Ади, как при спинална катетъра остава в гръбнака за обезболяване???Наистина ли е така?При мен обезболяваха само с мускулни инжекции докато бяхме в реанимация.
Относно упойките няма проблем за поставянето.Аз съм с шипове и радикулит.Имам 4 спинални поставени до сега.
Тами, помоли и ще ти доставят.
nia72 аз доколкото знам с епидурална обезболяват нормалното раждане. За да се постави, първо се обезболява мястото на боцкането и после се поставя епидуралната. Като при епидуралната се оставя катетър, за да може да се обезболява по време на цялото нормално раждане. Когато и колкото трябва по преценка на лекаря.
При секцио се обезболява със спинална. Тя се прави с игла. Не остава катетър и няма нужда да се дообезболява два часа след това например. На мен ми сложиха аналгин още докато си бях под упойка и после дойдоха още веднъж да питат дали искам, ама понеже аз им казах, че не знам какво точно искам, те решиха че не е зор и не ми слагаха повече нищо.
Епидуралната се слага около най-външната обвивка (дура мата или каквото е там) и няма никаква опасност от последствия след това. А за спиналната се дупчи тази обвивка (само най-външната, другите две - не). И при нея има опасност някаква течност нещо да сговняса и да предизвика главоболие след това.
Май това е всичко логично, което аз съм чувала за упойките.
Не съм чувала за спинална с катетър. Което обаче не значи, че не може.
А много странно ми се стори това, че в Майчин дом (Сф) не правили тест за упойки, защото използвали упойка, която няма данни за алергии. Това го каза главната акушерка. И аз нали съм си Тома Неверни два пъти я попитах дали е сигурна. После я попитах ако аз искам може ли да си направя такъв тест. Тя каза да си говоря с анастезиолога - можело ама нямало смисъл.
Иначе за Враца например (и по-скоро Мездра, защото там са лекарите) съм сигурна, че не правят спинална упойка. Секциото си е с пълна упойка. И аз съм чувала това за петте минути, в които трябва да се извади бебето, за да не се упои и то.