http://www.mama.no-meat.org/link_pregnancy/ffn/
Ето за теста за евентуално преждевременно раждане.
Боби,прочетох в статията,която пейстна Жбрул,че може да се засече и след 34.Но след като си го ползвала,значи може би наистина не е подходящ в последния етап.А щом и е много скъп,не си струва мисля,но ще питам док все пак.
TINI78 в статията пише това, което Боби казва за седмиците, в които се прави теста:
"фФН може да бъде открит във цервико-вагиналния секрет до 22 г.с. и по-късно в края на последния триместър (1 до 3 седмици преди раждане). фФН обикновено липсва в секрета между 24 и 34 г.с. (5½ до 8½ месец)."и
"Лекарите правят теста обикновено между 24 и 34 г.с."От така написаното, поне аз си правя извода, че тестът е надежден, ако се провежда между 24 и 34 ГС, именно защото в този период не е характерно в цервикално-вагиналния секрет, да се открива фетален фибронектин /фФН/ и при находка на такъв - може да се предполага преждевременно раждане. След 34 ГС, фФН вече се приема за "нормална находка" и поради това, не е сигурен показател дали раждането ще настъпи по-рано, а се залага на другите известни ни методи за оценка на риска предимно. За това и след 34 ГС, не мисля, че тестът би имал истинска "информационна тежест", тъй като и при наличие на фФН, това се приема за нормално и на лекаря "нищо не му говори" /в смисъл да му подскаже дали, или/
.
Иначе, не че не може и след 34 ГС да го направиш, но не виждам особен смисъл, поне аз, поне според информацията дотук. Питай си лекаря за всеки случай де, тук не сме лекари в крайна сметка.
Относно цената му, само съм подочувала някакви коментари от разни фармацефтични представители и то преди 2-3 месеца, когато очкаваха да получат такъв, но и те самите нямаха точна представа колко би струвал. Спрягаха някакви цифри между 200-600 лв., но си беше само гадаене и от тяхна страна, на базата на цената на аналогични продукти, които предлагат. Така че, изобщо не е нещо официално като цифри, това което споменавам, а само казвам какво коментираха по въпроса самите търговци. При всички случаи обаче, като нов за нашия пазар продукт - очкаванията им бяха да е скъпичък, а не обратното.
violett Радвам се, че сте добре и си се разминала с едно конче само. Ще се нагодите с кърменете щом бебо налита да суче, а как да увеличиш кърмата - методи и начини много, мамите с опит ще помагат за това /те вече помагат де/. За мен лично, по-трудно решеимият проблем с кърменето е, ако човечето не иска да суче, за кърмата някак по-решимо ми изглежда на този етап поне.
Иначе за упойката, не си първата родилка, която е била "твърдо против", ама като почне екшъна бързо да размисли по въпроса - добре, че сега има как да се реагира светкавично на такива промени в мнението на родилката.
Едно време, къФ ти епидурал, че и анестезиолог, който да може да го постави...мани, мани.