А като говорите за гледане на градини и животни, защо не отчитате факта, че там хората дават много повече от времето си, отколкото придвижването в големия град.
За да не съм голословна ще ви дам пример:
сестра ми живеят на село - тя на мин.заплата в съседно село, мъжа и на малко по-голяма - тракторист - лятото работи от тъмно до тъмно. Като гледаха животни, ставаха в 5ч да ги оправят и да отидат на работа. Вечер след като се приберат зет ми до около 21ч оправя животните, сестра ми му помага първо, после си гледа къщата. Почивни дни на село няма, почива ли се си в градината, защото доматите не растат без грижи, искат сеене, копане, плевене, поливане, пръскане и бране.
Има 1 магазин в селото, където всичко е с поне 30% по-висока цена от града. Какви са опциите - да отидат веднъж седмично в най-близкия по-голям град, за да напазаруват по-прясна, евтина и качествена стока, което също е свързано с разходи за гориво, време и т.н., но тогава само пътя им е 2 часа.
Училището е само 1 - в съседното село, всеки ден децата пътуват. Ако искаш детето ти да получи по-добро образование - пускаш го само след 7ми клас в големия град, на квартира, пътува всяка седмица, за да се прибере, не знаеш какво яде, какво прави и т.н.
Та, да, много по-лесно им е в малките населени места...