Аз ходих в Кюстендил в началото на август тази година. Като генерални впечатления: чудесна комбинация от лечебна вода и кал, от материалната база има какво да се желае, но ако отиде човек с подходящата нагласа, може да остане много доволен.
За битовите условия че има голямо значение дали ще си по НОИ или на свободен платен прием. Ако си по НОИ те настаняват в хубава стая (аз имах късмета да съм дори в луксозна с телевизор, хладилник и дори сейф), но ако си плащаш сам стаите са стари и неремонтирани. Август напливът беше толкова огромен, че дори и част от хората по НОИ ги настаняваха в гадни стаи. Предполагам, че октомври напливът е значително по-малък и ако си по НОИ ще си със сигурност в хубава стая.
Що се отнася до обслужване, няма разлика в отношението на доктори, сестри и санитарки. Всички са сравнително дружелюбни и мили, но първият ден е невероятен хаос докато те настанят, минеш прегледи, определят график за процедури и ти направят първите процедури.
Оборудването обаче откъм вани, басейни и помещения за процедури е много старо, и доста корозирало заради химичния състав на минералната вода. На мен лично това не ми беше проблем, защото просто съм такъв човек, че не се впечатлявам от подобни неща. Някои обаче се оплакваха.
При мен ефектът от процедурите първоначално беше, че ме заболяха всичките костици и стави по тялото
Докторите ми обясниха, че това е напълно нормално и е един вид лечебна реакция на организма. 1-2 седмици след края на процедурите всичко ми мина и усещах целия си организъм наистина в чудесна кондиция. Д-р Гребенарова, гинеколожката на санаториума, ми каза, че принципно сраствания и запушвания на тръбите може да се лекуват при тях, но може да отнеме 2 или 3 ходения и да не стане от първия път. Тъй като моят проблем е този, основно за това съм я разпитвала.
Сънлайт, ако имаш и други въпроси за Кюстендил, ще се радвам да ти отговоря
Иначе, ти пожелавам успешен и приятен престой там!