0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Изборът на имена
« Отговор #80 -: Октомври 16, 2007, 21:54:13 pm »
Да, фани, една съу4ени4ка така се казваше, само фани /стана нещо с клавиатурата, и ф-то не може да стане главна, а само малка буква излиза  :lol:/
Ина4е пак за имената, но за бащините и фамилните да ви питам,
аз понеже съм в 4ужбина, тук мъжа и жената като се оженят носят една фамилия, т.е.
Г-н Петров /да ре4ем/ и Г-жа Пертов
Тъй като само в бг и русия имаме ж.р на фамилните имена, тук с мъжа ми трябва да обясняваме 4е сме семейни, и 4е фамилията ни е еднаква, а не само си прили4а...
Вий как бихте възприели да се променят така фамилиите, 4е имената на съпрузите да са еднакви/ фамилните де/
Ина4е за бащините- какъв е закона в бг, трябва ли задължително детето да има бащино име, в Англия децата имат 2 имена, но второто е по-скоро алтернативно на първото / ако детето не си хареса първото или нещо такова/ + ако има 2,3 или пове4е деца в семейството 2рите им имена никога не са еднакви...
ох много дълго стана  :lol:
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
« Отговор #81 -: Октомври 17, 2007, 09:15:44 am »
До колкото ми е известно всички в България трябва да имат по три имена, второто от които естествено е името на бащата. То може да има руското окончание "ов" или "ова" с различните разновидности, но може и да няма. Например: Галя Иванова или Галя Иван. Фамилното име може да бъде или на бащата на бащата (т.е. на дядото) или на фамилията на мъжа, т.е. родителите и детето да имат едно и също фамилно име. На мен този вариант най ми допада,всички да имат една фамилия иначе ми изглежда, че все едно детето не е от семейството на родителите си. Традицията да се кръщава на дядото също води до големи сръдни в семейството.

За еднаквите фамилни имена, за които питаш много не ми стана ясно, но ако става въпрос за родовете в българският, то аз ги предпочитам и смятам за по-правилни и благозвучни.
« Отговор #82 -: Октомври 17, 2007, 09:33:06 am »
Абе Рони,
щото не търсиш качественно :P,
Ще изникне някой да ядосва и теб няма страшно :bighug:
Поне от сърце ти го пожелавам :D

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #83 -: Октомври 17, 2007, 09:47:38 am »
Аз държах детето ми да е Стефания Николай ... , така ми е записана на стикера за легълцето й, но гадната служителка от рецепцията като дойде да попълва документите за издаване на акт за раждане се запъна и каза, че няма да я запише така, спорихме около 20 минути, казах й че не искам тогава да ми я записва и няма да й дам нашите данни, но в крайна сметка склоних- иначе детето нямаше да има акт за раждане, тъпанарката й с тъпънарка. За мен това си е дискриминация- не може турците и циганите да си се кръщават както си искат, а ти да нямаш право да си кръстиш детето както ти искаш. Мисля да водя дело, но това ще е догодина, като поотраснем малко.
Искам да помоля, Фани ако може да се включи по въпроса- да ме посъветва как тончно да процедирам
« Последна редакция: Октомври 17, 2007, 09:57:59 am от mini »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
« Отговор #84 -: Октомври 17, 2007, 09:52:53 am »
Мини, странно е, че тази служителка ти е отказали при положение, че законът дава тази възможност. Не знам как стоят нещата с промяната на бащините имена, но лично аз съм си сменяла фамилното име, когато за първи път ми се издаваше паспортът. Не помня много процедурата, а и тя със сигурност се е изменила поне 20 пъти за толкова години.

Имате ли проблеми с имената търсете направо служителите на служба ГРАО и хич не се занимавайте с невротизирани регистратори.
« Последна редакция: Октомври 17, 2007, 09:58:22 am от Роксана »
*
« Отговор #85 -: Октомври 17, 2007, 11:16:01 am »
И аз се включвам в темата за имената. Борейки се да забременея толкова дълго си мислех че името ще е най лесното нещо...да, ама не! Името на детето е такава голяма отговорност (естествено зависи пак кой как я разбира..:)
Каси се беше съветвала с нумеролог, мисля и аз така да направя...само дето за да отидеш при нумеролог трябва да имаш поне няколко варианта и той да ти изчисли най доброто, а ние още нямаме...

Иска ми се името (за момченце) да е много звучно и с много гласни и да не е кръстено на никого.

Понеже нямам лентичка, само за протокола отбелязвам че вече сме в средата на 7 ми месец...
*
« Отговор #86 -: Октомври 17, 2007, 13:27:17 pm »
Аз съм водила дело за промяна на името. Значи името ми е Мери, служителката която ме е вписвала в актовата книга и другите документи, се е объркала и ме е написала Мари. При даването на акта за раждане ,баща ми видял и поискал да се оправи, жената само зачертала "а" с "е" и нищо друго. Аз предполагам, че би трябвало да напише "поправката е моя", да има подпис и печат, да поправи всичко и в другите документи, но тя не е направила нищо. Единствено само поправката в акта за раждане и то без пояснение. Докато бях ученичка и студентка нямаше проблем, но след това ми потрябва свидетелство за съдимост за работа. Мале, като се запъна жената там, че това което пише не било валидно, а аз вече доста напушена обяснявам, че няма как да съм Мари, във всички документи - паспорт, шофьор. книжка, дипломи навсякъде съм Мери, и ако е станала някаква грешка то тя не е по моя вина, а вината е на служител като нея. При което тя ми даде необходимия документ и каза, че  за последно приема акта за валиден и да си оправя нещата.
От там аз се поинтересувах, ходих до София, стигнах до архива и навсякаде си бях Мари, казаха ми, че независимо къде и в кой е грешката, по закон аз съм Мари и единствения начин да си бъда с мойто име е да водя дело с държавата. Февруари месец си платих таксата в съда, заведох дело като се самопредставлявах - без адвокат, тогава си спестих 100 лв. Септември месец ходих на дело, заведох и двама свидетели, които трябваше да докажат че това съм аз и октомври месец имах нов акт за раждане с името което си беше моето.
Малко дълго стана, но Мини, дано ти е било от полза.
*
« Отговор #87 -: Октомври 17, 2007, 13:56:03 pm »
Аз държах детето ми да е Стефания Николай ... , така ми е записана на стикера за легълцето й, но гадната служителка от рецепцията като дойде да попълва документите за издаване на акт за раждане се запъна и каза, че няма да я запише така, спорихме около 20 минути, казах й че не искам тогава да ми я записва и няма да й дам нашите данни, но в крайна сметка склоних- иначе детето нямаше да има акт за раждане, тъпанарката й с тъпънарка. За мен това си е дискриминация- не може турците и циганите да си се кръщават както си искат, а ти да нямаш право да си кръстиш детето както ти искаш. Мисля да водя дело, но това ще е догодина, като поотраснем малко.
Искам да помоля, Фани ако може да се включи по въпроса- да ме посъветва как тончно да процедирам

Адаш, същото семейство, които в последния момент записаха дъщеря си Александрва вместо Ая и сложиха презиме Ростислав, вместо Ростиславова.Нямаше никакъв проблем, това е София.Незнам защо така са се запънали при теб... 8O 8O 8O
*
« Отговор #88 -: Октомври 17, 2007, 14:16:10 pm »
Аз имам приятелка, чиято дъщеря се казва Ая - тя много си харесва името.
*
« Отговор #89 -: Октомври 17, 2007, 16:23:17 pm »

Ами Мини - тъпото е, че е въпрос на добронамеренст на служителката... Никола е записан Никола Калин Пенев без никакви проблеми. Сега ще проверя в закона точно как е и ще пиша пак.
« Последна редакция: Октомври 17, 2007, 16:25:23 pm от Fussii »
В очакване ....
*
« Отговор #90 -: Октомври 17, 2007, 17:50:29 pm »
Аз държах детето ми да е Стефания Николай ... , така ми е записана Ами Мини - тъпото е, че е въпрос на добронамеренст на служителката... Никола е записан Никола Калин Пенев без никакви проблеми. Сега ще проверя в закона точно как е и ще пиша пак.
Моля те за повече инфо, аз също бих искала детето ми да носи името на баща си без ов. Ще раждам във Варна, нямаме брак с таткото и може би това усложнява нещата. Някой знае ли?
*
« Отговор #91 -: Октомври 17, 2007, 18:44:21 pm »
Ще раждам във Варна, нямаме брак с таткото и може би това усложнява нещата. Някой знае ли?

Таткото трябва да отиде при нотариус. Те имат готови бланки. Там попълва декларация, че той е баща на детето си и ти я носи в родилния дом, за да я дадеш на когото трябва. На нас ни искаха и копия от личните карти.

*

piera

• 896
  • Keen on boots
« Отговор #92 -: Октомври 17, 2007, 23:35:50 pm »
Аз също исках да запиша дъщеря ми Анджела Евгени, дори в епикризата от родилно така е написана, но когато мъжа ми отиде до ГРАО в Плевен за да подаде документи за акт раждане, служителката му обяснила, че по закон нямаме право да я запишем така, единствения начн бил да подам някаква молба в Търново за смяна на бащиното име  8O и премахване на "ева" .Е познайте дали го направих  :?
*
« Отговор #93 -: Октомври 18, 2007, 08:57:24 am »
Айде довечера ще питам тези наши приятели по какъв ред са записали Александра с бащино име Ростислав и ще ви кажа, но не помня да са казвали, че са имали проблеми!
*
« Отговор #94 -: Октомври 18, 2007, 09:41:30 am »
Благодаря Мимка - ще ми е много полезно инфо-то.
« Отговор #95 -: Октомври 18, 2007, 10:25:10 am »
Ще раждам във Варна, нямаме брак с таткото и може би това усложнява нещата. Някой знае ли?[/color][/center]
В различните болници има известно разминаване в процедурата. Аз раждах в София в Шейново и тук не искаха нотариална декларация от таткото. Просто трябваше и двамата да отидем при служителката на регистратурата с двете лични карти и попълнихме декларация с имената на детето. Нямаше никакви проблеми в това отношение. Просто питай каква е процедурата в болницата, която си избрала.
<br />[link=http:
« Отговор #96 -: Октомври 18, 2007, 11:43:21 am »
ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ.
Tам са описани правилата за съставяне на имената, поне до колкото помня. :wink:

Искаше ми се да прикача самия закон, но не знам защо не се получи  :(
*
« Отговор #97 -: Октомври 18, 2007, 15:51:00 pm »
ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ
Раздел II.
Имена на българските граждани

Чл. 12. (1) Собственото име на всяко лице се избира от родителите му и се съобщава писмено на длъжностното лице по гражданското състояние при съставяне на акта за раждане.
(2) Ако двамата родители не са постигнали съгласие за името, длъжностното лице вписва в акта за раждане само едно от имената, предложени от родителите.
(3) Ако родителите не посочат име, длъжностното лице определя името, което сметне за най-подходящо в случая.
(4) Ако избраното име на детето е осмиващо, опозоряващо, обществено неприемливо или несъвместимо с националната чест на българския народ, длъжностното лице има право да откаже вписването му в акта за раждане, като приложи разпоредбите на ал. 2 и 3.
Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Бащиното име на всяко лице се образува от собственото име на бащата и се вписва с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейните, етническите или религиозните традиции на родителите.
Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име при сключване на граждански брак се формира съгласно правилата на Семейния кодекс.
(3) Децата от едни и същи родители се вписват с еднакво фамилно име.
(4) Когато едно лице е известно в обществото с псевдоним, същото лице може по решение на съда да прибави псевдонима към своето име.
Чл. 15. (1) Бащиното име на дете, на което е установена само майката, се образува от собственото име на майката или неговия корен, а за фамилно име се взема фамилното име на майката или името на нейния баща.
(2) В случаите по ал. 1 със съгласието на бащата на майката неговото име може да се вземе за бащино име на детето. В този случай за фамилно име се взема фамилното име на майката.
Чл. 16. (1) Името на детето, припознато след съставянето на акта за раждане, се определя по реда на този закон.
(2) Името на дете, произходът на което е установен по съдебен ред, се определя от съда по реда на този закон.
Чл. 17. Името на дете, родителите на което не са известни, се определя от длъжностното лице.
Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) При осиновяване собственото име на детето се определя от съда според желанието на осиновителите. Ако детето е навършило 14 години, за промяна на собственото име се иска и неговото съгласие.
(2) (Нова - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) При пълно осиновяване бащиното и фамилното име се определят според името на осиновителя по реда на този закон.
(3) (Нова - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) При непълно осиновяване бащиното и фамилното име могат да се променят по решение на съда при желание на осиновителите. Ако детето е навършило 14 години, се иска и неговото съгласие.
(4) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) При прекратяване на осиновяването по съдебен ред на осиновеното лице се възстановява името преди осиновяването му. Със съгласието на осиновителя или при важни обстоятелства съдът може да постанови осиновеното лице да запази името, дадено при осиновяването.
Чл. 19. (1) Промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г.) Лице, придобило или възстановило българското си гражданство, може да промени бащиното и фамилното си име с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола му, както и да побългари собственото си име по реда на глава петдесета "Установяване на факти" от Гражданския процесуален кодекс. Тези производства се освобождават от държавни такси.
(3) (Отм. - ДВ, бр. 28 от 2001 г., в сила от 01.07.2001 г.)
(4) (Отм. - ДВ, бр. 28 от 2001 г., в сила от 01.07.2001 г.)
(5) (Отм. - ДВ, бр. 28 от 2001 г., в сила от 01.07.2001 г.)
(6) (Отм. - ДВ, бр. 28 от 2001 г., в сила от 01.07.2001 г.)
Чл. 19а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 2001 г., в сила от 01.07.2001 г.) (1) Българските граждани, на които принудително са променени имената, могат по свое желание да възстановят предишните си имена.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2006 г., в сила от 12.07.2006 г.) Възстановяването на имената по ал. 1 се извършва с решение на длъжностното лице по гражданското състояние по писмено заявление на молителя след нотариална заверка на подписа му. Решението на длъжностното лице подлежи на обжалване от заинтересуваните лица и от прокурора по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
(3) По реда на ал. 2 могат да се възстановят или променят имената на непълнолетни, ако имената на техните родители или на единия от тях са принудително променени. Заявлението в този случай се подава от двамата родители или настойниците. При разногласие между родителите или настойниците спорът се решава от районния съд.
(4) По реда на ал. 2 могат да променят имената си и българските граждани, родени след като имената на техните родители или на един от тях са били принудително променени, а имената на техните непълнолетни деца могат да се променят по реда на ал. 3.
Чл. 20. При придобиване или възстановяване на българско гражданство лице от български произход, ако желае, може да приеме бащино или фамилно име с наставка -ов или -ев и окончание според пола му, както и да побългари собственото си име. Тези изменения в имената се отразяват в указа на президента на Република България, с който придобиват или възстановяват българското си гражданство.

*
« Отговор #98 -: Октомври 18, 2007, 15:53:39 pm »
като чета чл.13 от ЗГР излиза, че е въпрос на добра воля на служителя по гр. регистрация как ще запише бащиното име.

*
« Отговор #99 -: Октомври 18, 2007, 22:31:15 pm »
като чета чл.13 от ЗГР излиза, че е въпрос на добра воля на служителя по гр. регистрация как ще запише бащиното име.

Е, това не е добре!