0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Боби, съгласна съм с две неща. Проблемът с циганите ни сме си го направили ние и какво било мнението по този въпрос на някой си (все тая местен, или чужденец), след като същото няма задължителен характер и не ни принуждава да го взимаме под внимание - мнението е без значение. Поне за мен. Все едно на Барак Обама да му пука какво било мнението на българския премиер, относно действията на САЩ в Ирак. Примерно. Нека си има мнение, пък американското правителство ще си действа както реши.
Предишният ми коментар беше по повод съвсем правилната констатация на Сикс, за отношението към един и същи въпрос/проблем в рамките на ЕС, според това в КОЯ точно държава от съюза се случва същия. Когато нашите цигани правят същото, което правят и у нас, ама го правят във Франция - там никой не им цепи басма, не им базари правата, не го вълнуват конвенции и ала-бала, ами ги закопчаха, натовариха ги на самолета и ПРИНУДИТЕЛНО ги върнаха в България. Което не е логично и не е според общите правила на съюза, по простата причина, че тези същите правила - следва и у нас и във Франция да тежат еднакво. ;) Следва, ама просто не е така.
Едно от базовите права в ЕС е правото на свободно движение на гражданите на съюза в неговите рамки. Иначе казано - всеки наш циганин в качеството си на български гражданин, а оттам и гражданин на ЕС - следва да може, да има правото, да си вдигне задника и да се засели в която държава му харесва из ЕС. Франция ли било, Германия ли, Румъния...
Хубаво, ама тези държави си имат национално законодателство, вътрешен ред, правила и условия по тази тема и когато някакви "заселници" като нашите цигани им се натресат на главите - рязко спират да базарят общоевропейското законодателство по темата ;) Ама горките цигани били неграмотни, та безработни, та бездомни, ама имали деца, ама имали право на подслон? И решили да си струпат копторчета нейде из Франция, щото просто нямали пари и доходи за наеми, ама те горкичките...тцъ. Теслата, самолета и "гоу хоум". Всичко онова, което правят у нас и ние го търпим, защото то "просто нямало друг начин" - в друга държава от ЕС не се търпи и точка. И когато ТАМ не го търпят - то е ОК. Ако ние откажем да търпим същото - вече е нарушаване на базови човешки права, пък дискриминация, пък тормоз, нехуманно отношение и каквото още ти щукне.

И изобщо нямам предвид, че е така според някоя актриса, някой шеф на НПО, случаен политик и пр. То наистина е така според куп закони, харти, конвенции и пр. официални документи, които България е ратифицирала т.е. имат правна сила у нас и са със задължителен характер. И във Франция са, ама там ги газят, окото им не мигва и това е. При опит и ние да направим същото обаче - циганите наистина могат да ни съдят и според буквата на закона - ще ни осъдят в ЕСПЧ до две.
Писали сме го много в темата за "безхаберните родители", други потребителки са поствали и самите текстове, които ни задължават до безкрайност да плащаме за правото на жената Х да ражда деца, които няма възможност да издържа и отглежда, като тя не може и себе си да издържа дори. Обаче правото й да си ражда колкото иска и колкото може деца - е базово право, което държавата е длъжна да подсигури. ОК, ама държавата е длъжна да подсигури и приличен живот на родените от същата деца, защото това пък е базово право на децата. И ей ти я схемата от която няма и няма излизане (не само в България). Само да можеш деца да раждаш - и ставаш недосегаем отвсякъде. Строиш си незаконен коптор, бутат ти го, ама държавата е длъжна да те настани другаде, в човешки условия понеже "то децата"...и те си свиркат. Има един куп стратегии, как деца да не попадат в "институции за отглеждане на деца" и това съвсем дойде дюшеш на нашите цигани. Защото единственият механизъм да им секне кранчето на държавно отглеждане и да бъдат принудени да поработват и да се самоиздържат е този (за съжаление). Ама не можело, че било дискриминация по признак бедност + че е зле за децата да бъдат отглеждани в институция, а не в семейна среда...

Та Боби и сами сме си виновни за проблема, виновни сме заради половинчатите си действия по същия, когато изобщо предприемаме такива - да. Да не кажа, че според мен поне - в общия случай, всеки управник, който уж казва, че ще взима мерки по въпроса някакви - пали свещи и се кръсти, кой да е евродепутат, член на някаква НПО, абе някой там дето малко от малко се явява "фактор" - да писне и да драсне едно писмо как "не можело то така, ама правата и ала-бала" и да вдигне ръце и да се заоправдава как то ей на, искал да реши проблема, ама то просто не можело, не било законно и пр. Пък дали наистина е така - върви доказвай. Това е проблемът на мързеливите, малодушни нашенски управници, които имат и личен интерес да не дразнят циганите разбира се.
Обаче го има и другия проблем и той е съвсем реален. Общото за ЕС законодателство - вързва ръцете и на управник, който наистина иска нещо да направи по темата. Реално да направи, не само да си приказва. Като в случая с нашия кмет, предполагам го проследи поне отчасти. Срути им незаконните къщи - да. Ако не греша около 600 000лв. струваше само срутването им на старозагорските данъкоплатци (сред които съм и аз). След този разход - още разходи да ги настаняваме по общински жилища, да им се подаряват реално общински парцели и пр. И от това Боби - не следва никакво решение на проблема с тях и сама се сещаш.  :? Кметът не може да ги подпомага "под условие" в случая т.е. да изиска от тях някакъв напън срещу това, което ще им даде Общината. Понеже няма такава власт, той работи съобразно националното и европейското законодателство. А европейското е мега изгъзено по тези въпроси точно, което вече Е проблем. Дори националното да коригираме в посока, която отговаря на собствените ни нужди и ситуация - пак няма да стане, защото то не може да противоречи на европейското пък. Патова ситуация.

Единственият шанс е тези текстове да бъдат преосмислени и преработени на ниво ЕС, което е небъдна история честно казано. Дори в някакъв момент, да се постигне принципно съгласие, че по тези въпроси точно трябва да има преосмисляне и промяна, то е толкова огромна и тромава бюрокрацията на ЕС, толкова разнопосочни интереси кипят в нея, че 20 години няма да им стигнат за един текст дори да постигнат съгласие, да не говорим за всички. В този смисъл казвам, че дори да стане чудо и в рамките на България най-после да се помисли за реални мерки и работещи начини за справяне с този огромен проблем - те са обречени. Понеже като сме част от ЕС - няма как да правим промени за нищо, които не са в хармония с правилата в ЕС и точка.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
За какво по-конкретно текстове говориш, че малко ме загуби. Кое нямат право да правят - имат право да им бутнат незаконните къщи.

За Франция - да това беше издънка, но Англия и други държави си ги държат.

*
Говоря за текстовете, които задължават всички държави да издържат разни откровени лентяи, които не работят просто защото НЕ ИСКАТ. А не, защото са физически възпрепятствани, като инвалидите, хронично болните и пр. В ЕС стига да те мързи и да викаш: "Ми аз не мога" и държавите ти снасят това и онова, че да живуркаш. ДЛЪЖНИ СА! Понеже не е хуманно да умреш от глад и болести и точка. Обаче то това подпомагане - стига наистина само за живуркане, НО виж ако и деца навъдиш - става другоооо ;) И затова лентяите - раждат, по много (все тая от етноса им). Пък по всите харти и закони като иде реч за деца - има сериозно подпомагане, не к'во да е. Не само да мърдаш там. И от това се облажват не самите деца, а "родителите" им - лентяи - здрави, прави, ама ги мързи и за 5 ст. работа не похващат. На лентяите им е гарантирано правото да се множат, държавите са длъжни по закон да отглеждат тях и децата им, че нали уж "семейна среда" за тези деца и хоп - ей ти го следващо поколение паразити.
За тези текстове говоря Боби и те са мор за целия ЕС, не само за нас. Нас конкретно ни бъркат за циганите, защото при нас главно с циганите е този проблем. В други държави - същата хава е за други етнически групи (една, или няколко), ама ефектът е същия.

Кел файда, че имаме право да бутнем незаконните им къщи, при положение, че като го направим - сме ДЛЪЖНИ да им осигурим подслон, не какъв да е, за сметка на хазната. Какъв е смисълът от цялото мероприятие, след като подобно действие - не вразумява тези с бутнатите къщи, не ги кара да се напънат, да работят, да излязат под наем, или да опитата да си купят (строят) законни жилища?! Само се местят "от един клон на друг" и пак ръфат и паразитират и се множат. За мен лично - тези текстове трябва да се коригират и да няма безвъзмездно, безсрочно подпомагане т.е. отглеждане на теб и фамилията ти - без нищо насреща. Щом си здрав - ще си заработваш социалната помощ с тежък, гаден, нископлатен труд - чистене, извозване на боклук и пр. дето не се иска ценз и да нямаш право да отказваш. Като откажеш и ти спрат помощите - няма "ама децата ми" - децата в институция и като са ти мили наистина - стягаш си задника и започваш да работиш - та тогава помощи. По сегашните правила - не може така, дискриминация било. На бедните, принудителен труд и н'ам какво си още. Що да е дискриминация, когато си беден доброволно и от мързел?!!!
Аз разбирам училищата да са платени, квалификационните курсове да са платени, децата им да нямат правата на ясли и ДГ като нашите - а те имат, та дори са с предимство, че да се интегрирали... Ама седи ти насреща 80 кила здрав, прав, 20 годишне циганин с мускули и татуси, смуче бира на сянка в парка с парите от социалните помощи, с които уж децата си гледа и ти вика: "Ааааа аз за тия пари няма от пейката да стана да ти работя на тебе". Същия даже не може да чете и пише, ама претенции - до Господа. Предложат му работа като за неграмотен - отказва, че малко били парите. Да му ги спрат - не става, че чаветата му щели да пострадат така. Направят проверка как ги гледа, види се, че "грижата" е под всякаква критика и понятие за нормален човешки живот - рекат да ги изведат в институция.... Ааааа, не, ЕС имали политика да се закриват домовете, челни стойки ще правим, ама чаветата да си седят в коптора при Манго и Айше и да оскотяват от раждането си още. Ей такива са текстовете и политиките за които говоря аз Боби. И са огромен проблем с видими ефекти из цяла Европа.

В Европа - стига да те мързи, да нямаш особено високи критерии за начина си на живот, да не ти дреме грам за живота и бъдещето на създадените от теб деца и си изкарваш целия живот в лежане за чужда сметка. Това е така, защото в Европа сме толкУ "възвишени и хуманисти", та сами се натресохме в този батак и сега - няма измъкване. Но вместо да се признаят фактите и допуснатите грешки, да се помисли как да се коригират нещата...тъпо и упорито се твърди как то може да стане, още малко напън, наливане на пари и търпение и ще стане. То 40 години не станало, че сега.... Това е институционалното лицемерие в действие + малоумие.

П.П. Конкретно за България пък, говореното дотук, не само дразни, ами вбесява по една много елементарна причина, която съм наясно защо ти, или други живеещи в по-нормални държави не отчитате докрай, или не отчитате винаги. А тя е, че у нас стандартът на живот е много нисък като цяло (изключи онези 10-ина % номенклатури, олигарси, бандити и хора с доходен бизнес, които са го създали успешно, изваждайки шанс и акъл през 90-те). Активно работещото население - блъска не по-малко от теб, средностатистическият германец, французин, има не по-нисък ценз и квалификация. Но за този труд - получава в пъти по-малко пари, а цените на всичко са му като в Германия, та за някои неща и нагоре. Разбирам, че са следствия и от прехода и от корупцията, историята си никой не може да надскочи и да преживее по-бързичко отколкото му се ще, но... Когато един учил, работещ често не на едно място само човек, плащащ си чинно всичко (което действие му нулира месечният бюджет още след сметките за жилището и купуването на храна), да не говорим, ако кредит изплаща, или изникне друг неотложен разход какъв ужас настава, че оттам насетне данъци, осигуровки.... Та когато един такъв човек, на ученето, блъскането си и почтеното си отношение към околните - изкарва доход наравно с онзи, който освен деца да прави/ражда и да иска от държавата всичко и да вие нон стоп, че бил подтиснат...то да, първият става много по-раздразнителен, много по-малко търпим спрямо втория. Нормално е мисля. Средната заплата извън София, в общия случай е към 500-600лв. Боби (когато не е минималната 320лв. мисля). За късметлиите 1000. Рядко е малко нагоре. Това е масовият случай. Една циганска фамилия, която нищо не прави и нищо не плаща, не си гледа и децата читаво - докарва от всички помощи, ТЕЛК, БЧК и пр. и 2 и 3000лв. чиста пара на месец. (зависи колко броя деца имат и колко от тях болни). Отделно кражби, просия, проституция и пр. Само за тях си е това -  без разходи, сметки, данъци, здравно осигуряване... . Е, как да не се вбесяваме?!!! И тия пари им се дават от заплатите на всички онези дето ти ги пиша по-горе.
Просто има огромна разлика какви пари взима един "социално слаб" при вас и какъв живот живее с тях и какви ти, работейки изкарваш и какво ти е качеството на живот така. Не вярвам в САЩ някой работещ човек да си дава всичко изкарано за сметки, за храна (и то подбирайки какво и колко да купи, не каквото му се ще) и да е дотам. Да е проблем ходене на кино, гориво за колата, или изобщо кола да имаш пък било и бракма някоя, дрехи, обувки, почивка някъде (не мега лукс, но прилична) и от сорта. Че едни маратонки за Дани тук са ми 100лв. бе човек. "Адидас", не "Армани" правени по поръчка, а обувката за дете е важно нещо, не е каприз. И не са скъпи маратонките, ми заплатките не са ни адекватни просто. Ако съм на 500лв. заплата..., че аз само за сметките у дома и за храната отчасти не мога да смогна (не за цялата за месеца), за друго и дума не може да става... При работещ човек, при вас и в някои европейски държави - тези неща са си нормални и ти остава от дохода, като покриеш всичко изброено...ако щеш за спестяване за нещо, ако щеш за глезня някоя... А у нас - едвам оцеляваш, особено зимата. Т.е. стига се до абсурда, че "социално слабите" - имат (често) повечко чист месечен доход от работещите и никакви задължения, а работещите се гърчат и за тях и едно дете често е лукс, ако се гледа добре. Живот и здраве да си дойдеш - сама ще се убедиш, че не ти пиша небивалици някакви. Това същото дори в София е видимо, пък за провинцията да не ти говоря. Това положение пряко влияе на качеството на структурата на населението. Отговорните и читавите, като са огъзени така - не могат да раждат и гледат повече деца, защото това е баси лукса. А те не раждат пък, ако не могат да си ги гледат добре. Бай Мангал - точно обратното. Той т'ва работи, гони бройка, те са му доход на него - не разход като при нас. И това се поощрява. А не бива!!!
Казано накратко - текстовете (наши и на ЕС) създадени с цел да има "социална справедливост" и сигурност за всички хора - яко действат по извратен начин. Тези, които полагат усилия и блъскат са наказани и влачат на гърба си онези, дето ги мързи и щракат с пръсти. И това е не само законно, ами и чисто задължително за първата категория граждани.  :?
« Последна редакция: Юли 31, 2014, 16:47:50 pm от Jbrul »

*

Bobbie

• *
  • 5701
Просто има огромна разлика какви пари взима един "социално слаб" при вас и какъв живот живее с тях и какви ти, работейки изкарваш и какво ти е качеството на живот така. Не вярвам в САЩ някой работещ човек да си дава всичко изкарано за сметки, за храна (и то подбирайки какво и колко да купи, не каквото му се ще) и да е дотам. Да е проблем ходене на кино, гориво за колата, или изобщо кола да имаш пък било и бракма някоя, дрехи, обувки, почивка някъде (не мега лукс, но прилична) и от сорта. Че едни маратонки за Дани тук са ми 100лв. бе човек. "Адидас", не "Армани" правени по поръчка, а обувката за дете е важно нещо, не е каприз. И не са скъпи маратонките, ми заплатките не са ни адекватни просто. Ако съм на 500лв. заплата..., че аз само за сметките у дома и за храната отчасти не мога да смогна (не за цялата за месеца), за друго и дума не може да става... При работещ човек, при вас и в някои европейски държави - тези неща са си нормални и ти остава от дохода, като покриеш всичко изброено...ако щеш за спестяване за нещо, ако щеш за глезня някоя...
В ОГРОМНО  заблуждение си относно САЩ. Повечето хора живеят от заплата до заплата, не мога да си позволят почивка и много сериозно се замислят каква храна да си купят. Един човек работещ на ниска заплата не може да си позволи сам да си плаща сметките, без да си ги дели с някой друг  и не може да си позволи маратонки за детето си, които да струва толкова. Всъщност то аз не мога да си позволя да им купувам маратонки на такива цени. Не мога дори да ти го обясня, щото ако ти кажа колко правим ще ми кажеш, че сме луди да кажем, че това ни е скъпо, понеже го гледаш като абсоюлтна стойност съотношение заплата цени, но тук за друго отиват парите, не мога от тук да ти го обясня. Идеята ми е, че САЩ въобще не е рай под небето за една голяма част от населението си и става все по-лошо и по-лошо.  А пък докато работех по болници какви трагедии съм виждала, неща които в България никога няма да видиш. В България здравеопазването не е на добро ниво, но за мнозинството от болежките  е по-добре от колкото тук в смисъл, че всеки има някакъв минимум, не се замсиляш дали можеш да отидеш да спешното или да чакаш да видиш дали няма да ти спре кръвоизлива от матката  след 12 дена  такъв( и такива случаи съм виждала), пък по-заможните могат да отидат и на частно. Но има един минимум. А тук сега един приятел ми се обади какво да правел - имал 4 бона сметка от спешното отделение, за това, че се беше изгорил с вода и са му сложили някакъв мехлем и превръзка. Буквално друго не са му правили. Въобще  за голяма част от американците въобще не е по-добре тук.  Ако нямаш образование животът е много тежък. Затова пък ако имаш или имаш добра специалност, имаш възможност сам да си направиш да живееш по-добре. Това и е хубаво на тази държава, а не че всеки живее добре, въобще не е така.  Но и това е с цената на яка работа, 2 -3 седмици почивка на година,  без майчинство, без болнични... Ето сега мъжът ми има 3 седмици отпуска, но понеже е взимал болнични и затова няма достатъчно дни да си дойде до България. Останали са му 7 дена, щото е имал неблагоразумието няколко пъти да си вземе дни, затова, че не можеше да ходи от скапан кръст и беше на легло. И той е добре, в работата му дават по 2 седмици, но той понеже им е най-добрият там и го привлекоха от друга компания, та се спазари за една седмица в повече от другите.    Въобще.... животът е как да кажа... различен. И в никакъв случай не е лесен за голяма част от хората. 

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Да де, ама тук с образование или без, горе долу е все тая, Боби. Като си дойдеш, ще разбереш за какво ти говорим. Положението е извратено, буквално. Един пример ще ти дам само - една продавачка на парцали в МОЛ-а взима колкото образован служител в офис например. Прави си сама изводите.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Bobbie

• *
  • 5701
Да де, ама тук с образование или без, горе долу е все тая, Боби. Като си дойдеш, ще разбереш за какво ти говорим. Положението е извратено, буквално. Един пример ще ти дам само - една продавачка на парцали в МОЛ-а взима колкото образован служител в офис например. Прави си сама изводите.
  Аз  навремето, когато завършвах гимназия, помня, че за ужас на нашите им обяснявах как не виждам никакъв смисъл да уча, след като приятелят ми в строителството правеше повече от колкото тях като инежнери :-)

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Все още е така :wink: То няма лошо по-ниско квалифицирани служители да получават сносни, че даже и добри заплати за нашия стандарт. Лошо е, че квалифицираните рядко ги получават тия добрите заплати, за по-нагоре да не говорим. Знам, че сега Софиянци ще скочат, че не е така, но само ще напомня превантивно, че София не е България :wink:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*
Много са прави момичетата за БГ. А в Америка колкото и да е зле, пак е по-добре от БГ. Тука сме бедни, но живеем не лошо, пък и умеем да си правим сметката много добре,за разлика от много американци, които точат кредитните карти пък после се чудят какво да правят. А в Бг мъжът ми беше управител на магазин адидас и заплатата му беше колкото 6 чифта маратонки на Дани Жбрулов. Е за какво си приказваме тогава? Сега в нашия град приеха да направят минималната заплата 15 долара на час, в момента е 9.19.  Вярно наемите са убийствени, но не е невъзможно да си купиш собствена къща ако имаш добър кредит скор. И тука бенефитите за бедни са с определена цел, ако си майка и искаш да се върнеш в колежа плащат, плащат на ветерани и съпругите им, плащат на съкратени хора. Но плащат училище, помагат да си намериш работа, а не дават пари на ръка. Парите за храна, които дават на най-бедните са на карта с която можеш да пазаруваш само храна и безалкохолни напитки, няма бира, няма цигари,няма памперси и тоалетна хартия, само храна.
Боби, при вас Обамакеър няма ли? Аз съм много доволна, покри ми проф. преглед, покрива и емърджънси, бременност и раждане и много хронични болести.
*
Боби, на мен акцентът ми беше това, което Сикс казва, а у нас все още твърде масово е такова положението, изключенията са малко на общия фон. Както казваш навремето за твоя приятел в строителството... Плочкаджии, мазачи, фризьори - изкарват често в пъти повече от инженер, лекар, учител т.е. професии за които се иска години учене и постоянно доквалифициране. Без да подценявам усилията за тези "занаятчийски" професии, които споменах, но не са сравними времето, усилията, инвестицията за придобиване на умения все пак. И накрая какво става? Продавачката на парцалки в МОЛ-а, взима толкова колкото Сикс с магистратурата по икономика + двата й чужди езика. Ми не, не е нормално това, а у вас - не е така нали?
Не казвам, че ако си учил - внезапно затъваш в охолство, или не бачкаш усърдно, но живееш нормално, или прилично поне. Пък при нас се оказва, че си попилял не знам колко години от живота си и си изчел куп учебници, ходил си на куп изпити, за какво? За да изкарваш пари, които и с един 8-и клас ще изкараш. Тъпо е просто. Относно отпуските - у нас разликата е само (не, че е малко) правото на 2 години платено майчинство. Но иначе си имаш 20 дни годишен платен отпуск и това е. Ако ползваш от тези дни през годината за друго - намаляват ти, както при вас. Но по-съществената разлика е, че учил, квалифициран и да се утрепеш от бачкане - парите все толкова. Знаеш ли колко плащаха на коремен хирург в Окръжна "отгоре" за нощно дежурство преди около 5 години? 22 стотинки на час допълнително  8O Това освен ненормално е и обидно, да не говорим колко е демотивиращо. Сега май им ги "увеличиха" на 50 ст.

Та казвам, че при вас социално слабите в общия случай са неучили, неквалифицирани, ненапъващи се особено. Човек с образование дето не го мързи - все се оправя и живее добре. Ако се утрепва от работа за сметка на семейство и личен живот - даже живее много добре. Има избор дали така, или онака. Пък при нас - все тая по темата. Аз към днешна дата жестоко съжалявам за избора си на тема образование да ти кажа. ПМГ, че икономика....дръжки.  :? Навремето в С.З. най-не елитната гимназия беше т.нар. "Манджата". "Техникум по облекло, готварство..." не му знам пълното заглавие. Та там отиваха всички, които не са приети в елитните гимназии налЕ. Е, да бях отишла там, ама отде акъл онези години, пък и уж щяхме скоро да се оправим когато избирах училище аз... :lol: Щях да имам квалификация за готвачка, фризьорка, сервитьорка, барманка, рецепционистка - то у нас сега други не се търсят. А и вадят добри пари, при някои от тези професии, ако си кадърен - и частен бизнес успешен можеш да си захванеш. И реално на 18-19 години захващаш да работиш, не изкарваш още 4-6 години във ВУЗ, за да се сдобиеш с документ удостоверяващ как за теб няма работа ;) Та, ако можех да се върна назад - бих се насочила към образование дето да ми даде ЗАНАЯТ някакъв, не тия али-бали с които си изгубих сума ти време и нерви. След гимназията - можех да кандидатствам и щяха да ме приемат в специалност "зъботехника" безгрижно, ама....акъл-море глава-шамандура. Рехабилитаторка да бях станала, да си направя студио за масажи - пак по-добре... Такова е положението у нас засега, ако се промени - няма да е в рамките на моя трудоспособен живот. За протокола - аз в целия си живот дотук пари не съм изкарала от това дето съм учила, все от други неща, които учех в движение... Всичко това са разлики Боби межу при вас и тук и то много съществени мисля аз.

За здравеопазването - говорили сме го с теб, знаеш че съм на твоето мнение относно здравните системи при нас и при вас, то нали Обама се опитва точно това да промени. И много се ядосвам като си говоря с българи фучащи срещу скапаното ни здравеопазване и опитвам да им обясня, че хабер нямат колко всъщност сме привилигировани... Ама като "не са яли вашата попарка" - не ме разбират и не ми вярват. Тук ми хрумва да ме прегледа някое светило по нещо си, давам 20-50 лв. и ме вижда на същия, или на другия ден. Пък при вас този същия - и на снимка не мога да го видя, та дори да искам да му платя, ако може - сумата ще е бомбастична. Няма новина де - никога не сме ценили каквото имаме ;)

Относно маратонките (леко офф от темата) - аз отдавна пазарувам за нас и малкия от чужбина на разпродажби. Ако пътувам - лично, ако не - през нет-а. Маратонките на Дани за 100лв. - от Англия ми излизаха 13 паунда. Просто ми трябваха за другия ден и затова се набутах да ги взема от МОЛ-а. Но в МОЛ-а неговите маратони, НИКОГА няма да ги пуснат на реална разпродажба и от 100лв. да кажем - да мога да ги купя за 30-40. Ще ги направят 130лв. и после ще ми ги "намалят" на 90лв. И ако не ги продадат - догодина пак ги пускат, пак на дебелата цена и това е. "Особености на местната търговия". Или последния часовник дето си взех за 30-ина паунда на разпродажба от Англия - чисто нов, в кутия, с международна гаранция и пр. - тук го гледам за 450лв.  8O Мога 5 страници такива примери да ти напиша, ама едва ли е нужно. Приятели-търговци все ми пищят как не вървяло... Ми ОК бе, как да върви при такива средни доходи на населението и такива цени , които сте набримчили?!!! Една майка на мин. работна заплата как да купи само маратонките на детето си за 100лв., че то да не са само маратонките все пак, нали трябват и куп други неща. Тук всички се опитват да правят пари от огромни надценки, вместо от обороти и не знам какво трябва да стане още, та да проумеят, че не е това кондиката... Ама то кое ли у нас не е сбъркано, че и това.  :?

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Бе ти остави колко ти плащат за магистърската степен и еизиците. То да те наемат на длъжност секретарка....... пардон, технически сътрудник/офис мениджър или прочее напудрени - все едно и също е, за което плащат 500-600 лв, също искат висше образование и поне един език. Ако посочената заплата е нетна, а не брутна, направо се радваш. За по-висока длъжност, за да се класираш, трябва да имаш поне 3-5 години стаж на тази длъжност, отделно отобразованието и езиците, които вече е желателнода са два поне. Как става това, ако току що си излязъл от университета? Ще кажеш, ами ще поработиш малко на по-ниска длъжност, ще седокажеш, ще те повишат и те така по веригата. Да, ама не, в БГ това е по-скоро изключение. Може да си секретарстваш цял живот. Отделно, че след секретарката, следваща длужност обикновено е мениджър. Няма толкова големи фирми, с големи структури и отдели, където да се развиваш. Има 5 длъжности на кръст - секретарката, някой тесен специалист с конкретна професия и после шефа, често самия собственик. Ай расти в такава фирма. И такива едни красоти. Примери мога да давам до откат.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*
Ем...на мен ли го казваш свате? Аз съм с тясна специалност "управление на малки и средни фирми". Демек - някой мен следва да ме наеме за да му управлявам бизнеса, а доколкото има малък и среден бизнес у нас - тази позиция се заема от собственика, или членове на семейството му (нищо, че хабер нямат за к'во става въпрос), но и Господ да слезе - не може да ги убеди, че за някои неща им трябва специалист. И това, че умееш да отглеждаш/развъждаш добре еди какво си - не значи, че умееш да му намериш купувачи , да правиш договори и куп специфични неща. Всъщност - един от проблемите в развитието на този вид предприятия у нас и е И това - че ги управляват хора разбиращи от директната дейност, но не и от реализацията на продукцията си, планиране на разходи, инвестиции, имащи знания да кандидатстват по ЕС проекти и пр. Ама на...на мен никой няма да ми плати заплата, за да върша тези неща и не мога никого да убедя, че му трябвам като кадър и то не да ми дава 500лв. Аналогично е и в други сфери, знаеш. У нас на това му викат "директорска длъжност" и хората масово мислят, че на такава - клатиш баджака в някой офис, взимаш едни пари и реално - не работиш. Работи само който копае и се гърчи с физически труд, другото е лежачка ;) Еми...върви учи и се квалифицирай баси. За чии?  :?

И пак към предишната тема: http://www.nbp.bg/nbp/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE-%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0/ 

"Колко изоставени деца има, деца със здравословни проблеми – интересно защо въпросните организации не се интересуват от техните права? Между другото, от една от къщите за разрушаване извадихме луксозен фолксваген туарег. Някои от постройките бяха толкова масивни, че трудно ги съборихме, в тях бяха инвестирани такива средства – и в строеж, и в обзавеждане, които много хора, работещи цял живот, не могат и да си представят"

"Интересно как никое от манипулативните тв предавания не показа тези неща, никой от защитниците на нещастните нарушители на закона не си зададе въпроса откъде са тези средства у неработещи, социалнослаби, неплащащи данъци и такси хора?..."

Интересен материал, резонни въпроси....

*

Bobbie

• *
  • 5701
Боби, при вас Обамакеър няма ли? Аз съм много доволна, покри ми проф. преглед, покрива и емърджънси, бременност и раждане и много хронични болести.
Ти живееш в някаква друга държава. Тук минималната заплата е все още 7.25/час. Обамакеър има навсякъде, но мен не ме бърка, аз имам частна застраховка, който за щастие ми се покрива 100% от работодателя. А и Обама кеър не е безплатна, а доста скъпа, като сам си я плащаш, питай elle22 а ти каже колко плащат за нея . В случаят моят познат не я е взел, защото вероятно ум е била много скъпа и е предпочел да плати глобата, която първата година не е висока.
Въобще мен много от тези облаги не ме бъркат ,щото правя повече пари, че да се квалифицирам за тях, аи честно казано до скоро въобще не бях и чувала какви работи има, понеже не съм се итнересувала. Имам познати, на които държавата им дава непрексънато пари - за обучение, за храна особено понеже имат деца, по -евтин телефон, безплатна храна за децата в училище, секциото и струвало $200 и се оплакваха ( на мен раждането ми струва $1800) не знам какво си - а те са всяко лято по 2 месеца в Бъглария, тя лятото въобще никога не работи. Дори когато децата и си бяха в България, а тя беше сама тук, пак не си намери работа, а си седя у тях оплаквайки се как не им стигали парите.  Той пък внимава, да не би случайно да направи повече пари, че да не ,у секнат помощите. Системата е ужасна, няма никакъв контрол за такива пиавици. И на всичкот отгоре като ми заобяснява как държавата един какво си, пък аз си мисля на акъла, че тя държавата свои пари няма, него го храним аз и мъжът ми и тези като мен дето и даваме на държавата данъци да ги разпределят за подобни неща.  Аз не съм против помощите, но да седнеш ти умишлено да се чудиш как да не си намериш работа( като беше в бюрото по труда умишлено си пишеше СВто така, че да не го назначат, добре че това му секна вече та почна работа), това вече на нищо не прилича. За жена му знам, че няма как да прави добри пари и че винаги ще има нужда от помощи, щото е тъпа като галош , но той нито е глупав, нито сакат, а съвсем умишлено ги прави тези неща.

Жбрул, зависи от професията. Тук също занаятчиите правят повече от учителите.  Аз например правех повече като мед. сестра с най-ниската квалификация ( полувисше все едно), от колкото сега с докторат. Има навсякъде такива неща. Шефът ми е доцент, ръководител на собствена лаборатория със собствени проекти( абе голяма работа е това тук) и не че прави малко, но прави 2 пъти по-малко от колкото би правил, ако беше в частният сектор без да е доцент, а само с образование  като моето. Шефката на целият департмент по природни науки в университета в който завърших прави колкото прави( ако не и по-малко) мъжът ми като стругар. Та няма как да има равенство, но е истина което казваш, че общо взето ако имаш образование няма да си зле , все нещо ще има.
« Последна редакция: Август 04, 2014, 16:45:57 pm от Bobbie »

*
Да, разбира се, че зависи от професията, или от конкретната ти тясна специалност в дадена област (примерно инженер си, ама какъв точно), с икономиката - същото и с ред други специалности, дето учиш и блъскаш м'найсе години и накрая...дипломката в шкафа и работиш каквото има. Често "каквото има" е за по-добри пари, отколкото това дето си го учил, дори да те назначат на база това дето си го завършил. Аз ако се хвана сега да работя като барманка в някой по-лъскавичък бар, особено пък ако забия да карам нощни смени - 2000 на месец ще ги докарвам, може и отгоре с бакшишите. Пък като са нощни - имаш 2 нощи работни, после две денонощия почиваш, може и да са 4/4, но в общи линии, реално работиш половината месец, че и по-малко. За хора с моя био-ритъм пък - нощният труд не е зор, а по-скоро кеф. За съжаление с моите "бъгове" (дископатия, невралгия) - вече ми е зор да изкарвам толкова време на крак, особено пък на висок ток. Ама при краен зор - на хапове и инжекции ще бачкам, но няма да висна без пари, или на социални помощи я. Да съм на крака само, ако ще не съвсем здрава, то няма идеално...
Пък ако започна в банка - ще взимам 600лв. на някое гишенце, цял ден да се разправям с потребителски кредити за по 1000лв. и бумаги, ще съм на работа 5 дни седмично от 8 до 5 без мърдане и..."ай мерси" нали за такива пари. И за тези 600лв. - ми искат дипломи, та стаж, та интервюта, та фръцни - все едно ще ставам изпълнителен директор на банката за България поне.  :lol:

Откровено казано - да съм се хванала на бачкане точно в някой бар, нощни смени, ако не беше Дани, именно защото парите са много по-добри, а и "работната среда" е много повече по моя вкус.  :lol: Аз съм си кукумявка, джангър, пияни хора и пр. - не ме притесняват, а и като цяло ме бива да комуникирам. И бих се хванала, защото отдавна нямам никакъв мотив, интерес, стремеж да градя кариера, да се реализирам в някаква област конкретна и пр. (май никога не съм имала всъщност), интересува ме от какво мога да изкарвам най-добри пари, като го съчетая с начина на живот, който искам за себе си и детето и толкова. За съжаление, поне в моя случай - решението на този казус изобщо не опира до учене, доквалифициране, че оттам да идват пари. Мога да завърша и три магистратури още и..пак същия доход ще имам. Ми нямам мотив да го направя, как да го имам? Щом положените от мен усилия - не са ми вързани с доходите.

А и общо, за България поне - мисля, че е важно в образователната система (която все реформират и все доникъде) - да се наблегне именно на професионалните, занаятчийски училища в бъдеще. Да излизат масово млади хора с умения и занаят в ръцете, пък ако искат после да учат и да доучват - то това не пречи. Но от соц-а още ни е наследство това "да се учи нещо виШУ", пък какво, пък каква работа, пък какви пари после...не се мисли.  :? Има пазарни ниши дори у нас за разни "тънкажни" занаяти и техните продукти - да е "ръчно правено". Било грънци, било чипровски килими, било стъклени изделия, бижута....а, такива училища вече няма. Грешка. Станахме нация от безработни висшисти, неграмотници и емигранти, до голяма степен и заради сбърканата образователна политика.

П.П. Пък за тези твои познати - паразити, аз за същото се ядосвах по-горе, че го правят масово нашите цигани по съвсем същия метод и същите причини. Това, че тук циганите, при вас българите, в трета страна - таджикистанците правели така - за мен е все тая. Вбесява ме самата възможност да го правят и то толкова масово, та някои и доживотно. Че и реват какви дискриминирани жертвички били, с погазени права... 8O Та тая работа не им уйдисвала, ако им предложат, та оная...бреййй. Значи Сикс-а може да работи за смешни пари на все образованието си. Ти и мъжа ти може да блъскате като луди и ти да учиш ли учиш още и още. Аз може да обмислям да започна доходна работа, за която и 8-и клас не ми трябва, ако и да имам доста над това, просто защото ми е важно да изкарвам хубави пари, а не точно какво ще работя за тях и дали е "престижно", или не е... Но скапаните паразити (от всякакъв етнос и произход) - не могат бе! Щото има чалъм "да не могат"  :?

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Тъжното е, че висшето образование хем в повечето случаи не ти вади пари и в този смисъл ти е безполезно, хем пък ако го нямаш, хептен читава работа не можеш да почнеш, па макар и за 500-600 лв. Много се обезцени образованието, много. За щяло и нещяло вече го искат, ей тъй, за престиж. Пък дали реално ще ти го ползват и ще ти плащат за него, няма значение, важното е там да пише, че го имаш.
Отделно самото образование в БГ става все по-калпаво и по-калпаво. Права е Сиса, занаяти трябва да се учат. Горчиво съжалявам за избора си на специалност, загубено време и пари......
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*
Ох и аз като се сетя колко учене учих и накрая секретарка, е после ме повишиха малко, ама по-нагоре бяха децата на шефа и шефа, това беше. Заплата 550 лева, ако ти харесва, нали, ако не ти харесва, ей там е вратата.

Иначе , Боби, аз знам, че ти застраховка имаш и знам,  че облаги не те бъркат, не съм ти и предлагала де :), ама нали за някакъв приятел даде пример, който сега имал 4000 долара да плаща. Ама защо имал, защото предпочел да си плати глобата, а не да си направи застраховка. Еми такива хора не ги съжалявам. И аз искам да имам повече пари за парцали и ресторантчета, ама си плащам като поп застраховката на колата и не се надявам да мина метъра, ако нямам. Че не е евтино, не е, ама здравната застраховка е съобразена с доходите. Ако съвсем няма пари, ще му я платят, ако не изкарва достатъчно ще получи по-евтина, която пак му гарантира емърджънсито. Ама така е предпочел, може да се сърди на себе си. Нали това е идеята на цялата работа, да има минимума за всеки, пък от там нататък който, колкото изкарва, толкова. И като говорим за примери - моя приятелки си прави застраховка, плаща си първата вноска и застраховката и влиза в сила на 01/01/2014. На Коледа 2013 прави извънматочна бременност, линейки, болница, операция, престой и сметка за 35 000 долара. Няма виновен, това е, сега ще си ги плаща тези пари като поп, че и едната тръба и замина.

Иначе системата, че не е идеална, не е, ужасна е. Всеизвестно е, че хората от средната класа издържат и бедни и богати (Мит Ромни на милионите си плаща 12% данък, а средната класа 35-37%) Но на мен главната ми идея е, че поне като се дават пари на бедните наистина тези пари отиват по предназначение - за храна, за училище, конкретно. Пиавици и измамници винаги ще има, но все пак е много по-трудно да измамиш, отколкото в БГ. Не става манго да вземе детските и да иде да купи ракия и цигари и децата пак гладни. Или да ми платят градината на детето пък аз да клатя краката у дома. Ако не работя или не ходя на училище, няма евтина градина. Или пък да искам облаги, пък да не давам нищо (като манго), няма да стане просто - или работиш и ще ти помагат, ако не печелиш достатъчно; или учиш и ще ти помогнат да си намериш работа. Сега  ако сравниш с това, което Жбрул описа за Бг и ще намериш разликите. И ще разбереш, защо работещите хора в Бг са толкова ядосани и оскърбени. И аз бях, затова и се махнахме. Нима сега ми е приятно да работя тази тежка работа, при всичкото време, което съм посветила на учене? Ти, поне знаеш какво работя, за останалите споменявам -  сега сменям памперси на баби и дядовци (с тежка деменция), вдигам ги, храня ги, бърша им д***тата, обличам ги, събличам ги и какво ли не, но като си взема чека знам, че ще си позволя да си купя нещо, за мен и детето ми, да отида на почивка и изобщо да живея по-добре. А не да работя квалифицирана работа и да изкарвам пари, с които манго живее по-добре и да чакам да презрея, че да няма вече накъде, че да се реша да имам едно дете.

Не оправдавам и такива, които си броят часовете, сакън да не надвишат и да им спрат помощите. И друга съфорумка ми беше споменала за това. Но пък и в повечето случаи е невъзможно за много хора да си намерят работа на пълно работно време. Тука работодателите предпочитат да наемат двама човека на по 4 часа, вместо един на 8. И с това се сблъсках, а не вярвах като ми говореха. На предната работа им виках, да ми дадат повече часове, а те ми казват, че няма, а в същото време аз виждам как наемат нови хора.

*

Bobbie

• *
  • 5701
Да и ти си права, за съобразяването, но пак не смятам, че са нормални тези медицински сметки тук. Не е реално просто, като вземеш труда на лекаря и на мед сестрата и цената на каквото са изхарчили за него, те да правят такива сметки. Ако той е там да речем 2 час и има сестра, която се грижи за 4 човека ( щото нали е спешн, та са с по-малк пациента) тя прави да речем 30/час, значи нейният труд за него за тези 2 часа е $15. И в спешното са резиденти, не правят повече от да речем 40/час. Ако ше специалзити да са и да са по 100/час хайде ( реално е към 50) и само с 4 и той да се занимава ( а те гледат по 10 пациента за това време), но да речем че е само с него, пак би били $50. Е от къде тези $4000 ги измислят? Ако болницата прави 100% печалба, пак не би трябвало сметката да е повече от $150. Да сложим превръзки, мехлеми нам какво си - $200. Да е двйно за застраховки на персонала, чаршафи, администрация и т.н. Но сметките им са ненормални. Но ако видиш разпечатка на болница, едно хапче парацетамол е $5, да ти започнат абокат е $60 ... пълни измислици някакви. Затова и застраховките са толкова скъпи, а и те самите правят големи проценти. Сега поне задължиха застраховките определен процент да отива за грижа, ако не трябва да ги намалят, но нищо не направиха за самите цени на здравеопазването и лекарствата, които тук са с много пъти по-скъпи от в Европа

Ивинявам се за офф-а, ама нали понеже сравняваме, та....
« Последна редакция: Август 05, 2014, 06:21:13 am от Bobbie »

*
Те в спешното май по дифолт си вземат скъпо. Но знаеш каква е работата, те пращат сметка, пък застрахователя казва, че от тези 4000 ще плати 500 и боницата казва "ок", взема 500 и всичко е уредено. Ама понеже няма застраховка, ще плаща 4000. На мен преглед в много добра спец. клиника от добър професионалист с главозамайващо резюме  ми излезе 550 долара с изследванията (прости някакви, не нещо сложно), застраховката ги плати де, защото прегледа се покрива. Ама от клиниката и 1500 да бяха поискали, застраховката пак толкова щеше да плати. Чак се чудя в тази клиника как работят още с моята застрахователна компания, може и да ни поканят да си ходим скоро :)
*
Боби, не е офф от темата това с медицинските сметки, все пак сравняваме както казваш. Не ви знам системата в детайли, ама и за мен това са нереалистични, раздути в пъти сметки. Ако ще на Марс да е - няма как една таблетка парацетамол да струва 5$, един кашон парацетамол - да  :lol: Като бях бременна, не помня кой писа, че в САЩ един преглед на УЗ, за какъвто аз тук плащам 60лв. на частно е...800$  8O Ако това е вярно - какъвто ще да е апарата и специалиста, който го ползва - подобна цена е просто изсмукана не от пръсти, ами да не казвам откъде. Може би причината за тези неща е това, което orchidblossom казва. Застрахователните компании, от коя да е болнична сметка, дори абсолютно резонна да е - ще опитат да откажат част от сумата. И затова се искат пари в пъти над реалните разходи, за да си получат накрая това, което е истинската стойност. Но аз си разсъждавам тука писмено просто - не познавам добре системата ви, може би съм в голяма грешка.

При нас пък е обратният проблем с болничните сметки. НЗОК определя кое колко да струва, нормативно и в повечето случаи - забива едни цени, които са в пъти под реалните разходи за дадена манипулация, процедура, проведено лечение... По закон уж имам право да си избера в коя болница да ме лекуват, частните болници имат сключени договори с касата по съответните пътеки, ама като отида в частна болница - НЗОК казват: "За секцио по показния - ние даваме 600лв. и нито стотинка отгоре". Дори болницата да може да докаже надлежно, че реалната цена на моето секцио е доста отгоре на тези 600лв. (като разход за тях) - НЗОК не ги интересува, разликата си я доплащам аз от джоба и толкова. Затова частните МБАЛ пък - не сключват с НЗОК договори за пътеки, които не са финансирани на реална стойност (има и такива, които са), а само за дейности, които се плащат що-годе на реална стойност. Оттам пък - на държавните болници висват всички сложни и скъпи медицински дейности, които НЗОК им заплаща в пъти по-малко отколкото са реалните разходи и заради това - те вечно тънат в дългове. Отделно и спешните центрове са към тях, безплатни са...и тук не е както трябва, ама пак по-добре отколкото при вас. Според мен поне.

orchidblossom - съвсем права си, че това което работиш там сега, макар че е тежко и гадно за вършене - поне ти осигурява някакъв приличен доход и нормален живот. Пък, ако същото работиш и тук - сещаш се какви пари ще вземеш и за какво ще ти стигат. Елементарните си разходи за месец няма да можеш да покриеш, да не говорим пък да купуваш дрехи, обувки, за почивка - тотален абсурд.  :? Ето - сравняваме извършването на абсолютно еднаква дейност тук и в САЩ, не сравнявам дохода от нея като абсолютна стойност, а това което човек може да си позволи работейки това у нас, работейки го в САЩ. И съответно какво може да си позволи там, какво му е качеството на живот там с такава работа и какво би било тук, при същата работа.
То е достатъчно показателно и с медицинските сестри какво е положението от години. Една мед. сестра у нас - ако докара 500лв. заплата е за фойерверки положението. Същата тази мед. сестра, като отиде да работи съвсем същото, ама в друга държава - било в Европа, било в САЩ - с дохода си успява да живее прилично там и да издържа цялата си фамилия у нас. Вкл. от този доход да заделя я за ремонт на жилището в България, я за почивка със семейството си, а в чужбина плаща наеми, има си лични разходи...Естествено, че не живее там в лукс, но и не мизерства все пак.
И някой като ми каже, че то у нас не изкарвала пари тази същата мед. сестра, понеже била мързелива, не се напъвала, стараела, квалифицирала още... Ами не, не е вярно. И не само за мед. сестрите, а за куп други професии. При едни и същи усилия полагани тук и навън - навън живееш в пъти по-добре в битов аспект поне. За емоционалния - ясно, особено ако си заминал сам, без децата си, партньора... Но кой би си причинил това, ако имаше вариант да си живее в България, сред близките си прилично? Тези хора все пак - не емигрират от алчност, защото искат много повече пари, ей така за луксове. Просто с тези пари, които тук изкарват - няма оцеляване. Буквално.

Имам и друг пресен пример - баща ми. В зората на демокрацията си направи фирма за превози. Купи няколко огромни камиона, нае си шофьори - потръгна. Потръгна, ама след куп малшансове - негов шофьор направи катастрофа, убити хора, потрошен камион - баща ми плаща всичко. Една фирма му счупи 20-тонна цистерна, оставена за миене (идиотите я напълнили с вода). Съди ги сума ти време, осъди ги на 1 млн. лв., те деноминираха парите тогава и обезщетението стигна за една вечеря в луксозен ресторант. Отделно, че хубавите курсове ги дръпнаха големите фирми на "батко и братко" и такива дребни фирмички като неговата издишаха при такава конуренция, често нелоялна. Продаде всичко, остави си само един камион, който сам караше...и така не ставаше. Една гума да пръсне и печалбата му за две седмици заминава. Продаде и него, стана той наемен шофьор. За...600лв. на месец, от тях всякакви удръжки. Отделно, че собственикът на фирмата го ползваше и за монтьор и за всичко, което може да си спести като разход, ако плаща както и на когото трябва за тези неща. Принуждаваше го да мами с тахографите, за да кара часове отгоре над позволеното по закон...абееее мила родна картина. Ако не иска - вратата и толкова. В другите фирми - същата история. И това за тия мършави пари. Е ми човека на 60 години вече навършени - преди две седмици най-после се реши да ходи да работи в чужбина. Отдавна му предлагаха приятели, ама той все се надяваше и опитваше тук да се справи. А и брат ми беше много малък и нямаше как да го остави сам.
Сега започна работа за белгийска компания за превози. Камионът чисто новичък, ако се налага нещо да се прави по него - прави се в сервиз. Баща ми само трябва да го кара и да може да си смени гума, ако такава се пукне на път. НИЩО друго не само не трябва, ами не е разрешено да пипа по камиона, няма официална квалификация за автомонтьор и точка. (Тук го караха и двигателя на служебния си камион да ремонтира лично, не че не знае как, ама не е там въпроса). Работи се 9 часа на ден максимум, след каране 9 часа - задължително се почива. Събота и неделя - почивни дни. Заплата - 2500 евро. Отделно, че кара товари по прекрасни пътища - Белгия, Холандия, Германия - караш и спиш дето има една дума. Има си хора, които товарят, има си които разтоварват, не като тука и него да впрягат за тази дейност. Договорът му е такъв - 3 месеца е там и работи, после 3 седмици може да почива (да си дойде тук) и после пак 3 месеца работи. Ами...за мен единствената му грешка е, че не прие тази работа много по-рано, ами се гърчи тука. Ето, пак сравнявам една и съща дейност тук и другаде и как работиш и какво изкарваш - съответно какво можеш да си позволиш с изкараното.
И двата примера не са за някакви вари какви си редки и елитни професии, че да кажем - на ся, то заради това. И двете са по-скоро към занаятите и не отнемат години учене и набиване на време и пари в образование, дето да го имаш за единия престиж.  :? И наистина се оказва, че в една "бяла държава" - ако не си сакат и не си краен мързел - може да работиш нещо, което не иска особена квалификация и образование и да си живееш съвсем прилично, или дори добре. А в България - не е така. И не от мързел и глупост масово едвам свързваме двата края.

*
Както обикновено, право в десетката, Джей.

А в България - не е така. И не от мързел и глупост масово едвам свързваме двата края.

*

Bobbie

• *
  • 5701
Жбрул, пак са ненормални цените. Застраховката ми плати над 10 бона, не помня точната цифра, за моето раждане, което дори не беше секцио, ама понеже 10 часа съм била с епидурлания катетър и се водело нам какво си( май някаква оперативна процедура го изкараха) и за това беше много по-висока сметката . Някакви ненормални суми на час бяхя, при положение, че на тях им струва пари поставянето само и лекарството, което не може да е особено много, понеже е генерично. Следенето на епидуралната е от сестрата, която си е там и без това да ме следи мен. С другото раждане беше малко, понеже бях с епидуралната към 1 час .