0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Интерсно четиво по темата. Погледнато от друг ъгъл http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2014/01/24/2227061_roditelstvoto_kato_biagane_s_prepiatstviia/
/www.mamaibebe.com][/url]
*
ra40,
Благодаря за статията! Наистина отдавна не бях чела нещо интересно по темата  osi_9
*
Мен най ме възмущават парите, които ще се дават, ако успеят да те убедят да не си изоставяш детето (както и помощта за реинтеграция). Сега и на колене ще им падаме, моля ви се.  :bonk:

*
А дали има възможност парите за реинтеграция да се дават на осиновителите?
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*

Бубулина

• *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
А дали има възможност парите за реинтеграция да се дават на осиновителите?
Възможност има, няма ЖЕЛАНИЕ :x
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Възможности има много и всякакви. Аз не знам как се интегрира и реинтегрира туй що не ще.
Рачо, статията си е многк хубава до колкото успях да я прочета. Нищо ново обаче, описание и констатация. Напълно съм съгласна,  че си е екзотика второто дет у нас. Не само заради финансовата схема по отглеждането. Съгласна съм и че си е финансова и професионална смърт твърде често това двугодишно майчинство. Мен лично нито ме устройват 340 лв втората година, нито пък ще  мога да си я позволя. Не знам и колко от майките, които могат да се върнат на работа ползват и втората година.  Оообаче едни други майки от това живеят. Омалях да им правя сметките ня въпросните щото всеки път озверявам. Толкова пък ухажвана прослойка от пиявици че няма на къде. Последствията че бъдат чудовищни, не само като изчезваща нация, положение по-лошо от военно по изчезване ( 8 на. час), а и финансово - няма да останат работещи, които да подсигуряват социалноте на същите тия. Тенденцията не знам и не виждам как ще се обърне. Ине,  че онези горе не я знаят ...... не им пука просто." важното е аз да се наям, след мен потоп" - това е положението. Колкото и да изглежда пресилено и да не искам да я споменавам думата но това си е геноцид - рафиниран и завоалиран.
Гане, тия дето ще получават въпросните пари няма да са под формата на субсидия за да идат да гласуват ... това за гласуването си е отделна парса.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
По темата, но под друг ъгъл: Не разбирам откога и защо българката иска държавата да й плаща, за да ражда и гледа деца.

Подчертавам дебело, че не говоря за съображенията има ли семейството достатъчно пари, за да гледа едно или две деца, има ли детска градина за децата, има ли държавата политика за добро (допълнително) образование, стимулиране на икономиката, създаване на работни места, преквалифициране...

Изискването, което чувам всяка вечер по новините от млади жени, е да им се дават достатъчно пари през двете години майчинство, за да раждат (още) деца. Ама на какво отгоре ще е длъжна държавата за нещо такова!? Като не стигат парите, обратно на работа. Безумно е това оплакване, че не им плащат достатъчно да си стоят в къщи. Какво пропускам и не съобразявам, или едно поколение живее без компас?
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
това е голямо безумие, и аз винаги съм се учудвала
от както работя, над 14 години стаж съм осигурявана на пълната си рз, внасяни са ми чинно осигуровки, нямам никакви задължения
никога не съм смятала, че държавата ми е длъжна, ползвала съм си двете майчинства, до тогава докато ми е било финансово спокойно, с първата 9 месеца, със втората- година
втората си бременност изкарах до 45 дневния на работа, при все че аз работя предимно физически труд- и до ден днешен се шегувам, че Преслава вече има 8 месеца стаж
единствната социална политика, срещу която роптая е, че делят децата ми за получаване на детски надбавки, не смятам, че ромчетта, чийто родители често нямат и ден трудов стаж трябва да ги получават, а за моите деца не са нужни
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

Бубулина

• *
  • 1352
Не знам къде му е компаса на поколението, но аз не успях да изгеройствам до 45-дневния преди раждане, просто защото имах тежка бременност. При все това, не взех и стотинка от държавата...на собствени разноски бях. И аз внасям вече близо 17г. чинно осигуровки на държавата, които ако спестявах, със сигурност щях да си лежа по гръб още поне толкова...Не мога да се върна на работа, защото детето ми не е прието в нито една ДГ. И ще трябва да цицам тия 340лв / няма 170еуро/ още поне до като не го приемат. Сигурна съм, че нацията намалява от гевезлък, не от немотия... :x

Но не знам, дали някоя от вас, се е разхождала по северозападналият край, да види там за какво иде реч...Там няма работа и има парадокс, че в момента майките вземат за 2-ра година повече, от колкото за първа. Не щото са крили и крали. А защото на толкова ги осигуряват. И, че има една огромна част в сивият сектор - не ги осигуряват на реалните суми. И дори работодателите не са виновни, щото бизнеса страда също толкова, колкото и обикновения човек - от тях само се иска, без да се дава.  :x Не им ща детските, да си ги кътат. Но има реални хора, с реални проблеми, които имат нужда от помощ. И ако не държавата кой? Това не е Америка на Кенеди, дето трябва да се питаме какво ние сме сторили за нея. Сторили сме доста. Не познавам живота без работа, с изключение на последните 2 години. Които както виждам, докривяват на някого. Знам, че в повечето "бели" държави не се плаща толкова майчинство. Е ли сравнимо с България? Като бит, като живот, като всичко...? Не сме всички програмисти, нямаме чичо в Дубай. Бачкаме, бутаме...кой както може. Ако тия няколко милиона за БГ!! /не циганските/ майки я бутат България, какво ли няма да я?!

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Авалон, аз субсидия имах предвид в кавички, щото всички знаем защо им се дават тия пари и как се получават... Защо и не се променя вида...
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
Бубулина, моето малко дете въобще не е посещавало никакво детско заведение, сестра й "ходи' 2 години от които сумарно й се събират максимум 2 месеца, защото боледуваше безкрайно
не искам да ти звучи назидателно- аз съм намерила начин, взела съм жена да ги гледа, която ми взема 2/3 от заплатата, но все пак това е вариант аз да продължавам да работя и да се осигурявам, за разлика от мрънкащите по кафетата майки, които постоянно обясняват как са "родили деца на тази държава"  8O , а тя не се грижела за тях
ние сме длъжни щом сме ги родили да им осигурим някакъв комфорт и добри битови условия, за да растат, другото с държавата е опционално- нека те сами изберат в коя държава ще продължат да живеят, когато станат данъкоплатци
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

Бубулина

• *
  • 1352
Бубулина, моето малко дете въобще не е посещавало никакво детско заведение, сестра й "ходи' 2 години от които сумарно й се събират максимум 2 месеца, защото боледуваше безкрайно
не искам да ти звучи назидателно- аз съм намерила начин, взела съм жена да ги гледа, която ми взема 2/3 от заплатата, но все пак това е вариант аз да продължавам да работя и да се осигурявам, за разлика от мрънкащите по кафетата майки, които постоянно обясняват как са "родили деца на тази държава"  8O , а тя не се грижела за тях
ние сме длъжни щом сме ги родили да им осигурим някакъв комфорт и добри битови условия, за да растат, другото с държавата е опционално- нека те сами изберат в коя държава ще продължат да живеят, когато станат данъкоплатци

Мини, разбира се, че не визирам посочените от теб майки. Те за мен са наравно с мургавите - само "цоцат" без да дават. Има една друга прослойка - безработни студентки - имат куп теми в мамата и само се питат и разпитват колко и какви помощи им се ПОЛАГАТ. Какво ти се полага, бе джанъм, като нямаш един работен ден?  :o Какво си внесла та да изтеглиш? Аз до като следвах - работех. Прецених, че няма да мога да се справя с дете /тогава още смятах, че то лесно става работата :wink:/ и съответно не го създадох. Права ли съм била, крива ли...не зная.
Аз визирам обикновената, масова, трудова жена. Имам колеги от село във Врачанско, ходила съм им на гости. Ми душа, те са 2-ма възрастни с две деца /не броя бабите и дядовците, които също са наблизо/. Жената преди 3-4 години, учителка /която няма къде да работи, тъй като в селото няма вече училище/ работеше тогава за 290лв, 6 дни в седмицата за по 12ч на ден! Като я питах защо го прави ми отговори - ми нямам избор. За да работя нещо по-доходно /големите учителски пари, понеже/, трябва да живея в града, иначе не мога да си позволя да плащам път, квартири и прочие. Децата и бяха съвършено чисти и възпитани. Можеха да ти скрият шапката по интелект! Обаче играчки почти не видях, бяха бедно облечени...Не гладни, защото знаеш, на село гладен не се остава.
За тези жени ми е мъчно. А те хич не са малко. Селата ни за това обезлюдяват, защото там нямаш избор. И за да помогне държавата, аз нямам пари да им метне по едни 350лв. Имам предвид да се промени всичко кардинално - цялата икономика, а от там социална политика. Аз ако работя за по 2000лв, хайде 1500лв ела ме питай, кога ще си стоя в къщи за 340лв - точно никога! Ще мога я гледачка, я частна градина да наема и ще бачкам, та пушек ще се вдига...В областните градове някак се оправяме, истинската мизерия е по малките градчета и селца. Пътувала съм много из България, много съм видяла.
Та за това не съм съгласна с иначе правата почти винаги Цигу...Тя отхвърля тия фактори, които всъщност са основни - то без тях, положението няма да е такова и няма да гледа майки дето реват за държавни помощи. Та така...извини ме за словоизлиянието... :wink:

*

Crystal

На мен ми е много странно как на 1 година ще си пратя детето на ясла и ще се върна на работа. Ами малката ми дъщеря наскоро навърши годинка- тя е още бебе. Дори и хипотетично да приемем че я пусна на градина, това значи боледуване нонстоп, аз ще отсъствам от работа. Детегледачка не мога да наема, просто защото цялата ми заплата ще отива при нея. Имам 19 години трудов стаж и не мисля, че е нахално от моя страна да искам да си гледам детето до 2 години. Даже смятам и неплатената отпуска за гледане на дете да ползвам докато свикне с боледуванията, за мен така е по- котектно, отколкото да се върна на работа и постоянно да съм в болнични.Имам си заместничка в работата, по- добре тя да е там, отколкото аз да се върна и да отсъствам непрекъснато. Родителите ни са болни, моята майка отдавна почина, така че няма кой да ми гледа децата.
« Последна редакция: Февруари 02, 2014, 14:24:40 pm от Crystal »
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
никой не е обещавал да е лесно
сега е това, като тръгнат по училища ще се чудите кой и как да излезе от работа, за да го прибере, кой точно да го заведе, пък извънкласни занимания ...
тогава пак работодателя ще е виновен, че не осигурява режим, който да е удобен за всички домашни задължения, но ... това е положението ... всеки се спасява според възможностите си
ето на мен ми спряха отпуска, един ден преди да изляза в такава, с резервирано място за почивка от месец
на кого да се разсърдя, как да обясня на децата си
другия вариант беше да изляза в безсрочна такава ... капитализъм, брат
*
Бубулина, изобщо не подлагам на съмнение дали помощите са достатъчни (не са), нито продължителността на майчинството (колкото по-дълго, по-добре). Мини много добре обобщи: като се знае какво е положението, всеки си решава дали да гледа 1, 2 или 3 деца, и се справя. Но да се реве, че две години платено майчинство не стимулира и мотивира жените да раждат, е цинично - децата ги раждаме за себе си, не ги раждаме на държавата.
*

Бубулина

• *
  • 1352
Бубулина, изобщо не подлагам на съмнение дали помощите са достатъчни (не са), нито продължителността на майчинството (колкото по-дълго, по-добре). Мини много добре обобщи: като се знае какво е положението, всеки си решава дали да гледа 1, 2 или 3 деца, и се справя. Но да се реве, че две години платено майчинство не стимулира и мотивира жените да раждат, е цинично - децата ги раждаме за себе си, не ги раждаме на държавата.
В този смисъл, съм съгласна с вас, разбира се :)

*
Е, само не ми казвайте,че държавата не трябва да има никакви ангажименти... 8O Щото те първо са ваши деца,ама след едно извстно време се превръщат в граждани на същата тази дтржава,мисля  :o С всичките права и здължения произтичащи от това, както и предимства и недостатъци и не на последно мяст - приходи и разходи,нали? В протовен случай къде е мястото на държавата в целия този кръговрат на живота....?
п.п. нямам все още деца и не мога да се изказвам компететнтно от гледна точка на родител,но по въпроси за ролята на държавата ,мога да си разговарям свободно  :wink:

/www.mamaibebe.com][/url]
*

Crystal

Аз съм съгласна с ra40. Като се започне от лечението на болни деца. Вчера гледах репортаж за детенце, болно от рак, което не може да бъде излекувано в Бг, но отказали да платят лечението му в чужбина, защото и там не можели да го излекуват  8O . Е събрали са парите, но от добри хора, не от държавата. Непрекъснато се пишат дългосрочни стратегии за демографско развитие, ама как точно ще се осъществят, никой не казва. Просто някакави чиновници прибират някакви пари за това и се приключва. Твърдо съм убедена, че трябва да има семейно подоходно облагане. Има и други начини за помощ-например ДДС върху детските стоки, които са безумно скъпи. В момента единственото, което се предлага, е облекчение на лихвите по кредитите, взети от млади семейства, сиреч взети преди навършването на 30 години на единия от двамата съпрузи. А по-старичките като мен нямат такова право  :wink:.

Наистина, всеки сам решава колко деца да има и да има ли деца. Аз съм си преценила, че държавата не може да ми осигури качествена грижа за детето в предлаганите от нея детски ясли и затова ще си го гледам до 2 и повече години. Не виждам защо непрекъснато трябва да ми се обяснява, че ме мързи да работя заради това ми решение. Ще се справя финансово, ако ще и неплатена да беше втората година, пак щях да си остана в къщи. Между другото, вече не помня кога за последен път съм пила кафе навън  :wink:Отдавна беше.

И наистина, Бубулина е права, има много семейства по малките градове и села, които са бедни и не е без значение за тях колко ще е майчинството и помощите за отглеждане на дете. Жестоко е да им кажем "като сте бедни и безработни, да не бяхте раждали"...Нека виждаме малко по-далече от собствения си нос. И нека бъдем съпричастни към хората, които наистина са в нужда!
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
През живота си не съм взема една стотинка помощи от дъжавата. Нито от нашата, нито от сегашната. Нямам и намерения да го правя докато съм здрава и права и мога да се оправя някакси. Децата ми знаете са на градина от съвсем мънички, която ми взима повече от половината заплата. Познавам хора, на които цялата заплата им отиваше и те работеха реално за без пари, но пак с перспектива, щото като загубиш стаж няколко години и после ходи се чуди защо не те искат работодателите. Не мога да разбера хората, които плачат че 2 години майчинство не били досттъчни. Това е...нагло. Осонбено на фона на всичко друго в държавата. Между другото, знаете че същот е и детсктие градини - те са спонсорирани от дъжжавата.

Често чета ка някой си останал в къши  9 В случая, защото ня,ао места в детската градина.   За мен печалбата от ходенеа на работа не е само в цифрата, която ще ти остане след като си палтиш градина или  повече от половината заплата, а познавам

вече че има и хора, които смятат, че за тях е по-важнод аис седят с децата - аз не виждам проблем, но не смятам, че всички трябва да им плащат за това, а те трбява да си намерят начин да го направят със собстени средства.