0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Какво като е добра, не е по-велика от другите.

Тук бъркаш, Боби, някои хора са по-велики от другите, няма какво да се лъжем. Това, разбира се, не означава, че за тях няма правила и те не трябва да ги спазват, държа да уточня. Но смятам, че трябва да са гъвкави, както се изрази някой назад.
Не бъркам, никъде по света няма да го търпят това.  Гъвкави означава да поискаш предварително разрешение, ако ще нарушаваш правилника по някаква особена причина. И ако са гъвкави, те може да ти позволят, щото еди какво си.  А не сам да си прецениш, че имаш право.  Ти даваш пример, че е имало право да се освободиш. Ама първо искаш разрешение да те осбободят и после не ходиш. Не си вдигаш чукалата и самосиндикално да спираш, понеже имаш добър успех и си знаеш, че ще ти дадат и без това, нали?  Така че вслучаят малко се злоупотребява с тази дума, щото тя не е дори проверила дали са гъвкави, понеже не е поискала разрешение.

*
Все пак - стипендия се получава заради постигнати резултати, а не заради присъствени часове нали така? Може би формално са спазени правилата, но ако е така - то значи правилата следва да се променят, защото очевидно не са особено У ред. Щом получаваш стипендия за висок успех - следва да я губиш, ако твоите резултати се понижат. Ако ще я губиш заради еди колко си извинени, или неизвинени отсъствия...еми да се отпускат стипендиите на тази база ;) Който не е отсъствал и час от училище през учебната година - стипендия.

А то и за 50лв. ставало въпрос... (което е направо унизително). Хубаво, че се разшумя де. Сега някой с възможности - ще дава 5х50 на месец на това момиче и то ще успее, защото не му е празна галвицата, нито лесен животът и е добре мотивирано да успее. Да му мислят другите.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Все пак - стипендия се получава заради постигнати резултати, а не заради присъствени часове нали така?
Стипендията се получава за каквото пише в правилника, че се получава стипендията. И се задържа пак така.

А иначе тя ще се успее разбира се.  Има акъл, влезнала е на такива места, няма начин да не успее. Да, това е неприятно за нея, но аз продъжалвам да мисля, че е добър урок. За там накъдето се е запътила, също ще и помогне.

*
В българските училища - стипендия се получава за успех, или е "социална стипендия". Поне по мое време - други нямаше. Сега ако са измислили - не споря. Та в правилника пише за какво се получава, пише със сигурност и при какви условия се отнема. Та както казах, ако в правилника пише, че стипендия за упсех се отнема без успехът да е развален, ама няколко отсъствия били над описаното и значи - може - то правилникът не е много наред. ;)

Има предостатъчно законни и разписани някъде тъпотии и абсурди, които ни се случват всеки ден на всички, та да кажа за този конкретен случай, че е ОК, понеже така пишело в правилника. Законно - да, редно - не особено. Мое мнение.

А момичето се е запътило натам (не визирам географска точка) - където се ценят акъл и труд, не просто губенето на време някъде, зер да си като всички и "по правилник". Имам предвид нещо повече от ходенето на училище с тази си реплика. В живота успяват хората, които поемат рискове и търпят загуби за нещо дребно, с идеята да постигнат повече. Та никакъв "урок" не й е това на нея, в смисъла който ти влагаш. Ще успее именно защото "не е в масовката" и няма как да бъде, защото е по-умна и това я прави повече от другите й връстници. Така е в живота - хората са различни, с разлини дадености и качества. Някои са много, много над другите и за тях - доста правила просто "не важат". Това не е новина някаква поне за мен. :)
« Последна редакция: Декември 20, 2013, 02:27:15 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Това ходенето на училище за нищо го нямате. Пропуснала била 5-6 дни...

Ако това се беше случило в Щатите, директорът нямаше да е представен и възприеман като злодей, а като професионалист с авторитет, и хората щяха да кимат одобрително, че е постъпил добре, защото всички са равни пред правилата.

Но подобно момиче тук щеше предварително да уговори с учителите си начин да не изостава с уроците и тестовете, пропуснати по време на отсъствие по уважителна причина.

А това конкретно момиче според мен където и да замине, първо ще наизусти правилника на престижния си университет и условията да запази критично нужната си бъдеща стипендия. Чудно как го умеем това  в чужбина и там уважаваме правилата, а в България и правилата калпави, и хората които ги прилагат лоши...

Защо не сме възмутени, че се пускат под гаранция крадци на особено крупни суми обществени пари и на злоупотребили с власт? Там какви са правилата, кой ги прилага и защо се допуска тези хора да си плюят на петите или да останат недосегаеми? За жалост малките човешки драми са по-разбираеми, дори когато изобщо не ни касаят, а системните посегателства срещу достойнството и интереса на цялата нация си остават мъгляв и чужд проблем.
*

Зависи най-вече от директора спазването на правилата. Същият ли е?

Не съм учила в това училище, ако това означава въпроса ти :)
Както и Ганка е отбелязала, спазват правилата Директорите, защото от това им зависи и целия бюджет понякога търпят и други санкции.
Вярвам, че ще се намери начин да се подпомогне момичето по легално.
*
Ако беше взела болничен (на това му викам аз заобикаляне на правилата) всичко щеше да е наред.

Но подобно момиче тук щеше предварително да уговори с учителите си начин да не изостава с уроците и тестовете, пропуснати по време на отсъствие по уважителна причина.
Цигу, тя има отличен успех и не изостава с уроците и тестовете. Проблема са точно остъствията направени по време на кандидатстуденското интервю.

А под гъвкави имах предвид, да можеш да взимаш рашения според конкретния случай. Защото след като се раздуха случая решиха да отпуснат 100 лева за високи постижения, но преди това не.

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Чандра, не знам как ще се оправи. Бащата е починал, майката сама си гледа детето. Вероятно тези 50 лв.са много за тях.

Блу, в България ще й е трудно, но ще се оправи, като завърши. Тя не е просто отличничка, а "най-добрата физичка в света". Освен това рядко кандидат-студенти биват едновременно приемани в толкова елитни университети. Това все пак си е постижение. Сигурна съм, че ще получи стипендия и в чужбина...

Едва ли някой от нас е против правилата, но като чета тук съм много изненадана. Сякаш пишем за нахален престъпник, който "на своя глава" е пристъпвал правила,... а става въпрос просто за една ученичка и дори мога да предположа, че всички в училище (съученици, класна, директор) са били наясно, че ще кандидатства в Кеймбридж...

Добре, според вас такива изявени ученици като нея не трябва ли да бъдат стимулирани? По този повод никой не казва думичка. Разказваме, как е в Америка, само че сте наясно, че цялата система, в която интерагираме е важна, а не просто: "За такова нещо в чужбина... "
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Трябва да са стимулирани да, но явно стипендията не е възможен начин.

пп.Не съм знаела, че има ограничение и за извинени отсъствия.
*
Има си правила и те се спазват от всички. Не би ми минало през ума, че ако реша да поставя нещо за приоритет пред друго, то някой ще ми е длъжен заради някакъв талант, който имам. В крайна сметка всеки си нарежда приоритетите и спазва правилата. Всичко тук е сбъркано точно защото всеки си мисли, че може да не ги спазва, когато не са му удобни. Ако студент от Кембридж наруши правилника и се подготви за олимпиада в България дали някой ще се съобрази с това, ако изрично не е предварително договорено. Няма значение дали е за спортно състезание или научна олимпиада. Трябвало е всичко да се съгласува предварително. А директорът може да отпусне допълнителна стипендия!

Иначе браво и поздравление за момичето, дано повече деца са като нея! Но като отиде там да учи ще спазва правилата! :)
« Последна редакция: Декември 20, 2013, 11:02:01 am от cygnus »
*
Ох, снощи писах, писах и ми спря нета  :x
Днес нямам време, но мнението ми се припокрива с това на цигу и Сигнус, ако съм чела внимателно - и Боби.

Още нещо - не знам защо се пропуска факта, че такива деца са подпомагани от фондации. Тези пътувания са непосилни за самотна майка  :wink:

Дразни ме това драматизиране по медиите и посочването на директора за злодея. Това ми пречи да съчувствам на това иначе умно и способно дете така както уважавам и се радвам на всеки български успех.

А да се изкарват завистливи и злобни хората, които спазват правилата и имат особено мнение по този казус, е плоско и несериозно.

*
Доколкото разбрах от коментари в линка от изказването на директора момичето е получило допълнително възнаграждение за това. И едва ли само е тръгнало да се жалва на медиите, просто от цялата прекрасна новина за постижението й жълтите журналя са се хванали за тези 50 лева стипендия като най-важното. По-важното е, че имаме толкова талантливи деца в България, които я напускат още преди да завършат...
« Последна редакция: Декември 20, 2013, 11:11:44 am от cygnus »
*
Чудно как го умеем това  в чужбина и там уважаваме правилата, а в България и правилата калпави, и хората които ги прилагат лоши...
Именно това имах предвид, пускайки линка към този казус.

Прост пример. Всеизвестно е, че българските шофьори сме опасни джигити, но... само в България. Защо не караме в другите държави така? Защото има солени санкции, които, освен, че съществуват, моментално се упражняват. А в България, например, олимпийски шампиони убиват на пътя и какво? Всички знаете - съдебната система гали с перце, а всички дружно жалим горкото момче.

Манталитетът ни е такъв, другари, и това е една от причините държавата да ни е на този хал. промените започват от нас, управляващите са едни от нас, не са внесени от Марс.

Моята дъщеря също взима стипендия за отличен успех и в момента, в който ми съобщи класната й, че неглижира учебни занятия, й трия сол на "гениалната" глава, защото вярвам, че да възпитаваш млад човек в самозаблуждение, че заради някакви лични постижения може да си гази правилата както си пожелае, е грешно.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Добре, но кой е  писал/казал, че от директора се иска да пристъпи правилата? Аз не прочетох такова нещо. Момичето разказа, че очаквало похвала, но такава нямало, а само наказание.  Говореха за отношение... Доколкото разбирам, едва след като се вдигна шум, момичето получава някакво признание  (в размер на 100лв. :)) Не бива да е така... Не е толкова лесно да се подготвя човек за олимпиади, да ги печели.. Какъв е смисълът от олимпиадите?... 

Аз също абсолютно подкрепям това, че правилата трябва да се спазват (все пак живея в Германия ;)), но поглеждайки цялата ситуация си мисля, че в случая става въпрос за заяждане, прикрито зад правилата. Мое мнение...:)
И не разбирам, зато си даваме за пример Америка, като там има достатъчно проблеми в училищата и с тийнейджърите...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Говореха за отношение... Доколкото разбирам, едва след като се вдигна шум, момичето получава някакво признание  (в размер на 100лв. :)
Отношенията са двустранни  :wink:
Аз не знам как е станало в действителност/журналистиката ни е под всякаква критика и спестява това, за да си направи едностранно скалъпената статия/, но не е ли можело вместо да приглася на медиите, които само това чакат, за да оклепат някого, да седне и да се разбере с директора. Аз предполагам, че той не е решил да й спре стипендията от вчера за днес. Вероятно е имало предупреждения.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
А къде пише, че не е говорено предварително с учители и директор за тези отсъствия?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Не разбрах какво е говорено. Според вас директорът щеше да е добър ако си беше затворил очите за отсъствията ли? Тоест като награда - минаваш между капките. Ами и аз като Елфа мисля, че не е възпитателно.
*
Според вас директорът щеше да е добър ако си беше затворил очите за отсъствията ли? Тоест като награда - минаваш между капките.
Не, Доне, важно е да наречем директора олигофрен /коментарите под статията, която си пуснала/ и да се извисим.

Много "яко" изявление на майката /подозирам, че тя е в основата на цялата драма/:

Майката на момичето изрази възмущението си от решението. Тя обясни, че Катерина е отсъствала, за да се подготвя за състезанието и че лишаването от стипендия “толерира посредствеността”.

Ето какво казва директорът:

Директорът обаче бе категоричен, че няма как да прескочи правилата, защото това би довело до по-лош вариант – след проверка да се окаже, че стипендиантите трябва да връщат пари в училището.

“Катерина е блестящо, красиво, възпитано, умно дете. За съжаление, по силата на нашите правила, нямаме право да й отпуснем стипендия в размер на 50 лева за ноември заради отсъствията, но ще й отпуснем еднократна награда в размер на 100 лева за високи постижения”, обясни директорът.
« Последна редакция: Декември 20, 2013, 12:20:27 pm от Елфи »
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Сега вече става ясно, че стипендията е спряна за конкретния месец. Това има резон и щом правилникът го изисква - ок!
Тук не става дума, обаче, толкова за конкретния случай, поне за мен. Става дума за принципът, на който се пишат правилници и закони в тая държава. Редовно е без грам мисъл и логика. Да, категорично правилата трябва да се спазват и ние трябва да учим децата си на това.

Цигу, грешиш, че никой не забелязва как група хора по висините ограбват държавата ежедневно, вече 24 години.... Забелязваме и още как, роптаем и още как. Тези 6-месечни протести за какво мислиш че са?
И изобщо, пак смесвате нещата и става едно голямо ла-ла-не. За пореден път ни се обяснява как било то по чужбината, пък у нас - на, никой не виждал важните неща, хващаме се все за дребните. Когато, обаче захванем да бистрим важните - справка предните страници :lol:

Мдам, манталитетът ни е такъв. Но не само нашият. Право рече Ирина. Човекът е устроен да нарушава правила, когато има възможност за това. Та проблемът, другарки, е в правилата и тяхното прилагане и контрол, не в манталитета толкоз. Сами казвате, че простия българин у нас не спазва, ама в чужбината - спазва. И какво, да не твърдите, че като иде у Америката или Европата, рязко му се променя манталитета, зер? Нищо подобно! Виж, обаче, като дойде Германецът, Англичанинът и прочее турист у нас, как му лъсва неговия истински манталитет :lol: Тя една кОлтура, то едно приличие..... ум да ти зайде 8)

Толкоз имам да кажа аз за манталитета и правилата. 
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
какво му е на правилника? Не получава едната стипендия, но за сметка на това получава двойно повече като награда?