Боби, няколко седмици тук и вече си на мнение, че требе да има кански глоби, шамари и гърч за гражданите-идиоти, понеже друго не ги оправя? ОК, ама понеже и администрацията произтича от същото това гражданство - както то живее, така и тя "работи". И дори не могат глоби д ни наложат, камо ли да ги събират. Не могат ли, не искат ли - вече и аз не знам, честно. Резултатът от това го виждаш и сама. Доскоро, когато някой от нас (в тази и подобни теми) "изпищеше", че друго не ни оправя, освен гърч - ти обясняваше, че с кампании пияните ще спрат да газят хора, а не с по 20 години ефективни присъди... Малко ми става иронично в момента, че като нагази кучешки лайна и внезапно стана нетърпима към нещо, което е дреболия на фона на ядовете дето имаме тук и ти се дощяха глоби и нетърпимост от страна на администрацията за такива неща. ОК, ама тя е търпима към убийства от всякакъв род и мащаб, та някакви си проблеми като твоя - дори не ги забелязва. Не, че лайната по улиците не са проблем, или графитите...просто са ни от най-малките на нас. За съжаление. Никак не съм склонна да слагам знак на равенство между някои понятия, а именно, че държавата - то това са гражданите. Тцъ. Държавата е властта, администрацията, ДЛЪЖНИТЕ да ръководят всичко на дадена територия добре. Пък гражданите са обществото. "Държава" и "общество" не са едно и също нещо - нито като смисъл, нито като функции, нито като правомощия (особено важна разлика в обсъждания контекст).
Прочете ли линковете на
Джам? Ако не си - направи го и ще си говорим за едно и също и ще получиш един възможен отговор на въпросите си какво да се направи, че да спре да бъде така, както и сама го виждаш. Има опция "човекът в огледалото", има и опция " да лъснеш огледалото и на някой да му хареса да се оглежда в него и д спре да го чупи". Някои ситуации - имат повече от едно решение и мен лично ме интересува кое е най-ефективното възможно, а не кое най-морално, възвишено и дълбоко като котешки гъС и също толкова неработещо.
Няма да се уморя да повтарям (защото е факт), че във всяко общество, големият процент граждани са тъпанари. Ей така по природа и генче. Не само в нашето - навсякъде по света е така и винаги е било. Е, хайде сега да помислим, кое е по-вероятното за случване? 90% тъпанари да вземат внезапно да мислят като теб, мен и други тук по куп въпроси и да живеят според нашите разбирания по всякакви въпроси и да се "самоосъзнаят". Или държавата, с властта и правомощията делегирани й от обществото - да вземе да вкара в пътя тъпанарите в него? Кое в държавите дето са много по-добре от нас за всичко е работещото решение Боби? Не е самоосъзнаване, масова извисеност и пръскане от интелект. Добри привички се налагат, а средствата за налагане - варират. За някои неща - с чисти шамари става, за други с "моркова и тоягата", за трети (твърде рядко) с добри разяснителни кампании за нещо.
Вече ме избива на съжалителен смях някой като ми завдига лозунги, като споменатите от теб, дълбоко неосъзнавайки защо за него те са смислени, а за масата около него - не са. Ми щото масата около теб са тъпанари, затова. А всеки човек с мозък пък - има склонност да се подценява, да се има за "нищо особено" и да си вярва, че е като другите в масовката, обаче всъщност - не е. И като не вижда тази разлика и "пропаст" между себе си и околните - ах ма що те така, пък аз онака? Порасни, осъзнай се, оцени се, дай си сметка, че си над масовката доста, ей така както умееш да си трион за нерви и буквалист и дори мен да вбесиш понякога
- ти просто не си тъпанарка. Няма как да проумееш тъпанарите. Никога. Не е и нужно.
И преди това управление на града ни и сега - аз се държа по абсолютно идентичен начин Боби. Не вандалствам, мъкна си отпадъците докато намеря кошче за боклук, спазвам правилата, защото ги има, а не от страх, че ще ме глобят, обикалям паркинга на МОЛ-а с болно дете 15 мин., за да си намеря нормално място, а не спирам на свободното инвалидно... Защото просто имам "огледало" и искам да харесвам това, което виждам в това "огледало". За масата ми съграждани - това е тотално неразбираема метафора просто. Те са като стадо -накъдето го бутнеш - натам отива. Не са само моите обаче
Стадото Боби се управлява с кучета и гега, или се води по действията на останалия добитък в него. В градска среда - работи същият механизъм и хората са го установили и приложили отдвна и успехът е видим. Когато има кошчета навсякъде - стадото се чувства обгрижено от овчаря и в знак на признателност за грижата - пуска си боклука там. Започва да гледа накриво "черните овце", ако това не ги спре - идват кучетата и гагата. НО първо и важно условие за стадо, което д е кротко, добро и управляемо е - добро пасище, бистра водица, сянка за отдих. Тогава кучета и гега ти трябват в единични случаи и то повече да пазиш овцете от вълци, а не да ги пазиш от самите тях.
Сори за анималистичния пример, но ми е най-бърз и лесен в случая. И да, колкото по-добър като условия става моят град - толкова по-малко цапане и вандализъм има в него. Видимо по-малко и в кратки срокове, не е като да съм го прочела някъде - виждам го. При нас няма и бездомни кучета апропо. Само няколко съм засичала - кастрирани и маркирани. Което не е заслуга на "извънземните, свестни" жители на Стара Загора, а на адекватната администрация на Стара Загора, която затова е избрана. Аз затова гласувам и плащам данъци все пак, за да не е лично моя работа да възпитавам друг освен сина си. Нито пък се чувствам виновна за простотиите сътворени от съгражданите ми персонално.
На фона на прясно миналите избори, в които пак се наложи да гласувам отговорно, с мисъл, въпреки цялата ми неприязън по казуса - не съм в настроение дори от теб да чета как ПАК аз съм виновна, че държавата била идиотска или по-скоро я няма никаква. Не, не съм! Гласувам и овластявам едни хора, да решат всичко споменато от теб ефективно и още 1000 по-значими проблема от този. Те не го правят, въпреки че имат цялата власт и ресурс да го направят. Е, аз ли съм им крива? Ми не съм. Да си влязат във функциите, които им делегирам вече м'найсе пъти и не им ги делегирам насила нали така? Те искат, те ме молят и убеждават да им делегирам тази власт и права все пак, твърдят, че могат да се справят , но не се справят 25 години. Пак ли аз съм виновна? Ми прощавай, ама освен за БСП и ДПС за всички от "големите" съм гласувала вече, всичките са били на власт и нищо не стана по-добре...ако ще ми кажеш, че не мисля кого избирам. Мисля. Ама мисля на база обещания, програми и като им дам власт - тия ми теглят една майна и си правят каквото си искат. И ПАК аз съм виновна накрая. И за това. Ми не, не съм!
Ще ти го повторя, ако не ме разбра първия път - добре дошла в нашата реалност тук, която не се оправя както ти си мислиш, че може и ти се ще. И на нас ни се ще и сме опитвали и не става. Защото следва да има симбиоза държава-общество, за да стане. А държава - НЯМА!