"Икономика по селски", или да ви завърна към моториката на държавата, с малко наблюдения и факти...
Та значи, селото където ми е къщата (Ветрен) е доста голямо за нашенския стандарт (към 1600 постоянно пребиваващи). Съседно село, по-близо до Стара Загора (Шаново) е с по-малко население. Основната разлика между двете села е, че в Шаново - няма цигани.
Няма поради няколко взаимносвързани причини. Кметът там - правеше и прави всевъзможни законови спънки на цигани, решили да се заселват на територията на селото т.е. ако решат да се намъкнат в нечия необитаема къща - веднага взима мерки и изобщо - обичайните им практики и беззакония по редица села - там не се допускат. Оттам пък - мераклиите за крайградска виличка, които не живеят постоянно в селото са склонни да купуват и цените на имотите са височки. Т.е. - не са по силите на редовия циганин, покрадвал нещо, или жена му проституирала в Гърция и пр.
Във Ветрен обаче, в моето детство - да имаше 4-5 цигански семейства на сами края на селото. Сега като тръгнеш по улиците - предимно такива са и стават все повече. Години наред кметовете тук ги оставяха да се самонастаняват в необитаеми къщи, регистрираха ги като гласоподаватели и пр. В общи линии - вода не им газеха и те ставаха все повече. Колкото повече стават - толкова по-непривлекателни са и за покупка имоти, с цел да бъдат ползвани като вили от хората в Стара Загора. Цените на имотите мноооого паднаха.
Ако вземем даден имот, който в Шаново се продава за 30 000лв., във Ветрен - аналогичен като площ, вид и състояние - може да се купи за 5-6000лв. И като паднаха чак толкова цените - във Ветрен се купуват, много, купуват си ги циганите, щото това им е по силите като цена. И циганите стават все повече. Когато къщата ти, да кажем наследствена, се окаже за 2-3 години обградена от 20-ина цигански семейства нови собственици - продаваш и ти, на някой от братовчедите им и...край на мача.
В интерес на истината - нашите тука цигани не ми е известно да правят особени проблеми, в смисъл криминални от особено жесток вид. Ся..., че ще полазят и отмъкнат покъщнина от някоя къща дето 20 години е необитаема - да. Но да правят набези по къщите, които са редовно обитавани - уж няма. За последните години - знам, че цигани убиха пенсионер тук, заради 60лв., в дома му. И пак цигани са хванати в опит за блудство с детенце с мозъчно увреждане. Статистически погледнато - като количество и мащаб на престъпленията - е в рамките на "нормалното" (да не е в твоята къща де). Не считам, че понеже са цигани баш са ги направили тези неща и нецигани ги правят и то нерядко. Но при положение, че тук те са вече мнозинство (явно) - две мърши на такова голямо "стадо" е допустимо и в "нормата".
Та...Ветрен, много цигани, евтини имоти. Шаново - няма цигани, скъпи имоти. Логично налЕ, ама на тая ситуация има и "план Б", за който се замислих тези дни, разговаряйки с кмета на Шаново.
Във Ветрен, аз нямам случай да ми потрябва нещо, което да не мога да си купя от един от многото магазини. Даже има аптека. Да, работи до 15 ч., ама я има. Всички търговски обекти - хранителни магазини, зеленчукови, железария, магазинчета за дрехи - се държат от българи, постоянно живеещи тук. 90% от клиентите им са цигани. Другите клиенти са постоянно живеещи пенсионери, дето си чакат умирачката и ние "виладжиите". Има прекрасна детска градина, има и училище до 8-и клас. Има и някакво заводче за дросели, има фабрика за прозводство на безалкохолни напитки (от тия боклучавите, като "Дерби" и пр.), марката на местната е "Калето". И в двете фабрички - 95% от заетите са българи, от малкото все още в трудоспособна възраст и живеещи постоянно тук.
Алъш-вериша обаче, по всите търговски обекти - се прави главно от циганите, благодарение на техния шопинг и консумация - въпросните функционират и то не зле. Детската градина и училището - също са 100% запълнени с циганчета, изключае педагогическия персонал.
Всичкото циган на Ветрен обаче - официално се водят безработни, многодетни, социално слаби, самотни майки и от сорта. Говорим за повече от 1000 души. Всичките са на помощи, всичките цял ден клатят баджак, пият бири и си пазаруват и си свиркат. Което е много интересен парадокс на непряка дотация за дребен бизнес (на местните дюкяни) от страна на държавата
Интересен е разбира се и въпросът, как тия "социално слаби" си купуват къщи, пък било и за 5000лв., как вдигат пищни сватби в бившия ХОРЕМАГ и други таквиз неща, но не са ми те сега тема.
В "етнически чистото" село Шаново, със значително по-скъпите имоти - има цифром и словом един хранителен магазин, който по съвместителство е и "барче" (с две изкъртени маси на улицата) и има само стоки от първа необходимост заредени. В ограничени количества. Местните, дето си живеят там - няма от какво да завъртят бизнес, всички са бедни, пенсионери и пр. "Виладжиите" - идват за малко, те си взимат всичко нужно от хипермаркетите в града (на 15-ина км. е) и не излизат на улицата дори. Няма ДГ, няма училище, читалище...няма нищо. Няма и препитание, дори алъш-вериш някакъв няма.
Оказва се така погледнато, че за разни като мен "виладжийки" (а май и за постоянно живеещи)
е по-добре да си имат къщурка в село обитавано от мнооооого цигани, с все циганските им порядки (от тях няма спасение), но да ви кажа - барем някакъв живот се вижда тука. Понякога по-шумен и шарен отколкото е за нашия вкус, но живот все пак. И бизнесче някакво за комшиите.... Като ида в Шаново - все едно си в треторазреден щатски филм за...."как изглежда населено място след пускане на водородна бомба". Просто е гадна гледка, колкото и да не ми е приятна също гледката на цигани, мятащи гибеци и вдигащи джангър.
Дотук - само ви споделям наблюдения, впечатления, нито нещо казвам, нито изводи правя...."информирам от първа ръка" така да се каже.
Обаче гледам ги нашите цигани по цял ден, гледам ги и в магазина... Някой огрухан дядо, бачкал цял живот, с някаква умряла пенсия...та 100 пъти пита за цената на някакви долнопробни салами от по 2лв., та накрая се откаже да купи, няма с какво. След него манго - шопинг, ама доволно. Луканчица, кюфтенца, биричка... Здрав, прав, млад, ама...на помощи. Пък за къща пари имал. И за луканка има и за алкохол, а цяяял ден клечи, почесва се и това е. И деца праИ. Не знам, не ми е логично да е така. Въпреки, че от споделеното по-горе - давам си сметка, че за нециганите живеещи тук - баш от циганите им идват парите за дребните бизнесчета. Ако чакат на тия като мен - сложи им кръста. И друго си мисля обаче. Засега - на мен лично циганите не ми пречат, моята къща е баш в центъра, където все още са им непосилни цените, още имам комшии-българи дето си обитават къщите... След някоя година обаче, ако се окажа и аз отвсякъде оградена с цигани и вече и зад стените на къщата си не мога да се скатая от тях ( и колоритния им лайфстайл) - не знам дали бих си идвала и аз. Някак си, като ги засичаш само навън и са ти още далеч - траят се. Ако са ми на два метра - не си е раУта хора. То са 24/7 викове, купони, то са прасета, кокошки, смрад... Много семейства, които познавам от детството си - продадоха си къщите, които имаха от поколения, като се оказаха със съседи само цигани. Казваха, че и къщите им били обирани редовно. Мъчно ми е, че така става, но става. Става, защото животът в едно такова село, всъщност се крепи на похарченото от едни хора, които са масово на държавна хранилка... Заради тяхното присъствие тук пък - всеки с избор - решава да спре да присъства. Това е едно друго, тихо и не толкова видимо измерение на "циганския проблем" - то се случва далеч от градските гета и очите на столичани, но за сметка на това - масово и с невероятни темпове.