0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Без тези учители, без това начало и помощта, която те са му дали, то нямаше да е първенец и да се говори за него сега.
Тази школа е създадена, благодарение на фондация "Тео", общината и ръководството на училището, които са спечелили със съвместни усилия проект по ОПЧР за над 100 хил. лева.
След това се включват и други фондации, защото децата са оправдали съвместните усилия да се направи нещо добро. Защо журналистите в централните медии не напишат статия за това, а за някакви мизерни 50 лв?

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Ееее ти пък, виж как звучи - отнеха стипендия на медалистка. Що да пишат със съвместните усилия на учители и ученици има създадена школа... Няма жълт елемент в тая работа :?
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Ааа, Чандра, не съм предложила, казах, че е можело, ако не е искала да става панаир, да си вземе болничен. Има разлика между това - що не си е взела и можело е да вземе. Аз поне такива неща не съм правила, понасяла съм си наказанията. Заради едно бягство от час ми беше на косъм поведението.
Няма смисъл от болничен, защото става въпрос за ограничен брой Извинени отсъствия.

Елфи  :balk_7: направила си голямо проучване.
*
Без тези учители, без това начало и помощта, която те са му дали, то нямаше да е първенец и да се говори за него сега.
Тази школа е създадена, благодарение на фондация "Тео", общината и ръководството на училището, които са спечелили със съвместни усилия проект по ОПЧР за над 100 хил. лева.
След това се включват и други фондации, защото децата са оправдали съвместните усилия да се направи нещо добро. Защо журналистите в централните медии не напишат статия за това, а за някакви мизерни 50 лв?
Защото положителните новини не са интересни, скучни са, прескачат се, няма скандал, няма кого да оплюем. Щеше ли да има теми за момичето и другите участници в олимпиадата, за фондацията, за директора, училището, за ръководството, за медалите. И репортаж можеше да няма по телевизията или щеше да мине между другото. Пак повтарям - виновни са журналистите. От една страна, че са подходили едностранчиво и са отразили само тази страна на въпроса. А на интернет коментаторите малко им трябва и е много лесно да се хвърлят камъни без да се проучи въпроса (но при така поднесената информация са прави да се ядосват). После защо са демотивирани и директори и учители и лекари. Най-важните хора в държавата!
« Последна редакция: Декември 20, 2013, 20:14:12 pm от cygnus »
*
Елфи  :balk_7: направила си голямо проучване.
Голямото проучване го направих за 10 мин. Аз и работя през деня  :lol:
Мисълта ми беше, че информацията е лесна за намиране от журналистите  :wink:
*
най-вероятно са я намерили, Елфи, отишли са да направят интервю, най-вероятно момичето се е изтървало за тази стипендия , но те са захапали този аспект като най-продаваем. И ето сега си пишем за тези 50 лева, а не за уникалните постижения на тези деца!
*
мдамм, сърбали сме им не еднократно попарата на скъпите бг журналисти. да ме прощават, но са тотално некомпетентни по въпросите които отразяват и което е още по-жалко не си правят труда да попрочетат поне мъничко за темата която отразяват. нищо чудно и този случай да е точно такъв.
*
Да, не знаем и половината от ситуацията. Аз затова и зададох допълнителни въпроси. И ако някои, в това число и аз, заклеймихме директора, изхождайки от собствения си опит, за малкия човек с малката власт, опитващ се да пречупи всичко изкласило над общото, то други пък, изхождайки от техния си опит, заклеймиха талантливата ученичка, че видиш ли, завъртяла й се главата и се взела за по-велика от другите. А всъщност трябва да работим да няма подобни недомислия, като този училищен правилник, облечени в закон/правилник/наредби.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Ти защо ме пита по-рано в стил "защо в Америка бият негрите"? И това не е уместен аргумент да си защитиш тезата, но го използваш..

Цигу, не помня да съм те питала нещо в подобен стил и наистина не знам, за какво говориш...

Иначе, за да изоставим поне леко догадките, ето един линк, който вероятно вече сте видяли, но там има две видеоклипчета с по-пълни интервюта, взети от майката и от директора... Всеки може да си прецени за себе си, какво му е отношението към създалия се конфликт...
http://www.kazanlak.com/news-13902.html
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Мдам, как може да оплюваме директора, какви сме долни само. Ама виж, няма проблем да оплюем момичето, каква лигла е и майка й колко е проста. Мхм, чудесна логика, дума да няма :lol:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Ganka

• 5926
Сикс, къде има оплюта майката, кой е казал, че е проста и че детето е лигла? Аз поне не съм видяла такива неща тук написани :?

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
*
Момичета, на мен предколедно ми горчи от този разговор, честно. Ама не заради конкретния казус, който обсъждаме. Горчи ми като родител, който се опитва да възпитава добре детето си в тези наши местни условия. Горчи ми да набивам в главата на детето си правила и норми, да му обяснявам (като поотрасне още малко), че когато спазва парвилата - и той и всички други живеят по-добре. Горчи ми, защото съм вече достатъчно цинична, живяла и преживяла всякакви ситуации, за да си давам сметка, че е така само на теория у нас. Реално - който заобикаля и не спазва правилата - живее по-леко, приятно и просперира.

Някои знаят, други - не, но преди няма и месец - се изправих на зъби и нокти една вечер, когато ми докараха Дани от ДГ. Моето лъчезарно, неагресивно дете, което тръгна на ДГ с мерак и "с песен", чак ми се струваше като сън... Та ми го водят и придружаващата го в автобуса учителка (не неговата) ми казва: "Казаха ми да ви предам, че той се бие, много, поговорете с него". Висна ми чейнете, честно ви казвам. Питах, разпитвах...малкия нищо не казва конкретно. Мислих, чудих се, защо, как... Били сме много навън, бил е винаги с деца, много съм следила да не посяга, да не счита това за решение и надделяване в спор, не съм имала никакви проблеми от вида и сега...."той се бие, бие другите деца..."

И взе, че се разболя и си стоя у дома две седмици. И понеже аз съм проста и доверчива маруля, възпитана за всичко лошо да търси грешка в себе си първо - дори не се усъмних, че има нещо неточно в поднесената информация по случая. Седя, мисля, чувствам се пълна издънка като родител, тръшкам се на баща му... Добре, че той е по-рационален от мен де. Та отиде да плати таксата за ДГ и направо при директорката, извикали учителката на Дани и той настоял в детайли да се обясни кога, как и защо нашият син е бил другИ децА. И изведнъж се оказва, че нямало такова нещо  8O Ама моят син и друго дете се сдърпали за играчка, Дни успял да я измъкне все пак (не е удрял), другото дете вечерта казва на майка си, че е било бито от моето... Дамата не пита никого от персонала дали, или, а направо прави прави скандал на директорката. И понеже "била съпруга не на кого да е" - се казва да ми се предаде на мен, че детето ми било агресивно...и аз се пържа.

И к'во? Наложи се да иде баща му и да им каже директно как и ние "не сме кои да е" (по техните стандарти), че се снишиха и взеха да се извиняват и директно да се мазнят. И после някой ще ми говори за правила?!!! Дето плащаме всички еднакво, дето си уча детето, че не е повече от другите, не го карам демонстративно с БМВ-то всяка сутрин (като тази майка), ами си го пращам с автобус и не се правя на "супер стар". И? Моето го отнася, щото с баща му не сме демонстрирали селяшката кой колко пари има. И за да решим проблема - наложи се да се демонстрира нещо подобно.

ОК, сега Дани няма три, тези неща не са му забележими. И утре, когато станат забележими и аз му обяснявам за правилата и тяхната важност и някой го цака него, щото тати му бил много богат на другия...аз какво д направя? Да оставя някой да го мачка, че да се научи как има правила, дето важат за него, ама за някои други - не? Да, това също е избор, може би по-добрият. Но честно казано не желая и неговият живот да протича като моя - "първа будала на републиката", щото много честна, все по правилата и пр.

Може да си пишем до другата Коледа за правилата и колко са полезни и колко е хубаво да се живее по тях и аз съм напълно съгласна. Малката подробност е, че кое да е правило - върши работа, когато се спазва от наистина всички - "от пъдаря до царя". Ако не е така - всичко това са едни красиви думи, без реално съдържание и приложение в практиката. А ние живеем в джунгла и то съвсем буквално...все тая с какви "ЕС-табели" се закичваме и колко ни се иска да е друго. Не е. И няма да бъде скоро.

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Ganka

• 5926
Eх, Ети, какво да ти кажа, на теб са ти показали, че имат пари, на нас ни показаха, че сме друга класа щото сме чужденци.... Това го има навсякъде, не вярвам да ти казвам нещо ново. За жалост, въпреки правилата пак някъде има по-по-най от другите... На най-добрата ми приятелка, чехкиня, детето е първо по успех, най-добро, има само 1-ци /тукашната 6-ца/, балерина, свири на пиано... Миналата година й оставиха 1-ца по физическо, при пълен успех 1 по всичко, защото не можело тя да има по всичко само 1-ци... Как да му обясниш на такова дете какво е мобинг и защо го има...

*
Гане, аз не съм вчерашна и не очаквам да настъпи някога, някъде "вселенската справедливост" я. Било тук, било при вас, било в държава Х. Но все пак достатъчно съм пътувала, че да знам как поне битовите правила, най-елементарните на други места важат за всички, ама при нас и това го няма обикновено...

Просто ми е криво от този факт. Не, че ще взема да обяснявам на Дани как "Те правилата майка не са за теб...". Няма разбира се, защото съм смотла по природа  :lol: Но все пак - имам жесток вътрешен конфликт с темата, да му говоря как нещата стават по един начин, като добре знам как стават ВСЪЩНОСТ. Пък знам...сещаш се защо. Не е защото някой мен ме е учил така я. Животът ми ме научи, този в БГ. И мислех, че за моето дете ще е различно дявол да го вземе!

*

Ganka

• 5926
За жалост не е и ние колкото и да сме разочаровани от тоя факт, не можем да го променим или да го пренебрегнем. И аз си мислех други неща, ама живота ме опроверга :? Тва е положението, за жалост. Някои са по-бели от белите...

*
Е, аз затова "нямам очи" ни на теб, ни на другите навън да задам въпроса: "Ми що не се върнете?". И не защото мисля, че там ви е "цветя и рози" всичко както знаеш добре. А защото там, поне някои дреболии имате насреща, дето тук и тях нямате...

Или както майка ми ми каза навремето, като завършвах гимназия: "Как да ти кажа стани лекар а? Стани, ако те влече толкова и приеми, че цял живот ще блъскаш за без пари. Или ще трябва да взимаш под масата, или да бягаш навън - това е. Ама за последните две не ставаш моето момиче". Това беше през 1999-а Гане. И след 15 години ще трябва да кажа на моето дете нещо подобно. Бясна съм по този повод и то искрено. :(

И най-тъпото е, че опитвам да променя тази ситуация от толкова години и за себе си и за околните - именно спазвайки чинно всякакви правила. И постоянно се убеждавам, че съм все по-прецакана спазвайки ги. Онзи болезнено познат израз...едно е да искаш, второ е да можеш, трето и четвърто да го направиш. Все не можем и не можем и всякаш няма да успеем никога.

Дано греша. Дано!

*

Ganka

• 5926
Не грешиш, за жалост и няма как да стане  :(

*

Chandra

• *
  • 1567
Eх, Ети, какво да ти кажа, на теб са ти показали, че имат пари, на нас ни показаха, че сме друга класа щото сме чужденци.... Това го има навсякъде, не вярвам да ти казвам нещо ново.
Гане, с това не мога да се съглася. Не, че сред германците няма дискриминация към чужденците, но тя НЕ Е правило. Точно в детската градина, в училището, едва ли ще има различно отношение към детето, защото е с чужд произход.

Имам много пресен пример. На нас не ни харесва градината, която посещава дъщеря ни. Ама никак! Точно, защото не се занимават с нея. Но не, защото тя е чужденка, а защото възпитателките като цяло са по-"лежерни". Много пъти съм заприказвала темата - нищо. Освен това от миналата пролет в градината редовно има въшки и явно не могат да се "изчистят" от тях. Все трябваше да треперя да не хванем и ние... И какво стана - плащам си, а не водя детето на градина, защото какъв е смисълът да се мажем с разни препарати, а там да има въшки. Обаждам се по телефона повече от две седмици и редовно чувам: "Ами не можем да ви обещаем, че няма въшки". Не, че е важно, но градината е елитна, университетска, трудно приемат деца, чужденчета има може би 10%...

Писна ми и след разговори със съпругът ми решихме да сменим градината. Е да, но и тук е трудно с местата. Харесахме една, много елитна. Обадих се по телефона и директорката ми каза, че има много голяма "опашка" за места. Въпреки това реших да отида на "информационна среща". Тъй като интересът към тази градина е голям, тези срещи не се правят поединично, а се образуват групи с желаещи да се запишат в градината. И понеже знаех, че шансът ни е малък, реших в и-имейла, с който приемам насрочената дата за посещение, да опиша и нас - детето, с какво се занимава тати, какво прави мама... Сигурна съм, че това даде много положително отражение! Защото на срещата бяхме с една германка - класическа, русичка, слабичка, с две руси ангелчета... Директорката ни показа всичко и на въпроса на германката, колко са чакащите, тя отговори: 400 души! Германката беше с момиченце във възраст за градинка и братче едва на 4 месеца - тя толкова се стресна, че искаше да запише дори братчето в списъка с чакащи... Каква беше изненадата ми, като накрая директорката пожела на германката весели коледни празници и всичко останало и каза, че имала още малко административна работа с мене. Останахме сами и тя ми каза, че може да ни предложи място от м. март! (На нас от тогава ни трябва място, защото в сегашната градина има тримесечно предизвестие за напускане)... Тук наистина има дълги списъци с чакащи за място деца, директорката можеше да вземе някой друг, но избра нас - чужденците... :) Вероятно заради и-мейла...

Гане, ти много говориш за тази дискриминация. Аз не отричам, че има, но смятам, че е много важно и дали ние сме по-чувствителни и не я ли търсим "на всяка крачка". Защото дискриминация има навсякъде по света, включително и в България... Преди време беше обяснявала, че са толкова дискриминационни законите в Германия, че дори и да вземеш немско гражданство, в някакви си там графи пишело, че си чужденец и чужденците нямали право да си сменят имената. Аз тогава не бях запозната, но така се случи, че ние взехме немско гражданство. (в момента сме с двойно).  И тогава разбрах, че вземането на немско гражданство е един от малкото безпроблемни аргумента да си смениш името - и малкото и фамилното. И всичко става съвсем лесно - без решение на съд, с една декларация. Можеш от Стоян Бъчваров без проблем да станеш Стийв Фасс или нещо, каквото ти е на сърце, без никой да ти иска обяснение. Ние запазихме имената си. Махнахме само "а" от фамилните си имена, за да може всички да носим едно фамилно име, както си е нормално тук. Къде сме родени - това няма как да се промени и естествено остава в графата, която съществува за всички германци...

Извинявам се за оф-топика - знам, че темата е за "бъговете" в България, но... често чувам, че в чужбина българите били дискриминирани,... но истината е, че в повечето случаи българите са в чужбина, защото дори и като чужденци там те имат повече права, отколкото в родината си и повече възможности за реализация.
Иначе навсякъде има предимства и недостатъци - както във всичко...
« Последна редакция: Декември 22, 2013, 20:02:45 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

Ganka

• 5926
Чандра, в градината е лесно да не усетиш това, за което говоря. Детето ти е още малко, просто ще дойде време за училище и ще разбереш и ти какво имам предвид. Особено за времето след 4 клас. И не, не съм чувствителна, и не, не я търся, просто това са неща, които няма как да не забележиш. Просто си имала в случая късмет с тази жена, но не всички са такива като нея.
Аз не съм го усетила докато Алекс беше в градината, просто защото собственичката беше косоварка и на нея този темперамент и манталитет й е познат и знае за какво става дума. Обаче сега е коренно различно и по съвсем друг начин.

*

Chandra

• *
  • 1567
Гане, директорките и на двете градини са германки, но да оставим това...
Знаеш, на сестра ми децата също са ученици, горе - долу на годините на твоите. Сестра ми не е омъжена за германец и двамата държат на корените си и нямам (и те нямат) твоите наблюдения... Разбира се, дискриминация има, както споменах - такава има навсякъде по земята, но според мене не е в обхвата, в степента, които ти описваш... Но да оставим тази тема за друго време и място! :)

Пожелавам както на тебе, така и на всички, весело посрещане на празниците, много здраве на семействата и децата им, осъществени желания и много любов. :)