0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
 :D Знаеш много добре, че изобщо не става дума да си полицай и да следиш кой какви езици говори, в това, което ти написах. Много е хубаво да имаш безкрайна свобода, ама от време на време бива да има и някакви задължения, иначе се върви към анархия! Свободата, Боби, би следвало да е съпроводена с отговорност, само че историята, че и науката са доказали, че на човешката съвест не може да се разчита. Ето тук идва мястото на законите и разумните ограничения.
Има доста неща, които харесвам в САЩ, но и също толкова, които не харесвам. Не си мисли, че съм някаква фанатично мразеща САЩ по дифолт, напротив, дори бих искала да живея там, ама не ме изтеглиха от лотарията :lol: Но не мога да казвам на черното бяло. Има неща, които просто не се вместват в моя мироглед, не са се вмествали и в твоя, ама вече се вместват, може би защото ти е по-лесно така. За да промени коренно човек мнението си по фундаментални въпроси, да смени радикално мирогледа си, е необходимо доста повече от просто харесване :wink:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
на България, като държава, проблемът й не е, че част от гражданите й ще останат прости.

проблемът й е, че в скоро време една част от населението ще поиска автономия и ще опита да повтори сценария от бившите югославски републики. в момента този сценарий прави генерална репетиция в съседна Македония.

този сценарий, между другото, също е измислен за пръв път от автори зад океана.
Ами аз не съм съгласна с този анализ. Знам, че това е параноята, че за затова е целият джангър, но аз не вярвам, че има такава реална опасност. По-горе изписахме доста на татемата за членството в НАТО и кяра от това. Запазване на целостта на държавата е  един от тях, както вече писахме.

Сикс,  никога тук не съм усетила да ме дискриминира от  времето, в което не говорех английски до сега.  Нещата, които виждам тук да се казват се опитвам да си представя, че някой може да ги каже на моите деца или на мен и честно казано не мога да ги приема. Мисля, че би ми било много подтиснато, ако бях малцинство в България. 
« Последна редакция: Юни 01, 2013, 00:41:16 am от Bobbie »

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
Мисля, че би ми било много подтиснато, ако бях малцинство в България.

С риск да стана банална ще повторя, че никога не съм се чувствала дискриминирана в България. Нито аз, нито километричната ми рода.

Много е хубаво да имаш безкрайна свобода, ама от време на време бива да има и някакви задължения, иначе се върви към анархия! Свободата, Боби, би следвало да е съпроводена с отговорност, само че историята, че и науката са доказали, че на човешката съвест не може да се разчита. Ето тук идва мястото на законите и разумните ограничения.

:good_post:
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
на България, като държава, проблемът й не е, че част от гражданите й ще останат прости.

проблемът й е, че в скоро време една част от населението ще поиска автономия и ще опита да повтори сценария от бившите югославски републики. в момента този сценарий прави генерална репетиция в съседна Македония.

Ами аз не съм съгласна с този анализ. Знам, че това е параноята, че за затова е целият джангър, но аз не вярвам, че има такава реална опасност. По-горе изписахме доста на татемата за членството в НАТО и кяра от това. Запазване на целостта на държавата е  един от тях, както вече писахме.

ами ти може да не си съгласна, но доста хора се притесняват от тази възможност...

аз наскоро пътувах през Македония и да ти кажа, по едно време помислих, че сме сбъркали пътя и сме навлезли в Албания. такова нещо няма да видите другаде - в суверенна Македония да се веят албански знамена не само по частните къщи, но и на специално построени огромни пилони в центъра на селата... издигнати като държавен флаг.

а НАТО въобще не го търси в подобни спорчета, Турция му е хиляда пъти по-важна на НАТО от нас.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Сикс,  никога тук не съм усетила да ме дискриминира от  времето, в което не говорех английски до сега.  Нещата, които виждам тук да се казват се опитвам да си представя, че някой може да ги каже на моите деца или на мен и честно казано не мога да ги приема. Мисля, че би ми било много подтиснато, ако бях малцинство в България.
Ти да видиш какво е чувството да си мнозинство/засега/, пък да се чувстваш като малцинство. Да се чувстваш като чужденец в собствената си държава, да виждаш, че на политическата върхушка не й дреме за тебе и да ставаш безмълвен свидетел на съсипването на родината ти. Безмълвен, щото гласът ти скоро ще бъде заглушен, няма да разбират езика ти..... Да не ме разберете сега буквално :wink: Както казва Джам, на някои може и да им изглежда параноя, ама веднъж вече се е случвало по нашите земи :?
Нека подчертая, че аз лично нямам нищо против турците. Не ми пречат хората, не ги обвинявам пряко за историята ни, щото имам достатъчно мозък да стопля, че те няма вина. Не ги обвинявам и за това, че се възползват от предимствата, които и се осигуряват оттук-оттам. Против съм държавната политика и особено на една определена политическа сила /тук "сила" го казвам с огромно прискърбие/, която изкуствено създава несъществуващи вражди и омраза. Постоянно слушам напоследък как българите мразели турците, не били толерантни и в същото време се изумявам на рейтингите на бг телевизиите, когато излъчват турските сериали :lol: Преди време погледах няколко серии от един такъв сериал - Листопад се казваше. Ами хора, ние сме същите като тях в много отношения. Толкова ориенталщина има у нас, че..... Това е едно от нещата, които ме вбесяват, когато се сетя за ония 5 века, за начина, по който нас са претопили дотолкова, че днес, в 21 век ние все още виждаме себе си, като гледаме Ферхундето от екрана...тъжно ми е. Яд ме е за това къде можеше да бъде България днес, ако не бяха ония 5 века..... ама то "ако"- та /и в двата варианта на ударението :lol:/ има много, та.... Но, държа да подчертая, този яд и тази тъга аз не тая към обикновения средностатистически турчин в Турция или етнически турчин в България. Тези хора нямат вина, особено съвременниците ни. Писах го това и в по-горен пост, да не се повтарям. Но всички знаем, че когато дадеш в ръцете на хората власт, те започват да искат още и още и вече не са ония, обикновените. Така че, моля, не ми обяснявайте колко съм нетолерантна, късогледа и тясно скроена, че не възприемам така радушно да се дават още права и свободи на хора, които биха ги използвали по съмнителен начин, под натиска и принудата на съмнителни водачи. Вярвам всички ме разбраха какво искам да кажа, надявам се няма да се налага да обяснявам, че нямам сестра :lol:
« Последна редакция: Юни 01, 2013, 01:21:13 am от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*

Bobbie

• *
  • 5701
Вижте, не знам дали има реална опасност за такова нещо, може пък и да подценявам ситуацията. джам може би си права, Турция е много по-важна, все пак е втората по големина армия в НАТО, но все си мисля, че и на Турция не и е толкова важно да се разправя с НАТО и като кандидат член на ЕС да се опитва да разбие друга страна членка.... просто не го виждам това. При всяко положение аз не виждам как ако го направя като хората това обучение, приемерно като СИП и в по-горните класове, би имало значение за това, за което говорим. За съжаление обаче се съмявам че няма да е така,от това, което четох, но ще видим какви ще ги надробят. Те вече си го гласуваха на първо четене, не мина и месец от както са на власт. А после нека ми разправят, че гласували по съвест, нямало било значение кой ще е като не могат да гласуват за еди кой си. Резултата не налице, точно обратното на каквото са искали става. дето викат американците, „изборите имат последствия“ и това са последствията от нашите. Аз тази партия дето не би трбявало въобще да е зкаонна, дпс, хич не мога да я понасям. Те държат българските турци да са долу ниско, че да имат нужда от тях, да са им спасители един вид. решението не мисля, че е в начина, по който в България хората реагират. Напротив, за мен тези реакции се позлват много успешно от дПС и те са , което ги държи на власт.

По скоро светът е тръгнал така, че държавите трудно ще останат еднонационални. На мен също не ми харесва, но такава политика водят големите и не виждам как ние ще избягаме от това, погледнете какво става в цяла западна Европа. Стълпотворение от всякакви раси и националности .

С риск да стана банална ще повторя, че никога не съм се чувствала дискриминирана в България. Нито аз, нито километричната ми рода.
Еее, то не е въобще същото. Никога не е имало негативно настроение към арменци, но ние нямаме никаква лоша история между българи и арменци, а и една вяра изповядваме, въобще разликите не са такива. Плюс това арменците са нормално хора и като погледнеш образованието и като погледнеш, че не са някакви крайни, докато българските турци, в огромното си мнозинство, са необразовани, което ги прави много по-податливи на всякакви влияния пък и в за капак са и мюсюлмани ( а на тема ислям не искам и да говоря, че ще ме банват за нарушаване на правилата на форума).

Сикс, те и на тях им промиват мозъците. даваха един репортаж някъде по турските села, където хората твърдяха, че не само, че не било имало турско робство, ами и обратното дори било. Щях да падна направо, а и те си го вярваха. А тук в университета имах колежка туркиня от тези със забрадките. И с нея от лаф на лаф стигнахме до темата за геноцида над арменците. И аз просто я отрязах и и казах, че независимо, че Турция не го признава, всички знаем, че са ги избивали. Е казвам ти това момиче като започна да ми обяснява колко съм залбудена и как всъщност обратното било -арменците тях били избивали. Нямам думи направо. Аз по принцип съм против тези натискания за признаване или непризнаване, защото много държави, когато са завладявали някого, са прилагала геноцид към хората от завладеният етнос, но пък чак да твърди, че нямало такова нещо - изумена бях просто. Затова борбата с това трябва да е чрез младото поколение и чрез образование.  Не забрани, а напротив, разрешаване, че да няма дпс „враг“. Ама като чета коментарите под репортажа на тази кандидат министърка, нямам съмнение, че в централата на дпс си ги запсиват и потриват с кеф ръце, че  си имат материла за следвашите 10 години да ги плашат с нас.
« Последна редакция: Юни 01, 2013, 07:25:47 am от Bobbie »

*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Рачо, напълно подкрепям написаното от теб!
Казвате не знаят децата в селата български, а замисляте ли се защо е така??? Образованието в тези региони от години е под всякаква критика, закриха се много училища, събират децата от 6-7-8 села и ги карат в съседен град на училище където са в някакви сборни класове от 1-ви до 4-ти клас примерно, и им се говори само на турски. Е как да научат български като не им се предлага това??? И между другото това с задължителните часове по турски в училище е абсурдно няма как да стане, всичко това е политически ход с каква цел обаче??? Вероятно създаване на напрежение между етносите...
Дениса, ами ти сама си отговорила на въпроса си  :) Погледни болднатото в текста ти. Ей там е разковничето. Нали не мислиш, че МОН е спуснало заповед в еди-кое училище учителите да говорят на турски? Това са самоволни прояви на местните училищни дейци. Мислиш, че преди е било различно? Ще те разочаровам, било е същото. Майка ми е начална учителка, по-скоро беше, вече не работи това. Тя сега е на 52, когато е завършила института /преди 30-тина години/ са я разпределили в едно турско село. Колегите й турци, децата - турци, не говорели бъкел български. В училището се е говорело само на турски, майка ми е видяла бая зор, не е изкарала много. Разказвала ми е доста от онова време, аз лично съм се потрисала, тотален патриархат, каквото кажат старите - това. Имаш проблеми, ако говориш на децата неща, които не са одобрени от "старейшините". Това образование за момичетата по-високо от основното - анатема!!! Сега не е по-различно, разбира се, има и много изключеения. Сред ромите положението е същото. Казвала съм и друг път - леля ми до скоро беше начална учителка в един бургаски квартал, предимно населен с роми, голяма част, от които се самоопределят като турци :lol:, когато им отърва пък - са българи. Говорят някаква смесица между ромски и турски. Момичетата ги женят обикновено преди да са завършили 4 клас, не ги пускат на училище, след основното/ако добутат/, приключват с образованието. Смея да кажа, че леля ми е отличен педагог, съвестен и упорит. Е, едва успява за 4 години да научи няколко деца поне от класа й да четат и пишат поне малко от малко. Ми не искат да се научат, не смятат, че им е необходимо. Обаче, после като пораснат почват да реват, че нямали били равен старт и ги дискриминирали :lol: Темата не е за ромите, но ситуацията е доста сходна в някои отношения, затова си позволих това отклонение. При турците се получава нещо подобно - не желаят да учат и говорят български, в един момент почват да се оплакват, че били изолирани, сегрегирани и не знам още какво, не ги били обслужвали в магазина и в пощата.....

Ами нали и аз това казвам, ако има някакъв контрол и започнат да ги глобяват като преподават на турски ще научат български, но тези райони са забравени от Бога, повярвай ми! Не че децата не искат, а просто никой не ги учи.Относно това за тоталния патриархат не съм съгласна, поне в района откъдето е съпругът ми няма такова нещо. Хората там си живеят точно като българите по нашите села. Между другото турците примерно в Гоцеделчевско, Кърджалийско и Разградско живеят коренно различно едни от други това, че едните отказват да учат български не значи, че всички и навсякъде са така.
*

Бубулина

• *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!

:good_post: А! Баш ме уцели в сърбежа!
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Боби, противоречиш си. Как така, хем без забрани, пък хем да ги образоваме. Та нали, за да ги образоваме, това трябва да стане в българско училище, на български език. Ако не им "забраним" да си се обучават на турски, какво ще постигнем мислиш? Освен това, тук не става дума даже за забрана, защото изучаването на турски език като майчин в училищен никога не е било опция и право, че да говорим за забрана. Тук става дума за отказ да разрешим нещо, което е съвсем различно. Не знам защо си решила, че тука за някакви СИП-ове става дума, не знам. Упоритош повтаряш, че ако било СИП, в горните класове - нямало проблем. Ама никой не ни пита нас СИП ли да е, ЗИП ли да е, какво да е. И какви горни класове, като те не знаят БГ? За никакви допълнителни иззбираеми часове не иде реч. Хората си искат да се въведе турски за изучаване като майчин език, не като чужд. За да ги изкараме от хватката на ДПС, трябва да ги третираме като българи - учи се на български, говори се на български, нали претендират, че са БГ граждани, имат право на глас! и го упражняват. За какво говорим тогава? Позволявайки им да въведат това, което искат, съвсем ще си бъдат контролирани и промивани обикновените хора, защото като имат избор на учат на турски, съвсем ще отсвирят българския. Не знам защо ти правиш други изводи от тая ситуация.

Дениса, разбира се, че не всички са еднакви. Но по принцип, техният семеен модел е патриархален. Иди да видиш в някое забутано и забравено селце, остави градовете. Безспороно има много съвременни и образовани турци, с по-широко мислене и мироглед, най-малкото вашите бракове с Маги го доказват. Но това са по-скоро изключения и ти го знаеш.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*
Днес бистрихме темата из фейсбук и се оказа, че има документи поне от 2005 (не ми се връщаше по-назад) за ЗИП "Майчин Труски" http://minedu.government.bg/top_menu/general/ , както и "Ромски"???? такъв. Не зная дали спекулативно се повдигна темата, но това не е ново в програмата. За мен, разбира се, също беше ново.

За съжаление, това заиграване с "етническия мир" много ме плаши :(
*

Bobbie

• *
  • 5701
Боби, противоречиш си.
Не мисля. Това, че е задължително да знаеш български и да се учат предметите на български по никакъв начин не противоречи на това да взимаш допълнителен предмет турски. Не е по-различно от децата , които учат западен език. Навремето и руски учехме, от тая работа не забравихме българския, нито той беше по-малко задължителен.

Сега ми светва като те чета, ти да не мислиш, че те искат да се обучават на турски? Нееее, не е това, за което говорим. Те искат в тези райони да добавят предмет „турски език“. Разбира се, че се учи всичко друго на български.  Как може да си помислиш, че бих подкрепила такова нещо, никога не бих го подкрепила разбира се.  Прочети сама какви са исканията. Те не искат да учат на майчиният си език, а и майчиният език.
« Последна редакция: Юни 02, 2013, 22:02:03 pm от Bobbie »

То е ясно, че спора за турския в училище няма да престане, но мен нещо друго днес ми привлече вниманието, и меко казано ме шокира.

Репортаж от жилището на служителка на ВМЗ Сопот. Ситуацията е следната: самотна майка, гледа първолак и по-голямо момиче, работила е в стола на ВМЗ-то. Жената разчита само на благодеяния от хора, които са гледали някакъв първи репортаж за нея и й пращат пари. С тези пари тя покрива сметки и вноски по кредит.
Столът на ВМЗ-то е закрит, тя няма работа, но седи и чака нещо да падне отнякъде. Предлагали са й работа, но тя е отказала, защото работата била на смени, а тя трябвало да се грижи за първолака.

И тук идва моя резонен въпрос: добре де мама му стара, при условие, че работното ти място е закрито, при условие, че децата ти гладуват и разчиташ на подаяния - защо по дяволите не приема работа, която й предлагат. Не е ли в момента най-важно децата й да има какво да ядат и да може да им осигури условия на живот, а не да седи и да чака ... какво, и тя самата не знае.
Ми не мога да го разбера!

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
В последно време загубих интерес към спора,имам проблеми разни,тресе ме неизвестността,кандидатства Бузана за ясла,а аз си търся работа...и такива разни,безпарични :D.
Имах щастието да познавам лично Радой Ралин.Той казваше,Бог да го прости:"Крайно време е управляващите да почнат да гледа на нас не като глава от населението,а като уста от населението".Той не се продаде за стотинки,чест му прави!
Щото Рали,ако депутатът взима 3000,а аз 240-това не значи че на мен ми стигат,нищо че средноаритметично се пада по 1600  :D
Та за готвачката:ми ако е закрит стола-тя е на борсата .Аз мисля,че заплатите на главен готвач са височки.А от борсата ще взима 90% от нея(може и година)
Защо да започне НЯКАКВА работа за по-малка заплата,като седейки си в къщи ще гледа първолака и ще има по-висок доход,Рали?
Имам приятелка,която седейки си в къщи и плащат от борсата 1500 лв,И ТРУДОВ СТАЖ И ТЕЧЕ...Ми защо да започва предлаганата и работа като продавач-консултант(на компютри)за 500-600?
« Последна редакция: Юни 04, 2013, 09:17:09 am от kisela_2000 »

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
Вмъквам се в темата по повод заплатите. За хората в Сопот и региона заплата от 450-500лв е огромна! Тези от вас, които живеят или имат близки в малките населени места знаят за каква мизерия става въпрос там. В Сопот пак, логопед и социален работник в дневен център за деца с увреждания получават 340лв заплата!

Ами, то не е само в Сопот, за съжаление. :(
*
И аз това си мислех сутринта, една такава заплата каквато Кисела е писала, е възможна в добро заведени в някой от най-големите градове в БГ, в Плевен например за готвач си е чист мираж.

*

Бубулина

• *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
На мен Северозападналият регион ми е много мил и на сърцето, че имам рода от там. Положението при тях е много зле! Един колега от с.Баница /Врачанско/ преди година- две разправяше, че жена му, учителка по образование взема по 240лв. заплата в магазинче за хранителни стоки, като продавачка. Говоря за 6 дневна работна седмица от 6-20ч. Сега не знам, може вече и "цели" 310лв. да и е заплатата.... :? Той за това е я е оставил при майка си с децата и работи в София - там се пробва като комбайнер /за 450лв. след удръжките/, но работата е сезонна, а децата искат леБ....
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

Съгласна съм, че заплатата цитирана от kisela_2000 е безумно висока за малките населени места.
Но на мен поантата ми беше другаде - как може човек да седи и да виси и чака на благодеяния и прави капризи, при условие, че децата му гладуват. Ей това не мога да разбера, честно :?

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
добре,дори и на 340 да е била-пак ще взима от борсата малко над 300.За какъв глад говорим?Това са си 10 лева на ден,Рали...а за сметките си чака подаянията жената.Обаче в тези малки градчета и селца навсякъде си имат градинка и си произвеждат зеленчук...

И как преди да я съкратят се е справяла с 340,а сега с 300 чака подаяния,това не разбирам.А журналистите си пишат-лошо няма.И те хляб ядат :D
« Последна редакция: Юни 05, 2013, 10:25:06 am от kisela_2000 »

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
Kisela, аз лично не знам колко се взима на борсата и какви са изискванията знам моя мъж като беше 2 месеца, че парите хич и не стигаха, на него му даваха 60% от заплатата на която е осигуряван.Беше скръб.

Рали разбрах те.Аз имам  близко семейство което и двамата са на смени.Почти не се засичат, не знам кога се виждат и как успяха да направят и второ дете.Смените не са аргумент за мен.