човек може да си позволи да отиде там без да е в санаториума, тоест да си вземе квартира и само да си плаща процедурите определено ще му се отрази по добре.

Това което на мен не ми хареса беше:
1. Строг режим на топлата вода само в предварително определените часове, а един ден изобщо нямаше никаква вода/дали е било само временно, незнам/
2. Много лоша храна;
3. Моята стая беше що годе в приличен вид защото си доплатих/не казвам хубава стая/, но има вероятност човек да попадне в много лоша стая/направо мизерия/;
4. Никой предварително не каза че на шести май  няма да се правят процедури. Тоест платих си както му е реда за дните които отивам и изведнъж от после се оказва че парите които съм дала за 6 май са пари дадени на вятъра. На велик ден и на първи май са работели, как мога аз да предполагам че шести май е някакъв праздник на Поморие и винаги е почивен ден. Ако знаех щях да забавя регистрацията за някоолко дни.
5. Същото е и за неделя. Плащаш а няма процедури. Ако е на квартира човек, ще плаща процедури само когато в действителност ги изразходва.
6. По телефона още като си резервирах място, ми казаха че процедури няма само в неделя.
А вече на място разбрах че точно определлени процедури като масажи и кинезитерапия няма и в събота.
7. Голяма част от апаратурата им за физиотерапия има вид като на от балканската война.

Ще кажете ами това не е хотел, а болница.
Да така е не е хотел, болница е. Но да ме бяха предупредили че няма да има топла вода, че еди си кои дни са почивни, изобщо нямаше да отида. Да бяха ме предупредили че част от парите ще ги давам срещу ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.

« Последна редакция: Юни 05, 2008, 18:21:49 pm от Светлана »
« Отговор #136 -: Юни 06, 2008, 15:23:51 pm »
Що се отнася до условията в санаториума в Поморие - по нагоре в тази тема и аз съм описала неприятните си впечатления. Писала съм го някъде през средата на декември - малко след завръщането ни от там - бяхме двамата с половинката.
Най-приемливо като разход излиза ако се възползва човек от НОИ.
Иначе цените са солени. За сравнение: цените им на легло са по-високи, отколкото за стая в хотелче 2 или 3 звезди. И ако искаш да си сам в стая - плащаш двойно - две легла + процедурите и храната пак двойно. За сметка на остарялата база и липсваща техника се плащат луди пари от пациентите дори за дните, когато няма процедури.
По ефтино излиза квартира, та дори и хотел за 2 седмици в градчето + доплащане само на процедурите. В този случай си спестяваш и доста кофти ситуации като това санитарката да ти чисти стаята, докато ти си вътре или пък да чакаш в стола да ти донесат изстиналата мъничка порция ядене. Добре, че не са наложили ограничения за броя филийки, които можеш да изядеш. И разни други, които са описани от Светлана. И вечното оправдание - това е болница...
И поне за нас не ни допадна, че младите пациенти в това заведение са съвсем малко. Заради лечение по клинични пътеки там е пълно с хора на преклонна възраст - най вече с пенсионери се сблъсква човек там.
А пък от разговорите с малкото други АГ пациентки останах с впечатлението, че докторът е като зациклила стара грамофонна плоча - все повтаря едно и също, на всички обещава "Резултати в най-скоро време, а ако не стане - елате след половин година пак". Впечатленията ми от "прехваления" доктор  :( - вечно забързан, почти не те изслушва, по време на прегледа говори повече с медицинската си сестра, отколкото с пациента и гледа да те отпрати възможно най-бързо и най гадното - едва ли не те преглежда с едната ръка, а с другата държи цигара, пуши нон-стоп, докато си на прегледа поне 2 цигари са оползотворени. :( :( И всичко извън стандартния мануален преглед при постъпването и изписването се заплаща. Допълнителен преглед - дават се още пари, вземане на секрет - една цена, изследване на секрети - друга цена .... Като цяло - вижте ги по-горе, не искам да се повтарям.
Е да ама семейният ми бюджет не е безграничен, за да им плащаш тези фантастични разходи два пъти в годината.

Иначе вярно за двете седмици там, ако не друго си почиваш, защото процедурите са само до обед и имат известен релаксиращ ефект, тръгваш си с известно подобрение - почти не съм имала тежките ПМС от преди това и мензиса е почти безболезен вече няколко месеца, но ... Не съм сигурна дали само заради това си заслужава да се прави огромния разход санаториум. Май най-добре е да се съчетае моренцето на квартира / хотел там + процедурите, поне си спестяваш всички отрицателни впечатления, които се натрупват за две седмици в това здравно заведение.
« Отговор #137 -: Юни 10, 2008, 11:39:11 am »
Здравейте, мили момичета!В началото на април и аз бях в Поморие. Първо започнах с резервация по телефона и не беше чак толкова трудно. Обясниха ми, че нямат места до края на март и ми предложиха началото на април и готово. След това НОИ. Прегледаха ми документите и веднага ме одобриха. До тук всичко добре. Събрахме багажа с мъжо и хоп в Поморие. Тръгнах с нагласата, че дори и да не се получи бебчо, то поне ще ми минат ужасните болки, които имам по време на цикъл.
Пристигаме в санаториума. Мъжо си плаща нормално, а аз по НОИ. Питаха ни каква стая искаме - за 35,40,45 лв. и т.н. Аз естествено нямах никакви претенции, защото в крайна сметка отивам с цел, а не просто на почивка. В стая за 35 лв.-стори мебели,стари плочки,но с ламинат  :D. Нас ни предупредиха, че в неделя няма процедури, не сме плащали нищо на вятъра. Храната е като на лагер от близкото минало-на смени и порциики, колкото да се нахраниш, но не и да преяждаш.
Всеизвестният лекар го нямаше и процедурите ми бяха назначени от една сестра. По-късно през седмицата се видяхме с доктор Продромов, но не съм чак толкова очарована от него-стреми се да покаже колко много знае и т.н. Назначени ми бяха - ултразвук, радар и вагинален тампон+кален комбинезон. Всички те са приятни, само калта в първия момент е с ужасна миризма, но на втората процедура вече не ти прави впечатление (още повече, че всички си миришем еднакво  :D). Персоналът обаче е стахотен-всички са усмихнати,любезни и обясняват всичко. Сега искам да похваля специално акушерката, която ни поставяше тампоните- казва се Таня и е изключителен човек. Казаха ми, че калта влияе 6 месеца и сега чакам, но мили момичета още няма резултат, а и болките при цикъл са си същите. Е ще чакам. А важно е също след калта да се лежи поне 2 часа и толкова време да не се миеш. Така че, според мен най-добре е в санаториума. Успех на всички!
« Отговор #138 -: Юни 11, 2008, 14:35:27 pm »

Пристигаме в санаториума. Мъжо си плаща нормално, а аз по НОИ. Питаха ни каква стая искаме - за 35,40,45 лв. и т.н. Аз естествено нямах никакви претенции, защото в крайна сметка отивам с цел, а не просто на почивка. В стая за 35 лв.-стори мебели,стари плочки,но с ламинат  :D. Нас ни предупредиха, че в неделя няма процедури, не сме плащали нищо на вятъра. Храната е като на лагер от близкото минало-на смени и порциики, колкото да се нахраниш, но не и да преяждаш.

Във цената която си посочила според категорията стая, влиза и нощувка и процедури. Най вероятно и за неделя си платила същата цена - а си получила само нощувка.
Тъй че разминаването е налице. За неделя се плащат и нощувка и процедури, а се получава само нощувка.
« Последна редакция: Юни 11, 2008, 14:38:18 pm от Светлана »
« Отговор #139 -: Юни 11, 2008, 22:12:18 pm »
Права си Светлана, просто не съобразих.  :oops: Съжалявам, но тогава не съм мислила за това.